Zatarta skrzynia biegów - wymiana na nową czy naprawa?

4x4 w T4 – dział tylko dla wybranych.
Naprawy visco, dyferencjałów i przeróbki.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
pat_mik
Nowy T4

Answers: 0
1
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Zatarta skrzynia biegów - wymiana na nową czy naprawa?

Nieprzeczytany post autor: pat_mik »

Dzień dobry, sytuacja wygląda następująco: zatarłem skrzynię biegów jadąc kawałek bez oleju (zleciał w drodze), do tego popsuł się też reduktor (skrzynia syncro dla auta VW T4 z silnikiem 2.4d z 1998r. - numery: ARL25083). Mechanik naprawi skrzynię za 6.5 tys. pln. Nowej skrzyni z numerami ARL nie mogę nigdzie dostać (podobno stary model). I teraz pytanie - czy można wrzucić nowe syncro byle tylko pasowało do silnika i rocznikiem? Będzie tam wszystko stykało? Co tam by ewentualnie trzeba powymieniać i ile to by mogło kosztować? Ja się niestety nie znam, więc wolę dopytać ekspertów, aby mnie nikt przypadkiem w wała nie zrobił... Koszt 6.5k zł za naprawę skrzyni plus robocizna mnie trochę przeraża, bo mi estymują, że za wszystko wyjdzie z 11 000 złotych. Gdzie widzę w internecie dostępne skrzynie w teorii pasujące za 3 000 zł. Ale jak to w praktyce? Z góry dziękuję za odpowiedź!
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 113
Model:
Auto: t4/t4/t4/sharan
Opis: ten co walczy
od początku do końca
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Re: Zatarta skrzynia biegów - wymiana na nową czy naprawa?

Nieprzeczytany post autor: maja »

Hejo, też ostatnio spotkałem się z podobnym przypadkiem. U mnie padł 5 bieg. Przebieg 430tys. Co prawda robię to sam, ale zestaw jednego biegu to około 150 euro. Biorąc pod uwagę, że przebieg skrzyni jest spory I wsteczny także słychać to kupiłem drugą skrzynię z gwarancją I przebiegiem 92000 I tu koszt 500+ sprzęgło. Juz jak rozbierać to wymienić całość bo sporo rozkręcania jest przy skrzyni I reduktorze.
Jeśli możesz kupić mniejszy przebieg i będzie dobrze to pasuje.
pat_mik
Nowy T4

1
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pat_mik »

Ok, tak właśnie myślałem, że jakby już wymieniać to całość. Zastanawiałem się własnie tylko czy będzie pasować - 2 speców mi mówi, że będzie. Natomiast mechanik u którego mam auto akurat, wymyśla, że raczej nie i zaleca regenerację skrzyni za 6.5 tys. pln. Z tego co mi wiadomo, to lepiej kupić "nową" skrzynię byle tylko rocznik i silnik się zgadzał/pasował i raczej powinno wejść i wszystko chodzić. Mechanik mówi, że to wtedy już na własne ryzyko próbuję. No ale jak mam 6.5 zapłacić albo 3k i najwyżej odesłać skrzynię jak nie będzie pasować, to chyba warto zaryzykować.
maja
Administrator
Kierowca T4

16
Tematy: 113
Model:
Auto: t4/t4/t4/sharan
Opis: ten co walczy
od początku do końca
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 43 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: maja »

Jeśli skrzynia się zatarła to I pewnie wszystko będzie do wymiany lub nie wiadomo co. Jeśli na skrzynie dają gwarancję to będzie w porządku. Z resztą kwota 3tys to też na ulicy nie leży.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Znajdź na facebuku Janusz Jancyk - ekspert od skrzyń biegów vw, a szczególnie od T4 i się do niego odezwij. Tu telefon do niego - 509-700-360. 6.5 tysiąca to grubo. Jeśli on potwierdzi to tak jest, jeśli nie to ktoś naciąga ciebie. Mi bardzo rzadką skrzynię EEZ do 151km naprawił za 3000, a ceny u innych to 6 albo więcej. Do tego ma bardzo dużo używanych części w dobrym stanie. Polecam zanim podejmiesz inne decyzje. Do tego kupienie skrzyni w dobrym stanie w dobrych pieniądzach do syncro graniczy z cudem. Nie kupisz skrzyni syncro za 3 tysiące chyba, że od oszusta i wtedy se możesz odsyłać.

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Syncro”