Ogrzewanie tylnej szyby
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
krzysiek_ks2
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 doka
- Kontakt:
Ogrzewanie tylnej szyby
Witam
Przeglądnąłem już chyba całe forum i Google i dalej nie znalazłem odpowiedzi, dlaczego u mnie nie działa ogrzewanie tylnej szyby w vw t4 doka 1997r 1.9 td, sprawdzałem napięcie na szybie i nie ma, bezpieczniki wszystkie są dobre przekaźniki też, gdzieś doczytałem że w tym modelu przekaźnik jest wbudowany w włącznik, czy to prawda? czy może być uszkodzony włącznik, podświetlenie jego działa ale jak włączam to się dodatkowo nic nie świeci w nim a powinno. Połączenie na szybie jest całe. Czy ktoś wie który przekaźnik za to odpowiada to będę dalej sprawdzał. Poniżej zdjęcie skrzynki bezpieczników.[URL=http://www.fotosik.pl][img]http:// ... .jpg[/img][/url]
Przeglądnąłem już chyba całe forum i Google i dalej nie znalazłem odpowiedzi, dlaczego u mnie nie działa ogrzewanie tylnej szyby w vw t4 doka 1997r 1.9 td, sprawdzałem napięcie na szybie i nie ma, bezpieczniki wszystkie są dobre przekaźniki też, gdzieś doczytałem że w tym modelu przekaźnik jest wbudowany w włącznik, czy to prawda? czy może być uszkodzony włącznik, podświetlenie jego działa ale jak włączam to się dodatkowo nic nie świeci w nim a powinno. Połączenie na szybie jest całe. Czy ktoś wie który przekaźnik za to odpowiada to będę dalej sprawdzał. Poniżej zdjęcie skrzynki bezpieczników.[URL=http://www.fotosik.pl][img]http:// ... .jpg[/img][/url]
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Ogrzewanie tylnej szyby
Przekaźnik jest zintegrowany z wyłacznikiem. Prąd roboczy płynie do i z przełącznika grubym czarnym kablem, napięcie powinno pojawić się za zasilaniu po włączeniu zapłonu.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
To jest dobrze napisane???slimak pisze:Przekaźnik jest zintegrowany z przekaźnikiem.
Nie ma być : Przekaźnik jest zintegrowany z włącznikiem?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak też myślałem :D
A przy okazji zapytam czy ktoś ma rozdzielone ogrzewanie tylnej szyby z ogrzewaniem lusterek? Czy wszyscy mają wszystko w jednym przycisku?
A przy okazji zapytam czy ktoś ma rozdzielone ogrzewanie tylnej szyby z ogrzewaniem lusterek? Czy wszyscy mają wszystko w jednym przycisku?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Ops <szok> Poprawiłem.rafflex pisze:To jest dobrze napisane???slimak pisze:Przekaźnik jest zintegrowany z przekaźnikiem.
Nie ma być : Przekaźnik jest zintegrowany z włącznikiem?
Ogrzewane lusterka i tylna szyba są zasilane z jednego przekaźnika.
-
krzysiek_ks2
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za info jutro sprawdzę czy jest prąd w tym czarnym kablu, jak będzie to znaczy że przycisk do wymiany jakby co to będę pisać,
a co do tego ogrzewania lusterek i szyby ja w mondeo mam w jednym przycisku to chyba w większości samochodów tak jest.
a co do tego ogrzewania lusterek i szyby ja w mondeo mam w jednym przycisku to chyba w większości samochodów tak jest.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
W mojej Syrence jest oddzielnie i szczerze mówiąc dla mnie jest to praktyczniejsze rozwiązanie.krzysiek_ks2 pisze:a co do tego ogrzewania lusterek i szyby ja w mondeo mam w jednym przycisku to chyba w większości samochodów tak jest.
Powodzenia w pracach :-)
-
krzysiek_ks2
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam
Sprawdziłem napięcie i w czarnym kablu nie ma napięcie po przekręceniu zapłonu, natomiast w szarym kablu jest po przekręceniu świateł na pozycyjne dopiero, czyli ten co odpowiada za podświetlenie. Kupiłem ten samochód niedawno i może ktoś odłączał ale dziwne bo po co niby ktoś by to robił, będę musiał przepatrzeć tą instalacje doprowadzającą prąd do przycisku, chyba że jest inny sposób na zadziałanie.
Sprawdziłem napięcie i w czarnym kablu nie ma napięcie po przekręceniu zapłonu, natomiast w szarym kablu jest po przekręceniu świateł na pozycyjne dopiero, czyli ten co odpowiada za podświetlenie. Kupiłem ten samochód niedawno i może ktoś odłączał ale dziwne bo po co niby ktoś by to robił, będę musiał przepatrzeć tą instalacje doprowadzającą prąd do przycisku, chyba że jest inny sposób na zadziałanie.
-
gocu87
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Long
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Spotkaliście się kiedyś z przerwą przewodu ogrzewania szyby przy drzwiach skrzydełkach?? Raczej mało prawdopodobne by padły obydwa na raz.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Pany-mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby/lusterek.Mianowicie prąd dochodzi do włącznika,ale jak chcę włączyć ogrzewanie od razu pali bezpiecznik,tak jakby zwarcie było.Odłączyłem na próbę kable przy tylnej szybie,ale dalej to samo.Ktoś kojarzy którędy idzie kabel od włącznika?Bo na moje oko to gdzieś powinny być wpięte do niego kable od podgrzewania lusterek.Czy może próbować wyjąć szkła lusterek i tam szukać zwarcia?Trochę boję się to robić,bo już temperatury niskie i łatwo narobić szkody z tymi zaczepami lusterek.Tak nie za bardzo wiem gdzie jeszcze może być problem.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Może sam wyłacznik robi zwarcie ? Jeśli nie chcesz ryzykować rozbierania lusterek to pod tapicerką drzwi są kostki połączeniowe, widać je w linku który podał Probe. Możesz tam rozłączyć i wtedy sprawdzić czy będzie palić bespiecznik, podobnie przy tylniej szybie rozłączyć konektorki.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja bym raczej szukał w wiązce kabli pomiędzy karoserią a drzwiami.czoper pisze:Czy może próbować wyjąć szkła lusterek i tam szukać zwarcia?.....
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=137484#p137484
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Dzięki za odzew.Przy tylnej szybie odłączałem konektorki i nic to nie pomogło.Dziś mam trochę czasu to powalczę dalej.Sprawdzę dokładniej instalację lusterek.Może faktycznie w wiązce między drzwiami a budą jest coś nie teges,wcale bym się nie zdziwił,bo już nie raz w różnych autach to przerabiałem.Dziś czeka mnie jeszcze wymiana vakum pompy,która wczoraj w końcu do mnie dotarła z PL,więc parę godzinek w garażu może zejść <55>
Edit:
Tak więc szukałem dziś usterki kilka godzin i nic.Sprawdziłem okablowanie między budą a drzwiami,oraz tylną klapą.Nawet poodpinałem kostki przy słupkach tak,że całe drzwi były odpięte,kable przy tylnej szybie odpięte również a bezpiecznik pali przy próbie włączenia ogrzewania.Prąd do włącznika dochodzi żółto-czarnym kablem-odpływ ma kolor biało-zielony.Dalej wytropiłem,że wiązka idzie od przełącznika do skrzynki bezpieczników i jest tam z tyłu wpięta.Oprócz wiązki z przełącznika jest tam jeszcze kilka innych kabli biało-zielonych w tej samej wtyczce,pewnie odejścia na lusterka i szybę.Tylko nie umiem jej wypiąć ze skrzynki bezpieczników.Więc zastanawiam się czy coś jeszcze oprócz ogrzewania lusterek i tylnej szyby jest tam wpięte o czym nie wiem.Próbowałem również pominąć włącznik,robiąc mostek bezpośrednio na wtyczce włącznika i też dalej pali bezpiecznik.Już nie wiem gdzie i czy dalej szukać,czy może odciąć kabel zaraz za włącznikiem i pociągnąć nowe kable do samych słupków i zaraz przed drzwiami się wpiąć,żeby chociaż lusterka mieć ogrzewane,ewentualnie trzeci kabel do tylnej klapy poprowadzić.W tylnej klapie jeden kabel czarny mam wychodzący z wiązki-ten wpinany po prawej stronie i drugi z lewej jest wpięty do masy.Tak więc w ostateczności ten od zasilania wymienię i pociągnę bezpośrednio od włącznika również.Próbowałem coś rozkminić z tych schematów z wiki,ale słabo mi to idzie.Może ktoś mógłby mi coś jeszcze rozjaśnić w e łbie tak bardziej łopatologicznie-będę wdzięczny <hi>
Edit:
Tak więc szukałem dziś usterki kilka godzin i nic.Sprawdziłem okablowanie między budą a drzwiami,oraz tylną klapą.Nawet poodpinałem kostki przy słupkach tak,że całe drzwi były odpięte,kable przy tylnej szybie odpięte również a bezpiecznik pali przy próbie włączenia ogrzewania.Prąd do włącznika dochodzi żółto-czarnym kablem-odpływ ma kolor biało-zielony.Dalej wytropiłem,że wiązka idzie od przełącznika do skrzynki bezpieczników i jest tam z tyłu wpięta.Oprócz wiązki z przełącznika jest tam jeszcze kilka innych kabli biało-zielonych w tej samej wtyczce,pewnie odejścia na lusterka i szybę.Tylko nie umiem jej wypiąć ze skrzynki bezpieczników.Więc zastanawiam się czy coś jeszcze oprócz ogrzewania lusterek i tylnej szyby jest tam wpięte o czym nie wiem.Próbowałem również pominąć włącznik,robiąc mostek bezpośrednio na wtyczce włącznika i też dalej pali bezpiecznik.Już nie wiem gdzie i czy dalej szukać,czy może odciąć kabel zaraz za włącznikiem i pociągnąć nowe kable do samych słupków i zaraz przed drzwiami się wpiąć,żeby chociaż lusterka mieć ogrzewane,ewentualnie trzeci kabel do tylnej klapy poprowadzić.W tylnej klapie jeden kabel czarny mam wychodzący z wiązki-ten wpinany po prawej stronie i drugi z lewej jest wpięty do masy.Tak więc w ostateczności ten od zasilania wymienię i pociągnę bezpośrednio od włącznika również.Próbowałem coś rozkminić z tych schematów z wiki,ale słabo mi to idzie.Może ktoś mógłby mi coś jeszcze rozjaśnić w e łbie tak bardziej łopatologicznie-będę wdzięczny <hi>