Rejestracja anglika po przekladce. ( Pytanie )

Transport, budowlanka, foodtrucki, serwis mobilny – jak T4 sprawdza się w pracy.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Rejestracja anglika po przekladce. ( Pytanie )

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Pytanko , w ostatnim czasie moze ktoś z forum rejestrowal auto sprowadzone z GB ?? Oczywiście auto po przekładce z RHD na LHD. Chodzi mi o to ze nie zawsze dostaje się przy kupnie caly dowód rejestracyjny V5C tylko wycinek zielony z dowodu rejestracyjnego (10). Kupując od osoby prywatnej , sprzedający zabiera reszte dowodu i daje ten włanie wycinek z dowodu kupujacemu. Mam takie auto kupione 5 lat temu które doczekało się dopiero przekładki ale mam tylko wycinek z dowodu rejestracyjnego (kod V5C) , odcinek nr 10 , "New Kepper.....". Sciągnięte mam ze strony DVLA druki , międzyinnymi V756 który jest drukiem exportowym z tego co doczytałem , i czy wysyłajac do DVLA ten druk jest szansa aby na adres w PL przysłali dokument exportowy umozliwiajacy rejestracje auta w PL ?? Czy moze złozyc wniosek V62 o nowy dowód rejestracyjny na moje dane w PL i wyslac , tylko czy po 5 latach rozpatrzą go wogóle ??

Jakby ktos mial jakies info to z góry dzięki.

Rejestrowalem inne auta z GB ale mialem cale dowody rejestracyjne V5C więc problemu nie bylo , tutaj mam tylko wycinek z dowodu ktory dostaje kupujący , a sprzedający zabral resztę....

Na wycinku nie ma danych auta pelnych i danych sprzedajacego , a u nas w kraju oczywiscie problemy bo im potrzebne dane sprzedającego nawet z zagranicy nie wiem po co... Na odcinku z dowodu rej jest tylko nr rej pojazdu , pojemnosc , typ , i rodzaj jakim paliwem jest zasilane. Brakuje nr VIN. Rozmawialem z kumplem mieszkającym we Francji , kupił jakiś czas temu jakies egzotyczne auto w GB i na taki odcinek z dowodu rejestracyjnego tam nie ma problemu z zarejestrowaniem bo auto zarejesrowal , a w PL jak zwykle problemy są...
Piotr19
Początkujący T4

15
Tematy: 8
Model:
Auto: T4
Opis: VW T4 1.9 TD 68KM ABL 1997r
Kontakt:

Re: Rejestracja anglika po przekladce. ( Pytanie )

Nieprzeczytany post autor: Piotr19 »

Kolego ja również rejestrowałem już kilka samochodów UK ale zawsze miałem kompletny dowód V5C. Ze słyszenia wiem że jest możliwe aby przysłali Ci nowy dowód na adres w PL jednak czas oczekiwania znacząco się wydłuża. Jeśli jednak potrzebujesz konkretnych informacji co i jak zrobić zasięgnij rady na forum http://angliki.info/ tam chłopaki są na bieżąco i powinien być jakiś temat odnośnie rejestracji jeśli nie znajdziesz odpowiedzi po prostu załóż nowy temat z pytaniem powinieneś szybko otrzymać wyczerpujące info w tym temacie. Pozdrawiam.
Fatamorgana
Nowy T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 van 1996r.
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Fatamorgana »

Witam przy pierwszym poście.
Sprawa wygląda tak, że brytyjski urząd komunikacyjny (DVLA) nie wysyła dowodów rej za granicę- takie jest oficjalne stanowisko i taki jest zapis w dokumentach o jaki już pytałem.
Aby otrzymać nowy dowód- na siebie jako kupującego, należy albo tam być na miejscu- albo znaleźć sobie kogoś, na czyj adres przyjdzie ten dokument (obojętnie gdzie byle w UK, czyli Szkocja, Walia, Anglia i Irlandia Płn.).
Dowód rej. jest podstawowym i najważniejszym papierem, dlatego zawsze warto go mieć, natomiast przy wyjeździe autem z terytorium należy zgłosić tzw. "permanent export", czyli wypisać właściwą (czerwonawą) rubryczkę w dowodzie i wysłać ją na adres urzędu (można z Polski). Dopiero wtedy pojazd - po zatwierdzeniu tego świstka- zostanie wyrejestrowany. Sprawę można też zgłosić osobiście w urzędzie lokalnym DVLA (są w głównych miastach). Nic to nie kosztuje, natomiast daje to, o czym często ludzie nie wiedzą lub zapominają- a powinni- mianowicie po wyjeździe z ich kraju zwolnieni jesteśmy z obowiązku uiszczania podatku drogowego (road tax), który jest automatycznie wymagalny po upływie ważności poprzednio opłaconego, dopóki pojazd przebywa na terenie UK (i którego brak może się skończyć i z reguły kończy bardzo nieprzyjemnie- przede wszystkim drogo).
Piszę o tym dlatego, że jeśli się nie dopełni tej formalności i samochód dalej figuruje jako zarejestrowany, to zgodnie z przepisami temu podatkowi podlega i albo poprzedni właściciel- czyli sprzedający, albo my jako nabywca stajemy się zobowiązani do jego uiszczenia.
Chyba nikt nie chce aby mu naliczano coś, co nie ma sensu albo żeby komuś przychodziły na adres wezwania...
Pozdrawiam.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

A ja wam cos napisze. Auto ( bmw 740 z 2007r ) przywiezione z Angli do NL w 2012r I bez zadnych problemow zarejestrowane zostalo w NL. Bez zadnej przekladki , tylko swiatla zostaly dostosowane do lhd. Pare tygodni temu auto pojechalo do naszego pieknego kraju ( jako import NL ) I bez zadnych przekladek zarejestrowane w nim. Auto zostalo wyrejestrowane z NL 3 miesiace po tym jak dostalo nowy przeglad, a co za tym idzie, nie musialo przechodzic przegladu w PL
Wystarczylo przepisac obecny (koszt 64zl) I auto smiga po kraju z kierownica po prawej stronie. <53>
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Do pierwszej kontroli na której wyzna się gliniarz że jest przekręt a w polsce o nią łatwo
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Jestem przeciwnikiem mozliwości rejestrowania aut RHD w PL (może dlatego ze duzo jezdzilem pojazdami rhd w ruchu prawostronnym i wiem jak się tym jezdzi w takim ruchu) , więc mam tylko nadzieje ze szybko to BMW wpadnie u nas i odcholują je na lawecie... Sorki ale polacy nie potrafią jezdzić mająC kierownice z wlasciwej strony (przepraszam jednak jeszcze raz , przeciez u nas są sami najlepsi kierowcy , nie ma zlych kierowców), więc wystarczy sobie pomyslec jak bedą jezdzić autami z kierownicą z prawej strony , strach się bać... W Holandii byłem niejeden raz i nie widziałem tam aby co trzecie auto bylo w wersji RHD , a wprowadzenie u nas możliwości rejestracji "anglikow" doprowadziłoby do zalewu tego zlomu na naszych drogach , i co drugi to byłby "angol"...

Inna sprawa ze kolejnego przeglądu nie przejdzie (mam nadzieje ze nie zdązą wprowadzic mozliwosci rejestracji w miedzy czasie), a jezeli trafi na patrol to laweta i wyjaśnianie sprawy przez kilka lat jak to się stało ze takie auto zostało zarejestrowane , a samochod bedzie gnil na parkingu strzezonym <sarkastyk>
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014, 17:09 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubek
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

chemik211 pisze:
Do pierwszej kontroli na której wyzna się gliniarz że jest przekręt a w polsce o nią łatwo

Jaki przekręt Jareczku???
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Tu jest oczywista sprawa że rejestracja miała na celu uniknięcie przekładki, więc jest przekręt, żeby nie było każdy kombinuje ,ale czasem niestety należy uważać bo i nawet kryminał może czekać za bzdure,
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Lepiej byś napisal Kubek z jakimi dokumentami zarejestrowane zostalo to BMW w holandii , czy mial cały dowod rejestracyjny V5C , czy tylko wyciety odcinek V5C/10 i na jego podstawie zostalo zarejestrowane ?? Bo nawet jak auto jest po przekładce z wersji RHD na wersję LHD to w pl się nie zarejestruje z wycietym tylko odcinkiem V5C/10 , trzeba miec caly dowód V5C, a przykładowo we Francji nie ma problemu z tym najmniejszego....
Kubek
Kierowca T4

16
Model:
Kontakt:

chemik211 pisze:
Tu jest oczywista sprawa że rejestracja miała na celu uniknięcie przekładki, więc jest przekręt, żeby nie było każdy kombinuje ,ale czasem niestety należy uważać bo i nawet kryminał może czekać za bzdure,
Co ty Jareczku , "jesteś wczorajszy " . Pytam ,jaki przekręt??? Ktoś kupił auto do NL i tu jeździł takim . W Holandii się nie robi przekładek... Po dwóch latach wystawił auto na sprzedaż ,bo kupił inne. Angliki w NL są o około 1800-2500€ tańsze, niż te same auta z lhd, więc Polak zrobił baaardzo dobry interes na takim aucie. A auto do PL było ściągnięte z NL , a nie z GB, więc nie ma tu mowy o żadnym przekręcie.

Nie piszę tu o tym ,że można tak robić ,żeby uniknąć przekładki , tylko że w " moim przypadku " tak operacja miała miejsce całkiem legalnie
szczepek76
Aktywny T4

16
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 2000r
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: szczepek76 »

jestem ciekawy co zrobi diagnosta na pierwszym polskim przeglądzie czy dla niego będzie wszystko ok
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

To w takim razie Kuba masz rację przekrętu nie było, jest tylko dalej małe ale auto ma ze złej strony kierownicę co jest nie zgodne dalej
LoKo
Początkujący T4

12
Tematy: 1
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: LoKo »

Panowie i piszecie głupotę że jest to niezgodne z prawem. Jest też coś takiego jak spadek po zmarłym. Jeżeli spadkiem będzie samochód z GB to nie trzeba robić przekładki i można je zarejestrować w Polsce bez przekładania kierownicy. Otóż jak auto jest już zarejestrowane w PL to musi dostać przegląd. Jeżeli jest dostosowane ze światłami do ruchu lewostronnego to diagnosta nie może nie dać przeglądu jeżeli auto jest sprawne technicznie. Dowodem na to może być to że po Szczecinie jeździ kobieta BMW e39 zarejestrowanym w PL z kierownicą po prawej stronie i jak mnie pamięć nie myli już od 4 lat tak śmiga.
MarKris
Forumowicz T4

12
Tematy: 0
Model:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 13 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MarKris »

Żaden spadek po zmarłym , żadne mienie przesiedleńcze , w przypadku rejestracji anglika są określone warunki kiedy można zarejestrować i to za zgodą Ministerstwa (chyba Transportu). Jak ministerstwo wyda zgodę to jako spadek po zmarłym można zarejestrować. Mamy w firmie auto sprowadzone z Anglii , zarejestrowane z kierownica z prawej strony w Polsce ale potrzebna była zgoda ministerstwa , firma wystąpiła o nią z racji takiej że jest to auto już w tej chwili unikatowe , wręcz zabytkowe ale rejestrowane było normalnie na białe tablice. Rejestracja i załatwienie wszystkich formalności trwało prawie pół roku. Innej opcji nie było wtedy, a znając nasze państwo nie ma jej nadal. Aha , i co ważniejsze , w tym naszym firmowym aucie jest wpis w dowodzie o otrzymaniu pozwolenia na rejestrację.
A z tym Szczecinem to się zgodzę, że tam może jeżdzić takie auto dlatego, że kiedyś była dość głośna sprawa dotycząca Stacji diagnostycznej w Zachodniopomorskiem która wykonywała badania techniczne "zerowe" z wynikiem pozytywnym dla Anglików. Stacje zamknęli , diagności problemy mieli i podobno potracili uprawnienia ale okazało się iż nasze państwo nie jest nagle w stanie dojść jakie auta otrzymały badanie z wynikiem pozytywnym pomimo iż nie powinny go otrzymać. Te auta niestety przeglądu kolejnego już nie mogły otrzymać , a jeżeli otrzymały to przecież ogólnie wiadomo, że jak się ma znajomości to nie potrzebne jest nawet auto do przeglądu tylko sam dowód , to chyba każdy tu z nas wie. Kolega pracujący ze mną tak chciał sobie auto zarejestrować i zarejestrował w 2009 roku, Corrado sprowadzone z GB , przegląd właśnie zrobił w nieistniejącej już stacji w Zachodniopomorskiem i zarejestrował samochód w Polsce, niestety miał kontrole i został mu zatrzymany dowód rejestracyjny , od 3 lat nie może go odzyskać. Ma tez inne problemy dotyczące zatajenia informacji podczas rejestracji czy coś takiego. Kolega sprawę od podszewki zna i sam stwierdził, że praktycznie nie ma opcji zarejestrowania anglika w polsce jeżeli nie ma się zgody lub nie jest przystosowany do ruchu prawostronnego. Czeka z niecierpliwością kiedy zezwolą na taką rejestracje bo ma nadzieję,że odzyska wtedy dowód i będzie mógł w końcu legalnie się poruszać tym swoim autem.
LoKo
Początkujący T4

12
Tematy: 1
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: LoKo »

Nie słyszałem o tej stacji ,ale ciekawa informacja. Dorzuciłeś sporo ciekawych informacji ,ale jednak dalej nurtuje mnie spadek po zmarłym bez zgody ministerstwa ,muszę się w wolnej chwili zagłębić w temat i uzupełnić informacje.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

A mnie dziś uświadomiono że angliki w krk rejestrują
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Jak byłem w Wieliczce po korek wlewu paliwa, to chłopaki rozbierali Seata Leona właśnie z GB i mówili, że jeszcze nie da rady.
To jak z tym jest?
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Kumpla brat robi w wydziale komunikacji i mówił że się da, więc sam już nie wiem, chyba że mu chodziło ze na dniach będzie można, ale raczej że już
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Jutro bede dzwonił z ciekawości do tego waszego wydzialu komunikacji...

EDIT:
Jestej juz po rozmowie telefonicznej , nie wiem dokladnie z kim ale chyba z kimś z informacji kto do konca nie byl chyba pewny swojej wersji. Owszem jest mozliwosc rejestracji anglika , okazuje się ze nie ma z tym problemu, jednak po 10 minutach rozmowy i zadawania pytań z mojej strony pod koniec okazalo się iż trzeba napisać oświadczenie w którym będzie zaznaczone ze auto przystosowane do ruchu prawostronnego jest, z takim oswiadczeniem zarejestrują, jezeli w oswiadczeniu bedzie ze nie jest przystosowany to nie zarejestrują. Oświadczenie potrzebne jest poniewaz nie wymagają przeglądu ktory by im to potwierdzil. Jestem ciekaw jak jest naprawde wkoncu... Gośc się troche motal i sam zauwazyłem ze do końca nie wiedział jak jest bo co jakiś czas się kogos tam podpytywal co ma odpowiedzieć.... Czyli wyszloby na to ze zarejestrowac owszem mozna , w oświadczeniu zeznac nie prawde i anglik zostanie zarejestrowany... Oczysiście w oświdczeniu potwierdzić trzeba ze dane podane sa w zgodzie z prawdą , zeznanie nieprawdy jest pod odpowiedzialnością karną....
ODPOWIEDZ

Wróć do „T4 w firmie”