Wysoka temperatuta wymieniłem już wszystko :[
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Wysoka temperatuta wymieniłem już wszystko :[
Kolega Grehor dobrą drogą idziesz, tak miałem w audi , trzy razy głowica ściągana i nic, po dwukrotnym przestawieniu pompy temperatura ustabilizowała się na 93 i stała jak drut, wcześniej do 110 po paru kilometrach .
Mechanik który specjalizował się w naprawie dizli od 30 lat nie mógł w to uwierzyć, a na moją sugestję przestawienia pompy przyniósł książkę serwisową i pokazywał mi jakie wartości winny być i takie ustawiał jednak wyszło,że moment wtrysku paliwa jest tu bardzo istotny zwłaszcza, że auto miało już przejechane swoje kilometry i uznałem, że pozostałe elementy też są nieco wypracowane. Stąd ustawienie pomy poza zakresy dało pożądany skutek. Pozostawiam do rozważenia- pomyślności
Mechanik który specjalizował się w naprawie dizli od 30 lat nie mógł w to uwierzyć, a na moją sugestję przestawienia pompy przyniósł książkę serwisową i pokazywał mi jakie wartości winny być i takie ustawiał jednak wyszło,że moment wtrysku paliwa jest tu bardzo istotny zwłaszcza, że auto miało już przejechane swoje kilometry i uznałem, że pozostałe elementy też są nieco wypracowane. Stąd ustawienie pomy poza zakresy dało pożądany skutek. Pozostawiam do rozważenia- pomyślności
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Witam wszystkich , wróciłem z wakacji ciepło :]]]] zrobiłem 3000 km chorwacja włochy , a jesli chodzi o auto , powiem tak czy na zewnątrz 40 st czy 9 st temperatura silnika wskazywała tak samo !!!! przez chorwackie góry 100st z górki spadała nawet do 70 st na trasie przy 100 km/h ok 93 st i w czechach jak wracałem na zewnątrz 9 st a wskazania podobne !!!! i co wy na to? raz tylko poległem w Rijeka gdzie góra była wielka i 5km wzrosło do 110 ale lampka nie migała stanełem na chwile spadło do 90 i sie wdrapałem na szczyt ... termostat 80st a co by było jakbym założył orginał?
i co wy na to panowie a i chłodnica nowa i drożne te rureczki odpowietrzające ...
i co wy na to panowie a i chłodnica nowa i drożne te rureczki odpowietrzające ...
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Osobiście spróbowałbym przestawić lekko fazę wtrysku jak w powyższym poście sugerowałem. Z Twego opisu widzę podobne zachowania temperatury jakie miałem w moim wypadku.Jeśli będzie za póżny lub za wczesny będzie się grzał -sprawdzone
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tylko gdzie tu znaleść mechanika co zrobi w miarę dobrze bo do tej pory ustawiali na słuch ... pirat ale powiedz mi czy przy złym ustawieniu zapłonu nie kopcił by czasami z rury ?wiem ze tak się dzieje jak źle ustawiony , u mnie nic nie kopci i z mocą też chyba ok jedyne co wiem ze mam do wymiany to waqu pompa bo klepie :]] no i spalanie ...pewnie nie uwierzycie ale do chorwcji na trasie przy śr 90km/h spalił ok 6.5 litra wiec byłby to zapłon ? chyba wtedy więcej pali jak źle ustawiony?
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:43 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
przyspieszali, dymienie niezauważalne przed regulacją końcową
-
davi3dm
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4-long
- Kontakt:
Merlin a sprawdzałeś stan oleju, bo miałem podobnie i nawet nie wiedziałem że jeżdżę na minimum ?
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam i odgrzewam temat, dalej walczę z tą temperaturą miałem zamontowany termostat 80 C i jakoś to chodziło ale nie dawało spokoju ale zima i pomyślałem że 87 C da rade i bedzie szybciej nabierał temperatury no i w koncu orginał, zmieniłem ...ale przy zmianie wyszły na jaw pewne fakty odnośnie dodatkowej pompki... wiem że ma działać po wyłączeni silnika i temp powyżej 100 C a tu niespodzianka mam klimatronic jak już pisałem i nie wiem jak to wszystko działa i czy ma jakieś powiązania ale dziś jest minus 5 C po załączeniu zapłonu i ustawieniu temperatury na minimum czyli 18 C lub wiecej [nie ma znaczenia] pompka działa non stop[ ta dodatkowa elektryczna ] jak wyłącze zapłon nie dziala jak wyłącze dmuchawe czyli na wyswietlaczu OFF[zapłon włączony] nie działa jak tylko ustawie jakąś temperaturę zaczyna działac czy na postoju czy na włączonym silniku jak ustawie na LO czyli wentylatory dmuchawy chodzą ale na max chłodzeniu pompka[ ta dodatkowa nie chodzi] odłączyłem ją całkiem i w gaz po górach i takie tam i cud ..temperatura nie rośnie wentyle sie włączają ogrzewanie chodzi i takie tam ....myślę ok wyjmę bezpiecznik od pompy i na razie podoła a tu niespodzianka pompka chodzi dalej wypiełem z czujnika 4 pin działa dalej wył zapłon przestała ... zmostkowałem na tej wtyczce od czujnika zadziałała przy wył zapłonie ........ i jak to działa ???????? i co jest grane ???? miał ktoś juz takie coś a może tak mam być ??? a zaczeło sie od tego że zasłoniłem atrape z przodu i temperatura silnika zaczeła rosnąć a chłodnica zimna wentyle na chłodnicy nie działały w zbiorniku wyrównawczym temp ledwo ciepła ok 60-70 C przy zasłoniętych wlotach temperatura skakała do 110 c wył zapłon słyszałem jak pompka działa czyli na głowicy temp powyżej 100 C.... po odłączeni tej pompki czyli wtyczka z wyciągnięta tak jakby wszystko ok :]]] nie wiem już co mam myśleć czy ona robi jakieś zawirowania przepływem cieczy w silniku...mam nadziej e że to co opisałem jest w miare czytelne dla znawców jak i laików .... piszcie jakieś sugestie panowie i panie ......
Ps; jak coś podajcie nr tel na pw oddzwonie i bedzie łatwiej wytłumaczyć ..pozdrawiam
Ps; jak coś podajcie nr tel na pw oddzwonie i bedzie łatwiej wytłumaczyć ..pozdrawiam
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Tu masz stronkę może po rysunkach dojdziesz jak powinno być a jak masz:
http://www.t4-wiki.de/wiki/K%C3%BChlmittelkreislauf
a tu na temat tej pompy:
http://www.t4-wiki.de/wiki/V55
http://www.t4-wiki.de/wiki/K%C3%BChlmittelkreislauf
a tu na temat tej pompy:
http://www.t4-wiki.de/wiki/V55
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
merlin
i w tym pierwszym linku w opisie T4 mit Climatronic masz w ostatnim zdaniu to o czym rozmawialiśmy przez telefon, że aby lepiej kontrolować temp. steruje on dodatkową pompką
a schemat tak jak mówiłem: głowica ( wyjście 2 ) - pompka - trójnik i z trójnika z jednej strony do nagrzewnic, a z drugiej do zaworu na chłodnice który otwiera się tylko po wyłączeniu silnika
i w tym pierwszym linku w opisie T4 mit Climatronic masz w ostatnim zdaniu to o czym rozmawialiśmy przez telefon, że aby lepiej kontrolować temp. steruje on dodatkową pompką
a schemat tak jak mówiłem: głowica ( wyjście 2 ) - pompka - trójnik i z trójnika z jednej strony do nagrzewnic, a z drugiej do zaworu na chłodnice który otwiera się tylko po wyłączeniu silnika
-
merlin
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak tylko bedę miał wolny kanał zapinam tą pompkę spowrotem i zobaczymy jakie będą efekty a potem jak sugerowałeś postaram się ją zamienic na jakąś sprawdzoną i zobaczymy efekty.... pozdrawiam