swap TD -> TDI
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Tak można ale musisz sie liczyć z tym że głowica do roboty będzie szybko do roboty
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Nie masz racji! Sam montaż IC do 1.9td na pewno nie skróci żywotności głowicy a wręcz odwrotnie. A użytkownik nie odczuje poprawy w pracy silnika prawie wogóle.chmielik pisze:Tak można ale musisz sie liczyć z tym że głowica do roboty będzie szybko do roboty
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jędrek TDI to nie tylko intercooler i elektronika, ale to inna konstrukcja silnika Diesla z bezpośrednim wtryskiem paliwa, gdzie w przypadku silników VW te wychodziły na sterowaniu elektronicznym.
TU masz temat który dotyczy silnika TD z pośrednim wtryskiem paliwa.
TU masz temat który dotyczy silnika TD z pośrednim wtryskiem paliwa.
-
Jędrek
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t 4
- Kontakt:
Tematem zainteresował mnie jeden z mechaników podczas mojej walki z kontrolką ciśnienia oleju
Ale przed ewentualną ingerencją w doładowanie chciałbym zasięgnąć opinii kogoś kto już taki swap wykonał
Z tego co wyczytałem raczej nie jest to popularne pewnie ze względu właśnie na konstrukcję silnika
Tymczasem śledzę posty i rozważam plusy i minusy
Ale przed ewentualną ingerencją w doładowanie chciałbym zasięgnąć opinii kogoś kto już taki swap wykonał
Z tego co wyczytałem raczej nie jest to popularne pewnie ze względu właśnie na konstrukcję silnika
Tymczasem śledzę posty i rozważam plusy i minusy
-
symon
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
czy jest ktoś kto podejmie się takiego swap-u żeby to miało ręce i nogi? :mrgreen: chodzi mi konkretnie o zmianę z 1,9td na 1,9 tdi, najlepiej 110km :twisted:
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Jedynym mi znanym jest Mikoli,,,symon pisze:czy jest ktoś kto podejmie się takiego swap-u żeby to miało ręce i nogi? :mrgreen: chodzi mi konkretnie o zmianę z 1,9td na 1,9 tdi, najlepiej 110km :twisted:
Już nie jednego swapa zrobił i wiem na pewno że zrobi to dobrze.....
Robił między innymi moją furkę......
-
Ferbi
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Mixt
- Kontakt:
Viking pisze:
Minusy: w 1.9 tdi bedą kłopoty z montażem klimy, innych wad nie zauważyłem....
Na czym miał by ten problem polegać ,moim zamiarem było sprowadzenie toledo 1l z silnikiem 1z (+ klima fabrycznie zamontowana
w seacie) i przekładka silnika wraz z klimą
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A na tym że w toledo silnik pochylony jest na kolektory, a w T4 niestety w drugą stronę i przy fabrycznym połączeniu pompy klimy + pompy wspomagania w przeniesieniu na T4 szorujesz pompą wspomagania po ziemi, jest na to sposób opisany nawet na tym forum, ale trzeba użyć opcji szukaj, na pewno rozwiązaniem nie jest fabryczny układ z osobówki.Ferbi pisze:Na czym miał by ten problem polegać
-
Ferbi
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Mixt
- Kontakt:
-
Łoren
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 carawelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam podłącze się pod temat bo czeka mnie taka operacja w mojej carawelce czyli wymiana silnika - sporo wiedzy ... właściwie całą jaką posiadam na ten temat pochodzi z tego forum za co bardzo dziękuję. Chciałbym zadać takie oto pytanie - czy po zamontowaniu silnika 1Z należy wykonać jakieś przeróbki w celu odpowietrzenia układu chłodzenia - rozmawiałem z pewnym mechanikiem i stwierdził ze coś takiego na pewno trzeba będzie wykonać bo silnik jest pochylony inaczej i nie można będzie odpowietrzyć układu chodzenia.Nie znalazłem natomiast w Waszych opisach takiego problemu.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Trafna uwaga, u siebie dorabiałem takie odpowietrzenie, tak jak jest w silniku 1,9 D/TD w T4 wieczorkiem dorzucę fotkę.Łoren pisze:czy po zamontowaniu silnika 1Z należy wykonać jakieś przeróbki w celu odpowietrzenia układu chłodzenia - rozmawiałem z pewnym mechanikiem
Jeszcze masz do poczytania:Tytuł: swap 2,4D -> 1,9TDI
-
Łoren
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 carawelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Nie wiem czy to właściwe miejsce ale chciałbym bardzo serdecznie podziękować koledze mikoli za pomoc w zdiagnozowaniu dawcy do mojej carawelki - okazało się że jest jeszcze w miarę zdrów i już na dniach zostanie wypatroszony ;)
CDN . :)
CDN . :)
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: t4 trasporter
- Opis: only tdi
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witam mam pytanko mam cała instalacje elektryczną z golfa 1,9tdi 110km ( komputer, przepływomierz, pompa bez imo, wtrysk sterujący oraz kostki kable całe) da się jakoś to założyć do t4 bez zbytniej ingerencji w instalacje chodzi mi o to ze bym chciał podłączyć pompę komputer gaz osobno a resztę zostawić jak jest (grzanie swiec, czujniki oleju temperatury) licznik mam zielony elektryczny. A Może ma ktoś schemat podłączenia kostek albo opis jakiś co robić po kolei. Golfa mam całego czy będzie mi coś jeszcze potrzebne z niego? Mam założony ten sam silnik co w golfie.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Nie przejdzie ten patent kolego. Po 1. sterownik będzie cały czas w trybie awaryjnym po 2. w TDI jest zupełnie inny zakres i czas grzania świec.
Po 3. do jakiego silnika chcesz to podpiąć?
Po 3. do jakiego silnika chcesz to podpiąć?
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
1.9 tdi AFN taki sam jest w golfie i w moim t4. Czyli co muszę zrobić wpiąć kostki w moja skrzynkę? Będą pasowały?A ic też będę musiał podpiąć bo w tym golfie jest.
Chciałbym żeby to miało ręce i nogi, może ma ktoś jakiś opis
Chciałbym żeby to miało ręce i nogi, może ma ktoś jakiś opis
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie napisałeś z którego roku tego golfa masz (skąd mamy to wiedzieć), czy kostki będą pasowały - jeżeli skrzynkę bezpieczników ten golf ma taką jak masz w T4 to w czym problem.
Opis jest nawet w tym temacie, a jest jeszcze kilka tematów związanych ze swap-em, tylko że pasuje przeczytać od początku.
Opis jest nawet w tym temacie, a jest jeszcze kilka tematów związanych ze swap-em, tylko że pasuje przeczytać od początku.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Poczekaj bo ja chyba nie do końca zrozumiałem, Ty masz w T4 wsadzone jakieś TDI i chcesz do niego wiązkę z golfa wsadzić? Czy chcesz przekładać cały silnik? Czy może wpadłeś na pomysł założenia osprzętu z TDI do TD?
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A więc tak moja t4-ka ma założony silnik tdi afn 110 km na pompie mechanicznej , w golfie jest ten sam silnik na sterowaniu elektronicznym a rocznik golfa 94 przynajmniej tak pisze na kompie tabliczkach znamionowych i szybach, skrzynka bezpieczników wygląda na taka samą ( różnic nie zauważyłem). Czy jak podłączę kostki do mojej skrzynki licznik będzie dalej działał(zielony elektroniczny)? Czy muszę podłączać intercooler? Golf jest kompletny i wszystko w nim działało! Nie jestem mechanikiem ani elektrykiem więc stad te pytania.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 20:35 przez Bruneek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie mam 100% pewnosci ze ten golf jest z 94r w poniedziałek się dowiem ale silniki są te same
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
AFNy były montowane od 96 lub nawet 97r poza tym w AFNie jest suszarka VTG więc wyjaśnij mi jak u Ciebie jest wysterowana turbina bez elektroniki?
Powiem tak, nie wiem co za rzeźbę masz w tym aucie ale ja (tylko się na mnie nie obraź) wyprowadził bym to na złom. Jeżeli chcesz TDI to przełóż to tak jak należy czyli w całości. Silnik, osprzęt i sterowanie a nie po kawałku z różnych technologi, bo to zwyczajnie nie będzie działać. Sterownik będzie cały czas w trybie awaryjnym.
W przypadku TDI a TDI z VTG zwłaszcza, musisz mieć idealnie wysterowane turbo, pierwsze przeładownia i masz NOTLAUF. Musisz mieć odpowiednią dynamikę gazów w dolocie i wydechu a do tego wszystkiego potrzeba pełnego sterownia i danych ze wszystkich czujników.
Powiem tak, nie wiem co za rzeźbę masz w tym aucie ale ja (tylko się na mnie nie obraź) wyprowadził bym to na złom. Jeżeli chcesz TDI to przełóż to tak jak należy czyli w całości. Silnik, osprzęt i sterowanie a nie po kawałku z różnych technologi, bo to zwyczajnie nie będzie działać. Sterownik będzie cały czas w trybie awaryjnym.
W przypadku TDI a TDI z VTG zwłaszcza, musisz mieć idealnie wysterowane turbo, pierwsze przeładownia i masz NOTLAUF. Musisz mieć odpowiednią dynamikę gazów w dolocie i wydechu a do tego wszystkiego potrzeba pełnego sterownia i danych ze wszystkich czujników.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam tdika na pompie mechanicznej czyli m-tdi bez elektroniki w t 4 zrobię jutro zdjęcie mojej t4 ki i golfa. Nie wiem może to jest 1Z może mnie ktoś w błąd wprowadził.silniki wyglądają na te same niczym się nie różnią po za tym ze golf jest na pompie elektronicznej a ja mam mechaniczna bez elektroniki.A suszarkę mam zwykłą a w golfie nie widziałem jej .Może krótko opisze jak wygladałą instalacja w golfie. Komp ma jedną dużą wtyczkę, wyjście na podciśnienie przy silniku z lewej strony były dwa zaworki mały metalowy i większy plastikowy. z małego szły 3 węże niebieski i czerwony dwa w kierunku turbiny a dokładanie wchodziły w intercooler przy turbinie a jeden do gruchy szedl. a z czarnego zaworka do filtra powietrza vacum pompy i dolocie powietrza
Ostatnio zmieniony 04 mar 2012, 10:51 przez Bruneek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Zwykłą to znaczy jaką, w sensie jak masz regulowane ciśnienie doładowania? Zresztą nie ma to znaczenia tak jak pisałem jeśli chcesz mieć TDI to musisz przełożyć wszystko a nie tylko pompę i przepływomierz inaczej będzie tryb awaryjny i będzie gorzej niż ta rzeźba którą masz teraz.
Wszystko czyli:
- Pompę
- Przepływomierz
- Wtryskiwacz z czujnikiem
- Czujnik położenia wału
- Czujnik ciśnienia i temp. powietrza doładowanego
- Czujniki na pedałach i potencjometr gazu
- Czujnik temp. płynu
- Sygnał prędkości ze skrzyni
- Zawory regulacji VTG (w przypadku AFN) lub By Pass (w przypadku 1Z) i EGR (przy czym samego EGRa nie musisz podłączać ale zawór musi być)
Wtedy to będzie działać w innym przypadku będziesz miał osiągi na poziomie 1.9D.
Wszystko czyli:
- Pompę
- Przepływomierz
- Wtryskiwacz z czujnikiem
- Czujnik położenia wału
- Czujnik ciśnienia i temp. powietrza doładowanego
- Czujniki na pedałach i potencjometr gazu
- Czujnik temp. płynu
- Sygnał prędkości ze skrzyni
- Zawory regulacji VTG (w przypadku AFN) lub By Pass (w przypadku 1Z) i EGR (przy czym samego EGRa nie musisz podłączać ale zawór musi być)
Wtedy to będzie działać w innym przypadku będziesz miał osiągi na poziomie 1.9D.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
te klamoty co napisałeś mam a czujnik położenia wału jest już w t4 zainstalowany(wystaje wtyczka) a sygnał prędkości ze skrzyni potrzebny do licznika jest?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Czyli w golfie tak jak myślałem masz 1Za i teraz żeby to latało to przekładasz to wszystko co napisałem wyżej. Kwestia jest tylko taka jaką turbinę masz teraz w T4, najlepiej by było przełożyć tą z golfa żeby miała odpowiednią do tego silnika charakterystykę i dała się wysterować odpowiednio.
Nadal nie napisałeś jaką masz sprężarkę w T4 i jak jest ona regulowana?
Sygnał prędkości potrzebny jest dla ECU a dla licznika swoją drogą.
Nadal nie napisałeś jaką masz sprężarkę w T4 i jak jest ona regulowana?
Sygnał prędkości potrzebny jest dla ECU a dla licznika swoją drogą.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Co do turbiny jaka mam nie znam się,gdzie się reguluje ja nie wiem. Po prostu jak zwiększam dawkę paliwa na pompie to szybciej wstaje.Wieczorem wrzucę zdjęcie mojej t 4.W przyszłym tygodniu będę przekładał wszystko pomału. A IC Muszę mu zakładać? golf miał
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie musisz ale powinieneś. Musisz zrobić tak żeby turbina była sterowana przez ECU czyli tym zaworkiem z trzema wężykami.
W tej chwili masz najprawdopodobniej sterownie jak w 1.9TD czyli ciśnieniem z kolektora bez żadnej elektroniki, w TDI to nie przejdzie.
W tej chwili masz najprawdopodobniej sterownie jak w 1.9TD czyli ciśnieniem z kolektora bez żadnej elektroniki, w TDI to nie przejdzie.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ok to przełożę turbiny i zobaczymy co z tego wyjdzie mam nadzieje że będzie ok. Póki co dzięki za porady jak coś odezwę się do ciebie :) aha gdzie znajduje się czujnik ciśnienia i temp. doładowania?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Turbiny nie musisz przekładać, bo zapewne masz z 1Z choć fotkę możesz wrzucić.
Czujnik ciśnienia doładowania masz w sterowniku silnika (dlatego leci wężyk z kolektora ssącego do tego sterownika), a czujnik temp. masz na rurze dolotowej pomiędzy IC a kolektorem ssącym.
Czujnik ciśnienia doładowania masz w sterowniku silnika (dlatego leci wężyk z kolektora ssącego do tego sterownika), a czujnik temp. masz na rurze dolotowej pomiędzy IC a kolektorem ssącym.