VW T4 Caravelle 2.4D GL - raz odpala, raz nie - uparciuch
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: VW T4 Caravelle 2.4D GL - raz odpala, raz nie - uparciuc
Kolego zaciągała zasilaniem tylko przy smoku było zamienione.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
jestem ciekawy czy z tym autem już wszystko dobrze .... kolega nic nie pisze to może już jest OK --> dobrze jak by tak było .
Interesuje mnie to też dlatego ponieważ nalał CERAMIZER i jestem ciekaw jego efektów działania.
Interesuje mnie to też dlatego ponieważ nalał CERAMIZER i jestem ciekaw jego efektów działania.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Pisze, ale w innych tematach:-). Kentos, o tym środku mechanicy ani mru mru i dobrze że jakoś sam się do niego dokopałem; dla miarodajnych efektów trzeba na początku zastosowania zrobić pomiar ciśnienia sprężania a następnie zrobić wg zaleceń ok. 1500 km i powtórzyć pomiar; preparat nie ożywi głowicy gdyż pracuje w miejsach gdzie występują powierzchnie tarcia, dlatego komuś kto nie jest pewny sprawności głowicy niekoniecznie pomoże. Ja nic na razie obiektywnego napisać nie jestem w stanie, bo nie jeżdżę. Mam do czynienia z dość pechowym złożeniem się kilku przyczyn, czego warsztaty nie potrafiły wyłapać, zatem szukam dalej sam. Temp. na zewnątrz skutecznie zniechęciły do grzebania, tyle że mieszkając w centrum miasta w zimie auta praktycznie nie potrzebuję i mogę sobie w razie czego pozwolić na komfort czekania do wiosny. Na ten moment bardziej jestem skłonny upatrywać winy po stronie układu grzania świec niż niskiej kompresji (teoretycznie jej ewentualne spadki związane z uszkodzeniami w głowicy zostały wyeliminowane), jeśli to się potwierdzi to raczej nie będę robił badania kompresji, gładzie cylindrów nie wykazywały ewidentnych śladów uszkodzeń części korobowo-tłokowej, nieznacznie wyczuwalny palcem prożek 1 cm poniżej górnej powierzchni gładzi co przy prawidłowej pracy elementów w silniku z większym przebiegiem po prostu ma miejsce, tłoki bez pęknięć i uszkodzeń mechanicznych. Pozdrawiam:-)
-
J35
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
To majstry nawet świec nie potrafią sprawdzić ?
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Powiem Ci że to co piszesz odebrałem jako docinkę, nie wiesz co robię w życiu więc dlaczego nazywasz mnie majstrem?
Niska kompresja → czekam do wiosny, +10C powinien odpalić → warsztat, pomiar → robię 1500 km, pomiar.
Jeśli specyfik sprawy nie załatwi z czym trzeba się liczyć bo różnych "cudownych leków" jest cała gama, to nowe pierścienie+panewki+honowanie. Trochę w niego już zainwestowałem i przywiązałem się do tego auta, po tylu przeżyciach to już together forever ;)
Niska kompresja → czekam do wiosny, +10C powinien odpalić → warsztat, pomiar → robię 1500 km, pomiar.
Jeśli specyfik sprawy nie załatwi z czym trzeba się liczyć bo różnych "cudownych leków" jest cała gama, to nowe pierścienie+panewki+honowanie. Trochę w niego już zainwestowałem i przywiązałem się do tego auta, po tylu przeżyciach to już together forever ;)
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ps. zna może ktoś wypróbowany sposób na awaryjne odpalenie auta z prawdopodobną niską kompresją?
Zastanawiam się nad wdmuchaniem ciepłego powietrza do kolektora ssącego suszarką, samostart nie zadziałał.
Zastanawiam się nad wdmuchaniem ciepłego powietrza do kolektora ssącego suszarką, samostart nie zadziałał.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
rozrusznik kreci normalnie to palnik taki jak do grzania papy (rozmiarowo ten najmniejszy- efekt świecy płomieniowej)marh pisze:Ps. zna może ktoś wypróbowany sposób na awaryjne odpalenie auta z prawdopodobną niską kompresją?
W jakim temacie jeszcze opisujesz ten problem ?? jak samostart użyłeś to jaki był efekt ??
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ach, przyglądałem się jeszcze układowi grzania świec. Samostart nic nie zmienił, tak jakby go w ogóle nie było. Nie odpalałem jeszcze z knota, czy w jakiś sposób może być to dla silnika szkodliwe? Spróbuję jeszcze w któryś dzień z wdmuchaniem ciepłego powietrza do kolektora bo palnik musiałbym specjalnie dokupić.
24.02.2012
Zwrócił moją uwagę ten temat: http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=3831
Mam podobny objaw:
Ps.
Po zdjęciu osłony i ustawieniu koła zamachowego na znak okazało się, że pompa jest przyspieszona o jakieś 5 mm (kołek blokujący nie wchodził w otwór). Ustawiłem znaki wg tego dość dopasowanego kołka, jednak po tym zabiegu też nie odpalił. Może jakieś sugestie co do ustawienia?
24.02.2012
Zwrócił moją uwagę ten temat: http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=3831
Mam podobny objaw:
przy wyciągniętym wyprzedzeniu kąta wtrysku 'dławi' rozrusznik. Zalane świece i brak efektów kręcenia (podejrzenia niskiej kompresji i słabo nagrzane świece swoją drogą ale dziś rano było +6 C i nie pomogło grzanie wnętrza kolektora opalarką). Jak pisałem wyżej po odbiorze od mechanika silnik odpalał z czkawkami i był strasznie mułowaty, pojechałem do serwisu diesla i facet ustawiał mi na słuch pompę, po powrocie od niego wyziębionego silnika już do dnia dzisiejszego nie udało się uruchomić. Postaram się przyjrzeć ustawieniom pompy.rafal03 pisze:Niezupełnie, kręci ale bardzo ciężko a z wciśniętym prawidłowo
Ps.
Po zdjęciu osłony i ustawieniu koła zamachowego na znak okazało się, że pompa jest przyspieszona o jakieś 5 mm (kołek blokujący nie wchodził w otwór). Ustawiłem znaki wg tego dość dopasowanego kołka, jednak po tym zabiegu też nie odpalił. Może jakieś sugestie co do ustawienia?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 22:22 przez marh, łącznie zmieniany 2 razy.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Koledzy, mam świetną wiadomość - dziś samochód mi zagadał. Wygląda na to, że żadna kompresja ale ustawienie kąta wtrysku okazało się kluczowe. Ustawiłem na znaki pompę, zapewne nie jest to dokładność zegarowa (celowo z lekkim przyspieszeniem) lecz liczy się efekt.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam - tyle razy byłeś u mechanika i nikt tego nie zrobił co TY - potwierdza się zasada , chcesz mieć zrobione musisz to zrobić sam ( nawet pieniądze wydawane na mech..... nie pomagają ) pewnie liczyli, wykasują Cie na dużo, dużo więcej a ty zrobiłeś psikusa i dużo więcej kasy już nie wydasz (BRAWO) a tych , u których byłeś omijaj z daleka bo już wiesz co myślą i na co liczą . POZDROmarh pisze:Koledzy, mam świetną wiadomość - dziś samochód mi zagadał. Wygląda na to, że żadna kompresja ale ustawienie kąta wtrysku okazało się kluczowe. Ustawiłem na znaki pompę, zapewne nie jest to dokładność zegarowa (celowo z lekkim przyspieszeniem) lecz liczy się efekt.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kentos, napiszę więcej: obawiam się, że nie ma w okolicy specjalisty który potrafiłby mi zrobić dokładną korektę zegarem a do takich ustawiających jak to mówią "na słuch" to już strach, skoro jeden z największych serwisów diesla w Małopolsce tak ustawia. Cholera, czy samemu trzeba się do tego wszystkiego zaopatrzyć w zegar? <taktak>kentos pisze:Witam - tyle razy byłeś u mechanika i nikt tego nie zrobił co TY - potwierdza się zasada , chcesz mieć zrobione musisz to zrobić sam ( nawet pieniądze wydawane na mech..... nie pomagają ) pewnie liczyli, wykasują Cie na dużo, dużo więcej a ty zrobiłeś psikusa i dużo więcej kasy już nie wydasz (BRAWO) a tych , u których byłeś omijaj z daleka bo już wiesz co myślą i na co liczą . POZDRO
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
niestety z tego co wiem to TAK - ja bynajmniej nie umiem na słuch choć wielokrotnie tak robiłem i tragedii nie było , po sprawdzeniu zegarem i tak były korekty więc (tylko zegar) . NIE jest tak drogi ,a przydaje sie do innych aut też ....marh pisze:Kentos, napiszę więcej: obawiam się, że nie ma w okolicy specjalisty który potrafiłby mi zrobić dokładną korektę zegarem a do takich ustawiających jak to mówią "na słuch" to już strach, skoro jeden z największych serwisów diesla w Małopolsce tak ustawia. Cholera, czy samemu trzeba się do tego wszystkiego zaopatrzyć w zegar? <taktak>kentos pisze:Witam - tyle razy byłeś u mechanika i nikt tego nie zrobił co TY - potwierdza się zasada , chcesz mieć zrobione musisz to zrobić sam ( nawet pieniądze wydawane na mech..... nie pomagają ) pewnie liczyli, wykasują Cie na dużo, dużo więcej a ty zrobiłeś psikusa i dużo więcej kasy już nie wydasz (BRAWO) a tych , u których byłeś omijaj z daleka bo już wiesz co myślą i na co liczą . POZDRO
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Problem w tym że w starych autach ze zużytą aparaturą wtryskową ustawienie na zegar nie zawsze daje dobre efekty.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A co w takim wypadku da EFEKT (ustawienia) ??FocusMED pisze:Problem w tym że w starych autach ze zużytą aparaturą wtryskową ustawienie na zegar nie zawsze daje dobre efekty.
Kiedy wiadomo ,że "Aparatura" jest zużyta ?? (skąd Ty to wiesz i po czym poznajesz .....jak to diagnozujesz )
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
FocusMED pisze:Na słuch i intuicję.
to jesteś wielki !!! .... ale nic mi ani autorowi tego tematu nie pomoże (moje przypuszczenie )
Więc kupno zegara i poćwiczenie samemu tylko może mu rozwiązać raz na zawsze ten konkretny problem (dodatkowo ten element jest wykorzystywany do innych modeli i marek aut i puki co raczej nie do zastąpienia)
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Czy ja gdzieś napisałem żeby nie kupował zegara? Czy napisałem żeby na niego nie ustawiał?
Napisałem tylko że nie zawsze się to sprawdza! A docinki typu jesteś wielki są nie potrzebne, jak ustawisz pompę na zegar a silnik dalej nie pracuje tak jak powinien to się ustawia na ucho aż będzie ok. Czasem się to udaje a czasami nie do końca ale jak już pisałem, w silnikach z dużym przebiegiem nie zawsze nastawy fabryczne są najlepsze.
Napisałem tylko że nie zawsze się to sprawdza! A docinki typu jesteś wielki są nie potrzebne, jak ustawisz pompę na zegar a silnik dalej nie pracuje tak jak powinien to się ustawia na ucho aż będzie ok. Czasem się to udaje a czasami nie do końca ale jak już pisałem, w silnikach z dużym przebiegiem nie zawsze nastawy fabryczne są najlepsze.
-
kentos
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja tego zwrotu (jesteś wielki ) użyłem jako komplement !!! <victory> teraz się zastanawiam dlaczego odebrałeś to inaczej .... <stop>FocusMED pisze:Czy ja gdzieś napisałem żeby nie kupował zegara? Czy napisałem żeby na niego nie ustawiał?
nie napisałeś żeby nie kupował (potwierdzam) i tez nie wiem dlaczego bierzesz to na siebie (sugeruje żeby kupił i korzystał oraz uzasadniam ) ....
reszta zdania ma sens jak dla mnie i "coś tam wyjaśnia" .....
duży przebieg to ile twoim zdaniem ??
Uzyskaliśmy wspólne stanowisko , że stosowanie zegara jest potrzebne .....
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Mój 2.4D ma np. 500 000 i ustawienie na zegar powoduje że silnik się trzęsie przy dodawaniu gazu. Myślę że przebieg w tym wypadku jest kwestią względną.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Koledzy, zegar nie tyle będzie potrzebny do ustawienia "na znaki", co do przesunięcia kąta wtrysku o 0,1-0,2 cm a dokładności tego rzędu ciężko gołym okiem. Precyzyjny pomiar i znamy optymalny kąt dla tego autka<victory>