Zawór EGR 2.5 TDI
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
///Przemas
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Zawór EGR 2.5 TDI
Trochę ostatnio atakuję forum, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi tego za złe... ;) Tym razem przed założeniem tematu sprawdziłem wyszukiwarkę i nie miała mi ona nic do powiedzenia.
Temat zaworu EGR, a właściwie jego wyłączania z obiegu otarł się na pewno każdemu o uszy. Moja dotychczasowa wiedza mówi mi, że niesie to za sobą same korzyści- silnik oddycha "czystszym" powietrzem co samo z siebie niesie szereg plusów. Wadą jest jedynie kwestia brudniejszych spalin. W przypadku T4 zaślepienie EGR'a jest modyfikacją czysto techniczną, bez konieczności grzebania w ECU (jak w przypadku nowszych diesli).
Co sądzicie o tym zabiegu? Warto? A jak warto to jak to zrobić- wstawić blaszkę czy kupić np. taki zestaw:
http://allegro.pl/98-zaslepka-zamiennik ... 25147.html
http://allegro.pl/99-zaslepka-zamiennik ... 25196.html
Może ktoś już to robił i może coś powiedzieć. Jestem na etapie kompletowania gratów do swojej T4 i chcę wszystko od A do Z dopiąć tak jak należy.
Zdrowy rozsądek mówi mi, że zaślepiony EGR w połączeniu z usuniętym katalizatorem i konkretnym wydechem (ten też muszę zmieniać bo dziurawy, więc myślę o jakimś customowym uspawanym) odmłodzi trochę poczciwe R5 <cool>
Temat zaworu EGR, a właściwie jego wyłączania z obiegu otarł się na pewno każdemu o uszy. Moja dotychczasowa wiedza mówi mi, że niesie to za sobą same korzyści- silnik oddycha "czystszym" powietrzem co samo z siebie niesie szereg plusów. Wadą jest jedynie kwestia brudniejszych spalin. W przypadku T4 zaślepienie EGR'a jest modyfikacją czysto techniczną, bez konieczności grzebania w ECU (jak w przypadku nowszych diesli).
Co sądzicie o tym zabiegu? Warto? A jak warto to jak to zrobić- wstawić blaszkę czy kupić np. taki zestaw:
http://allegro.pl/98-zaslepka-zamiennik ... 25147.html
http://allegro.pl/99-zaslepka-zamiennik ... 25196.html
Może ktoś już to robił i może coś powiedzieć. Jestem na etapie kompletowania gratów do swojej T4 i chcę wszystko od A do Z dopiąć tak jak należy.
Zdrowy rozsądek mówi mi, że zaślepiony EGR w połączeniu z usuniętym katalizatorem i konkretnym wydechem (ten też muszę zmieniać bo dziurawy, więc myślę o jakimś customowym uspawanym) odmłodzi trochę poczciwe R5 <cool>
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Re: Zawór EGR 2.5 TDI
ja u siebie mam to samo do roboty ale to : http://allegro.pl/zaslepka-egr-zestaw-t ... 22086.html wystarczy w zupełności.
Przy okazji wyczyść sobie cały układ dolotowy, kolektorek ssący (skoro zaślepiasz, a będzie zawalony syfem na 1000 procent), przeczyść przepływomierz sprayem do czyszczenia gaźników (ja tym robię - przetestowany). Kolektor wydechowy też możesz
Zaślepienie EGR to u wielu mechaników wręcz rzecz obligatoryjna (że tak to określę) przy okazji roboty z układem dolotowym.
który masz egr (domniemywam że mówimy o ACV) - z przepustnicą (od końcówki 1999, modelowo 2000) na dwa wężyki, czy ten pierwszy co był montowany ????
o tym mówię - rysunek lewy czy prawy http://www.t4-wiki.de/wiki/Abgasr%C3%BC ... ungsanlage i wyślij mi telefon do siebie na Pw
Przy okazji wyczyść sobie cały układ dolotowy, kolektorek ssący (skoro zaślepiasz, a będzie zawalony syfem na 1000 procent), przeczyść przepływomierz sprayem do czyszczenia gaźników (ja tym robię - przetestowany). Kolektor wydechowy też możesz
Zaślepienie EGR to u wielu mechaników wręcz rzecz obligatoryjna (że tak to określę) przy okazji roboty z układem dolotowym.
który masz egr (domniemywam że mówimy o ACV) - z przepustnicą (od końcówki 1999, modelowo 2000) na dwa wężyki, czy ten pierwszy co był montowany ????
o tym mówię - rysunek lewy czy prawy http://www.t4-wiki.de/wiki/Abgasr%C3%BC ... ungsanlage i wyślij mi telefon do siebie na Pw
-
///Przemas
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Rok produkcji mówi, że mam tą pierwszą wersję (1998r.) ale pod maskę zajrzę dziś późniejszym popołudniem i sprawdzę ;)
To zamawiam zaślepkę od razu. Jak wstawię do mechanika to pojęcia takie jak czyszczenia kolektora ssącego, przepływomierza czy kolektora wydechowego nie będą mu obce? Nigdy nie ufam w teksty "wszystko zrobione", dopóki sam tego nie zrobię, a że nie mam teraz czasu... To muszę liczyć, że ktoś mi to zrobi.
To zamawiam zaślepkę od razu. Jak wstawię do mechanika to pojęcia takie jak czyszczenia kolektora ssącego, przepływomierza czy kolektora wydechowego nie będą mu obce? Nigdy nie ufam w teksty "wszystko zrobione", dopóki sam tego nie zrobię, a że nie mam teraz czasu... To muszę liczyć, że ktoś mi to zrobi.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 8:27 przez ///Przemas, łącznie zmieniany 2 razy.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Dobrze jest jeszcze VAGiem zmniejszyć maksymalnie ilość domieszki spalin wtedy jest mniejsza rozbieżność dynamiki gazów między wartością zadaną MAF a wartością rzeczywistą.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
odnośnie pierwszego to masz rację, po 1999 były dopiero zmiany, a odnośnie mechanika to z nimi bywa różnie, jeden jest w tym oblatany, drugi wręcz odwrotnie. Ale jak wcześniej mówiłem to są zabiegi które sam wykonasz///Przemas pisze:Rok produkcji mówi, że mam tą pierwszą wersję (1998r.) ale pod maskę zajrzę dziś późniejszym popołudniem i sprawdzę ;)
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Samo zaślepienie to 15 minut roboty ;-) a zaślepka? hmm.. możesz kupić lub zrobić ja zrobiłem z blaszki inposta dość solidna.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
A ja chyba w końcu kupię cały ten zestaw z flanszą, zamiast zaworu EGR, bo mi gdzieś cieknie delikatnie właśnie z tej puszki ;-)
179 zł za zestaw to wydaje mi się rozsądna cena, tylko najpierw pomierzę, czy długość 190mm i średnica 54mm są odpowiednie do ACV-ki.
179 zł za zestaw to wydaje mi się rozsądna cena, tylko najpierw pomierzę, czy długość 190mm i średnica 54mm są odpowiednie do ACV-ki.
-
czarny1x1x
ja zrobiłem z puszki po piwie z jej kawałka dociąłem i śmigam .i jak tu browara nie lubić <01>
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
z cyklu Adam Słodowy - DIY <good>czarny1x1x pisze:ja zrobiłem z puszki po piwie z jej kawałka dociąłem i śmigam .i jak tu browara nie lubić <01>
-
czarny1x1x
-
czarny1x1x
ja puszkę miałem piwa za 24 nok =12 zł 0,5 litra może cena czyni cuda smigam tak od zakupu i się nie przepaliła inna blacha ?
-
czarny1x1x
Pytałem <01> a jak można sprawdzić jak nie zaglądnąć ? nie było to aluminium tylko taka stalowa puszka inny ten metal jakiś , w polsce takie piwa w biedronce były pełno puszek nikt tego nie zbiera bo nie skupują <śmiech> kierowniczka mi opowiadała
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Jeśli można zdjąć wężyki od sterowania zaworem i je zaślepić,co czyni, że pozostaje on stale zamknięty, to po co się wkłada tą blaszkę???
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...jeżeli zawór jest szczelny to będzie to działać,niebieski-n2 pisze:Jeśli można zdjąć wężyki od sterowania zaworem i je zaślepić,co czyni, że pozostaje on stale zamknięty, to po co się wkłada tą blaszkę???
jeżeli jest uszkodzony i nie domyka to będziesz miał problem,
poza tym nie wiesz co się będzie działo z stożkiem przy zmiennym ciśnieniu przychodzącemu z kolektora wydechowego jeżeli membrana nie będzie obciążona,
z kolei jeżeli zaślepisz wężyk i po stronie membrany to przy zmiennej temperaturze otoczenia możne wytworzyć się podciśnienie wewnątrz zaworu i lekko unosić stożek.
Także jak robić to dobrze.
Darek
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Blaszka z inpostu którą miałem wytrzymala 15kkm i przepaliła się , teraz mam z blachy 5mm dwie zaslepki , jedna przy kolektorze , druga przy zaworze i rurka całkowicie wywalona.
-
niestandardowy1977
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: kasten long t4
- Kontakt:
ello. Ciekawe czy jeszcze tu zaglądasz. Pytanko jak to zrobic? poprowadzisz, mam vcds-a ;)FocusMED pisze:Dobrze jest jeszcze VAGiem zmniejszyć maksymalnie ilość domieszki spalin wtedy jest mniejsza rozbieżność dynamiki gazów między wartością zadaną MAF a wartością rzeczywistą.
-
Arkos
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Witam i pozdrawiam wszystkich. Jestem szczęśliwcem Multivana AXG, który chciał sobie porobić wszystko przy silniku a mechanik wyciągnął silnik, wyczyścił dolot, zamontował zestaw zamiast egr, uszczelnił silnik i wymienił sprzęgło z dwumasa. Jedyne czego to zapomniał to jak były wężyki podciśnienia i które zasklepić. Jest ktoś w stanie mi pomoc?
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Zawór wystarczyło tylko zaślepić, a nie demontować . Wężyka nie zaślepiaj tylko załóż filterek (np od paliwa do motorów) aby zawór dalej pracował.
-
mr_simon
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Multivan Atlantis
- Kontakt:
Czy mówisz o zaworze N18 aby wstawić ten filtr? U siebie dwa lata temu zaślepiłem EGR. Ostatnio wymieniłem prawie wszystkie wężyki podciśnienia i zaczęło się dziać coś takiego:
https://youtu.be/x5ZkOGcItZI
Po odłączeniu wężyka od N18 do EGR pali za każdym razem. Jak wymieniałem wężyki podciśnieniowe to skojarzyłem, że akurat ten zawsze "wylatał" i luźno dyndał.
https://youtu.be/x5ZkOGcItZI
Po odłączeniu wężyka od N18 do EGR pali za każdym razem. Jak wymieniałem wężyki podciśnieniowe to skojarzyłem, że akurat ten zawsze "wylatał" i luźno dyndał.
-
pittrans
- Znawca T4
- 14
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 34 razy
- Kontakt:
Ja w ACV ma całkiem usunięty EGR , przez złożenie kolektora ssącego od Volvo i na ten wężyk założyłem filtr.
-
chemik1980
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: LONG
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ja bym chcial moj programowo wykastrowac, a ze mam sterownik EDC15VM+, to nie do konca jest tak latwo jak w starszych EDC15 i nie moge znalezc map w sofcie.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
a to jest błąd, bo gubisz tam stale podciśnienie.pittrans pisze:Ja w ACV ma całkiem usunięty EGR , przez złożenie kolektora ssącego od Volvo i na ten wężyk założyłem filtr.