dwumasa jest czy nie?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
picolo2009
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
dwumasa jest czy nie?
Witam koledzy powiedzcie mi bo nie wiem czy w T4 2,5tdi 88KM jest dwumasa (koło dwumasowe) bo to chyba to samo czy nie ?pozdro
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Re: dwumasa jest czy nie?
Przy okazji dodam, że jest inne niżeli w wersji 102 tudzież 150KM.Probe041 pisze:Jest
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
A ja powiem, że powinno być.picolo2009 pisze:Witam koledzy powiedzcie mi bo nie wiem czy w T4 2,5tdi 88KM jest dwumasa (koło dwumasowe) bo to chyba to samo czy nie ?pozdro
Bo być może poprzedni właściciel zmienił?
-
picolo2009
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
no i właśnie jak to wygląda czy na pierwszy rzut oka kapnę się czy tam siedzi czy być może została zdemontowana?rafflex pisze:A ja powiem, że powinno być.picolo2009 pisze:Witam koledzy powiedzcie mi bo nie wiem czy w T4 2,5tdi 88KM jest dwumasa (koło dwumasowe) bo to chyba to samo czy nie ?pozdro
Bo być może poprzedni właściciel zmienił?
jeżeli została zdemontowana to czy nie wpływa to negatywnie na auto?
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Może zacytuję wypowiedź z innego forum:picolo2009 pisze:no i właśnie jak to wygląda czy na pierwszy rzut oka kapnę się czy tam siedzi czy być może została zdemontowana?
kumpel pytał w serwisie audi jak poznać czy jest jednomas czy dwu, odpowiedź kierownika serwisu brzmiała że ani w audi , ani w vw nigdy nie było to w żaden sposób znakowane , oznaczane numerem vin czy jakimkolwiek innym. Rozkręcają auto to wtedy widzą co jest, inaczej się ponoć nie da.
I tutaj też cytat (wrażenia posiadacza auta, który zmienił dwumas na sztywne koło):picolo2009 pisze:jeżeli została zdemontowana to czy nie wpływa to negatywnie na auto?
Jak jest na pewno, to ja nie wiem - nie znam się aż tak na mechanice.Teraz opiszę plusy :
-Bardzo leciutko chodzi pedał sprzegła
-Zero jakichkolwiek szarpnięć , tak jak to opisują w internecie
-Komfort psychiczny ze mamy swiety spokój
-Przeniesienie momentu identyczne jak w 2masie
-Nie słuchajcie sie ze przy kole stałym bedzie skrzynia zaraz do remontu , zrobiłem 20 tys km i nic sie nie dzieje a auto nie jest oszczedzane .
Minusy :
a własciwię tylko jeden , jak sie przejedzie ok 30 km to na biegu jałowym słychac sprezynki w tarczy jak delikatnie szumią
pozatym zadnych minusów
-
picolo2009
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
czyli na wywaleniu dwumasy można zaoszczędzić i nic wielkiego sie nie dzieje?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
moim zdaniem się dzieje
znam dwie osoby które wbrew wyżej wymienionym cytatom nie były zadowolone, z powodu dużych wibracji u obydwu, oraz wysypaniu się synchronizatorów u jednego z nich
jeden jest zadowolony inny nie, co daje dwumasa możesz przeczytać w necie i sam podjąć decyzję
znam dwie osoby które wbrew wyżej wymienionym cytatom nie były zadowolone, z powodu dużych wibracji u obydwu, oraz wysypaniu się synchronizatorów u jednego z nich
jeden jest zadowolony inny nie, co daje dwumasa możesz przeczytać w necie i sam podjąć decyzję
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Przy czym mała skrzynia była stworzona do zwykłego sprzegła więc jak najbardziej wywalać
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
tak na marginesie to do 88 koni idzie zalozyc cale sprzeglo od 2.4 d czyli bez dwumasy.sprawdzone w 100%
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
a pierwsi ludzie spali w jaskiniach, więc czemu ty nie ?chemik211 pisze:Pierwsze tdi nie miały dwumasy mowa o autach osobowych,
rozmawiamy o T4 z silnikiem AJT
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Gdzie skrzynia jest jak w osobówce różni się tylko mechanizmem różnicowym, dlatego twierdzę dwumasa zbędna
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Właśnie dlatego przydała by się dwumasa, aby przedłużyć jej żywot.chemik211 pisze:Gdzie skrzynia jest jak w osobówce różni się tylko mechanizmem różnicowym ...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z dwumasa jest tak jak z wyższością świąt wielkanocnych czy bożego narodzenia,
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
Cyklon
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: MULTIWAN
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
może i ja cosik tu kliknę ; dwu mas konieczny pod warunkiem ze sprawny tłumi drgania przenoszone na wszystkie przełożenia w skrzyni biegów wybity dwu mas robi jeszcze większe dziadostwo niż sztywny zestaw ponieważ dwa razy mocniej szarpie silnikiem [czujnik położenia walu głupieje stabilność pracy na biegu jałowym nie jest stabilna no i skrzynia cierpi najbardziej ]
a co do zestawy sztywnego Valelo ja nigdy więcej tego nie założę dobrze ze udało ni się to zareklamować .
jak ktoś musi to lepiej do 88 km niech szuka sprzegŁa z 2.4 ale nowsze 2.4 tak SAMO MAJĄ DWU MAS :)
DLA JASNOŚCI DWU MAS 88 A 102 NIE JEST TAKI SAM !!!!!!!!OPINIE FORUMOWE MOGĘ ROZWIAĆ OD REKI JAK BY CO :)
a co do zestawy sztywnego Valelo ja nigdy więcej tego nie założę dobrze ze udało ni się to zareklamować .
jak ktoś musi to lepiej do 88 km niech szuka sprzegŁa z 2.4 ale nowsze 2.4 tak SAMO MAJĄ DWU MAS :)
DLA JASNOŚCI DWU MAS 88 A 102 NIE JEST TAKI SAM !!!!!!!!OPINIE FORUMOWE MOGĘ ROZWIAĆ OD REKI JAK BY CO :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
O tym też wiem <58>C-Y-K-L-O-N pisze:z podkładką dystansową od automatycznej skrzyni od kolegi z forum :):)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Mam sztywny zestaw , zrobiłem już ponad 40kkm na nim i nic niepożądanego się nie dzieje... Jedyne co to szarpie mi podczas ruszania od jakiegoś czasu ale to wina wysprzęglika , tak samo miałem jak mi lał wysprzęglik płynem na lewo i prawo aż w końcu padał całkiem , wymieniłem go, był spokój i teraz znów ten sam objaw mam , wysprzeglik jak zaglądałem ostatnio na razie tylko zaśliniony jest płynem znów cały a założyłem nowy oryginał VW jakieś 20~30kkm temu... Czyli zaczyna przepuszczać gdzieś na uszczelnieniu... Co zauważyłem to jedynie po dłuższym postoju tak jest , jak się jeździ w ciągu dnia to problem znika do momentu aż znów auto dłużej nie jest używane.
Znam osobę co na sztywnym zrobiła 200kkm, po czym sprzedała samochód ale podobno dalej na tym zestawie to auto śmiga i nic mu się nie dzieje. Jest to nawet jeden z forumowiczów tutejszego forum.
Znam osobę co na sztywnym zrobiła 200kkm, po czym sprzedała samochód ale podobno dalej na tym zestawie to auto śmiga i nic mu się nie dzieje. Jest to nawet jeden z forumowiczów tutejszego forum.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2014, 9:32 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki
Powód: orty i literówki
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Suma sumarum nikt właściwie nie wie dlaczego zastosowano koło dwumasowe. Z fizycznego punktu widzenia przy dużych momentach obrotowych silnika dodatkowe ugięcie układu przy gwałtownych zmianach momentu skręcającego powinno być pożądane ale (zawsze musi być ale ;) ), wysypanie sprężyn z dwumasowego koła zrobi niezłe spustoszenie. Sztywne koło z właściwą tarczą sprzęgłową powinno sobie poradzić (w miarę) z wytłumieniem. Pytanie o wpływ na skrzynię biegów powinno się podzielić na dwa działy sprawne koło dwumasowe - chroni zębatki przed zbyt gwałtownymi zmianami momentu, uszkodzone/ zużyte zwielokrotnia uderzenia (moment zrywający, jak przy uderzeniu w klucz przy odkręcaniu śrub). Sztywne przenosi bardziej gwałtowne narastanie momentu ale raczej się nie zepsuje (no chyba, że się zwichruje). Tyle z fizycznego punktu widzenia (o ile dobrze rozumuję), ale jak wiemy fizyka potrafi zepsuć niejednemu fizykowi jego pogląd na życie i dyktuje inne (nieprzewidziane) warunki, o których dowiadujemy się dopiero po pierwszych awariach ale skoro producent powiedział już "A" i zainwestował to trzeba brnąć w te inwestycje. Poza tym istnieje jeszcze marketing ;) . Z życia wygląda na to, że opinia co do dwumasa jest tak bogata jak w powiedzeniu "gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania" :D .
I w sumie nadal nie mogę podjąć decyzji ...
I w sumie nadal nie mogę podjąć decyzji ...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja wiem, poniżej cytat z mojego postu w innym temacie ( szukanie się kłania ):herman pisze:Suma sumarum nikt właściwie nie wie dlaczego zastosowano koło dwumasowe
Kenobi pisze:ponieważ nie chce mi się pisać swojego tekstu po raz kolejny to zacytuje tu wypowiedź jednego z forumowych kolegów Volski1 pod którą się podpisuje w 100%:
"Chodzi o zmniejszenie masy wirującej na wałku sprzęgłowym. Dwumasa została wprowadzony w związku z zwiększeniem momentu obrotowego generowanego przez silniki "nowszej generacji".
Zwiększenie momentu pociągało za sobą zwiększeniem drgań sinusoidalnych w takt następujących za sobą zapłonów. Wbudowanie odpowiedniego tłumika drgań w tarcze sprzęgłową zwiększyło by jej wagę, czyli energie kinetyczną którą muszą pochłonąć synchronizatory podczas każdorazowej zmiany biegów. Zastosowanie koła dwumasowego z wewnętrznym tłumikiem drgań pozwala zastosować lżejszą tarcze, czyli zmniejszyć masę wirującą którą synchronizator musi zwolnić lub przyśpieszyć podczas zmiany biegów."
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No dobrze potwierdziłeś to co napisałem. Sprecyzuję, jakiego rzędu różnice wchodzą w grę. Będę miał ok 300Nm, poradzi sobie jeszcze tarcza sprzęgłowa czy już iść w dwumasę ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Wydaje mi się że to jest głównie zależne od kierownika, nie uprawianie PSJów i lagowanie z samego dołu powinno dać satysfakcję z użytkiwania jednomasy, niemniej może kiedyś założę dwumas bo aktualne sprzęgło z 1Z nie zachwyca mnie swoim działaniem.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Po prostu obawiam się o swoją technikę jazdy. Jeżdżę wyjątkowo dynamicznie ale jazda po Katowicach i okolicach (zwłaszcza w godzinach szczytu) bez umiejętności szybkiego włączania się do ruchu to co najmniej 30 minut dłużej (sprawdzone wielokrotnie). Więc szybkie zmiany kierunku działania momentu skręcającego w mojej tarczy z SACHS (oryginalnej z ABL) pościnały nity z jednej strony tarczy. Więc może dwumas lepiej sobie poradzi z przedzieraniem się przez miejską dżunglę ;)
Oczywiście tarcza i docisk, tym razem, z LUK.
Oczywiście tarcza i docisk, tym razem, z LUK.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ja montowałem Luka i zmieliło go, tym razem chciałem iść w Sachsa bo uznałem, że LUK już badziewie robi,herman pisze:Oczywiście tarcza i docisk, tym razem, z LUK.
niedługo to trzeba będzie sobie samemu części dorabiać
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No i tu mnie zmartwiłeś. To co polecasz, VALEO ? Może faktycznie znaleźć jakiegoś kowala ? ;)
Nie uśmiecha mi się wymiana sprzęgła po kilku miesiącach. Myślę, że pytanie w temacie zachowane, czy zakładać nowy temat :
- doświadczenia i opinie o sprzęgłach jednomasowych; (firma, dystans przejechany, uszkodzenia)
- doświadczenia i opinie o sprzęgłach dwumasowych; (firma, dystans przejechany, uszkodzenia).
Nie uśmiecha mi się wymiana sprzęgła po kilku miesiącach. Myślę, że pytanie w temacie zachowane, czy zakładać nowy temat :
- doświadczenia i opinie o sprzęgłach jednomasowych; (firma, dystans przejechany, uszkodzenia)
- doświadczenia i opinie o sprzęgłach dwumasowych; (firma, dystans przejechany, uszkodzenia).