Wspomaganie Kierownicy T4
-
arek2,5b
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: multivan
- Opis: 2 multivany w rodzinie a na miasto mega szybki trabi :)
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
pytanie o pompe wspomagania
witam
mam takie pytanie, może ktoś się orientuje
szukam róznicy w pompach wspomagania np 2,4 przed liftem (duża kierownica) po lifcie (mała kierownica)
bowiem zakładając małą kierownice do starego t4 wyczuwamy opory w manewrach
pytanie moje jest takie czy jest róznica w pompie czy może kolo na pasek ma inną srednice ?
na allegro podają pompy wspomagania bez wyszczegulnienia , generalnie 1 pasuje do prawie wszystkich modeli:)
zakupiłem sobie pompe kajaby sądząc po kodzie jest to z 2,5 tdi, chce zamontować do 2,5b AAF będe miał lepsze wspomaganie na małej kierownicy czy szukać może koła z tdi ???
ktoś może to przerabiał ?
pozdrawiam
mam takie pytanie, może ktoś się orientuje
szukam róznicy w pompach wspomagania np 2,4 przed liftem (duża kierownica) po lifcie (mała kierownica)
bowiem zakładając małą kierownice do starego t4 wyczuwamy opory w manewrach
pytanie moje jest takie czy jest róznica w pompie czy może kolo na pasek ma inną srednice ?
na allegro podają pompy wspomagania bez wyszczegulnienia , generalnie 1 pasuje do prawie wszystkich modeli:)
zakupiłem sobie pompe kajaby sądząc po kodzie jest to z 2,5 tdi, chce zamontować do 2,5b AAF będe miał lepsze wspomaganie na małej kierownicy czy szukać może koła z tdi ???
ktoś może to przerabiał ?
pozdrawiam
-
vwcherbi
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Re: Wspomaganie Kierownicy T4
witam, jadać dziś do domu nagle zanikło mi wspomaganie kierownicy w obydwie strony. Po przyjeżdzie do domu dolałem olej do wspomagania (mało około 100ml), odpowietrzyłem i nic. Czy padła pompa czy kolumna??
A może obydwie części.
dzięki za pomoc
A może obydwie części.
dzięki za pomoc
-
vwcherbi
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
tak, pasek jest.
w oleju przekładniowym nie ma żadnych opiłków tylko jest czarny jak smoła.
a i wydaje mi się, że jakby mocniej są odczuwalne nierówności drogi na kole kerownicy
w oleju przekładniowym nie ma żadnych opiłków tylko jest czarny jak smoła.
a i wydaje mi się, że jakby mocniej są odczuwalne nierówności drogi na kole kerownicy
-
Kochasie
- Stały bywalec
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Long Blue Automat
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Podbijam temat.Kenobi pisze:dzisiaj wymieniłem drążki kierownicze ponieważ przy ruchach kierownicą były luzy i stukania, niestety po ich wymianie ( faktycznie były delikatnie wyklepane ) luz pozostał ( mniejszy ale jest ) - wniosek jest oczywiście prosty jest luz na listwie maglownicy,
ogólnie objaw jest taki, że przy szybkim ruchu kierownicą lewo prawo słychać i czuć wyraźne stuki, a jak złapiemy ręką przez gumę osłonową ewidentnie wyczuwalny jest luz wzdłużny ( po demontażu drążków sprawdzałem i góra dół i na boki jest sztywno ), w czasie jazdy po nierównościach jest wyczuwalne delikatne szarpanie kierownicą i słychać stukanie
i tu pytanie:
czy to też kwalifikuje maglownice do regeneracji czy jeszcze coś można zrobić ??
Wadliwa okazała się maglownica czy coś innego? Mam ten sam kłopot u siebie i oczekuje porady..
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
u mnie jednak to nie maglownica
rozebrałem wszystko i złożyłem jeszcze raz, wymieniając pomimo, że były według mnie były dobre końcówki kierownicze i ustąpiło
niestety już nie pamiętam czy odkryłem co było źle zmontowane czy nie, w każdym razie jeżdżę do tej pory ( oczywiście końcówki drążków kierowniczych to już ze dwa razy od tamtej pory wymieniałem )
rozebrałem wszystko i złożyłem jeszcze raz, wymieniając pomimo, że były według mnie były dobre końcówki kierownicze i ustąpiło
niestety już nie pamiętam czy odkryłem co było źle zmontowane czy nie, w każdym razie jeżdżę do tej pory ( oczywiście końcówki drążków kierowniczych to już ze dwa razy od tamtej pory wymieniałem )
-
Skalak
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Panowie, mam dośc prozaiczny problem-wymiana osłony drążka kierowniczego z lewej strony i nie idzie jej wcisnąc na wargę na obudowie przekładni, za mało miejsca i trudne podejście aby pomóc sobie chociaż wkrętakiem.Według mnie nie da się jej nasunąc od spodu auta bo brak miejsca, jedyna opcja to od strony koła.Czy macie patenty na ten problem?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Patentu nie ma, ja przy wymianie przekładni jedną założyłem bez problemu przy zdjetych kołach a z drugą podległem i dopiero na podnośniku się udało
-
Skalak
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
prawą idzie bez problemu założyc bo jest sporo miejsca ale ta lewa to porażka-stabilizator, filtr paliwa(benzyna) i przewody chłodzące skutecznie blokują jakiekolwiek podejście na wargę obudowy przekładni
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam. Mój problem polega na tym, że jak kręce kierownicą na postoju lub wolno jadę słyszalne są odgłosy pompy coś w postaci brzęczenia. Prawdopodobnie pompa do wymiany. Nadmieniam że jeżdżę na 17'' więc może od tego dostała. Teraz moje pytanie od czego dopasuje pompę Nadmieniam że obecna też nie podchodzi z busa tylko jakiejś osobowki. Znajomy mówił coś o golfie 4 ale tego nie wiem. Panowie pomóżcie bo wczoraj pompa mi się zatrzymała lecz po ponownym uruchomieniu silnika na szczęście ruszyła.
znalazłem od golfa 4 audi a3 niby to samo trzeba tylko koło podmienić na moje i rurkę ta co doprowadza płyn ze zbiorniczka.
znalazłem od golfa 4 audi a3 niby to samo trzeba tylko koło podmienić na moje i rurkę ta co doprowadza płyn ze zbiorniczka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Panowie rozwiewam wątpliwości pompa za 25 zł od golfa 4 pasuje jak ulał. Zmieniasz tylko koło pasowe i rurkę od zbiorniczka tą z opaską, ponieważ skierowana jest w inną stronę. Ja kupiłem taką VW GOLF IV 1.4 16V / AXP 1J0422154B ES. Myślę że pomoże to komuś zamiast za używkę wydawać ok 200zł to za 25zł macie taką samą. Myślę ze od innych też pasuje A3 skoda to wszystko jest to samo.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2015, 0:07 przez kubik224, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Z tego co znalazłem ma 90bar do t4 jest 100barvwpitek pisze:A czy jest na obudowie podane jakie daje ciśnienie ta pompa?
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
fotki jak chcecie zapodam jutro, a tak nawiasem co z tego ze ma 90 bar kręci się jak każda jak ci ci się zablokuje na amen a pasek dalej się obraca dym leci jak z batorego i przyjdzie ci wymieniac na parkingu Tesco to też załozysz na szybkiego taką bo jest tego od cholery a cena czyni cuda.chemik211 pisze:Z tego co znalazłem ma 90bar do t4 jest 100barvwpitek pisze:A czy jest na obudowie podane jakie daje ciśnienie ta pompa?
pozdrawiam jutro zapodam fotki wymieniałem na parkingu poleżałem sobie na kostce brukowej a ze 3h, ale auto śmiga i to się liczy.
ps. napiąć pasek na leżąco mając pare kluczy i młotek to mistrzostwo świata
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pasek zakładam bez narzędzi nie ma większego problemu w t4, a co do ceny to nie przesadzajmy pompy są po 100zł używki
-
OBI
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Witam!
Czy ta sama pompa jest w 102KM i 88KM, mam problem bo pękła przy wymianie rozrządu.
Czy ta sama pompa jest w 102KM i 88KM, mam problem bo pękła przy wymianie rozrządu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A po co ją było ruszać do rozrządu??? ale tak ta sama nawet w pb jest ta sama
-
OBI
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za info.chemik211 pisze:A po co ją było ruszać do rozrządu??? ale tak ta sama nawet w pb jest ta sama
Zostawiłem auto w warsztacie po to żeby nic nie zepsuć.
Ale po co odkręcali koło pasowe (podobno przy tym pękła pompa) to nie mam pojęcia.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Koło pasowe owszem ale pękła przez nieumiejętne ściąganie koła , więc mechanik winien
-
OBI
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mechanik się nie popisał ale się przyznał.
Dziś przyjechała jakaś T4 102 konna i nie byłem pewny czy pompa będzie pasowała.
A przy okazji to jak czytałem we wcześniejszych postach trzeba ją wyczyścić bo opiłki niszczą maglownicę. Czym najlepiej to zrobić?
Dziś przyjechała jakaś T4 102 konna i nie byłem pewny czy pompa będzie pasowała.
A przy okazji to jak czytałem we wcześniejszych postach trzeba ją wyczyścić bo opiłki niszczą maglownicę. Czym najlepiej to zrobić?
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Witam
Panowie mam taki problem, wspomaganie zaczęło mi wyć przy manewrach, płynu było minimalnie poniżej minimum, kolejnym razem (bez dolewania płynu) było powyżej kreski, Podczas prac przy aucie odpaliłem silnik chcąc zobaczyć gdzie może mi uciekać płyn (pomyślałem że zapowietrza się ) i oczom moim ukazał się gejzer ( płynu nie było w zbiorniczku a tylko dolatywał nowy) po wyłączeniu silnika,ponownie wyższy poziom Dzisiaj chciałem jeszcze raz przyjrzeć się gdzie to leci ( bez sensu wymieniać olej na nowy gdy stary gdzieś ginie) , zdążyłem tylko poruszać przewodem od zbiorniczka do pompy i zauważyłem że dziwnie lekko się porusza przy pompie, drugi raz jak poruszałem mocniej to już rurka z wężykiem odpadła i wyleciał cały olej. Owa rurka założona była prawdopodobnie tylko na silikonie, po wyczyszczeniu jej ma luzy ni nie trzyma się wcale, Pytanie jak prawidłowo powinna być założona ta rurka bo zastanawiam się już nad użyciem kleju ?
Zdjęcie poglądowe moja pompa nie jest na wieloklinie
Pozdrawiam
http://www.t4-forum.pl/download/file.ph ... &mode=view
Panowie mam taki problem, wspomaganie zaczęło mi wyć przy manewrach, płynu było minimalnie poniżej minimum, kolejnym razem (bez dolewania płynu) było powyżej kreski, Podczas prac przy aucie odpaliłem silnik chcąc zobaczyć gdzie może mi uciekać płyn (pomyślałem że zapowietrza się ) i oczom moim ukazał się gejzer ( płynu nie było w zbiorniczku a tylko dolatywał nowy) po wyłączeniu silnika,ponownie wyższy poziom Dzisiaj chciałem jeszcze raz przyjrzeć się gdzie to leci ( bez sensu wymieniać olej na nowy gdy stary gdzieś ginie) , zdążyłem tylko poruszać przewodem od zbiorniczka do pompy i zauważyłem że dziwnie lekko się porusza przy pompie, drugi raz jak poruszałem mocniej to już rurka z wężykiem odpadła i wyleciał cały olej. Owa rurka założona była prawdopodobnie tylko na silikonie, po wyczyszczeniu jej ma luzy ni nie trzyma się wcale, Pytanie jak prawidłowo powinna być założona ta rurka bo zastanawiam się już nad użyciem kleju ?
Zdjęcie poglądowe moja pompa nie jest na wieloklinie
Pozdrawiam
http://www.t4-forum.pl/download/file.ph ... &mode=view
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Tam powinny być tylko podkładki uszczelniające, jedna pomiędzy przewodem a pompą i druga pomiędzy przewodem a śróbą którą przykręcasz przewód. U mnie są chyba stalowe dość grube, dokręcamy bez rzadnych sylikonów na sucho.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Podkładki miedziane tam mają być, w etce jest podany wymiar. W tej chwili nie pamiętam jaki :-) Warto też wymienić opaskę na drugim wężu na skrecaną (nie mylić ze ślimakową) lub jednorazową jak przy przegubach ;-)
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Ten płyn o metalicznym zabarwieniu to "olej" w Twoim układzie wspomagania??!
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Podkładki 16x22, widzisz Probe mi też się wydaje że powinny być miedziane a u mnie są stalowe-przynajmniej tak wyglądają ;) Może jakiś ,,mechanior" to kiedyś schrzanił i wstawił takie ale widze że trzymają i nic nie cieknie.Probe041 pisze:Podkładki miedziane tam mają być, w etce jest podany wymiar. W tej chwili nie pamiętam jaki :-) Warto też wymienić opaskę na drugim wężu na skrecaną (nie mylić ze ślimakową) lub jednorazową jak przy przegubach ;-)