DZIEWICA Z KRAKOWA

Twoje auto, Twoja historia. Zdjęcia, zmiany, mody i codzienność z T4.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: DZIEWICA Z KRAKOWA

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

w książce jest ta sama wlepka co pod bezpiecznikami i jest tam kod lakieru
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Tematy: 29
Model:
Auto: CARAVELLONG
Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
podziekowal za post: 21 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: SO...T4 »

Czy kod lakieru może być "R902"? Bo nie bardzo się orientuję w tych oznaczeniach...
kriss
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Multivan
Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 29 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kriss »

SO...T4 pisze:
Czy kod lakieru może być "R902"? Bo nie bardzo się orientuję w tych oznaczeniach...
Tak R902 to jest kod lakieru :Grauweiss R902 czyli Szary biały R902
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Miała być kość słoniowa a wyszedł szaro-bury :)
kriss
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: Multivan
Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 29 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kriss »

Jak zwał tak zwał , ważne że kolorek "cacy"!
krzysaudi
Stały bywalec

14
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: krzysaudi »

Kupilem lakier z palety audi A1 - LY9K amalfi white .Koleżanki Audik mnie zainspirował :)
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

krzysaudi pisze:
Kupilem lakier z palety audi A1 - LY9K amalfi white
.
no tak się to teraz mówi....
Koleżanki Audik mnie zainspirował :)[/quote pisze:

a może bardziej sama koleżanka...... <01>
krzysaudi
Stały bywalec

14
Model:
Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: krzysaudi »

He he he ...
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Długo cisza była u mnie w temacie, więc może coś odświeżę...
Dziewica niedawno obchodziła rok od zmiany właściciela. Przez ten czas przejechałem 19 130km do ostatniego tankowania. Zatankowałem 1760 litrów paliwa. Wydałem blisko 9 000pln na ubezpieczenia, zabezpieczenia, doposażenie i bieżącą eksploatację w tym opony, felgi, spanie, rozrząd z kompletem na start i inne.
Przez rok użytkowania, odpukać w niemalowane, Dziewica wiernie służyła bez najmniejszego zająknięcia.
Życzę jej kolejnych lat bezawaryjnej jazdy. :)
Wkrótce w nagrodę za dobre sprawowanie być może Dziewica zamieszka w cieplutkim nowiutkim garażu, gdyż niestety do aktualnego się nie mieści :)
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

SO...T4 pisze:
...
Życzę jej kolejnych lat bezawaryjnej jazdy. :)
...
Przyłączam się do życzeń :D
chmielik
Ikona forum

16
Tematy: 43
Model:
Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 82 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chmielik »

Za dużą sobie dziewice kupiłeś i do garażu sie nie mieści....100 lat
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Uaktualnienie...
Dziewica zaczyna krwawić. Niestety pojawia się coraz więcej drobnych zacieków od rdzy. Szczególnie tam gdzie były robione poprawki przez poprzedniego właściciela czyli drzwi tylne. Trzeba będzie się tym zająć, coby nie poszło dalej.
Od początku jak Dziewica w moich rękach zrobiłem blisko 32 000km ze średnim spalaniem blisko 9l/100. W zeszłym roku nie było trasy wakacyjnej więc spalanie w około 90% to miasto i krótkie odcinki. W tym roku w planie Francja ze znajomymi, czyli może statystycznie spalanie się poprawi :)
Do tej pory zawsze jeździliśmy w dzień w dłuższe trasy. Teraz plan jest wyruszyć koło północy. W związku z czym zaczynam szukać tematów z poprawieniem oświetlenia drogi - przypuszczam, że skończy się na wymianie reflektorów.
Przed trasą muszę też wreszcie zrealizować kilka dodatkowych gniazd USB na tablety i telefony z przodu i w drugim rzędzie oraz dodatkowe gniazda zapalniczki drugi rząd i z tyłu.
Przed trasą oczywiście też szczegółowy przegląd u szwagra i przygotowanie samochodu na tip-top. Dodatkowo na pewno płyny i filtry, odświeżenie klimy, być może również przepiorę środek nowym nabytkiem od Thomasa.
I koniecznie muszę też zakupić nowy fotelik pod isofixa.
W wolnych chwilach zaczynam szukać na forum. Choć pierwsze próby wpisania np. USB w wyszukiwarkę forumową nie wypluły żadnego wyniku...
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Dziewica cała i zdrowa już z powrotem. Na szczęście w silnikiem wszystko ok. Jeszcze nie znam kosztów całości więc stresik wciąż jest... Jak zobaczyłem pompę to stwierdzam, że jedyną słuszną decyzją była laweta. Mechanik twierdzi, że cud bo pompa stała a pasek się po niej ślizgał. Wrzucę fotkę uszkodzonej pompy w wolnej chwili...
Z przygotowań do trasy wakacyjnej... właśnie podmieniłem manetkę tempomatu, ale po ciemku nie udało mi się znaleźć złączki. Więc działa wszystko jak wcześniej, a tempomat zadziała jak podepnę i aktywuję.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Na załączonym obrazu uszkodzona pompa. Była rzeczywiście nowa marki INA i przejechała 34 500. Wydaje mi się, że to trochę mało jak na element tak krytyczny dla trwałości silnika. Zastanawiam się czy nie pisać do producenta jakiejś reklamacji/skargi? Bo właściwie przez ich produkt wydałem kupę kasy, byłem bez samochodu przez kilka dni i do tego mnóstwo stresu czy silnika szlag nie trafił... Ale pewnie nie bardzo ma to sens, bo i tak nic się nie ugra. No chyba, że macie inne doświadczenia?

Wczoraj wieczorem w gąszczu instalacji za skrzynką bezpieczników namierzyłem wtyczkę do tempomatu i podpiąłem. Szwagier aktywował tempomat i przejechałem drogę powrotną około 30km na tempomacie. Teraz jak już sam przeszedłem przez montaż to wiem, że drugi raz nie przepłacałbym za oryginalną manetkę i wiązkę 250pln. Sama wymiana zajęła mi około 2 godzin. Teraz pewnie wymieniłbym w 15 minut. Sam tempomat to właściwie dodatkowe sterowanie (w stosunku do zwykłej manetki) na końcu manetki z kabelkiem bezpośrednio z niego wychodzącym i wpinanym poprzez sławną wiązkę, za którą sobie liczą kosmiczne pieniądze. Jak ktoś chce mieć oryginał to trzeba przepłacić, albo czekać na okazję. A jak ktoś chce mieć działający tempomat i nie koniecznie "śliczną" oryginalną wiązkę to manetka np. od Paserati za 5 dyszek i 4 kabelki do połączenia z wtykiem w samochodzie. W kieszeni zostaje 200pln. Ja przepłaciłem niestety, ale trochę się bałem, że z przeróbką będzie dużo zachodu.

Sprawdziłem też wczoraj temat żarówek H4. Zakupiłem najtańszą Tungsrama - 4,99pln, Tungsrama megalight ultra +120% - 30,99 i Osram Nightbreaker unlimited +110% - 52,99pln. Do tego koszty wysyłki całości. Najtańszy nowy Tungsram świeci minimalnie lepiej od taniej żarówki, która siedzi w samochodzie ze dwa lata czyli bez szału. Tungsram +120% świeci zdecydowanie lepiej i widać różnicę gołym okiem. Osram świeci podobnie to Tungsrama +120. Choć wrażenie i moje i szwagra jest takie, że Tungsram daje minimalnie więcej światła. Generalnie podmieniłem obie żarówki na nowe Tungsramy megalight Ultra +120% i na ten moment nie widzę potrzeby przepłacania za Osrama. Światło to jedno a drugie to wytrzymałość, ale tego nie da się sprawdzić na szybko. Na pewno napiszę ile wytrzymały te Tungsramy, a na podmianę będą czekać Osramy.

Sprawdziliśmy też zasadność montowanie przekaźników do świateł, bo szwagier nie widział sensu. Okazuje się, że zauważalna jest różnica w ilości światła przy włączeniu prze instalację w samochodzie czyli tak jak na co dzień w stosunku do podpięcia żarówki bezpośrednio do aku. Aby testy były miarodajne sprawdziliśmy również multimetrem napięcia na aku i na włączonej żarówce po instalacji i włączonej bezpośrednio z aku. Okazuje się, że na instalacji w samochodzie jest strata wynosząca 1,5V, czyli dość sporo przy akumulatorze zmierzonym podczas ładowania na 13,5V. O ile dobrze policzyłem to wychodzi z tego strata na instalacji około 11%. Dodatkowo u mnie jest automat do włączania świateł, który również daje stratę zmierzoną na 0,3V. Co daje już w sumie około 13%. Wniosek zaczynam kompletować elementy do montażu przekaźników i ponownie czytam instrukcję z odpowiednich wątków. Przypuszczam, że do tego wymiana żarówki daje około 20-40%, ale tego nie jestem w stanie zmierzyć, więc jest to tylko moje wrażenie ubrane w %. I odbłyśniki w wolnej chwili sprawdzę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2016, 9:56 przez SO...T4, łącznie zmieniany 1 raz.
driver77
Aktywny T4

10
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: T4 Caravelle Long
podziekowal za post: 20 razy
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: driver77 »

SO...T4 pisze:
Dziewica cała i zdrowa już z powrotem. Na szczęście w silnikiem wszystko ok. Jeszcze nie znam kosztów całości więc stresik wciąż jest... Jak zobaczyłem pompę to stwierdzam, że jedyną słuszną decyzją była laweta. Mechanik twierdzi, że cud bo pompa stała a pasek się po niej ślizgał. Wrzucę fotkę uszkodzonej pompy w wolnej chwili...
Z przygotowań do trasy wakacyjnej... właśnie podmieniłem manetkę tempomatu, ale po ciemku nie udało mi się znaleźć złączki. Więc działa wszystko jak wcześniej, a tempomat zadziała jak podepnę i aktywuję.
Uszkodzone łożysko w pompie,miałem tak kiedyś w innym TDI.
Zapytaj tego mechanika,gdzie i po czym się ten pasek ślizgał??? <59> Zębaty pasek ślizgnął by się tylko raz i z motoru raczej niewiele by pozostało. Hałasował wirnik (obcierał o blok).
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Pytaniem pozostaje producent pompy , bo INA w przypadku pomp to tylko konfekcjoner...
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
Zapytaj tego mechanika,gdzie i po czym się ten pasek ślizgał??? <59> Zębaty pasek ślizgnął by się tylko raz i z motoru raczej niewiele by pozostało. Hałasował wirnik (obcierał o blok).
Właściwie to mechanik sam też nie jest w stanie wywróżyć dlaczego tak się stało i co robił pasek jak pompa stanęła w "poprzek". Przypuszczenie jest, że się musiał "ślizgać" od momentu uszkodzenia do wyłączenia bo pompa stoi a silnik w końcu cały. W każdym razie gdybym pojechał dalej, to byłaby to prawdopodobnie ostatnia przejażdżka tego silnika.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
Pytaniem pozostaje producent pompy , bo INA w przypadku pomp to tylko konfekcjoner...
Pompę wziąłem sobie na "pamiątkę" i na samej pompie zbyt wiele oznaczeń nie ma. Są nabite na wałku cyfry "1" "3" "1" i literka "I", po drugiej stronie "B9076", odlew na obudowie "13" w kółeczku jakby data produkcji i "A-01" oraz jest naklejka "Schaeffler AAM Germany", na obudowie jest jeszcze nabite "1314817 S".
Znalazłem według naklejki: http://www.schaeffler-aftermarket.pl/co ... /index.jsp
W wolnej chwili napiszę do nich i jestem bardzo ciekawy czy będzie jakikolwiek odzew.
driver77
Aktywny T4

10
Model:
Kontakt:

SO...T4 pisze:
driver77 pisze:
Właściwie to mechanik sam też nie jest w stanie wywróżyć dlaczego tak się stało i co robił pasek jak pompa stanęła w "poprzek". Przypuszczenie jest, że się musiał "ślizgać" od momentu uszkodzenia do wyłączenia bo pompa stoi a silnik w końcu cały. W każdym razie gdybym pojechał dalej, to byłaby to prawdopodobnie ostatnia przejażdżka tego silnika.
Pasek na pewno nie mógł się ślizgnąć na 100% bo stało by się tak jak napisalem wyżej <up>
Najprawdopodobniej ośka z zębatką się kręciła, a wirnik stał utargany.
Co nie zmienia faktu,że w każdej chwili mogło dojść do zatrzymania,przeskoczenia,zerwania paska. A wtedy wiadomo co się dzieje.
Pozostało się cieszyć że stało się tak ,jak się stało. Czy jeszcze 100km czy 100m by przejechał tego to już nikt nie wie.

Tak jeszcze uzupełniem twojego postu pozostaje zadac sobie pytanie:
Czy mechanik przy poprzedniej wymianie wymienił także pompę (zdarzają się tacy którzy niby wymieniają). Ale to czysto hipotetycznie piszę.
Co też nie zmienia faktu ze jednak z tymi pompami coś jest czasem nie tak. W jedym TDI urwało mi wirnik po 40tyś km (motor ocalał). W drugim TDI (sharan 90PS) także po jakichś 30 tyś,z tym ze tam pompa nie na rozrządzie (ale i tak przegrzałem silnik).
W jednym przypadku pompa INA, w drugim HEPU.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

Wróciliśmy szczęśliwie z wakacji na południu Francji. W drodze powrotnej w poprzednią sobotę przejeżdżaliśmy przez Niceę. Człowiekowi wydaje się, że terroryści są gdzieś daleko. A tak wcale nie jest. Zastanawiam się kiedy Europa podejmie jakieś realne działania, a nie tylko mydlenie oczu społeczeństwu.

Przed trasą naprawa związana z pompą + sporo drobnych spraw kosztowały blisko 2,5k. Samochód przygotowany do trasy był możliwie najlepiej. Dodatkowo po wpadce z pompą wykupiłem sobie assistance na dwa tygodnie. Inwestycja w samochód przełożyła się na bezstresową jazdę. Zrobione około 5500km i właściwie zalewałem tylko paliwo. No może nie licząc spalonego jednego bezpiecznika do automatu włączającego światła, który to wymieniłem na kempingu wraz ze spalonymi wsuwkami i nadtopionymi końcówkami kabelków.

Przed trasą skończyłem też montaż gniazdek USB 2x2 sztuki i jednego dodatkowego gniazdka 12V, wraz z potrójnym wyłącznikiem. Tak, żeby móc wyłączać dopływ prądu z przycisków na desce rozdzielczej. USB podczas spoczynku maja minimalny pobór a 12V służy głównie do lodówki i żeby na postojach nie żarło aku. Wszystko działa jak trzeba.

Tempomat sprawdzony w trasie i działa bardzo fajnie. W tamtą stronę jechałem za znajomym, który tempomatu nie posiadał i to nie do końca było dobre rozwiązanie. Jak tylko delikatnie zmieniał prędkość to musiałem zwalniać i potem od nowa ustawiać tempomat. Na miejscu i w drodze powrotnej głównie to ja jechałem przodem i tutaj tempomat się spisywał pierwszorzędnie. Moja prawa noga wreszcie mogła odpocząć, bo przy moim wzroście i słabych fotelach w T4 to noga niemalże cały czas jest w powietrzu.

Z potrzeby miejsca znalazłem też nowe miejsce na lodówkę. Okazało się, że moja konstrukcja lodówkowa mieści się niemalże idealnie na podłodze za moim fotelem. Jak odsunę fotel do mojej pozycji do jazdy to jest jeszcze dodatkowo zabezpieczona, tak że nie ma szans się ruszyć. W ten sposób mogłem zainstalować komplet foteli i zmieścić również lodówkę. Jedynym minusem jest to, że do wyjęcia jej z samochodu muszę zdjąć jej pokrywę co równą się przewietrzeniu.

Samochód zapakowany pod sam sufit + 4 dorosłych i 2 dzieci. Starałem się jechać raczej przepisowa i średnie spalanie na całej trasie na odcinku około 5500km wyszło 9,7l/100.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

SO...T4 pisze:
po wpadce z pompą wykupiłem sobie assistance na dwa tygodnie.
Gdzie tak można i jaki to koszt??? Na Europę czy jakoś inaczej?? Jest limit km na holowanie??
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

niebieski-n2 pisze:
SO...T4 pisze:
Gdzie tak można i jaki to koszt??? Na Europę czy jakoś inaczej?? Jest limit km na holowanie??
http://www.warta.pl/ubezpieczenia/samoc ... 2BA5E.wow3

Taniej wychodzi w pakiecie z OC i jest na cały czas trwania OC. W międzyczasie kończyło mi się OC więc wziąłem tamto dwutygodniowe na końcówkę poprzedniego ubezpieczenia, czyli drogę w tamtą stronę i na powrót już mi działało z pakietu z OC. Jak się więcej jeździ to pewnie warto ADACa wykupić...
driver77
Aktywny T4

10
Model:
Kontakt:

SO...T4 pisze:
Samochód zapakowany pod sam sufit + 4 dorosłych i 2 dzieci. Starałem się jechać raczej przepisowa i średnie spalanie na całej trasie na odcinku około 5500km wyszło 9,7l/100.
Przy jakich prędkościach autostradowych to spalanie??? Tak z ciekawości pytam bo 9-9,5/100 mi pali przy 140-150km/h non stop załadowany 700kg cały czas. Z tym że trochę gór do pokonania.
SO...T4
Samodzielny mechanik

12
Model:
Kontakt:

driver77 pisze:
SO...T4 pisze:
Przy jakich prędkościach autostradowych to spalanie??? Tak z ciekawości pytam bo 9-9,5/100 mi pali przy 140-150km/h non stop załadowany 700kg cały czas. Z tym że trochę gór do pokonania.
Znakomitą większość trasy 130km/h.
U Ciebie 700kg + ludzie?
driver77
Aktywny T4

10
Model:
Kontakt:

SO...T4 pisze:
driver77 pisze:
SO...T4 pisze:
Znakomitą większość trasy 130km/h.
U Ciebie 700kg + ludzie?
Ogólnie +-600/700kg
Ale ja rzadko tempomat używam. Jak juz to tylko na płaskim terenie na jakis czas aby noga odpoczęła.
Bez tempomatu spalanie 1l/100 mniej u mnie. Niby fajna sprawa,ale wole samemu kontrolować pedał gazu. Tempomat niekiedy niepotrzebnie utrzymuje obroty,kiedy np można odpuścić gaz.
Czasem 10/100 łyknie ale to spory wiatr czołowy musi dmuchać non stop. Normalnie od 8,7-9,5/100km na stałej trasie 800km płaszczyzny/200km gór. Na tempomacie pod 10/100km podchodziło.
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Moim zdaniem za duzo ci pali. Moim na trasie przy predkosci do 130Km/h ciezko przekroczyc 7,5l/100km. Srednio pali mi tak jak napisze zaraz na 144km poszlo 10 litrow. Trasa w polowie miasto( Londyn i autostrada). Na trasie GB-PL (granica Swiecko) schodzi spalanie do 6,5l/100km Oczywiscie jazda spokojna. Bez glupiego ciagniecia ,wyprzedzania pod gore aby pokazac ze moge wiecej.
Moze masz ciezko noge ,bo moj tez za kazdym razem zaladowany pod dach. Zdjecia nie wrzuce gdyz pisze z innego kompa,zreszta moge podeslac na poczte tylko dla uzytku wlasnego ,gdyz nie przepadam za kontrolami typu Vosa,BAG czy ITD.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Long będzie więcej palił, nie ma się co przejmować ;-)
driver77
Aktywny T4

10
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Long będzie więcej palił, nie ma się co przejmować ;-)
Mój też Long.
Te swoje wartości które napisałem to przy bardzo dynamicznej jeździe. Rozpędzanie do 3500 obr na każdym biegu ,trochę gór i pedałem w podłodze. Ile mógłby spalić przy emeryckim stylu tego nie wiem bo nie preferuję. Kiedyś 120km/h sobie jechałem przez 200km i na kompie widniało coś koło 7-7.5l/100 ale szybko znudziła mi się taka jazda. Ja tam jestem zadowolony do puki nie pali więcej jak 10/100 i chyba nie ma co się doszukiwać problemu.
W PL tankowany na orlenie
W DE na shellu (i wydaje mi się że na powrocie pali mniej i jakoś inny klang silnika jest- paliwo innej jakości???)
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

niebieski-n2 pisze:
SO...T4 pisze:
W PZU masz lepiej limit 1000km
virus
Forumowicz T4

10
Tematy: 8
Model:
podziekowal za post: 19 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: virus »

Dokładnie w PZU asistance Europa rozszerzony 1000km obejmuje. Ja płaciłem w kwietniu ubezpieczenie razem z asistance 1150 zł na żonę która ma zwyżkę za wiek :) miała nie skończone 25l
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój Bus”