a czy po podlutowaniu tego kabelka do tej pompki moze okazac sie ze teraz wskazówka ruszy ?? nie miałem okazji sie przejechac ale wy napewno sie na tym znacie i jaki czujnik w razie co zakupic??krzysiekbyd pisze:noo podlutowałem brakujacy kabelek do pompki załacza sie :) ale i tak wskazówka lezy na glebie na krótko podchodzi do góry ;) powiedzcie mi jaki czujnik zakupic obecnie mam jakis niebieski
układ chłodzenia - 2 pytania
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Re: układ chłodzenia - 2 pytania
-
czarny1x1x
Pisałeś coś o wskaźniku temperatury że fiksuje ,,jak koledzy to zauważyli pada stabilizator w zegarach obszernie opisane na forum ,,wstazówka nie ruszy na razie uruchomiłeś pompkę wymuszającą obieg płynu .
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 4:49 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 3 razy.
-
byczonek
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: VW T4
- Kontakt:
witam ponownie, co do grzejącej się temperatury ,to tak nie po to fabryka coś wymyśliła, żeby ktoś to omijał lub przerabiał. A więc podłączyłem pompkę, otworzyłem klapy na wentylatorach,wyjąłem termostat i od razu jest dużo lepiej,termostat oczywiście będzie nówka, tylko zastanawiam eis z jaka temperatura ma eis otwierać 80stpni czy 87stopni....i te wentylatory mnie martwią włączają się tylko na 10sekund i co 40 ,bardzo mnie to martwi bo nie ważne ile jest stopni czy wtedy jak zaczynają gdy jest 90 i wtedy gdy jest 105stopni.Myślicie tak jak napisał kolega FocusMed ze przekaźnik będzie walnięty generalnie rozebrałem i jest igła w środku delikatnie styk środkowy odpowiedzialny za pierwszy wiatrak jest osmolony(okopcony),nie wiem gdy jadę po prostej 100 nawet 110 jest idealne ,temperatura rośnie gdy podjeżdżam pod górkę rzecz normalna ale w tym momencie wiatraki powinny iść pełną para na drugi biegu czyż nie tak?martwi mnie to bardzo b nie chciałbym zajechać motoru.Muszę zainwestować w te przekaźniki ,ale myślę ze nowe będą drogie.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 7:50 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki bardzo liczne
Powód: orty i literówki bardzo liczne
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
pisałem ze podłaczona na krótko wskazówka podnosi sie do max czyli w liczniku wszystko okiczarny1x1x pisze:Pisałeś coś o wskaźniku temperatury że fiksuje ,,jak koledzy to zauważyli pada stabilizator w zegarach obszernie opisane na forum ,,wstazuwka nie ruszy na razie uruchomiłeś pompkę wymuszającą obieg płynu .
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Ileż można powtarzać, pompka działa niezależnie od wentylatorów i może pracować gdy wentylatory stoją :!:FocusMED pisze:Co nie zmienia faktu że pracuje razem z wentylatoremKenobi pisze:to nie jest prawda, działanie wentylatora nie ma wpływu na działanie pompki, jest skutkiem jej działaniaFocusMED pisze:CO do pompki to działa ona tylko przy pracującym wentylatorze
Na moje oko masz zapchaną chłodnicę i pasuje ją wymienić, a termostat założyć na 87*byczonek pisze:... tylko zastanawiam sie z jaka temperatura ma sie otwierac 80stpni czy 87stopni....i te weeentylatoryyyy mnie martwia wlaczaja sie tylko na 10sekund i co 40 ,
-
byczonek
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: VW T4
- Kontakt:
dzięki,tak tez myślałem ze termostat 87 stopni będzie ok,ale co do chłodnicy to jest drożna wypłukałem ja porządnie wydaje się ok,czy ktoś ma dostateczna wiedzę na temat przekaźnika od wentylatorów ? Może działać a zarazem być walnięty i uruchamiać wiatraki na 10sekund co 40seknd?i nie ma drugiego biegu-na krótko jest.dla świętego problemu mogę wymienić chłodnice,ale to jest metoda prób i błędów można w ten sposób wymienić pół auta a oto nie chodzi.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 7:44 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: orty i literówki
Powód: orty i literówki
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
niestety wymiana czujnika 4 pin o którym mowa nie pomogła ;( wskazówka lezy ani drgnie gdzie i co dalej robic ?? a po naddto zaczyna mrugac czerwona lampka z płynem co oznacza ??
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam. U mnie jest tak, że wskazówka stoi na 90 stopniach niezależnie czy jadę po płaskim czy pod górę nawet z przyczepą jest jednak jedno ale pompka elektryczna nie zachowuje się jak pisał FocusMed ona mi się włącza i wyłącza w czasie pracy silnika też, jak się auto pod górę bardziej wysili włącza się ta pompeczka popracuje na chwile i się wyłącza. Jest to pompka wspomagająca a nie tylko studząca głowice po zgaszeniu silnika. Owszem jak motor zgaszę a silnik jest gorący ona pracuje i wcale nie ma zasady że jak ona chodzi to wentylatory też, ona powodując przepływ gorącej cieczy przez chodnicę może ale wcale nie musi doprowadzić do włączenia wentylatorów wszystko zależy od temperatury cieczy i temperatury otoczenia, czasem sama pompka pchając ciecz w chłodnice ją wystudzi bez udziału wiatraków. Przeczytaj cała 3 stronę tam mikoli podesłał mi linki do t4wiki i są tam schematy podłączeń tejże małej pompki. Trochę z tego trochę z forum reszta na macajewa i wydedukowałem co i jak. Co do tego że wentylatory pracują tak a nie inaczej u Ciebie, to zdaj sobie sprawę z tego, że ta maleńka pompka ma wydajność ok 500l/h czyli taki układ chłodzenia w T4 2,4 który u mnie ma 9 litrów przewali w ciągu ok jednej minuty. Mi jak przy upałach zgrzał się samochód to wentylatory pracowały w sekwencji 15sek pracy 30sek odpoczynku i znów w serii 6 włączeń zanim motor wystygł na tyle żeby wszystko się powyłączało i wcale nie na drugim biegu tylko spokojnie na pierwszym.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Znaczy zwierałeś wtyczkę czujnika F18 http://www.t4-wiki.de/wiki/F18 i działał I i II bieg ?byczonek pisze:...i nie ma drugiego biegu-na krótko jest...
Wychodzi na to że jest on walnięty.
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
mysle ze mam ten
Stufe 2:
Ein: 90 - 95°C
Aus: 82 - 89
odkrecilem cały czujnik z chłodnicy podłaczony do instalacji -podłaczyłem czajnik elektryczny i gotowałem, podczas zagotowania sie -wrzenia załaczył sie wiatrak czyli wiatrak i czujnik oki pózniej odkreciłem czujnik 4 pin link przykladowy http://allegro.pl/czujnik-temperatury-w ... 45155.html tez włożyłem do czajnika i zadna reakcja ;/ czujnik podpiety do instalacji wskazówka lezy po styknieciu na krotko wskazówka wstaje poMoCy
dodajac czujnik 4pin nowy dzisiaj zakupiony
Stufe 2:
Ein: 90 - 95°C
Aus: 82 - 89
odkrecilem cały czujnik z chłodnicy podłaczony do instalacji -podłaczyłem czajnik elektryczny i gotowałem, podczas zagotowania sie -wrzenia załaczył sie wiatrak czyli wiatrak i czujnik oki pózniej odkreciłem czujnik 4 pin link przykladowy http://allegro.pl/czujnik-temperatury-w ... 45155.html tez włożyłem do czajnika i zadna reakcja ;/ czujnik podpiety do instalacji wskazówka lezy po styknieciu na krotko wskazówka wstaje poMoCy
dodajac czujnik 4pin nowy dzisiaj zakupiony
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
no jak chcesz pomóc to musisz przeczytac !!! zapala sie kontrolka od wody a reszte doczytaj wyżejpeters pisze:Kurde nie chce mi sie czytac wszystkiego,napisz co mu dolega,pozniej odpowiem jak tylko bede wiedzial...
-
czarny1x1x
No to czyli z czujnikiem coś nie hallo ,za jakie pieniądze kupiony ? może to będzie to .tanie podróby są o kant ....
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
a za co odpowiada ten drugi czujnik 2 pin http://allegro.pl/czujnik-obudowa-termo ... 16994.html
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kolego a moze mam cos z instalacja ;/ wiem ze podpinałem po skosie kabelkiem do kostki i wskazówka poleciała do góry a jak jeden obok drugiego to spalil sie bezpiecznik kto podpowie albo z linka wyzej zaznaczy w programie gdzie jaki i do czego czujnik 35zlczarny1x1x pisze:No to czyli z czujnikiem coś nie hallo ,za jakie pieniądze kupiony ? może to będzie to .tanie podróby są o kant ....
-
czarny1x1x
na kompa ten dwa piny . nie po skosie obok siebie one są parami może masy nie ma na czujniku ,nie pamiętam na szybko jakie tam masz kolory
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
czarny1x1x pisze:na kompa ten dwa piny . nie po skosie obok siebie one są parami może masy nie ma na czujniku
no wlasnie o tym mowa :)bo auto jest od jakiegos magika i troche jest do poprawek to co uciac tego co jest obok i dac mu mase ??
a pozostałe dwa piny od czego ??
-
czarny1x1x
na brązowych masz masy sprawdź czy są jak niema nic nie ucinaj tylko daj dodatkową .dwa sterowanie wskaźnik /dwa komp/ dwa sterowanie wiatrakami no tak to musi wyglądać
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
kurczaki dzisiaj nie zobacze bo zlazlem na dół a tu dopadł mnie deszcz ale sadze ze i tak cos jest popitolone bo jak styknołem równo w lini to bylo zwarcie i bezpiecznik sie przepalił ;/ czyli oznacza ze gdzies tam jest (+) a nie powinien ??!!czarny1x1x pisze:na brązowych masz masy sprawdź czy są jak niema nic nie ucinaj tylko daj dodatkową .dwa sterowanie wskaźnik /dwa komp/ dwa sterowanie wiatrakami no tak to musi wyglądać
-
czarny1x1x
w linij pionowej czy poziomej ,jutro zobaczę bo będę oglądał 2,5 w benzynie to sprawdzę jak to tam jest nic nie mieszaj ,postaram się fotki walnąć
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
dziekuje bardzo :) a powiedz mi jak mruga lampka od wody to co ?? jutro jade w trase i sie troche cykam ;/czarny1x1x pisze:w linij pionowej czy poziomej ,jutro zobaczę bo będę oglądał 2,5 w benzynie to sprawdzę jak to tam jest nic nie mieszaj ,postaram się fotki walnąć
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja pamietam ze dalem chyba do pompki dodatkowy plus,gdyz orginalny gdzies przepadl.Tez mialem problem z tym czujnikiem,ale na tr wiki jest ladnie to rozrysowane.Tym sie kierowalem.Odtad dziala mi gdy tylko temperatura jest bliska wlaczenia sie wiatrakow na chlodnicy.
Gdy brakuje ci plusa badz minusa to zapodaj dodatkowy i niech ci pompka pracuje.Tylko daj przez czujnik,aby mialo to rece i nogi.
Pisze o podlaczeniu 4 pinowego czujnika.W TDi jest inaczej.
Gdy brakuje ci plusa badz minusa to zapodaj dodatkowy i niech ci pompka pracuje.Tylko daj przez czujnik,aby mialo to rece i nogi.
Pisze o podlaczeniu 4 pinowego czujnika.W TDi jest inaczej.
-
czarny1x1x
zdejmij wtyczkę ze zbiorniczka i zobacz czy przestanie lub brak płynu często zbiorniczki mają awarię czujnika w środku jak masz stan płynu śmigaj ale sprawdzaj stan
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie koniecznie, po 1999 roku ten dwupinowy jest od dodatkowej pompki wody.czarny1x1x pisze:na kompa ten dwa piny .
Podawałem kilka postów wyżej :Tytuł: układ chłodzenia - 2 pytania
Teoretycznie po skosie, a praktycznie to nie ma znaczenia w przypadku 2,5 Benzyna do 1999 r. Schematczarny1x1x pisze:nie po skosie obok siebie one są parami może masy nie ma na czujniku ,nie pamiętam na szybko jakie tam masz kolory
i wygląd czujnika:
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... g_Bild.jpg
Pisz które piny styknąłeś, bo z tego co piszezs to ciężko się połapać, jeżeli spiąłeś pin 1 z 4, albo 1 z 3 i spalił się bezpiecznik znaczy że pompka jest walnięta i zwiera.krzysiekbyd pisze:tak cos jest popitolone bo jak styknołem równo w lini to bylo zwarcie i bezpiecznik sie przepalił ;/ czyli oznacza ze gdzies tam jest (+) a nie powinien ??!!
Poza tym warto podać z którego roku fura, domniemam że do 1999r
Co do reszty to przeglądnij sobie instalacje wedle schematu, co go wyżej podałem.
Lampka wody mruga przy braku płynu lub przy jego niskim poziomie, ewentualnie uszkodzony jest czujnik G 32 http://www.t4-wiki.de/wiki/G32
-
czarny1x1x
3 i 4 masz masę zobacz kontrolką czy na obydwóch jest masa .jak kolega zauważył odłącz tą pompkę i sprawdzaj
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
no wlasnie czujnik dziala po podlaczeniu 1i4 albo 1i3 poznije sprawdze teraz nie mam czasu ;/ jak sie rozleci w trasie to sie rozleci ;( kierunek Bydgoszcz Gdansk a co do pompki to dziala stale po wlaczeniu stacyjki
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wróciłem caly bez awarii odpiolem wtyczke przy zbiorniczu ale itak mruga lampkaod wody ;/ wskazówka zajme sie jutro
przepraszam ze tyle razy edytuje ;) mam plan czyli ze schematu
http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 1001083721
1 i 4 podłącze do masy
a 1 idzie na silniczek ??
a 2 na licznik- wskazówke ??
we wtyczce jest masa bo po odlączeniu i wtyknieciu kabelka do wtyczki 1-3 wskazówka poszla do góry to poradzicie ??czarny1x1x pisze:3 i 4 masz masę zobacz kontrolką czy na obydwóch jest masa .jak kolega zauważył odłącz tą pompkę i sprawdzaj
przepraszam ze tyle razy edytuje ;) mam plan czyli ze schematu
http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 1001083721
1 i 4 podłącze do masy
a 1 idzie na silniczek ??
a 2 na licznik- wskazówke ??
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2013, 17:43 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji "edycja"
Powód: post pod postem, proszę używaj opcji "edycja"
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ja zamontowałem sobie przełącznik pod kierownicą i gdy widzę wysoką temp lub jak gaszę auto,które dostało po zaworach to uruchamiam sobie pompkę obiegu. Pompka podłączona "na krótko" z przełącznikiem ponieważ normalnie nie działała.Po paru minutach postoju wyłączam pompkę. Czujnik 4 pinowy mam granatowy,kupiłem nowy bo wskazówka leżała.Teraz wstaje ale czasem mruga kontralka płynu.Stan jest ok.
-
czarny1x1x
-
krzysiekbyd
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
podłaczyłem :) jakis osioł podłączył tam (+) teraz wskazówka działa:) ale tak sie zastanawiam czy podłaczyc pompke pod czujnik ?? bo narazie jest podłaczona po stacyjce tak było czy dobrze czy zle ??
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Po co ma cały czas kręcić?krzysiekbyd pisze:
jest podłaczona po stacyjce tak było czy dobrze czy zle ??