T4-forum.pl

Forum dyskusyjne posiadaczy i sympatyków VW Transportera T4!


Teraz jest środa, 23 lipca 2014, 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 17:37 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 kwietnia 2010, 13:19
Posty: 1509
Lokalizacja: Utrecht w NL , Zakopane w PL
model: T4 MIXT Edition.
silnik: AJT2.5TDI i AET2.5B
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 21 razy
Witajcie koledzy. Mam mały problem ze swoim t4. Otóż od wczoraj mruga mi kontrolka od świec żarowych i nie mam absolutnie żadnego światła stopu(nawet na klapie) . Przepatrzyłem forum i znalazłem,że może być za to odpowiedzialny czujnik stopu. Gdzie on się znajduje???
Czytałem też ,że mrugająca kontrolka świec może sygnalizować coś z przepływką ( brak mocy-zamulanie ) ,ale chyba mnie to nie dotyczy,bo autko jezdzi normalnie.
Czyli stawiam na ten czujnik <zniesmaczony> Gdzie go szukać??? Jak wygląda?? Czy jestem w stanie go jakoś sam naprawić??? Pytam,bo weekend już prawie,a autko potrzebne i nie chciałbym spowodować jakiegoś wypadku na drodze z powodu braku STOPU <36>


_________________
Fajne Klajne Blue Short Body - AJT => 118PK


Obrazek


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 17:51 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 10:16
Posty: 3477
Lokalizacja: Opole
opis: Sekcja Dolno-Śląsko-OPOLSKA!
model: Mixt
silnik: ACV
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 231 razy
Zerknij Tu


_________________
Obrazek



Za ten post autor slimak otrzymał podziękowanie od
Kubek (piątek, 20 kwietnia 2012, 19:37)
Ocena: 5.26%
 


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 19:41 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 kwietnia 2010, 13:19
Posty: 1509
Lokalizacja: Utrecht w NL , Zakopane w PL
model: T4 MIXT Edition.
silnik: AJT2.5TDI i AET2.5B
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 21 razy
A powiedz mi jeszcze który to ze zdjęcia ,bo germańskiego nie kumam <śmiech> . I jak sie tam dostać??? Bo popatrzyłem sobie pod kierownicę i wygląda na to,że pół konsoli bedę musiał rozebrać <35> Czy możliwe jest ,że nie ma gdzieś styku??? Bo przed chwilą wróciłem ze sklepu i stop działa,a w drodze do sklepu nie działał blink


_________________
Fajne Klajne Blue Short Body - AJT => 118PK


Obrazek


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 19:55 
Offline
teczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 stycznia 2012, 22:14
Posty: 635
Lokalizacja: Zbąszyń
model: caravelle
silnik: 2.5TDi
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 27 razy
Czujnik stopu masz na pedale hamulca i spokojnie dojdziesz do niego od spodu tam gdzie są pedeły.
A tak wygląda
http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 1103183232


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 20:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 4559
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 340 razy
Kubek napisał(a):
A powiedz mi jeszcze który to ze zdjęcia ,bo germańskiego nie kumam


jeśli masz starszą wersję z dwoma to ten czarny niżej ( od świateł ), a górny niebieski od ECU
jeśli nowszą to jest tylko jeden zintegrowany ( światła i ECU ) i wtedy do wymiany cały


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: piątek, 20 kwietnia 2012, 20:20 
Offline
podteczkownik raczkujący
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 marca 2011, 22:21
Posty: 96
Lokalizacja: GDAŃSK
model: MULTIVAN
silnik: AHY
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz
Witam serdecznie, Kubek miałem ten sam objaw co ty, więc wyjąłem to, rozebrałem i przepłukałem WD40. 8 miesiąc już jeżdżę bez żadnych problemów, ale pprzypadkowo sprawdzałem czy wszystko jest w porządku w komputerze i był błąd, który został usunięty.Moje auto 99r.


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 10:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2010, 14:52
Posty: 1384
Lokalizacja: obrzeża Kotliny Kłodzkiej
opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
model: transporter
silnik: 2,5tdi
Podziękował: 182 razy
Pomógł: 25 razy
U mnie było to samo i wystarczyło zrobić jak kolega SARA- hula już ponad rok <vw>


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 11:30 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 kwietnia 2010, 13:19
Posty: 1509
Lokalizacja: Utrecht w NL , Zakopane w PL
model: T4 MIXT Edition.
silnik: AJT2.5TDI i AET2.5B
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 21 razy
A dziś o dziwo wszystko działa <zniesmaczony>

Zrobię za chwilkę zdjęcie pod kierownicą,bo w dalszym ciągu nie wiem jak tam się dostać <bezradny>


_________________
Fajne Klajne Blue Short Body - AJT => 118PK


Obrazek


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: sobota, 21 kwietnia 2012, 13:36 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 kwietnia 2010, 13:19
Posty: 1509
Lokalizacja: Utrecht w NL , Zakopane w PL
model: T4 MIXT Edition.
silnik: AJT2.5TDI i AET2.5B
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 21 razy
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Powiedzcie,mi jak się dostać do tego czujnika stopu???? <zniesmaczony>


_________________
Fajne Klajne Blue Short Body - AJT => 118PK


Obrazek


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2012, 10:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 kwietnia 2010, 11:23
Posty: 4559
Lokalizacja: Warszawa
opis: niech moc będzie z wami
model: Caravelle
silnik: ACV
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 340 razy
zdejmujesz plastiki pod kierownicą, kładziesz się na podłodze i wszystko widzisz


_________________
"Światem rządzi miłość! Ja na przykład kocham się napić "
Jedyną rzeczą sprawiedliwie rozdzieloną między ludzi jest rozum,
jeszcze nie spotkałem osoby która stwierdziłaby, że ma go za mało


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 18:07 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 22 kwietnia 2010, 13:19
Posty: 1509
Lokalizacja: Utrecht w NL , Zakopane w PL
model: T4 MIXT Edition.
silnik: AJT2.5TDI i AET2.5B
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 21 razy
Noo, dzisiaj zadzwoniłem do serwisu po nowy czujnik stopu i mam przyjechać na wymianę jutro rano,ale przed chwilą pogrzebałem troszkę pod kierownicą ,odpiąłem ten czujnik,przedmuchałem go powietrzem pod ciśnieniem,potem użyłem specyfiku dla DJi "contakt spray" do kabli,czinczy itp... i o dziwo wszystko wróciło do normy,na razie <59> Zobaczymy jutro.


_________________
Fajne Klajne Blue Short Body - AJT => 118PK


Obrazek


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2010, 14:52
Posty: 1384
Lokalizacja: obrzeża Kotliny Kłodzkiej
opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
model: transporter
silnik: 2,5tdi
Podziękował: 182 razy
Pomógł: 25 razy
Będzie działać do następnego razu <56>


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2012, 07:46 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 12:13
Posty: 29
Lokalizacja: Zamość
model: T4 caravelle
silnik: acv
Podziękował: 0 razy
Pomógł: 1 raz
Koledzy taka regeneracja to ma krótkie nogi są nadpalone styki i w każdej chwili może znowu nie działać.Nowy czujnik stopu kosztuje ten zintegrowany dwa w jednym ok 40-50zł dobrej jakości a nawet mniej.Nie warto regenerować bo jak ktoś was pocałuje w dupę przy braku stopu to czasami może to dużo drożej realnie wynieść niż te wspomniane 40zł.Przerabiałem ten temat po super oczyszczeniu nadpalonego styku działał ok 1 roku wracałem z niemiec i nie wyłączało mi tempomatu po naciśnięciu pedału hamulca dlatego się odrazu gapnołem że coś jest nie tak czyli brak stopu.Kupiłem w trasie nowy czujnik i ok.Wymiana jest banalnie prosta.


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: środa, 8 maja 2013, 20:54 
Offline
podteczkownik raczkujący

Dołączył(a): piątek, 29 kwietnia 2011, 20:41
Posty: 33
Lokalizacja: Wadowice
model: Transporter
silnik: 2.5 TDI 65kW AJT
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 0 razy
Zrobiłem to samo co koledzy powyżej a więc przewiałem powietrzem z kompresora i WD40 po stykach efekty :

- kontrolka świec żarowych nie mruga
- światła hamulca świecą
- przy okazi sprawdziłem i światła wstecznego i tu okazało się ze nie świecą ale trochę po stykach troszkę po kabelkach przy kostce i Pełen sukces ;)


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czujnik stopu????
Nowy postNapisane: środa, 8 maja 2013, 21:08 
Offline
nadteczkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:46
Posty: 1231
Lokalizacja: Żywiec
opis: gg 8456107
model: T 4
silnik: 2,5 tdi
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 25 razy
Zdaje to egzamin na krótką metę u mnie przynajmniej tak było wymieniłem na nowy i jest święty spokój koszt 30 zł


_________________
http://www.klub.blks.pl/


Góra
  Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  

Administracja t4-forum.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Forum uruchomione w dniu: niedziela, 11 kwietnia 2010, 09:52.
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group


[ Time : 0.072s | 23 Queries | GZIP : Off ]