Czujniki temperatury płynu i kontrolka.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kart
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Czujniki temperatury płynu i kontrolka.
Witam.
Od pewnego czasu mam parę problemów dot elektryki "ciepłowniczej" :)
Objawy następujące:
- Mrugająca kontrolka płynu, czasami zaczyna dopiero po paru minutach od pierwszego odpalenia, później w ciągu dnia już cały czas mruga
- Wskaźnik przekłamuje (jakieś 10 stopni mniej niż na termometrze w zbiorniczku wyrównawczym)
- od paru dni problem z odpalaniem (na zimnym i gorącym bez problemu ale jak jest "średnio" ciepły to świece nie grzeją przed odpalaniem i nie chce zaskoczyć)
W związku z tym muszę wymienić czujniki tylko które?? Czy tylko ten od świec (2 pinowy??) czy 4 pinowy też? Czy 2 pinowy też włącza kontrolkę? Wentylatory załączają się przy 87 stopniach (na wskaźniku ~80). Jakiej firmy polecacie?
Multivan silnik AAB 1991 rok.
Od pewnego czasu mam parę problemów dot elektryki "ciepłowniczej" :)
Objawy następujące:
- Mrugająca kontrolka płynu, czasami zaczyna dopiero po paru minutach od pierwszego odpalenia, później w ciągu dnia już cały czas mruga
- Wskaźnik przekłamuje (jakieś 10 stopni mniej niż na termometrze w zbiorniczku wyrównawczym)
- od paru dni problem z odpalaniem (na zimnym i gorącym bez problemu ale jak jest "średnio" ciepły to świece nie grzeją przed odpalaniem i nie chce zaskoczyć)
W związku z tym muszę wymienić czujniki tylko które?? Czy tylko ten od świec (2 pinowy??) czy 4 pinowy też? Czy 2 pinowy też włącza kontrolkę? Wentylatory załączają się przy 87 stopniach (na wskaźniku ~80). Jakiej firmy polecacie?
Multivan silnik AAB 1991 rok.
-
genowef5
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: Czujniki temperatury płynu i kontrolka.
Witam Kolegów na forum!! Przepraszam że się wcinam ale mam podobny problem.Który czujnik załącza wentylatory i gdzie się znajduje? Za podpowiedz dziękuję.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Czujnik załączający went. jest na chłodnicy . Nie pamiętam czy po wykręceniu go wyleje się płyn ,ale jak go wykręcisz to podgrzewając go zapalniczką powinien pyknąć ( sam w sobie ).
Kontrolka świeci się jak jest powietrze w układzie. W tym przypadku ( podobnie jak było u mnie ) potrzeba jest zmiany korka na drugi lub odkręć i dobrze przeczyść.Może go coś blokować i nie odpowietrza się.
Kontrolka świeci się jak jest powietrze w układzie. W tym przypadku ( podobnie jak było u mnie ) potrzeba jest zmiany korka na drugi lub odkręć i dobrze przeczyść.Może go coś blokować i nie odpowietrza się.
-
Kart
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Za problem z odpalaniem odpowiadał wężyk paliwa przy filtrze bo był trochę pęknięty :D Ale wskaźnik nadal przekłamuje i kontrolka mruga. To nie wina korka bo przełożyłem inny z polówki i było to samo. Czy kontrolkę włącza tylko ten czujnik w zbiorniczku czy jeszcze jakiś :?: Czy to normalne że różnica na wskaźnikach i na termometrze w zbiorniczku wyrównawczym jest aż taka :?:
-
Kart
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprawdziłem czujnik w zbiorniczku jest ok więc przyczyna migającej kontrolki jest gdzieś w zegarach. Może wie ktoś gdzie znajduje się moduł włączający kontrolkę :?: (zielone zegary 91 z obrotkiem)
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Kart pisze:Sprawdziłem czujnik w zbiorniczku jest ok więc przyczyna migającej kontrolki jest gdzieś w zegarach. Może wie ktoś gdzie znajduje się moduł włączający kontrolkę :?: (zielone zegary 91 z obrotkiem)
niski stan płynu
czujnik 2pin nic innego przerobiłem ten temat niedawno
jeszcze jedna drobnostka termostat
-
Kart
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Płyn jest. A czy ten czujnik 2 pinowy nie jest od świec żarowych tylko w AAB :?:
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Tak, 2 pinowy w głowicy masz od świec, od temperatury jest 4-pinowy :)
Przerabiałem temat <38>
Przerabiałem temat <38>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tak konkretnie to cztero pinowy daje z dwóch pinów sygnał do wskaźnika, a z kolejnych dwóch do elektrycznej pompki dodatkowego obiegu cieczy chłodzącej,
ręki nie dam sobie obciąć ale jak walczyłem z tym tematem to wyczytałem ,że mruganie oznacza za niski poziom chłodziwa, a dopiero ciągłe świecenie przegrzanie
z objawów które opisujesz stawiałbym na uszkodzenie lutów w zegarach, tak miałem w 2.4D, wariowała wskazówka i kontrolka mrygała jak chciała, które to luty nie potrafię dokładnie opisać ( gdzieś na środku płyty zegarów od tyłu ) ale wiem, że znalazłem je oglądając wszystkie luty pod szkłem powiększającym i było wyraźnie widać te skorodowane
ręki nie dam sobie obciąć ale jak walczyłem z tym tematem to wyczytałem ,że mruganie oznacza za niski poziom chłodziwa, a dopiero ciągłe świecenie przegrzanie
z objawów które opisujesz stawiałbym na uszkodzenie lutów w zegarach, tak miałem w 2.4D, wariowała wskazówka i kontrolka mrygała jak chciała, które to luty nie potrafię dokładnie opisać ( gdzieś na środku płyty zegarów od tyłu ) ale wiem, że znalazłem je oglądając wszystkie luty pod szkłem powiększającym i było wyraźnie widać te skorodowane
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Kenobi słusznie prawi. Sprawdź ścieżki w zegarach i czy styki w kostce przy zbiorniczku nie zaśniedziały.
-
Kart
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za sugestie. Nie pozostaje nic innego jak dobrać się do licznika. Styki przy zbiorniczku wykluczyłem już wcześniej bo mrugała nawet przy zmostkowaniu przewodów we wtyczce. Myślicie że warto przy okazji wymienić stabilizator napięcia (wskaźniki jeszcze nie wariują) ?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Moje zdanie: jeśli coś działa jak należy-nie należy tego ruszać!
-
Kart
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
I po problemie. Przyczyna tkwiła w zimnym lucie przy wtyczce w zegarach. Przy okazji poprawiłem luty przy stabilizatorze bo były takie sobie. Ale żeby nie było za pięknie to następnego dnia po tym jak poskładałem wszystko to zauważyłem że przepalone są 2 żarówki od podświetlenia licznika i znowu musiałem wszystko rozbierać <38>
-
Józefoo
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ja mam podobny problem z wskazaniem temperatury tylko u mnie było mruganie kontrolki czasem na zakrętach teraz ten objaw ustąpił za to wskaźnik ciągle pokazuje jakieś 110 stopni ale silnik się nie grzeje bo sprawdzałem wentylatory włączaja się przy około 93 stopniach możecie coś poradzić na to?
Dziś podłączyłem sobie termometr elektroniczny, czujkę przykleiłem na jednym z wężów jak najbliżej głowicy na wyjściu płynu i pokazuje mi na nim jakieś 78stopni czyli pewnie mam trmostat do wymiany ale co z tym wskaźnikiem na blacie czemu zawyża może czujnik ewentualnie jaki kupic na zmianę?
Dziś podłączyłem sobie termometr elektroniczny, czujkę przykleiłem na jednym z wężów jak najbliżej głowicy na wyjściu płynu i pokazuje mi na nim jakieś 78stopni czyli pewnie mam trmostat do wymiany ale co z tym wskaźnikiem na blacie czemu zawyża może czujnik ewentualnie jaki kupic na zmianę?