Fotelik dziecięcy
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Fotelik dziecięcy
Witam, chciałbym żebyście mi podpowiedzieli czy fotelik dla dziecka mogę mocować biodrówką czy muszą być pasy trzy punktowe? Chciałbym wozić mojego małaska na środkowym fotelu , który jest na stałe tyłem do kierunku jazdy, gdyż to najbezpieczniejsze miejsce, ale jest tam tylko biodrowy pas. W sumie to i tak ten pas nie zadziała w razie nagłego hamowania bo fotel jest tyłem. Czy sa foteliki mocowane tylko biodrówką i jak głoszą o tym przepisy drogowe ? Dodam, że mam multivana z podwieszanymi fotelami w środkowym rzędzie wyposażonymi tylko w pas biodrowy. Z góry dzięki za podpowiedzi <hi>
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: Fotelik dziecięcy
Robin nasze prawo nie wymaga za wielę.Proszę
Artykuł przedstawia przepisy ruchu drogowego w Polsce dotyczące używania fotelików samochodowych dla dzieci.
Polski Kodeks Drogowy traktuje kwestie dotyczące fotelików samochodowych dla dzieci bardzo ubogo. Wszystko bowiem, co mówi on o fotelikach, zawiera się w poniższych kilkunastu wierszach.
Rozdział 5 Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach
(...)
Art. 39.
(...)
3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
(...)
Art. 45.
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...)
4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego;
Jak się okazuje bardzo podobne zapisy odnajdujemy w ustawodawstwie innych krajów europejskich. Występujące różnice dotyczą np. innej obowiązującej granicy wiekowej (do 10 lat we Francji, do 7 lat w Szwecji) lub też obowiązującego we Francji całkowitego zakazu jazdy na przednim siedzeniu w stosunku do dzieci do 10. roku życia, za wyjątkiem odwróconych tyłem do kierunku ruchu fotelików dla niemowląt.
Brak fotelika karany jest przez Policję w Polsce mandatem w wysokości 150 zł oraz odebraniem 3 punktów karnych. Pamiętaj jednak, że największą karą, jaka może Ciebie spotkać, jeśli zdecydujesz się przewozić dziecko bez fotelika, jest kalectwo lub śmierć dziecka na skutek obrażeń odniesionych w wypadku.
Z doświadczenia powiem że najlepiej tyłem ale na pasach normalnych ,na biodrówce lubi się przechylać na boki na zakrętach i lata
Artykuł przedstawia przepisy ruchu drogowego w Polsce dotyczące używania fotelików samochodowych dla dzieci.
Polski Kodeks Drogowy traktuje kwestie dotyczące fotelików samochodowych dla dzieci bardzo ubogo. Wszystko bowiem, co mówi on o fotelikach, zawiera się w poniższych kilkunastu wierszach.
Rozdział 5 Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach
(...)
Art. 39.
(...)
3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
(...)
Art. 45.
2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...)
4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
5. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego;
Jak się okazuje bardzo podobne zapisy odnajdujemy w ustawodawstwie innych krajów europejskich. Występujące różnice dotyczą np. innej obowiązującej granicy wiekowej (do 10 lat we Francji, do 7 lat w Szwecji) lub też obowiązującego we Francji całkowitego zakazu jazdy na przednim siedzeniu w stosunku do dzieci do 10. roku życia, za wyjątkiem odwróconych tyłem do kierunku ruchu fotelików dla niemowląt.
Brak fotelika karany jest przez Policję w Polsce mandatem w wysokości 150 zł oraz odebraniem 3 punktów karnych. Pamiętaj jednak, że największą karą, jaka może Ciebie spotkać, jeśli zdecydujesz się przewozić dziecko bez fotelika, jest kalectwo lub śmierć dziecka na skutek obrażeń odniesionych w wypadku.
Z doświadczenia powiem że najlepiej tyłem ale na pasach normalnych ,na biodrówce lubi się przechylać na boki na zakrętach i lata
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja bym nie przypinał fotelika pociechy pasami biodrowymi... Taki fotelik w ogóle nie będzie się trzymał czy to na zakręcie, czy w sytuacji gdy np nie daj boże ktoś wjechał np w bok twojego auta.
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Dzięki chłopaki! Czyli czeka mnie przeróbka foteli na nowsze z pasami trzypunktowymi a na to składa się:
dwa fotele od nowszego multivana+szyny+andrewa1= 3.000 pln
Macie piwo jak odblokują opcję <beer>
dwa fotele od nowszego multivana+szyny+andrewa1= 3.000 pln
Macie piwo jak odblokują opcję <beer>
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
najlepsze miejsce na fotelik typu nosidełko to fotel pasażera z przodu tyłem do kierunku jazdy a już taki normalny fotelik to z tyłu za kierowcą - podobno tam najbezpieczniej
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
ale twój maluszek to chyba jeszcze za mały na taki fotelik gdzie będzie siedział?
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
No jeszcze tak, na razie jeździ w tej małej kołysce ale już myślę do przodu , bo za parę miesięcy będę szukał fotelika i dlatego muszę wiedzieć co i jak.
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
najlepsze miejsce za kierowca, nie tylko bezpiecznie, ale jest okno :) a dzieci musza wszystko zobaczyc ;)
-
Stary_S3
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 Transporter MOD1
- Opis: Starszy LAMPKOWY
Sekcja Dolnośląsko-Opolska! - Lokalizacja: Brzeg
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Dołączam ze swoim zapytaniem. Mam przegrodę Holenderską z kanapką na trzy miejsca ale bez pasów. Jak do tego ustrojstwa ewentualnie zamontować pas (wystarczy jeden bo właśnie dla dziecka). Mam fotelik ale jakoś go muszę przymocować do tej kanapki. Pomysły jakieś są?
-
b.b tulipan
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Witam w temacie.
Moje takie tam. Mam T4 składaka jako ciężarowy, dopuszczony na 5 osób.Rok produkcji 1991, składak rok 1997.
Po 1995 roku wszystkie siedzenia winny być wyposażone w pasy bezp.W moim z tyłu niema punktów kotwiczenia pasów.Zakładam pasy biodrowe, sadzam dzieci [6 i 9 lat]w fotelikach z pasami.Myślę że to jest dobre rozwiązanie.Nigdy nie miałem kontroli w czasie przewożenia dzieci i nie znam opinii policji.
A patrząc na bezpieczeństwo to myślę że dużo zależy od stylu jazdy naszej i innych użytkowników.
Życzę sobie tylko aby te pasy nigdy nie były użyte.
Moje takie tam. Mam T4 składaka jako ciężarowy, dopuszczony na 5 osób.Rok produkcji 1991, składak rok 1997.
Po 1995 roku wszystkie siedzenia winny być wyposażone w pasy bezp.W moim z tyłu niema punktów kotwiczenia pasów.Zakładam pasy biodrowe, sadzam dzieci [6 i 9 lat]w fotelikach z pasami.Myślę że to jest dobre rozwiązanie.Nigdy nie miałem kontroli w czasie przewożenia dzieci i nie znam opinii policji.
A patrząc na bezpieczeństwo to myślę że dużo zależy od stylu jazdy naszej i innych użytkowników.
Życzę sobie tylko aby te pasy nigdy nie były użyte.
-
Stary_S3
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tyle, że w przegrodzie Holenderskiej ani w kanapce która stanowi komplet nie ma żadnych punktów mocować pod pasy. Żadne pasy niestety.
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Stary_S3 pisze:Dołączam ze swoim zapytaniem. Mam przegrodę Holenderską z kanapką na trzy miejsca ale bez pasów. Jak do tego ustrojstwa ewentualnie zamontować pas (wystarczy jeden bo właśnie dla dziecka). Mam fotelik ale jakoś go muszę przymocować do tej kanapki. Pomysły jakieś są?
Na stronie Weetjewel.com są zdjęcia i opis zamontowania pasów w przegrodzie.http://www.weetjewel.com/home.html
-
Stary_S3
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wielkie dzięki. Już mam pomysł jak to zrobić. Teraz tylko pytanie jak zdjąć samo siedzisko w przegrodzie holenderskiej?
W niedzielę udało mi się odkręcić kanapę i zamontować pasy na środkowym siedzeniu. Już złożone i działa.
W niedzielę udało mi się odkręcić kanapę i zamontować pasy na środkowym siedzeniu. Już złożone i działa.
-
andrzej_wwa
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
czołem, podziel się instrukcją jak zmontowałeś pasy z tyłu w holenderce, mam ten sam problem, czekam na pasy i będę musiał coś wymyśleć przy ich mocowaniu...
-
Stary_S3
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z tyłu zamontowałem pojedynczy pas biodrowy czyli dwupunktowy. Moja przegroda ma belkę wzmacniającą z drewna pod załamaniem oparcia o siedziska. Siedzisko kanapki na środkowym siedzeniu ma wyprofilowane miejsca na wypuszczenie pasów spod oparcia. Odkręciłem siedzisko (spaxy spod spodu) i zrobiłem otwory w laminacie na przepuszczenie pasów. Użyłem pasa ze środkowego siedzenia przedniego. Z przodu wożę zawsze tylko jedną osobę bo tak jest mi wygodniej, więc pas trzy punktowy od drzwi wystarcza. Końcówkę pasa biodrowego po przepuszczeniu przez otwór zamontowałem do belki drewnianej tak samo jak mocowanie zatrzaskowe pasa. Po wszystkim założyłem siedzisko i przykręciłem ponownie spaxami. Jest to prowizorka ale w styczniu lub lutym demontuję kompletnie przegrodę i patent nie będzie potrzebny. Po demontażu auto idzie do tapicera i na wygłuszanie więc nie wrócę już do przegrody. Z tyłu mam zamiar umieścić podwójną kanapkę i trzeci rząd siedzeń gdyby zaszła potrzeba przewiezienia większej ilości osób. Pas pojedynczy ponownie wróci na swoje miejsce z przodu.
-
andrzej_wwa
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzieki za krótki instruktaż :-)
podobnie planuję u siebie, jednakże myślę nad jakimś rozwiązaniem z elementami metalowymi, które powinny być związane z budą, nie mam jeszcze nic konkretnego na myśli ale mam nadzieję na jakiś pomysł ;-)
podobnie planuję u siebie, jednakże myślę nad jakimś rozwiązaniem z elementami metalowymi, które powinny być związane z budą, nie mam jeszcze nic konkretnego na myśli ale mam nadzieję na jakiś pomysł ;-)
-
Stary_S3
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Polecam tą stronę: http://www.weetjewel.com/gordels.htm
Tu masz konkretne rozwiązania montaży metalowych do przegrody Holenderskiej.
Tu masz konkretne rozwiązania montaży metalowych do przegrody Holenderskiej.
-
andrzej_wwa
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
-
Koras
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam Wszystkich, upatrzyłem ostatnio fotelik samochodowy dla naszej córeczki i on miał takie miękkiee obicie zupełnie jak plusz. Ma ktoś taką tapicerkę w foteliku? Jestem ciekaw jak taki „ pluszowy fotelik „ sprawuje się w praktyce i czy dziecko się w nim zbytnio nie poci?
Ostatnio zmieniony 08 sty 2020, 18:32 przez Kenobi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Usunięto reklamę
Powód: Usunięto reklamę
-
Robin
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Ja też mam taki plusz i jest ok, ważniejsze jest żeby nie uwierało gdzieś dzieciątka, nie ubieraj do samochodu za grubo. Możesz kupić z goretexu ale cena będzie mocna.
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
jak dla mnie materiał nie ma znaczenia (bo i tak dziecko będzie w ubrankach ważniejsze jest bezpieczeństwo dziecka i dlatego polecić mogę Maxi Cosi
-
Kurt Verbo
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Już raz się witałem ale nie zaszkodzi drugi raz.
A zatem Witam miłośników i posiadaczy t4.
Moja kolasa to T4 z 1996r., 2,4 D a jego posiadacze mieszkają w Stolycy.
Mam - jak mi się wydaje - fajny patent do montowania fotelików na tylnej kanapie na środkowym siedzeniu.
Chętnie bym umieścił parę zdjęć... gdybym wiedział jak to zrobić. A przy okazji bym się poradził, czy przypadkiem taki sposób montażu wg. was jest bezpieczny.
Z FAQ wynika że powinienem się skontaktować z adminem, ale nie mam możliwości.
Help!
A zatem Witam miłośników i posiadaczy t4.
Moja kolasa to T4 z 1996r., 2,4 D a jego posiadacze mieszkają w Stolycy.
Mam - jak mi się wydaje - fajny patent do montowania fotelików na tylnej kanapie na środkowym siedzeniu.
Chętnie bym umieścił parę zdjęć... gdybym wiedział jak to zrobić. A przy okazji bym się poradził, czy przypadkiem taki sposób montażu wg. was jest bezpieczny.
Z FAQ wynika że powinienem się skontaktować z adminem, ale nie mam możliwości.
Help!
-
maverickt4
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter syncro
- Opis: 2.5 TDI Long
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Witaj Kurt Verbo
Możesz zdjęcia umieścić tu http://imageshack.us/ i na forum podać tylko linka do zdjęć.
Możesz zdjęcia umieścić tu http://imageshack.us/ i na forum podać tylko linka do zdjęć.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
za fotelik.info
9. Na którym miejscu w samochodzie najbezpieczniej?
Bezpieczniej z przodu czy z tyłu? Z boku czy pośrodku?
Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem. Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze statystyk wypadków.
UWAGA: Zwróć uwagę na stabilność mocowania fotelika! Z uwagi na różnice w wyprofilowaniu siedzeń nie na każdym siedzeniu i nie w każdym samochodzie fotelik daje się sztywno zamontować. Chwiejne zamocowanie fotelika na środkowym siedzeniu samochodu jest zdecydowanie gorsze, niż stabilne zamocowanie na siedzeniu za pasażerem.
9. Na którym miejscu w samochodzie najbezpieczniej?
Bezpieczniej z przodu czy z tyłu? Z boku czy pośrodku?
Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Przy awaryjnym zatrzymywaniu samochodu na ruchliwej ulicy możliwi to dziecku bezpiecznie wsiadać i wysiadać lub nam bezpiecznie wyjmować fotelik z niemowlęciem. Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - są nieuzasadnioną wiedzą ze statystyk wypadków.
UWAGA: Zwróć uwagę na stabilność mocowania fotelika! Z uwagi na różnice w wyprofilowaniu siedzeń nie na każdym siedzeniu i nie w każdym samochodzie fotelik daje się sztywno zamontować. Chwiejne zamocowanie fotelika na środkowym siedzeniu samochodu jest zdecydowanie gorsze, niż stabilne zamocowanie na siedzeniu za pasażerem.
-
Kurt Verbo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki maverickt4 za info!
Podaję zatem kilka fotek:
http://img828.imageshack.us/i/a0939.jpg/
http://img21.imageshack.us/i/img3107i.jpg/
http://img607.imageshack.us/i/dscn0855f.jpg/
Pomysł jest prosty, wykonanie banalne a fotelik jak trzyma się mocjo jak przyklejony.
Pas biodrowy trzyma fotelik przy nogach dziecka + dwa pasy dodatkowe (kupione z metra) przechodzą po prostu za oparciem i opinają fotelik z dwóch stron. Sprzączki są od pasów lotniczych.
Jedyny mankament: taki fotelik dłużej się odpina i wpina - ale my akurat bardzo rzadko odpinamy foteliki.
Po co takie cuda na kiju?
Pomyślałem sobie że:
1) na środku kanapy jest najbezpieczniej (dzięki pokor za przytoczenie fragmentu z fotelik.info - nie wiedziałem że takie też jest "eksperckie" podejście),
2) wole żeby był w ten sposób przymocowany fotelik, niż żeby moją żonę przecięło na pół (gdy będzie siedziała przy dziecku zapięta pasem biodrowym).
3) jak widzę jak latają foteliki zapięte jednym pasem bezwładnościowym to mi się włosy jeżą dlatego wydaje mi się że przymocowany fotelik - nawet do oparcia - na środku kanapy, jest prawdopodobnie tak samo bezpieczny a może nawet i bardziej niż "latający" fotelik z boku kanapy, przymocowany do słupka za pomocą pasa bezwładnościowego.
A może tak ma być żeby te foteliki trochę "poleciały" podczas kolizji? Gdzieś czytałem że kiedyś tak myślano [niby ruch fotelika miałby wytrąć energię podczas kolizji] ale że teraz jest raczej tendencja do sztywnego mocowania fotelików.
Co o tym myślicie? A może montując w ten sposób fotelik naraziłem dziecko na niebezpieczeństwo?
Podaję zatem kilka fotek:
http://img828.imageshack.us/i/a0939.jpg/
http://img21.imageshack.us/i/img3107i.jpg/
http://img607.imageshack.us/i/dscn0855f.jpg/
Pomysł jest prosty, wykonanie banalne a fotelik jak trzyma się mocjo jak przyklejony.
Pas biodrowy trzyma fotelik przy nogach dziecka + dwa pasy dodatkowe (kupione z metra) przechodzą po prostu za oparciem i opinają fotelik z dwóch stron. Sprzączki są od pasów lotniczych.
Jedyny mankament: taki fotelik dłużej się odpina i wpina - ale my akurat bardzo rzadko odpinamy foteliki.
Po co takie cuda na kiju?
Pomyślałem sobie że:
1) na środku kanapy jest najbezpieczniej (dzięki pokor za przytoczenie fragmentu z fotelik.info - nie wiedziałem że takie też jest "eksperckie" podejście),
2) wole żeby był w ten sposób przymocowany fotelik, niż żeby moją żonę przecięło na pół (gdy będzie siedziała przy dziecku zapięta pasem biodrowym).
3) jak widzę jak latają foteliki zapięte jednym pasem bezwładnościowym to mi się włosy jeżą dlatego wydaje mi się że przymocowany fotelik - nawet do oparcia - na środku kanapy, jest prawdopodobnie tak samo bezpieczny a może nawet i bardziej niż "latający" fotelik z boku kanapy, przymocowany do słupka za pomocą pasa bezwładnościowego.
A może tak ma być żeby te foteliki trochę "poleciały" podczas kolizji? Gdzieś czytałem że kiedyś tak myślano [niby ruch fotelika miałby wytrąć energię podczas kolizji] ale że teraz jest raczej tendencja do sztywnego mocowania fotelików.
Co o tym myślicie? A może montując w ten sposób fotelik naraziłem dziecko na niebezpieczeństwo?
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dlatego warto stosować foteliki z bazą teraz mam cabrio:
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... ybT8fFTpu5
a następny będzie ten.
http://www.icbaby.com/_product_images/m ... ection.jpg
Stopa w bazie załatwia temat tego pasa, który dokładałeś fotelik jest mega sztywno.
W stanach obowiązkowy jest już 3 pas idący za oparcie ale tam auta mają już poza isofixem specjalny punkt kotwiczenia w podłodze bagażnika(gdzie zaczepiłeś ten dodatkowy pas) Na obronę pasów 3 pkt idą one trochę inaczej i nie ma możliwości zsunięcia się pasa z oparcia fotelika, u ciebie dziwnie to wygląda na tej półokrągłej części ale może to tylko zdjęcie.
Czy badał ktoś temat dołożenia isofixa do busa bo kolejny fotelik będzie UNI więc poza pasami będę miał isofix(pod drugie auto).
Wiem, że jest taka opcja np w Audi, że dokręca się oryginalny zaczep i jest OK.
ad ostatnie zdanie : raczej nie.
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... ybT8fFTpu5
a następny będzie ten.
http://www.icbaby.com/_product_images/m ... ection.jpg
Stopa w bazie załatwia temat tego pasa, który dokładałeś fotelik jest mega sztywno.
W stanach obowiązkowy jest już 3 pas idący za oparcie ale tam auta mają już poza isofixem specjalny punkt kotwiczenia w podłodze bagażnika(gdzie zaczepiłeś ten dodatkowy pas) Na obronę pasów 3 pkt idą one trochę inaczej i nie ma możliwości zsunięcia się pasa z oparcia fotelika, u ciebie dziwnie to wygląda na tej półokrągłej części ale może to tylko zdjęcie.
Czy badał ktoś temat dołożenia isofixa do busa bo kolejny fotelik będzie UNI więc poza pasami będę miał isofix(pod drugie auto).
Wiem, że jest taka opcja np w Audi, że dokręca się oryginalny zaczep i jest OK.
ad ostatnie zdanie : raczej nie.
-
Kurt Verbo
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzięki pokor za info.
Mam kilka pytań.
1) Czy te foteliki, z nóżką które podałeś w linku można montować na środkowym miejscu (pasem biodrowym) i już? Czy one są też tylko do pasów 3 punktowych? Jaka to firma?
2) Nie za bardzo czaję jak ma przebiegać ten 3 pas w stanach - i w ogóle o co chodzi z tym że są trzy pasy zamiast jednego? Masz może jakiś link?
3) Co do zsuwania się pasa z fotelika, to w tym moim systemie pas idzie dokładnie przez te same "szlufki" co pasy bezwładnościowe boczne. To na zdjęciu słabo widać, ale te pasy się nie zsuną bo przechodzą przez te plastikowe "szlufki".
4) Co do latania fotelików to w przypadku pasów bocznych fotelik jest opięty pasem tylko po jednej "przekątnej" - dlatego ma większe luzy. No i luzy ma przede wszystkim dlatego, że pas jest bezwładnościowy, i nawet jak się go wybierze na maxa to wystarczy się lekko oprzeć o fotelik i już się trochę luzuje. Niby potem pas powinien się zwinąć ale nie jet to super napięte.
W przypadku mojego systemu - skoro pasy są dwa - fotelik jest złapany z dwóch stron. Pasy są wybierane przy sprzączkach i na prawdę fotelik trzyma się jakby był przyspawany.
Dodam tylko jeszcze że teraz mam dwa foteliki po bokach kanapy i mimo tego, że są przypięte 3-punktowymi pasami, to je jeszcze przypinam dodatkowym drugim pasem (tym "lotniczym").
A żona (albo ja, ale częściej jednak żona ;-) - jeżeli musi siedzieć z tyłu, to siedzi w środku pomiędzy fotelikami i oprócz pasa biodrowego - zapina się też dodatkowym pasem, który po prostu przebiega przez tylne oparcie kanapy. Nie jest to tak bardzo wygodne jak pas bezwładnościowy, ale nie jest to też jakaś męka.
Mam kilka pytań.
1) Czy te foteliki, z nóżką które podałeś w linku można montować na środkowym miejscu (pasem biodrowym) i już? Czy one są też tylko do pasów 3 punktowych? Jaka to firma?
2) Nie za bardzo czaję jak ma przebiegać ten 3 pas w stanach - i w ogóle o co chodzi z tym że są trzy pasy zamiast jednego? Masz może jakiś link?
3) Co do zsuwania się pasa z fotelika, to w tym moim systemie pas idzie dokładnie przez te same "szlufki" co pasy bezwładnościowe boczne. To na zdjęciu słabo widać, ale te pasy się nie zsuną bo przechodzą przez te plastikowe "szlufki".
4) Co do latania fotelików to w przypadku pasów bocznych fotelik jest opięty pasem tylko po jednej "przekątnej" - dlatego ma większe luzy. No i luzy ma przede wszystkim dlatego, że pas jest bezwładnościowy, i nawet jak się go wybierze na maxa to wystarczy się lekko oprzeć o fotelik i już się trochę luzuje. Niby potem pas powinien się zwinąć ale nie jet to super napięte.
W przypadku mojego systemu - skoro pasy są dwa - fotelik jest złapany z dwóch stron. Pasy są wybierane przy sprzączkach i na prawdę fotelik trzyma się jakby był przyspawany.
Dodam tylko jeszcze że teraz mam dwa foteliki po bokach kanapy i mimo tego, że są przypięte 3-punktowymi pasami, to je jeszcze przypinam dodatkowym drugim pasem (tym "lotniczym").
A żona (albo ja, ale częściej jednak żona ;-) - jeżeli musi siedzieć z tyłu, to siedzi w środku pomiędzy fotelikami i oprócz pasa biodrowego - zapina się też dodatkowym pasem, który po prostu przebiega przez tylne oparcie kanapy. Nie jest to tak bardzo wygodne jak pas bezwładnościowy, ale nie jest to też jakaś męka.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, 15:17 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, uzywaj opcji Edycja
Powód: post pod postem, uzywaj opcji Edycja
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Foteliki są firmy Maxi Cosi, z jednego już mała powoli wyrasta i w ślepo biorę drugi tej firmy.
Jak patrzę na bazę od tego co mam teraz to praktycznie działa tylko część biodrowa pasa, blokowana na sztywno blokadą w bazie więc nawet jak bym rozwinął do końca górny pas ( w moim rozumieniu drugi) to i tak trzyma na beton. W busie nie problem dać go gdziekolwiek.
Ponieważ w 90% aut jest po środku tunel nic producent nie pisał o środkowym rzędzie, bo niema gdzie oprzeć stopy od fotelika, poza tym w osobówkach środek jest najczęściej wypukły i fotelik się kiwa.
Ten 3 pas to 1 biodrowy, 2 częśc piersiowa a trzeci jest częscią fotelika(dot tych przodem do kier jazdy) i zapinany za oparciem fotela do podłogi bagażnika.
Zapobiega to słabszemu trzymaniu przez pas piersiowy poprowadzony przez oparcie fotelika.
Maxi Cosi realizuje to właśnie stopą, która jest częścią bazy lub fotelika (dot modelu Priori) czyli ten fotelik może być ładowany wszędzie gdzie ma podparcie na stopę.
Co do luzów napięcia pasów to renomowane firmy w większości modeli mają specjalne blokady i napinacze nie pozwalające na złapanie luzu przez pas.
Ten Priori, na którego poluję ma opcję IsoFix oraz na pasy i posiada właśnie taką blokadę.
Jak patrzę na bazę od tego co mam teraz to praktycznie działa tylko część biodrowa pasa, blokowana na sztywno blokadą w bazie więc nawet jak bym rozwinął do końca górny pas ( w moim rozumieniu drugi) to i tak trzyma na beton. W busie nie problem dać go gdziekolwiek.
Ponieważ w 90% aut jest po środku tunel nic producent nie pisał o środkowym rzędzie, bo niema gdzie oprzeć stopy od fotelika, poza tym w osobówkach środek jest najczęściej wypukły i fotelik się kiwa.
Ten 3 pas to 1 biodrowy, 2 częśc piersiowa a trzeci jest częscią fotelika(dot tych przodem do kier jazdy) i zapinany za oparciem fotela do podłogi bagażnika.
Zapobiega to słabszemu trzymaniu przez pas piersiowy poprowadzony przez oparcie fotelika.
Maxi Cosi realizuje to właśnie stopą, która jest częścią bazy lub fotelika (dot modelu Priori) czyli ten fotelik może być ładowany wszędzie gdzie ma podparcie na stopę.
Co do luzów napięcia pasów to renomowane firmy w większości modeli mają specjalne blokady i napinacze nie pozwalające na złapanie luzu przez pas.
Ten Priori, na którego poluję ma opcję IsoFix oraz na pasy i posiada właśnie taką blokadę.