Stabilizator tylny
-
Grzesiek
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caddy 2K
- Kontakt:
Re: Stabilizator tylny
Można tak, śruba ma stać w miejscu, a wciągać nakrętką najlepiej przez podkładkę z grubszego płaskownika z pasownym otworem.Probe041 pisze:Panowie pytanie, czy można nitonakrętki zaciskać na aucie śrubą + podkładki i nakrętka? Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie jak to się sprawdza w praktyce? Czy koniecznie muszę szukać nitownicy do nitonakrętek, której niestety nie posiadam :/
Mowa o takiej metodzie
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
ja próbowałem tą metodą i mi nie szło za bardzo. Podjechałem do warsztatu gdzie robią plandeki do TIR-ów i mi profesjonalna nitownica do nitonakrętek zrobili za normalne pieniądze. Z jedna można się bawić, ale jak jest kilka to szkoda się czasu.Grzesiek pisze:Można tak, śruba ma stać w miejscu, a wciągać nakrętką najlepiej przez podkładkę z grubszego płaskownika z pasownym otworem.Probe041 pisze:Panowie pytanie, czy można nitonakrętki zaciskać na aucie śrubą + podkładki i nakrętka? Ma ktoś doświadczenie w tej sprawie jak to się sprawdza w praktyce? Czy koniecznie muszę szukać nitownicy do nitonakrętek, której niestety nie posiadam :/
Mowa o takiej metodzie
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Dzięki za info ;)
Pytanie, te mocowania mają być skierowane w tył czy przód samochodu? Dotarłem do sprzecznych informacji...
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... rdreht.jpg
Wiercił ktoś otwory pod nitonakrętki w nadwoziu? Na wiki piszą, że trzeba rozwiercać pod nitonakrętki M6 ale czy rzeczywiście? :)
Pytanie, te mocowania mają być skierowane w tył czy przód samochodu? Dotarłem do sprzecznych informacji...
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/thumb ... rdreht.jpg
Wiercił ktoś otwory pod nitonakrętki w nadwoziu? Na wiki piszą, że trzeba rozwiercać pod nitonakrętki M6 ale czy rzeczywiście? :)
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Wierć na wylot i złap długą śrubą wewnątrz auta. Nie będziesz musiał się męczyć nitonakrętkami:D
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
doczytałem, że stabilizatory 20mm były dokładane standardowo przy wyborze jako opcja dodatkowa. 26mm szły razem z fabrycznie obniżonym zawieszeniem a 28mm do straży pożarnych , karetek, westfalii exlusive czyli ciężkich busów.
Sprawdziłem ceny detaliczne w serwisie i tak:
drążek 26mm 764pln, pozostałe kosztują podobnie
gumy 4sztx 14,17pln
obejmy 2x26,86pln
mocowania 2x 126,68
Razem:1128pln + śruby i nitonakrętki, ale to już groszowa sprawa
Sprawdziłem ceny detaliczne w serwisie i tak:
drążek 26mm 764pln, pozostałe kosztują podobnie
gumy 4sztx 14,17pln
obejmy 2x26,86pln
mocowania 2x 126,68
Razem:1128pln + śruby i nitonakrętki, ale to już groszowa sprawa
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
26mm i 28mm były dokładane też do multików 151km przy czym przedni w tedy był 27mm zamiast 22mm bo jak z tyłu jest grubszy niz z przodu to auto zaczyna tyłem uślizgiwać
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wreszcie zamontowałem stabilizator do swojego Multivana.
Wypiaskowany i polakierowany proszkowo + nowe gumy VW.
https://lh4.googleusercontent.com/-jvzv ... G_0365.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-W5I- ... G_0366.JPG
Mocowania do karoserii nitowałem. nity stalowe w rozmiarze 6,4mm x 15mm. I do takich nitów potrzeba jest specjalna nitownica
https://lh6.googleusercontent.com/-RBRr ... G_0363.JPG
Samo nitowanie zajęło 2 minuty
https://lh4.googleusercontent.com/-FhZA ... G_0364.JPG
Do wahacza kupiłem oryginalne nitonakrętki z serwisy po 3pln/szt. Otwór w wahaczu jest sześciokątny. Nitowałem patentem z linku powyżej z wykorzystaniem nakrętki.
https://lh5.googleusercontent.com/-6BNS ... G_0382.JPG
I zamocowany:
https://lh6.googleusercontent.com/-DE8K ... G_0383.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-fSl1 ... G_0384.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-OzRh ... G_0385.JPG
Jak na razie zrobiłem tylko kilka kilometrów i jedyne co mogę powiedzieć to , ze w ostrym zakręcie udało mi się zapiszczeć oponami czego wcześniej nie byłem w stanie zrobić. opony z wysokim bieżnikiem o szerokości 205.
mam tez wrażenie że mniej się buja w zakręcie, trzeba pamiętać, że mam dołożony podnoszony dach i środek ciężkości mi się na pewno trochę podniósł. Jutro zrobię z 300km to będę w stanie coś więcej powiedzieć.
Wypiaskowany i polakierowany proszkowo + nowe gumy VW.
https://lh4.googleusercontent.com/-jvzv ... G_0365.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-W5I- ... G_0366.JPG
Mocowania do karoserii nitowałem. nity stalowe w rozmiarze 6,4mm x 15mm. I do takich nitów potrzeba jest specjalna nitownica
https://lh6.googleusercontent.com/-RBRr ... G_0363.JPG
Samo nitowanie zajęło 2 minuty
https://lh4.googleusercontent.com/-FhZA ... G_0364.JPG
Do wahacza kupiłem oryginalne nitonakrętki z serwisy po 3pln/szt. Otwór w wahaczu jest sześciokątny. Nitowałem patentem z linku powyżej z wykorzystaniem nakrętki.
https://lh5.googleusercontent.com/-6BNS ... G_0382.JPG
I zamocowany:
https://lh6.googleusercontent.com/-DE8K ... G_0383.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-fSl1 ... G_0384.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-OzRh ... G_0385.JPG
Jak na razie zrobiłem tylko kilka kilometrów i jedyne co mogę powiedzieć to , ze w ostrym zakręcie udało mi się zapiszczeć oponami czego wcześniej nie byłem w stanie zrobić. opony z wysokim bieżnikiem o szerokości 205.
mam tez wrażenie że mniej się buja w zakręcie, trzeba pamiętać, że mam dołożony podnoszony dach i środek ciężkości mi się na pewno trochę podniósł. Jutro zrobię z 300km to będę w stanie coś więcej powiedzieć.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mi się udało nity zwykłe wyrwac, więc uchwyty przyspawałem, co do jazdy to dlatego piszczało że dupa zaczynała wyjeżdżać teraz zostało dołożyć przedni 27mm
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Trasa ( kręta ) zrobiona i generalnie jest lepiej. Tył nie ucieka, ale mam bardzo dobre opony. Czuć róznicę, ale nie jest to taka róznica, że ktos obyty z T4, ale bez stablizatora wsiadłby do mojego busa i powiedział: o teraz to jest jazda.vwyogi pisze:Jutro zrobię z 300km to będę w stanie coś więcej powiedzieć.
Ten mój stabilizator to mam 28mm, a przedni dalej mam zwykły czyli 23mm. Wiec teraz, żeby było poprawnie to albo przód zmieniam na 27mm albo na tył daje mniejszy niz mam teraz.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Odgrzeję temat...
Czyli co Panowie, jak przód mam 23,5 mm to na tył pakować 20 mm? 26mm to już za duży? ;)
Czy może jednak wstawić 26 mm? Przód zostawiłbym 23,5 mm.
Czyli co Panowie, jak przód mam 23,5 mm to na tył pakować 20 mm? 26mm to już za duży? ;)
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
teoretycznie przy 23,5 z przodu najlepiej dać 20mm z tyłu, ale wbrew temu co chemik twierdził to nie odnotowałem, żeby tył mi wyjeżdżał.Patrick pisze:Odgrzeję temat...
Przód juz mam z wersji 150PS, ale nie ma kiedy załozyć
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Kupując używany tylny warto zapytać sprzedającego czy ma też przedni z tego samochodu z którego pochodzi tylny bo raczej fabryka wstawiała cały zestaw taki jaki powinien być. A przednie nie są takie drogie, tylko łączniki pod przedni 27mm są droższe. Mi właśnie udało się tak kupić cały zestaw z jednego samochodu i czeka na montaż.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To chyba ja w takim razie przesadzam i jeźdze jak osobówką, po zmianie z przodu na gruby obojetne z jakiego modelu bo nawet czesto synhro miało gruby zdecydowana poprawa a przypomnę z przodu mam fioletowe drążki skrętne najgrubsze seryjne grubsze były tylko sportowevwyogi pisze:teoretycznie przy 23,5 z przodu najlepiej dać 20mm z tyłu, ale wbrew temu co chemik twierdził to nie odnotowałem, żeby tył mi wyjeżdżał.Patrick pisze:Odgrzeję temat...
Przód juz mam z wersji 150PS, ale nie ma kiedy załozyć
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Odkopię trochę temat...
Jaka może być taka normalna cena stabilizatora tylnego razem z mocowaniami? Używanego oczywiście.
Bo tak się zastanawiam czy rozglądać się za nim.
Kamil, jeśli to nie tajemnica, to ile zapłaciłeś?
Jaka może być taka normalna cena stabilizatora tylnego razem z mocowaniami? Używanego oczywiście.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Mam już od roku tylny 20mm. Dawcą był multivan 2002 150 ale dopiero teraz przyszedł czas na niego i właśnie pojechał do malowania proszkowego. Mam też przód od niego ale jest ten sam co w moim multiv 96 102 23,6. Czy warto mi go przekładać jeśli jest tej samej średnicy? Może być tak ze jest twardszy nić od ACV'ki mimo to że ma taką samą średnicę. To samo pytanie o drążki skrętne w obu są czarne. Czy 150tka bedzie miała bardziej utwardzone?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Stabilizatora przedniego nie warto na tej samej średnicy , natomiast drążki skrętne warto zmienić na fioletowe lub sportowe szare a stabilizator przedni tylko na 27mm
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Teraz dokładnie nie pamiętam ale dałem coś koło 60-70pln za komplet stabilizator przód i tył z mocowaniami. A wziełem też przód bo tylni był 26 i mój przód 23 by nie pasował. Ale ten zakup to naprawde fart bo pojechałem po moduł centralnego a tam patrzę a pod samochodem leży tylni stabilizator :D Gdybym go nie kupił to pewnie pojechał by z resztkami samochodu na złom bo handlarz mówił że tego i tak nikt nie kupuje, chyba nie bardzo wiedział co ma a ja wolałem go z tej niewiedzy nie wyprowadzać. <38>rafflex pisze:Odkopię trochę temat...
Ogólnie to kwestia indywidualna ale ja bym nie dał więcej niż 300pln za stabilizator i myślę że tak jak kupił Patrick jest ok. choć jak pamiętam to jeszcze jakiś rok temu Jamal007 miał kompletny z mocowaniami za 100pln.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
OK, dzięki.xxxkamil pisze:....choć jak pamiętam to jeszcze jakiś rok temu Jamal007 miał kompletny z mocowaniami za 100pln.
A co do Jamala, to miał jeszcze niedawno za 60 zł (z mocowaniami), tylko 26mm, więc dla mnie za gruby.
Będę patrzył i szukał, jak coś się nawinie w dobrej cenie to wezmę.
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Jakiś czas temu założyłem tylny stabilizator 20 mm. Do ramy przynitowałem ocynkowane nitonakrętki (po 6 na jedno mocowanie) , w wahacze kupiłem oryginalne sześciokatne nitonakrętki. Warto też kupić nowe oryginalne gumy. Konieczne było rozwiercenie otworów w budzie. Trochę lepiej się jedzie, mniej przechyla się na zakrętach.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: T4 od podstaw ???
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Polece patencik na montaż tylnego stabilizatora do ramy na sześć 3cm śrub M8
zdecydwanie solidniejsze od nitonakrętek pod które trzeba rozwiercać otwory bo w fabryczne pasuą M5(cienizna) a montaż wcale nie taki straszny :)
Nic w budzie nie wiercone nie cięte.
po drugiej stronie frezowana 1cm blacha z 3 otworami wsadzona przez otwory techniczne.
zdecydwanie solidniejsze od nitonakrętek pod które trzeba rozwiercać otwory bo w fabryczne pasuą M5(cienizna) a montaż wcale nie taki straszny :)
Nic w budzie nie wiercone nie cięte.
po drugiej stronie frezowana 1cm blacha z 3 otworami wsadzona przez otwory techniczne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Cieniutki ten stabilizator coś się wydaje :P Jak postępy z produkcją T4 od nowa? :)
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: T4 od podstaw ???
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
20mm taki chcialem bo zalezec bedzie mi na komforcie.
Produkcja zbiera siano na malowanie nadwozia by ruszyć dalej ze składaniem tempo narazie<slimak>
Produkcja zbiera siano na malowanie nadwozia by ruszyć dalej ze składaniem tempo narazie<slimak>
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chyba na bujaniu w zakrętach jak w fotelu babci, za komfort to trochę inne elementy odpowiadają ale to tylko moje zdanie :)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Dobrze Probe gada ;). Dla niektórych komfort to stabilność budy a nie jej bujalność na boki.Probe041 pisze:Chyba na bujaniu w zakrętach jak w fotelu babci
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Więc i ja podzielę się moimi spostrzeżeniami po zamontowaniu stabilizatora. Zawieszenie mam seryjne multivan 96 rok. Sprężyny tył jeszcze oryginał. Profil opon wysoki 205 65 16. Auto generalnie miękkie i trochę bujało na boki. Dałem stabilizator 20mm. Ktoś wyżej pisał , że mniej buja na boki. U mnie jest różnica kolosalna. Nie buja w koleinach, nie buja na szybkich łukach podczas nierówności. A największą różnicę czuć podczas szybkiego pokonywania ciasnego ronda. Tył zrobił się minimalnie sztywniejszy podczas zwalniaczy na drogach osiedlowych. Auto nic nie straciło na komforcie nie trześie nic nie tłucze. Nitonakrętki w wahacze z allegro. Zaciśnięte metodą z youtuba na śrubę podkładkę i nakrętkę m8. Czas pracy 2 minuty na zwykłym lewarku samochodowym. Mocowania do ramy dałem na śruby m8 po 4szt na mocowanie. Rozwiercone mocowania i otwory w ramie na większe i patent z poprzednich postów przez otwór montażowy wsunięte blaszki z nakrętkami m8. Czas pracy 30 minut na stronę. Przykręcenie stabilizatora to już przyjemność.