(1.9 TDI -1Z) Piszczy kontrolka oleju po dłuższej jeździe

Silnik, zawieszenie, zderzaki, felgi, wnętrze – jak poprawić osiągi i wygląd.
ODPOWIEDZ
Johnny
Aktywny T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 19
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

(1.9 TDI -1Z) Piszczy kontrolka oleju po dłuższej jeździe

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Pojawił się w moim zeswapowanym tdi-ku 1Z (z golfa III) następujący problem: po dłuższej jeździe na wysokich obrotach (autostrady, ekspresówki, ogólnie trasa - 5 lub ewentualnie 4 bieg) a po szybkim zatrzymaniu pojazdu (np. korek, albo dojazd do bramek na autostradzie) zaczyna piszczeć brzęczyk i mrugać czerwona kontrolka oleju - doraźną receptą jest trzymanie go przez jakiś czas po zatrzymaniu na obrotach lub jak najdłuższe hamowanie biegami (przy dojeździe na luzie włączy się brzęczyk i kontrolka). Na wolnych obrotach lub podczas jazdy w mieście problemu nie ma. Po szybkiej, ale krótkotrwałej jeździe też nie.

Szperałem trochę w necie i na forach golfa, passata itd. ale nie znalazłem podobnego przypadku. Macie jakiś pomysł co to może być? Dodam, że mam wyprowadzony sygnał z zacisku W alternatora (żeby nie migała stale kontrolka oleju), ale wiem, że podaje błędne wskazania - opisywałem problem tutaj: https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f ... 82#p196627 - jednak przez dobry rok nie było takiego problemu, a od jakiegoś czasu pojawił się sam z siebie.

Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną i gdzie szukać źródła problemu? Mi przychodzi do głowy jakiś czujnik, ale nie wiem jaki, albo pompa oleju, ale nie wiem co miało by być z nią nie tak, bo ogólnie auto normalnie jeździ i silnik cyka jak trzeba. Myślałem, że może oleju ma mało i po dłuższej jeździe nie zdąży spłynąć do misy olejowej, a czy poziom oleju na min. czy zalany na maxa, to jest tak samo.
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 31 razy
Kontakt:

Re: (1.9 TDI -1Z) Piszczy kontrolka oleju po dłuższej jeździ

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

Może być zbyt rzadki olej gdy mocno rozgrzany i spada ciśnienie. Uszkodzony może być czujnik na podstawie filtra oleju
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Panewka walka pośredniego, pompa oleju, same panewki i wał, na początek zmień olej na świeży
Włochaty
Forumowicz T4

11
Tematy: 1
Model:
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Włochaty »

Jakie ciśnienie oleju na gorącym silniku?
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Po pierwsze, dzięki Panowie za wskazówki. Po drugie, wróciłem niedawno z trasy i po zmianie oleju z filtrem kontrolka zapiszczała tylko raz - jak celowo zrzuciłem z piątki na luz przy 110km/h na dojeździe do bramek na autostradzie. W innych wypadkach, gdzie wcześniej piszczała - nie piszczy. Czyli jest znaczna poprawa.

Jak to teraz rozumieć? Miałem jakiś trefny olej? Za długo zwlekałem z wymianą? Silnik w środku był zabrudzony a kanały olejowe przytkane i świeży olej go przeczyścił? Olej leję od początku gdy u mnie zawitał 1.9 TDI (czyli już z 80.000km) ten sam - Mobil Super 2000 10W40, filtry zawsze jakaś średnia-wyższa półka typu Mayle, Mann, Filtron. Kupuję w jednym sklepie. Wymiana zawsze w okolicy co 10.000km, tym razem owszem, pierwszy raz przeciągnąlem, bo wyszło jakieś 12.000km od poprzedniej wymiany, ale te 2.000km to chyba nie jest jeszcze taka tragedia, żeby się takie cuda działy?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Masz za słabe ciśnienie oleju, świeży olej tylko maskuje ten problem
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
otrzymal podziekowanie: 31 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

Dokładnie. Teraz przeczytaj jeszcze raz trzeci post i do roboty...
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

W końcu zabrałem się za pomiar ciśnienia oleju (tak wiem, trochę zeszło ;) ), i przy okazji nagrałem filmik: https://www.youtube.com/watch?v=uznoXAO ... e=youtu.be

Pomiar był o tyle problematyczny, że nie mam obrotomierza, a wskazanie obrotów na wyświetlaczu elektronicznym jest przekłamane, o czym pisałem w tym wątku: https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f ... or#p196607 i co widać na filmie.

No ale w każdym razie wyszło mi mniej więcej tak, przy podpięciu manometru w miejsce czujnika ciśnienia oleju w chłodniczce oleju, na dobrze rozgrzanym silniku:

wolne obroty - ok. 0,9 bar
ok. 2000 obrotów/min. (na ucho) - ok. 2 bar?
mocna przegazówka - dojdzie do 5 bar i po odpuszczeniu gazu trzyma wynik

Czy ktoś może mi podać z wiarygodnego źródła jakie są prawidłowe wartości ciśnienia oleju na rozgrzanym silniku 1.9 TDI, 90KM (1Z) ? Bo w necie każdy pisze co innego i już nie mam pewności czy silnik zdrów czy padaka.
mazi
Początkujący T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mazi »

Hej z tego co mnie wiadomo to ciśnienie powinno wrócić. Być może niesprawność zaworu w pompie jest tego przyczyną , zbyt wysokie ciśnienie może szkodzić jak i niskie. Niech ktoś jeszcze się wypowie
lukasz 1983
Forumowicz T4

9
Tematy: 8
Model:
Auto: multi
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: lukasz 1983 »

Ze zdjeciem miski nie ma problemu, wiec w dol i nowa pompa ze smokiem okolo 150zl i sprawdzenie panewek przy zdjetej misce. Gorne na korbach moga byc juz złote. Jak bedzie potrzeba da rade wymienic wszystkie przy zdjetej misce i bez wyjmowania wału. W wielu przypadkach okazuje sie zatkany smok lub pompa .Panewki na korby kolo 80zl glyco , głowne okolo 120zl oczywiscie mowa o kpl
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Głównych na aucie wszystkich nie zmieni
lukasz 1983
Forumowicz T4

9
Tematy: 8
Model:
Auto: multi
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: lukasz 1983 »

Nie pamietam 1Z dokladnie bo dawno nie grzebalem, a z ktora bedzie problem pierwsza czy ostatnia? Pytam z ciekawosci bo w wiekszosci vw podkladalem i podkladam nowe i da rade
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Pompa oleju, panewki... a jak zacznę rozbierać, to na pewno wyjdzie jeszcze kilka innych rzeczy do wymiany...

Motor ma jeszcze pare innych dolegliwości (rozrząd już do wymiany, przepala bezpiecznik świec żarowych, tj. świece nie grzeją, łapie notlauf, całkiem dość puszcza olej na uszczelnieniach pokrywy zaworów i dolocie, ostatnio pojawił się wyciek płynu chłodniczego, chyba na króćcu przy głowicy itp., więc chciałem go zakwalifikować bądź zdyskwalifikować pomiarem ciśnienia oleju, ale nadal nie wiem czy wyniki są dobre czy złe. Ktoś może ma serwisówkę od tego silnika i może udostępnić?

Chodzi mi o to, że jeśli ciśnienie oleju jest złe, to zamiast kłaść 1000zł na naprawy obecnego silnika, wolę już chyba dołożyć drugie tyle i kupić znowu całego dawcę, gdzie będę miał drugi kompletny silnik, a i jeszcze mi zostanie pare części na zapas. Gdzieś tam po głowie kołacze się jeszcze ewentualny swap na AFN-a, ale chyba nie mam do tego głowy ani czasu teraz ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning”