Czesc, podczas zeszlorocznej jazdy po dosc kretych i stromach drogach Toskanii nagle w moim T4 1994 1.9 TD ABL Long przy skrecie w prawo zaczelo mocno rzezic w kole, dodatkowo podczas postoju pojawily sie bardzo mocne wibracja na kabinie. Wydawalo mi sie, ze za dzwiek chrobotania , wibracj przy skrecie w prawo odpowiada lozysko, wymienilem wiec:
Dwa lozyska przednie
Koncowki oraz sworznie dolne, poniewaz mialy luz
Rok wczesniej zostaly wymienione wszystkie przeguby
Opony mają 1 rok, wielosezonowe
Niestety rzezenie nie ustalo, aby je wywolac trzeba obciazyc mocnym zakretem w prawo lewa strone auta, wibracja na luzie juz nie ma, ale pojawil sie nowy dzwiek, a mianowicie dudnienie ( bu bu bu bu) podczas przyspieszania , najbardziej slyszalne podczas bardzo delikatnego dodawania gazu. Poza tym jest cisza.
Nie mam pojecia co dalej diagnozowac.
Chrobotanie, buczenie podczas jazdy i skrętu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Silver4400
- Początkujący T4
- 4
- Last active: -
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Auto: t4/t4/t4/sharan
- Opis: ten co walczy
od początku do końca - Lokalizacja: De - KLE
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: Chrobotanie, buczenie podczas jazdy i skrętu
Hejo , nie wiem czy to dobry trop ,ale u mnie własnie opony wielosezonowe strasznie hałasują. Jest to dźwięk jakby łożysko było do wymiany. Zmieniając na zimowe jest cisza. Tym bardziej teraz jest zmiana jak zrobiło się cieplej. Jak dla mnie to co jest do wszystkiego to do niczego. Z tego powodu nadal używam letnich i zimowych opon.
-
Silver4400
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Dodam, ze przy wcisnietym sprzegle rowniez jest ten sam dzwiek, z drugiej strony nie slychac tego.
Moze to buczenie podczas delikatnego przyspieszania jest nie powiazane i to dwie zupelnie inne usterki, sprzeglo tez mam nowe.
Moze to buczenie podczas delikatnego przyspieszania jest nie powiazane i to dwie zupelnie inne usterki, sprzeglo tez mam nowe.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
Zerknij na poduszki silnika, może z jednej strony silnik Ci opadł i zapiera się o pólloś. Kiedyś zaraz po swapie tak miałem, silnik opadł z jednej strony o trzy centymetry, bo niedociągnąłem jednej śróby.
-
Silver4400
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
No wlasnie poduszki obadalem i nie widze z nimi problemow, przed awaria wymienialem sprzeglo, jednak wszystko co bylo rozkladane zostalo zlozone prawidlowo. Nie mam juz pomyslow.
This topic has 8 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się