1.9 TDi po długim postoju
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
MrT
- Początkujący T4
- 9
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: T4 Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
1.9 TDi po długim postoju
Mam kupione 1.9 TDi bodajże 68KM z przebiegiem 79 tys.km po długim postoju latami. Podobno był przepalany od czasu do czasu, ale do tej informacji od 1 właściciela z DE podchodzę ostrożnie. Silnik ładnie odpala i chodzi na ucho świetnie, auto jeździ, jednak wolałbym dokonać wcześniej niezbędnych działań by mnie coś nie zaskoczyło potem nieprzyjemnie ...
Pytanie NA CO należy zwrócić baczną uwagę / co koniecznie zrobić przy samochodzie, który długo stał???
Będę wdzięczny za listę :) Oczywiście pomijam wymianę płynów / filtrów bo to oczywiste! :D
PS może specem nie jestem, ale czy regulacja podciśnieniowa turbiny (zawór upustowy?) powinien się dać przestawić ręką na postoju? próbowałem, ale dźwigienka ani drgnie :?
Pytanie NA CO należy zwrócić baczną uwagę / co koniecznie zrobić przy samochodzie, który długo stał???
Będę wdzięczny za listę :) Oczywiście pomijam wymianę płynów / filtrów bo to oczywiste! :D
PS może specem nie jestem, ale czy regulacja podciśnieniowa turbiny (zawór upustowy?) powinien się dać przestawić ręką na postoju? próbowałem, ale dźwigienka ani drgnie :?
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 TDi po długim postoju
Po takim postoju to zmiana oleju w skrzyni, płukanka i zmiana oleju w motorze.
Do tego od razu rozrząd / uszczelniacze od strony rozrządu/ uszczelkę miski/ pokrywy i uszczelniacz pod sprzęgłem.
Dokładnie przejrzeć zawieszenie szczególnie elementy gumowe jak tuleje wahaczy i gumy stabilizatora.
Hamulce : wymienić płyn, zdjąć bębny, zobaczyć cylinderki, z przodu nasmarować wszystkie elementy ruchome w tym tłoczki.
Nowa pompa wody i płyn chłodniczy.
Do tego od razu rozrząd / uszczelniacze od strony rozrządu/ uszczelkę miski/ pokrywy i uszczelniacz pod sprzęgłem.
Dokładnie przejrzeć zawieszenie szczególnie elementy gumowe jak tuleje wahaczy i gumy stabilizatora.
Hamulce : wymienić płyn, zdjąć bębny, zobaczyć cylinderki, z przodu nasmarować wszystkie elementy ruchome w tym tłoczki.
Nowa pompa wody i płyn chłodniczy.
-
MrT
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Czyli 1.9 TD ok ale ma na pewno zawór (?) Sterowany podciśnieniem, bo co innego może to być ?Probe041 pisze:To nie jest TDI i nie ma też turbo sterowanego podciśnieniem
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ten zawór jest sterowany nadciśnieniem z turbo i jest to czysto mechaniczne rozwiązanie. Ciśnienie pcha membranę pokonując opór sprężyny i otwiera zawór upustowy.
-
MrT
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
jasne czyli z założenia jak rozumiem ma to chodzić z dużym oporem?Probe041 pisze:Ten zawór jest sterowany nadciśnieniem z turbo i jest to czysto mechaniczne rozwiązanie. Ciśnienie pcha membranę pokonując opór sprężyny i otwiera zawór upustowy.