Czujnik temperatury zewnetrznej G17

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Czujnik temperatury zewnetrznej G17

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Mam pytanie , poniewaz walcze od dłuzszego czasu z czujnikiem temperatury zewnetrznej G17 który powinien pokazywać aktualną temperaturę na wyświetlaczu w liczniku. http://translate.google.pl/translate?hl ... CDAQ7gEwAA

Dziś podlączylem czujnik , nowy oryginalny VW 1J0 919 379 , niestety na wyświetlaczu nadal mi wyswietlają się kreski zamiast temperatury.

Sprawdziłem instalacje , czujnik jest podpiety pod G1/2 oraz G1/5 , sprawdziłem róznież czy jest połączenie z licznikiem i równiez jest , z U2/13 idzie na niebieską kostkę na pin 7 w liczniku , z U1/7 idzie na zieloną kostkę , pin 26 w liczniku. Więc teoretycznie powinno wszystko chyba działać. Dodam ze czujnik to nie jest pierwszy który podłączam i nie działa , jest chyba to juz z czwarty czujnik. Po podpięciu VAGa usunąłem wszystkie błędy , pojawia mi sie błąd 00779 (Open / Short to Plus). W/g tego co wyczytalem na t4-wiki to błąd dotyczy czujnika g17 i czegoś związanego z climatronikiem którego moje auto nie posiada... Gdzie jeszcze szukac aby ta temperatura wkońcu ruszyla i licznik pokazywal...

A jeszcze pytanie , czy po podpięciu czujnika odrazu powinien wyswietlacz pokazywać temperature czy po jakimś czasie ?? Może trzeba autem wyjechac aby czujnik wskazania przesłał , bo przykładowo po uruchomieniu silnika spalanie chwilowe równiez nie jest wskazywane , dopiero trzeba kawalek przejechac i wtedy pojawiaja sie wskazania...

Wydaje mi się ze czwarty z rzędu czujnik nie moze być uszkodzony , dodam ze pierwszy miałem oryginał uzywany , myslałem ze jest uszkodzony więc zakupilem zamiennik nowy , równiez to samo , zero wskazań , kolejny czujnik ori uzywka i też nie działał , teraz mam nowy oryginalny i rózniez nie wskazuje temperatury... Licznik przekładałem do auta gdzie oryginalnie był z fisem i tam temperature wskazywał więc chyba raczej wykluczam tez licznik...
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Czujnik temperatury zewnetrznej G17

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Podepnij czujnik pod kostki wiązki zegarów i zobacz czy zadziała.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Wystarczy jakbym chyba podlączyl pod licznik pod zieloną kostkę pod pin 26 , bo drugi to masa... Zaraz chyba pójde sprawdzić bo juz mnie denerwuje brak temperatury , od roku wyswietlaja mi sie same kreski zamiast temp.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Podłączyłem czujnik na "krótko" pod licznik i działa. Czyli gdzies nie ma przejscia w skrzynce centralnej. Jutro ją ominę najwyzej i połącze czujnik bezposrednio do licznika bo chyba nic się nie stanie jak tak bedzie ??

Wypne pin G1/2 i pin U1/7 ze skrzynki i połącze je razem , ominie wtedy czujnik skrzynkę i pójdzie bezposrednio na licznik. Chyba tak moze być juz na stałe podłączone ??

EDIT:

Dzis rozbebeszyłem jeszcze raz instalacje , ostatnio zasugerowałem sie tym iż rozebrałem zieloną kostkę w liczniku i pod pinem 26 miałem fioletowy przewód , który powinenin byc połączony z U1/7 , kostki U1 nie wypinałem bo sądziłem ze skoro kabel wychodzi z licznika to idzie pod tą kostkę. Dziś chciałem wypiąc kabel z kostki U1 z pod pinu 7 a tam nie ma kabla... Sprawdziłem instalacje i gdzies po drodze ten kabel w wiązce ginie , nie chce rozbebeszac całej wiązki i jej rozizolowywać więc chyba pociagne nowy kabel z pod U1/7 do licznika pod pin 26... Dziwne to dla mnie ze wiązka oryginalnie zaizolowana i wchodzi w nią fioletowy kabel ale nigdzie nie wychodzi z niej juz...

EDIT KOLEJNY:

Rozizolowałem wiązkę i się kabel znalazl , zakończony końcowką "męską" , wyglądało na oryginalnie koszulką termokurczliwą "zalana" końcowka. Koszulkę usunąłem i puściłem kabel przez jedna kostke czetropinową w której jeden "segment" na pin byl wolny a z kostki czteropinowej do kostki U1 i wszystko działa jak nalezy :). Do tej kostki czteropinowej równiez dochodziły trzy kable z licznika , kostka z drugiej strony wpięta i z niej tez trzy kable wychodziły gdzies dalej w ten gąszcz kabli z tyłu skrzynki centralnej ale juz nie dochodziłem gdzie szły bo mi to nie było potrzebne.
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Wlasnie dzis sie wziolem za to samo i nie moge znalesc kostki laczacej moja kostke od czujnika temperatury.Musze poszukac na necie,moze cos znajde-(podpowiedz).
Sterciu jak dales na krotko to dziala ci bez problemu :?: Na schematach nie ma bezpiecznika wiec mozna chyba bez obaw tak podlaczyc jak zrobiles to ty.
Nie chce sie robic przy aucie bo zimno,ale jak sie ociepli musze cos z tym wymyslec gdyz to troche lipa jazda bez temperatury.
Ale widze ze to troche zabawy bedzie gdyz jak bede zakladal klime moze w tym roku to instalacja jest zwiazana tez z tym czujnikiem.
Doszlem gdzie idzie ta zolta kostka,do wiazki od klimatyzacji a stamtad do sterowania Climatronikiem.
Wiec najprosciej i najszybciej bedzie jak dorobie wiazke i 2 kable do czujnika wepne w kostke G1.
U mnie pin G1/5 gdzies idzie ale nie wiem gdzie.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Mam u siebie klimatronik i chciałbym podpiąć sygnał z czujnika temperatury zewnętrznej pod zegary z MFA bez can.
Podpowie mi ktoś, której wtyczki/pinów szukać aby to podpiąć. Na pewno sygnał nie idzie przez G1/2
Zostało mi parę luźnych wtyczek w instalacji przy skrzynce po montażu klimy, dzisiaj już mnie noc zastała i nie zglębiałem dalej tematu ale może ktoś już to przerabiał i podzieli się wiedzą :)

EDIT
Znalazłem wtyczkę którą idzie sygnał i masa z G17 na panel klimatronika, kabel biało-czerwony i brązowo-żółty.
https://lh6.googleusercontent.com/-CAxW ... 153718.jpg

Podpiąłem kabel z zielonej wtyczki T32a/26 który powinien iść na wtyczkę U1/7 do kabla biało-czerwonego żółtej wtyczki ze zdjęcia wyżej i niestety na liczniku zamiast temperatury mam trzy kreski..
Wedle tej rozpiski
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=45493#p45493

Pytanie, czy zegary muszą też mieć podpiętą masę od czujnika? wzorowałem się na tych schematach http://www.t4-wiki.de/wiki/G17#Schaltbild_und_Anschluss ale masa dla czujnika g17 nie idzie przez licznik tylko przez sam panel klimatronika

EDIT2

A więc tak, kabel fioletowy idący z zielonej wtyczki licznika tj. T32a/26 ma być wpięty do wtyczki za skrzynką centralną idącej w wiązce klimatronika na panel do wtyczki białej pin 3 kabel fioletowy, tj. T28c/3.
Wtyczka za skrzynką wygląda tak (mogą być różnice w różnych rocznikach):
https://lh3.googleusercontent.com/-DUgY ... 152350.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”