T4 laweta , zasilanie wciągarki , jak sprawdzić ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maverick_as
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 laweta'91
- Kontakt:
T4 laweta , zasilanie wciągarki , jak sprawdzić ?
Witam weekend-owo wszystkich forumowiczów !!!
Przejdę od razu do tematu.
Dostałem pod opiekę lawetę na bazie T4 ,silnik benzyna, LPG rocznik 1991.
Nie znam dokładnie historii samochodu. Wiem ,że jest dorobiony niestabilny wyłącznik rozrusznika (poza stacyjką) i pomarańczowe koguty zasilane z bezpiecznika NR.22 (zasilanie gniazda zapalniczki) - taka prowizorka na szybko. Nie działa wciągarka. Sprawdziłem przewodowego pilota i usunąłem przerwy w przewodzie. Pilot jest sprawny. Nie zlokalizowałem w kabinie dodatkowego włącznika zasilania wciągarki.
Przypuszczam ,że zasilanie wciągarki może przechodzi przez przekaźnik.
Proszę o sugestie gdzie zacząć szukać. Załączam zdjęcie skrzynki bezpieczników i przekaźników.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n ... directlink
Pozdrawiam
Przejdę od razu do tematu.
Dostałem pod opiekę lawetę na bazie T4 ,silnik benzyna, LPG rocznik 1991.
Nie znam dokładnie historii samochodu. Wiem ,że jest dorobiony niestabilny wyłącznik rozrusznika (poza stacyjką) i pomarańczowe koguty zasilane z bezpiecznika NR.22 (zasilanie gniazda zapalniczki) - taka prowizorka na szybko. Nie działa wciągarka. Sprawdziłem przewodowego pilota i usunąłem przerwy w przewodzie. Pilot jest sprawny. Nie zlokalizowałem w kabinie dodatkowego włącznika zasilania wciągarki.
Przypuszczam ,że zasilanie wciągarki może przechodzi przez przekaźnik.
Proszę o sugestie gdzie zacząć szukać. Załączam zdjęcie skrzynki bezpieczników i przekaźników.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n ... directlink
Pozdrawiam
-
maverick_as
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Sytuacja opanowana.
Wizyta w kanale pod samochodem ułatwiła rozwiązanie zagadki.
Przy adaptacji samochodu na lawetę zastosowano sposób wręcz prymitywny , zasilanie wciągarki pociągnięte jest wprost z akumulatora przewodami o przekroju jakieś 4mm2. Ponieważ obwód w stanie spoczynku pobiera powyżej 25mA "niewidzialna ręka" rozłączyła konektor na dodatnim zacisku akumulatora, aby przy dłuższych przestojach nie rozładowywać akumulatora. Można oczywiście pamiętać o tym i "wyjeżdżając na akcję" połączyć go manualnie, ale myślę ,że przekaźnik świec żarowych o obciążalności styków 75A zamykający obwód zasilający wciągarkę przy pracującym silniku będzie rozwiązaniem bardziej eleganckim.
Pozdrawiam weekend-owo.
Przy adaptacji samochodu na lawetę zastosowano sposób wręcz prymitywny , zasilanie wciągarki pociągnięte jest wprost z akumulatora przewodami o przekroju jakieś 4mm2. Ponieważ obwód w stanie spoczynku pobiera powyżej 25mA "niewidzialna ręka" rozłączyła konektor na dodatnim zacisku akumulatora, aby przy dłuższych przestojach nie rozładowywać akumulatora. Można oczywiście pamiętać o tym i "wyjeżdżając na akcję" połączyć go manualnie, ale myślę ,że przekaźnik świec żarowych o obciążalności styków 75A zamykający obwód zasilający wciągarkę przy pracującym silniku będzie rozwiązaniem bardziej eleganckim.
Pozdrawiam weekend-owo.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: T4 laweta , zasilanie wciągarki , jak sprawdzić ?
Kable 4mm2 do zasilania wyciągarki ?? Nie za małe trochę ?? Silnik wyciągarki pobiera prąd jak rozrusznik w aucie więc wolałbym tam dać coś grubszego żeby przy dłuższym używaniu nie spalić auta :P Podaj model wyciągarki to znajdę ci pobór prądu :P
-
maverick_as
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję za czujność. Tak to jest jak się phi.. pomyli z fi... (to z pewnego dowcipu..). Przewód ma przekrój pewnie 10mm2 co daje średnicę żyły 3,6mm , a może nawet 16mm2 co daje średnicę żyły 4,5mm.
Nie mierzyłem suwmiarką, założyłem ,że ten co dokonywał adaptacji wiedział co robi. Założyłem już przekaźnik ,teraz kończę oświetlenie LED kabiny. Wkrótce ćwiczenia "poligonowe" z wciąganiem i ściąganiem samochodu. ;)
Nie mierzyłem suwmiarką, założyłem ,że ten co dokonywał adaptacji wiedział co robi. Założyłem już przekaźnik ,teraz kończę oświetlenie LED kabiny. Wkrótce ćwiczenia "poligonowe" z wciąganiem i ściąganiem samochodu. ;)
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Kable kablami , ale przekaźnik 75 A też może się łatwo spalić przy takich prądach. :) Chyba że on ma tylko podawać napięcie do sterowania, a nie zasilania silnika wyciągarki.
-
Frantic
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja w swoich lawetach zasilam wciągarki zasilam bezpośrednio od akumulatora, przez bezpiecznik 150A zamocowany jak najbliżej klemy, kable zasilające o przekroju 25 - 35mm2 (zależy jaki akurat mam na stanie), za bezpiecznikiem w dogodnym miejscu wyłacznik prądu(hebel) na kablu plusowym. Masa bezpośrednio od akumulatora kablem o takim przekroju jak zasilający.
W razie pytań pisz.
W razie pytań pisz.