1.9TD bardzo słabo kręci i nieodpala jak zimny
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
1.9TD bardzo słabo kręci i nieodpala jak zimny
mam problem z t4 1997r silnik 1.9TD
rozrusznik bardzo słabo kręcił więc zregenerowaliśmy go
po wymianie auto paliło na strzała, następny dzień rano też na strzała odpalił problem zaczął się jak wróciłem z miasta bo w mieście stałem nim 15min na postoju z włączonym silnikiem nie gasiłem go i jak wróciłem dopiero do domu to zgasiłem i już nie chciał odpalić bo bardzo słabo kręcił rozrusznik
po 2 godzinach auto ostygło spróbowałem je odpalić i normalnie odpaliło
gdzie szukać przyczyny?
jeden gościu sugerował mi że rozrusznik źle zregenerować mogli i bendix nie odskakuje czy to na pewno to?
rozrusznik bardzo słabo kręcił więc zregenerowaliśmy go
po wymianie auto paliło na strzała, następny dzień rano też na strzała odpalił problem zaczął się jak wróciłem z miasta bo w mieście stałem nim 15min na postoju z włączonym silnikiem nie gasiłem go i jak wróciłem dopiero do domu to zgasiłem i już nie chciał odpalić bo bardzo słabo kręcił rozrusznik
po 2 godzinach auto ostygło spróbowałem je odpalić i normalnie odpaliło
gdzie szukać przyczyny?
jeden gościu sugerował mi że rozrusznik źle zregenerować mogli i bendix nie odskakuje czy to na pewno to?
-
guapo
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: 1.9TD bardzo słabo kręci i nieodpala jak zimny
Co ma wspólnego pompa wtryskowa ,do wolno kręcącego rozrusznika?guapo pisze:Jeśli na ciepłym silniku to pompa wtryskowa?
Akumulator, ładowanie ok?
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
akumulator jest za mały chyba 60ah a powinno być 74ahProbe041 pisze:Co ma wspólnego pompa wtryskowa ,do wolno kręcącego rozrusznika?guapo pisze:Jeśli na ciepłym silniku to pompa wtryskowa?
ale napięcie akumulator pokazał jak miernikiem sprawdziłem 12,30 czyli chyba jest ok i jak odpalone auto to napięcie stale wzrasta
co do pompy wtryskowej to wątpie aby to była jej wina bo jak już odpali to silnik bez zarzutów pracuje
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Napięcie akumulatora piszesz że masz 12,30 to swoją drogą ale pewnie nie sprawdziłeś mocy rozruchowej akumulatora możesz mieć prąd w akumulatorze 12,3 ale moc rozruchowa będzie za mała i będzie słabo kręcił albo w ogóle moc rozruchowa to jest chyba AN zajedź do gościa który sprzedaje akumulatory albo do porządnego serwisu niech ci sprawdzą moc rozruchowąMiętus89 pisze:akumulator jest za mały chyba 60ah a powinno być 74ahProbe041 pisze:Co ma wspólnego pompa wtryskowa ,do wolno kręcącego rozrusznika?guapo pisze:Jeśli na ciepłym silniku to pompa wtryskowa?
ale napięcie akumulator pokazał jak miernikiem sprawdziłem 12,30 czyli chyba jest ok i jak odpalone auto to napięcie stale wzrasta
co do pompy wtryskowej to wątpie aby to była jej wina bo jak już odpali to silnik bez zarzutów pracuje
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
odpaliłem go jakiś czas temu jako zimnego odpalił normalnie, złapał normalną temperaturę pojeździłem nim po mieście z 15minut przyjechałem do domu zgasiłem, poczekałem aż wentylatory przestaną kręcić i odpalił normalnie.
może poprzednim razem nie chciał odpalić (słabo kręcąc) właśnie przez to że chciałem go odpalać gdy wentylatory były włączone może rzeczywiście ten akumulator jakiś trefny jest
może poprzednim razem nie chciał odpalić (słabo kręcąc) właśnie przez to że chciałem go odpalać gdy wentylatory były włączone może rzeczywiście ten akumulator jakiś trefny jest
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja też nie raz odpalam przy wentylatorach i odpala ale sprawdź ten akumulator tylko powiedz żeby ci sprawdzili moc rozruchową a nie trzy trzyma prąd bo prąd może być tylko moc rozruchowa będzie za mała .
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Chciało by się powiedzieć, że to aku, ale ja bym sprawdził przejście masy na silnik i rozrusznik może po rozgrzaniu coś gdzieś delikatnie odchodzi i nie ma dobrego przejścia, spróbuj dopiąć dodatkową masę i sprawdź czy coś się zmieni, dodatkowo oczyść dokładnie klemy.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
ostatnio próbowałem odpalać tą T4 na innym sprawnym aku wyjętym ze swojego vw bora i chyba mi ta t4 zniszczyła ten akumulator z bory bo od tamtego czasu czasami jak odpalam na nim bore to jest takie cykanie i kasują mi sie statystyki MFA, godzina i kilometry, taki efekt jak po odlączeniu klem. nie objawia sie to za każdym razem ale tak 3 na 6 próby odpalenia, szczególnie po przejechaniu jakiegos dystansu zgaszenia i odrazu odpalenia bo z rana normalnie pali.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
dzisiaj akcja powtórzyła się 30min jechałem zgasiłem, odpalił następnie kolejne 30min trasy stanąłem przy sklepie zgasiłem i znowu słabizna odpalić niechciał, wszedłem do sklepu z zakupy po 7min wróciłem i odpalił :) normalnie
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Kolego a sprawdź rozrusznik miałem tak kiedyś w audi raz palił raz jakby brakowało prądu, po wymianie rozrusznika problem zniknął.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
grehor właśnie sie zastanawiam nad zakupem nowego bo ten jak doszedłem po numerach jest z sharana.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
wymienilim akumulator na nowy 84ah i poli na strzała z ssaniem i bez po każdym dystansie :)