Podkręcamy 1,9td ABL
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Re: Podkręcamy 1,9td ABL
Kurcze, taraz to Ci juz nie powiem. Robiem to chyba z 3 lata temu.
Gdzieś tu na forum lub na inym znalazłem taki fajny opis ze zdjęciem jak ustawić wszystko. Były opisane konkrente śruby i do czego służą, co powodują itp. Generalnie, bardzo prosto i dobrze opisane. Robiłem tak jak tam to ktoś opisywał i wszystko się sprawdziło.
Z tego co pamiętam są 4 śruby do regulacji.
Jedna jest fabrycznie zabezpieczona. Ta jest najważniejsza. To chyba ta od dawki. Musisz zerwać plombę, bo inaczej nic nie ustawisz.
Ale od niej nie zaczynasz regulacji.
Ja nie ustawiałem kąta wtrysku, przynajmniej nie pamiętam abym to robił. Poza tym gdzieś czytałem żeby tego nie ruszać jak nie ma potrzeby.
Nie znam się na wszystkim, więc czasami lepiej czegoś nie ruszać.
Pamiętam, że zaczynałem regulację od śruby wolnych obrotów. Ruszyłem ją aby obroty spadły. Później śrubą dawki je podnioslem. I mały test na drodze.
I kolejna próba. Znów obniżam obroty jałowe i podnoszę je dawką i znów test.
I tak robiłem aż skonczyła mi się śruba wolnych obrotow. A tą od dawki ustawiłem tak aby wolne obroty były = 1000.
Na koniec ustawiłem trzecią śrubę tak aby obtoty przy zmianie obciążenia nie spadaly, zrobiłem później znów korecję dawki i znów test.
I tym sposobem z tego co pamiętam udało się ustawić silnik.
Gdzieś tu na forum lub na inym znalazłem taki fajny opis ze zdjęciem jak ustawić wszystko. Były opisane konkrente śruby i do czego służą, co powodują itp. Generalnie, bardzo prosto i dobrze opisane. Robiłem tak jak tam to ktoś opisywał i wszystko się sprawdziło.
Z tego co pamiętam są 4 śruby do regulacji.
Jedna jest fabrycznie zabezpieczona. Ta jest najważniejsza. To chyba ta od dawki. Musisz zerwać plombę, bo inaczej nic nie ustawisz.
Ale od niej nie zaczynasz regulacji.
Ja nie ustawiałem kąta wtrysku, przynajmniej nie pamiętam abym to robił. Poza tym gdzieś czytałem żeby tego nie ruszać jak nie ma potrzeby.
Nie znam się na wszystkim, więc czasami lepiej czegoś nie ruszać.
Pamiętam, że zaczynałem regulację od śruby wolnych obrotów. Ruszyłem ją aby obroty spadły. Później śrubą dawki je podnioslem. I mały test na drodze.
I kolejna próba. Znów obniżam obroty jałowe i podnoszę je dawką i znów test.
I tak robiłem aż skonczyła mi się śruba wolnych obrotow. A tą od dawki ustawiłem tak aby wolne obroty były = 1000.
Na koniec ustawiłem trzecią śrubę tak aby obtoty przy zmianie obciążenia nie spadaly, zrobiłem później znów korecję dawki i znów test.
I tym sposobem z tego co pamiętam udało się ustawić silnik.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Śrubę od dawki z boku trzeba całą wykręcić i zerwać plombę, policz mniej więcej obroty abyś potem trafił w to samo miejsce
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Tak, to na forum golfa jest. Rzeczywiście pomaga :)Tomek40 pisze:Kurcze, taraz to Ci juz nie powiem. Robiem to chyba z 3 lata temu.
Plomby brak. Pompa jezdziła w innym ABL i wiem, że tam była podkręcona.
W przypadku mojego samochodu obstwiam jeszcze kąt wtrysku (bo tak jak pisałem wczesniej klekota jak beczka) i ewentualnie to że może boost pin (oryginał) jest abyt agresywnie ustawiony. Inna rzecz że mogę doładowanie podkręcić. Jak na razie mam 0.9, zobaczę co się będzie działo na 1.1
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Jak ja za bardzo podniosłem ciśnienie to od razu było to słychać w aucie. Silnik wył jak przeciąg <szok>
I wcale nie ciągnął lepiej. Moc już nie wzrastała. Sądzę, że paliwa już było za mało względem powietrza.
Z obserwacji widzę, iż optymalna dawka to 0,9 bara dla pracy na dłuższych odcinkach np. podjazdy.
Czasami dociskam do 1,1 ale tylko na krótko i raczej nie pod górkę.
Przy normalnej jeździe na prostej z prędkością około 90 km/h pokazuje średnio około 0,2 -0,4 bara.
I wcale nie ciągnął lepiej. Moc już nie wzrastała. Sądzę, że paliwa już było za mało względem powietrza.
Z obserwacji widzę, iż optymalna dawka to 0,9 bara dla pracy na dłuższych odcinkach np. podjazdy.
Czasami dociskam do 1,1 ale tylko na krótko i raczej nie pod górkę.
Przy normalnej jeździe na prostej z prędkością około 90 km/h pokazuje średnio około 0,2 -0,4 bara.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Tak, przy normalnej jeździe też mi tyle pokazuje.
Ogólnie jeździ się tym fajnie, wczoraj byłem w okolicach Wolbromia i tamtejsze podjazdy jakoś szczególnie mnie nie ruszyły.. No tylko że pozostaje kwestia dymienia. Zmniejszyłam dawkę, ale jadąc po ciemku dalej widzę za sobą takie spaliny które są gęste ale przezroczyste. Co jeszcze zauważyłem, wszystko jest ok jak jadę na 5tym biegu na 3000obr i więcej.
W najbliższym czasie samochód oddaje do gościa który ogarnia wyłącznie diesle. Ma dokładnie ustawić kąt wtrysku.
Ogólnie jeździ się tym fajnie, wczoraj byłem w okolicach Wolbromia i tamtejsze podjazdy jakoś szczególnie mnie nie ruszyły.. No tylko że pozostaje kwestia dymienia. Zmniejszyłam dawkę, ale jadąc po ciemku dalej widzę za sobą takie spaliny które są gęste ale przezroczyste. Co jeszcze zauważyłem, wszystko jest ok jak jadę na 5tym biegu na 3000obr i więcej.
W najbliższym czasie samochód oddaje do gościa który ogarnia wyłącznie diesle. Ma dokładnie ustawić kąt wtrysku.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
To jest normalne w każdym dieslu, jak nie dymi na czarno to tym sobie nie zawracaj głowy bo każdy tak ma.Dudu$ pisze:ale jadąc po ciemku dalej widzę za sobą takie spaliny które są gęste ale przezroczyste.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Kenobi.
Dzisiaj zorbiłem coś takiego.
Wykręciłem maksymalnie śrubę która siedzi w gruszce LDA (ta która w zaezności od wkrećenia oddzialowuje na membranę z boost pinem). Dalej, wykręciłem śrubę dawki paliwa tak. że przy przegazowaniu samochód nie dymił. Próbowałem ruszyc i okazało się że jest taki słaby, że nie jest w stanie podjechać pod małą górkę. Zacząłem skręcać śrubę dawki i za każdym razem robiłem próbę co to daje - samochód stawał się coraz mocniejszy, ostatecznie jeżdził, ale turbo wstawało bardo póżno (około 2500obr/min wskazówka na wskaźniku zaczynała się podnosić). Wkręciłem dawkę jeszcze bardziej i wygląda że turbo wstaje jak powinno. Dalej, wkręciłem śrubę która siedzi w LDA. Wygląda że jest ok. Nauka przez praktykę?
Nie wiem jeszcze co zrobić z wolnymi obrotami. Moja pompa to jakaś taka starszego typu i nie mam w niej tej długiej, ukośnej śruby do ustawiania wolnych obrotów w związku z czym nie wiem jak takowe się reguluje. Gdzieś trafiłem na infomrację, że trzeba przestawić dźwignię gazu i delikatnie dokręcić śrubę która ją ogranicza lae szczegółów nie znam. Nie wiem jak interpretować, że takowa śruba jest "z tyłu pompy".
Jak na razie na rozgrzanym silniku mam delikatnie poniżej 900obr/min. Budą nie szarpie. Ciekawy jestem jak będzie po odpaleniu na zimno.
Inny problem na który rozwiązania nie znalazłem na forum i internetach. Jak do pompy AAZ podłaczyć cięgno przyspieszacza zapłonu z ABL? One mają różne końcówki i te cięgno z ABL nie pasuje... Szukałem linki (używanej czy nowej) do AAZ ale nie wiem pod jakim hasłem szukać żeby coś się pojawiło :/ Pomysł mam tami żeby z tych dwóch linek zrobić jedną (tzn. kupić linkę do AAZ i obciąć jej fragment tak z 20 cm od końca i póćniej przytwierdzić go do linki z ABL). No chyba że jest jakaś prostsza opcja.
Ogólnie jestem zadowolony, bo już zacząłem się wahać czy nie odpuścić i może wrócić do poprzedniej pompy... Najgorszy w tym wszystkim jest brak czasu :/
Dzisiaj zorbiłem coś takiego.
Wykręciłem maksymalnie śrubę która siedzi w gruszce LDA (ta która w zaezności od wkrećenia oddzialowuje na membranę z boost pinem). Dalej, wykręciłem śrubę dawki paliwa tak. że przy przegazowaniu samochód nie dymił. Próbowałem ruszyc i okazało się że jest taki słaby, że nie jest w stanie podjechać pod małą górkę. Zacząłem skręcać śrubę dawki i za każdym razem robiłem próbę co to daje - samochód stawał się coraz mocniejszy, ostatecznie jeżdził, ale turbo wstawało bardo póżno (około 2500obr/min wskazówka na wskaźniku zaczynała się podnosić). Wkręciłem dawkę jeszcze bardziej i wygląda że turbo wstaje jak powinno. Dalej, wkręciłem śrubę która siedzi w LDA. Wygląda że jest ok. Nauka przez praktykę?
Nie wiem jeszcze co zrobić z wolnymi obrotami. Moja pompa to jakaś taka starszego typu i nie mam w niej tej długiej, ukośnej śruby do ustawiania wolnych obrotów w związku z czym nie wiem jak takowe się reguluje. Gdzieś trafiłem na infomrację, że trzeba przestawić dźwignię gazu i delikatnie dokręcić śrubę która ją ogranicza lae szczegółów nie znam. Nie wiem jak interpretować, że takowa śruba jest "z tyłu pompy".
Jak na razie na rozgrzanym silniku mam delikatnie poniżej 900obr/min. Budą nie szarpie. Ciekawy jestem jak będzie po odpaleniu na zimno.
Inny problem na który rozwiązania nie znalazłem na forum i internetach. Jak do pompy AAZ podłaczyć cięgno przyspieszacza zapłonu z ABL? One mają różne końcówki i te cięgno z ABL nie pasuje... Szukałem linki (używanej czy nowej) do AAZ ale nie wiem pod jakim hasłem szukać żeby coś się pojawiło :/ Pomysł mam tami żeby z tych dwóch linek zrobić jedną (tzn. kupić linkę do AAZ i obciąć jej fragment tak z 20 cm od końca i póćniej przytwierdzić go do linki z ABL). No chyba że jest jakaś prostsza opcja.
Ogólnie jestem zadowolony, bo już zacząłem się wahać czy nie odpuścić i może wrócić do poprzedniej pompy... Najgorszy w tym wszystkim jest brak czasu :/
-
gtszudi
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
kojarzycie Panowie jakie nr powinny miec wtryski od 1.6td ?? szukam dwusprezynowych od SB i nie wiem z jakim nr szukac
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Pytanie do majstrów co znają temat pomy z lda, czy ta ze zdjęcia poniżej ma lda czy nie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Tylko czy pin w tym LDA jest taki jak trzeba bo może się okazać wersja eko.
-
ROMEK3
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Oddawałem za darmo sprawne pompy z LDA nikt się nie zainteresował.
No i poszły na złom.
No i poszły na złom.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli szukasz pompy i dopiero przeglądasz ogloszenia to odezwij sie do mnie. Mam pompę z AAZ z boost pinem z golfa. Po remoncie jezdzila troche w T4 wiec wiadomo że działa.
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
dzięki koledzy, ogólnie jest pomysł żeby jeszcze pomęczyć tego trupka i zobaczyć co da się wyciągnąć niewielkim kosztem, ogólnie i tak już mam troche fantów pozbieranych pod tdi także jak niewyjdzie to będzie tdi
-
Faazer
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: Transporter/Kamper
- Kontakt:
Podpowiedzcie proszę, mam wymontowaną ekoPompę z ABL do uszczelnienia.
Ale może nie zakładać już jej, tylko słyszałem że z 1.6 TD (z LDA) będzie dużo lepsza.
co wy na to?
Czy może z 1.9 TD z silnika AAZ ?
Akurat mam pompę z Audi 80 B3 tą 1.6Td.
A może jest ktoś z Gdańska? Na żywo było by łatwiej ;)
Ale może nie zakładać już jej, tylko słyszałem że z 1.6 TD (z LDA) będzie dużo lepsza.
co wy na to?
Czy może z 1.9 TD z silnika AAZ ?
Akurat mam pompę z Audi 80 B3 tą 1.6Td.
A może jest ktoś z Gdańska? Na żywo było by łatwiej ;)
-
k.tysont4
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich na forum. Jestem posiadaczem T4 z 98 roku i chciałbym podkręcić 1.9td ABL.
Czy ma ktoś pompę z boost pinem lub u kogo mogę zrobić cały proces podniesienia mocy?
EDIT:
Dudu$ masz jeszcze pompę AAZ z boost pinem?
EDIT:
Czy jest ktoś u kogo mogę zrobić całkowite podkręcenie 1.9 ABL : montaż IC, wskaźnik doładowania i modyfikacja pompy?
Czy ma ktoś pompę z boost pinem lub u kogo mogę zrobić cały proces podniesienia mocy?
EDIT:
Dudu$ masz jeszcze pompę AAZ z boost pinem?
EDIT:
Czy jest ktoś u kogo mogę zrobić całkowite podkręcenie 1.9 ABL : montaż IC, wskaźnik doładowania i modyfikacja pompy?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2020, 22:21 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, zalecam użycie funkcji "edycja"
Powód: post pod postem, zalecam użycie funkcji "edycja"
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Last active: Online now
- Tematy: 114
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Nie wiem po co pakować się w zmianę pompy. Do seryjnego układu dołożyłem manometr aby było widać ciśnienie. Podstawowe było ustawione na 0.4 bar. Obecnie podkręcone jest do dobrego 0.7 bar. To już jest zmiana i to bardzo. Jeśli bezpiecznie jest podkręcenie do 1bar to pozostaje tylko zmienić zębatki 5-go biegu I cieszyć się zmianami jakich nie zrobiła fabryka.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Last active: Online now
- Tematy: 114
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Na seryjnej gruszce kiepsko podkręcić do 1bar ,więc założyłem zawór regulowany . Obniżone na gruszce do 0.5 bar i dalej można już podkręcać. Jeszcze IC z ACV i będzie super. Już widać różnicę na 5 biegu,bo silnik może dużo ,ale zębatka stara także max 110km/h . Jednak każdy start na światłach i jest radość ze zmian.