Centralny zamek -> pytania i problemy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle LONG
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Centralny zamek -> pytania i problemy
Pomyślałem. Wczoraj cały przesmarowalem i chodzi jak marzenie. Faktem jest, że nie zrobiłem porównania po wyjęciu np z tym od kierowcy ale nie widziałem tam też za bardzo czegoś co by wskazywało na jakaś wadę. "Zakresy" w jakich chodzi mechanizm wydawały się ok
-
Kayatan
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Centralny zamek - nie działa
Witam
Na wstępie chciałbym się przywitać bo mino iż jestem na forum już od jakiegoś czasu to piszę po raz pierwszy.
Od niedawna jestem posiadaczem transportera z 2001 roku i od samego początku nie działają centralne zamki. Pilot mam w kluczyku, po wciśnięciu przycisku migają kierunkowskazy (jednokrotnie zamykanie, dwukrotnie otwieranie) co świadczy o synchronizacji kluczyka z centralka. nie wiem czy we wszystkich drzwiach ale na pewno w tylnej klapie siedzi siłownik centralnego ponieważ ściągałem zabudowę i widziałem. Bezpieczniki całe. Pytania moje brzmią:
1.W czym może tkwić problem?
2.Wszystkie siłowniki wysiadły?
3.Jest do tego jakiś przekaźnik? czy zasilaniem do siłowników steruje centralka?
4. Gdzie szukać problemu?
Pozdrawiam
Kayatan
Na wstępie chciałbym się przywitać bo mino iż jestem na forum już od jakiegoś czasu to piszę po raz pierwszy.
Od niedawna jestem posiadaczem transportera z 2001 roku i od samego początku nie działają centralne zamki. Pilot mam w kluczyku, po wciśnięciu przycisku migają kierunkowskazy (jednokrotnie zamykanie, dwukrotnie otwieranie) co świadczy o synchronizacji kluczyka z centralka. nie wiem czy we wszystkich drzwiach ale na pewno w tylnej klapie siedzi siłownik centralnego ponieważ ściągałem zabudowę i widziałem. Bezpieczniki całe. Pytania moje brzmią:
3.Jest do tego jakiś przekaźnik? czy zasilaniem do siłowników steruje centralka?
Pozdrawiam
Kayatan
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Czy jak wciskasz ręcznie przycisk blokowania drzwi kierowcy to centralny się zamyka? Jeśli nie to zacznij od sprawdzenia wymiany siłownika w tych drzwiach. Jeśli sie zamyka to coś z zasilaniem od centralki sterującej. Mozesz sprawdzić pidając bezpośrednio napięcie na kostkę od centralnego. Jest za skrzynką bezpieczników często za wykładziną. Czteropinowa. Dwa kable żółte dwa białe.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Re: Centralny zamek - nie działa
W T4 masz siłowniki master i slave. Master są sterujące resztą i są w drzwiach kierownicy i przednich prawych. W nich jak przekręcisz kluczyk to zamyka całe auto. Jak zamkniesz np. w przesuwnych to tylko zamkniesz tylko przesuwne bo są slave - taka podpowiedź.Kayatan pisze:Witam
Pozdrawiam
Kayatan
Kłania się wiązka przednich drzwi lub siłowniki przednich drzwi
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No i miałeś racje. Ze zdumieniem odkryłem, że w lewych drzwiach mam siłownik CarProtect :) Mam wiązkę do wymiany całą w zasadzie więc pewnie to połączę. Kupię oryginalny siłownik to bez problemu go podłącze. Będę musiał tylko rozkminić podłączenie centralki od CarProtecta do oryginalnej instalacji w lewych drzwiach.ozyrys486 pisze:według mnie masz albo uszkodzony siłownik albo problem w elektryce ponieważ masterem powinieneś zamknąć cały samochód i nie ważne z której strony jest zamonotwany
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Przypadkowo wykryłem, że centralny w drzwiach suwanych przestał działać. Po dostaniu się pod tapicerkę okazało się, że siłownik działa tylko nie ciągnie stosownego ciągadełka, a następnie okazało się że oczko od ciągadełka było się urwało, ktoś dorobił oczko z blachowkręta, który właśnie pękł (chyba zmęczeniowo).
Wszystko jest na obrazkach, w tym fotka z sieci z oczkiem oryginalnym
Nie widzę problemu żeby dorobić kolejne oczko, nawet mam materiał (na jednej z fotek) ale:
- po pierwsze primo czemu pęka?
- może łatwiej zdobyć niepęknięte suwadełko, tylko jak i gdzie?
- jeśli dorabiać samo oczko to czy ktoś może pomierzyć oryginał?
Wszystko jest na obrazkach, w tym fotka z sieci z oczkiem oryginalnym
Nie widzę problemu żeby dorobić kolejne oczko, nawet mam materiał (na jednej z fotek) ale:
- po pierwsze primo czemu pęka?
- może łatwiej zdobyć niepęknięte suwadełko, tylko jak i gdzie?
- jeśli dorabiać samo oczko to czy ktoś może pomierzyć oryginał?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
No i musiałem sobie dać radę sam :D
Dzisiaj wieczorem montaż i zobaczymy czy się sprawdzi, z przyczyn technologicznych oś oczka jest odsunięta od miejsca fabrycznego o ok.3-4mm
Dzisiaj wieczorem montaż i zobaczymy czy się sprawdzi, z przyczyn technologicznych oś oczka jest odsunięta od miejsca fabrycznego o ok.3-4mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Koledzy robię porządek w swojej mocno 'zdeformowanej' przez poprzedniego właściciela wiązce lewych drzwi. Powróciłem do fabrycznego stanu tj. oryginalnego sterownika 4pinowego.
Chcę dorzucić pilota. O ile się nie mylę, to ten sterownik powinien pasować https://www.proxima.pl/wp-content/uploa ... rem-SI.pdf Zgadza się? Manualnie z montażem powinienem sobie poradzić ale te połączenia są dla mnie dość skomplikowane. Czy znalazłaby się jakaś dobra dusza, która wskazała by które kable połączyć z którymi?
Zasilanie i masa jest prosta, +12V po stacyjce pewnie też choć nie wiem dokładnie, gdzie należy tego szukać. Gorzej z samym sterowaniem siłownikiem (które kolory za co odpowiadają i jak to zgrać z centralką). Nie bardzo kumam to sterowanie plusem, minusem, itd. Jaka tutaj powinna być konfiguracja? I zastanawia mnie ta funkcja komfort. To jest do wykorzystania jeżeli nie mam oryginalnego modułu komfortu? Wystarczy podpiąć ten kabel do tego, który steruje zamykaniem okien i to wszystko? Które to będą kable w wiązce okien?
Z góry dzięki za wszelką pomoc :)
EDIT:
Poradziłem sobie. Postaram się potem opisać podłączenie tej centralki w dziale FAQ
Chcę dorzucić pilota. O ile się nie mylę, to ten sterownik powinien pasować https://www.proxima.pl/wp-content/uploa ... rem-SI.pdf Zgadza się? Manualnie z montażem powinienem sobie poradzić ale te połączenia są dla mnie dość skomplikowane. Czy znalazłaby się jakaś dobra dusza, która wskazała by które kable połączyć z którymi?
Zasilanie i masa jest prosta, +12V po stacyjce pewnie też choć nie wiem dokładnie, gdzie należy tego szukać. Gorzej z samym sterowaniem siłownikiem (które kolory za co odpowiadają i jak to zgrać z centralką). Nie bardzo kumam to sterowanie plusem, minusem, itd. Jaka tutaj powinna być konfiguracja? I zastanawia mnie ta funkcja komfort. To jest do wykorzystania jeżeli nie mam oryginalnego modułu komfortu? Wystarczy podpiąć ten kabel do tego, który steruje zamykaniem okien i to wszystko? Które to będą kable w wiązce okien?
Z góry dzięki za wszelką pomoc :)
EDIT:
Poradziłem sobie. Postaram się potem opisać podłączenie tej centralki w dziale FAQ
-
wgnr
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Witam Szanownych Forumowiczów.
Chciałem zapytać czy jest jakaś prosta metoda na zdiagnozowanie czy pilot (kluczyk - scyzoryk) wysyła sygnał do centralnego?
Dioda mruga, ale udało mi się na forum wyczytać że to "nic" nie znaczy.
Pozdrawiam
Piotr
Chciałem zapytać czy jest jakaś prosta metoda na zdiagnozowanie czy pilot (kluczyk - scyzoryk) wysyła sygnał do centralnego?
Dioda mruga, ale udało mi się na forum wyczytać że to "nic" nie znaczy.
Pozdrawiam
Piotr
-
virgin71
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Auto: T4 multivan
- Kontakt:
Szanowni koledzy witam i mam nadzieję, że tu gdzie trzeba - nie znalazłem odpowiedzi, a temat wydaje się odpowiedni:
Mam multivana '98 i klapa działa mi odwrotnie niż centralny zamek powinien. Kiedy zamek jest zostawiony pionowo, to zawsze jest zamknięty. Kiedy poziomo to jest zamknięty, kiedy auto jest otwarte i otwarty, kiedy auto jest zamknięte. Jest to o tyle wkurzające, że muszę np. zgasić silnik i zamknąć zamki, żeby otworzyć sobie bagażnik. Ktoś coś takiego trafił?
Mam multivana '98 i klapa działa mi odwrotnie niż centralny zamek powinien. Kiedy zamek jest zostawiony pionowo, to zawsze jest zamknięty. Kiedy poziomo to jest zamknięty, kiedy auto jest otwarte i otwarty, kiedy auto jest zamknięte. Jest to o tyle wkurzające, że muszę np. zgasić silnik i zamknąć zamki, żeby otworzyć sobie bagażnik. Ktoś coś takiego trafił?
-
misiek535
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Panowie z gory napisze ze szukalem i niestety nie znalazlem odpowiedzi, ewentualnie nie ogarniam, zeby polaczyc to w calosc, ale wielu z nas mialo problem z centralnym zamkiem ja niestety tez. Otoz wszystko dzialalo dobrze dopoki nie zaczal fiksowac, kiedy pekla sprezynka w zamku - znalazlem odpowiedz i naprawilem sam uzywajac drucika ze skoroszytu :) , kolejne 2 lata zero problemu, pozniej niestety przy zamykaniu z pilota ryglowal i od razu podnosil, zas z kluczyka niestety nie ryglowal wszystkich drzwi. Czytajac forum kupilem silownik drzwi kierowcy a do tego czasu zamykalem drzwi kierowcy kluczem z jednoczesnym uzyciem pilota co zamykalo wszystkie drzwi. Niestety teraz padlo wszystko tzn pilot miga ale kierunkowskazy juz nie, zadnego silownika nie slychac - i wyglada jakby kompletnie padlo zasilanie centralnego zamka, podpielem nowy silownik i tez nic.(sterowanie lusterek dziala poprawnie) Wiazka od silownika idzie przez drzwi kolo skrzynki bezpiecznikowej i sciane grodziowa do komory silnika. Pytanie od czego zaczac? ktory bezpiecznik jest od zamka centalnego ? niestety nie jest ujety w pliku pdf o bezpiecznikach Pomocy!!! :)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Bezpiecznik jest w dodatkowej listwie pod bezpiecznikami 15A
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
I sprawdź wiązkę pomiędzy drzwiami a karoserią w gumowej osłonie, tam zazwyczaj pękają przewody.
-
jamal
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Witam,
Mam taki problem w swojej T4, że jak jest mróz to centralny z pilota otwiera i zamyka przy tym że od kierowcy guzik wogóle nie opada. Z kluczyka i wciskając guzki normalnie się zamyka. Coś może zamarzać czy poprostu kable mają jakieś przebicie?
Mam taki problem w swojej T4, że jak jest mróz to centralny z pilota otwiera i zamyka przy tym że od kierowcy guzik wogóle nie opada. Z kluczyka i wciskając guzki normalnie się zamyka. Coś może zamarzać czy poprostu kable mają jakieś przebicie?
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan t4
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Hej, Mam taki problem, centralny w multivanie 95 działa z kluczyka. Kupiłem popularną centralkę na allegro i wszystko by było fajnie jednak centralka puszcza krótki impuls a sterowanie oryginalne otwiera obwód i wtedy auto się zamyka i zamyka i wtedy się otwiera (lub na odwrót nie pamiętam ale teraz nie mna to znaczenia) Pytanie jak podłączyć taką centralkę? Czy ma ktoś doświadczenia z tym?
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
W centralce powinna być opcja przestawienia czasu impulsu z 1s na 3s, sprawdź w instrukcji przestaw na 3s i będzie OK ;)
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ok, sprawdzone, to nic nie daje. Czy ktoś może podłączał coś takiego?maxtz pisze:W centralce powinna być opcja przestawienia czasu impulsu z 1s na 3s, sprawdź w instrukcji przestaw na 3s i będzie OK ;)
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
W takim przypadku najprawdopodobniej uszkodzony jest siłownik w drzwiach kierowcy, odepnij go na moment i sprawdź wtedy czy reszta drzwi będzie się zamykać.
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Siłownik jest sprawny, tylko zasada działania jest zupełnie inna niż w większości zamków montowanych w innych autach. Zwykle pojedynczy impuls z centralki otwiera lub zamyka drzwi, tutaj wydaje mi się, że centralki jako takiej nie ma. Plus i minus jest podpięty na stałe, w chwili otwarcia drzwi z kluczyka siłownik zamyka obwody i puszcza plus na chyba żółty a minus na chyba brązowy(kolorów nie pamietam). Te przewody idą do kolejnych siłowników i otwierają je. Różnica jest taka, że obwód jest zamknięty (czyli siłowniki są zasilane) aż do zamknięcia drzwi.
Oczywiście mogę się mylić co do zasady działania, która wydaje mi się dziwna. To tylko moje domysły
Oczywiście mogę się mylić co do zasady działania, która wydaje mi się dziwna. To tylko moje domysły
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Sterujesz zamkiem plusem czy masą?
Z tego co wyczytałem sterowanie odbywa się plusem na przewodzie białym i żółtym.
Niestety osobiście tego nie pamiętam bo ostatnio podpinałem sterowanie zamka w takim aucie kilkanaście lat temu a w swoim jeszcze nie musiałem przy tym grzebać <02>
Tu masz link do elektrody:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#11993879
Z tego co wyczytałem sterowanie odbywa się plusem na przewodzie białym i żółtym.
Niestety osobiście tego nie pamiętam bo ostatnio podpinałem sterowanie zamka w takim aucie kilkanaście lat temu a w swoim jeszcze nie musiałem przy tym grzebać <02>
Tu masz link do elektrody:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#11993879
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Tak, steruje się plusami jest tak jak piszesz. Elektrodę i inne fora już przetrzepane i bez odpowiedzi, z braku pomysłów dziś montuje dodatkowy siłownik sterowany z pilota, który będzie uruchamiał centralny seryjny. Trochę na patencie, ale nigdzie nie ma info na ten temat.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Jak się pomysły skończyły to jest to zawsze jakieś rozwiązanie ;)
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
W T4 jest tak że raz puszczasz plus 3 sekundy na żółty przewód, wtedy drzwi się zamykają. Żeby otworzyć puszczasz plus 3 sekundy na biały przewód. To cała zasada. Wrzuć zdjęcie tej centralki, zobaczę jakie ma funkcję i jak działa. To może coś się wymyśli.
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
carprotect bx20, tak szybiej.Jak puszczę impuls 3 sekundowy to zamki otwierają się i zamykają (szaleją)
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem czy tak podłączałeś:
Z CARPROTECT BX20 biały przewód do żółtego przewodu w sterowaniu T4 i biało-czarny z CARPROTECT BX20 do białego przewodu w sterowaniu T4. Czas może być nawet 1s. Na razie mam tylko schemat, nie wiem czy czasem nie trzeba jeszcze programować pilota.
Z CARPROTECT BX20 biały przewód do żółtego przewodu w sterowaniu T4 i biało-czarny z CARPROTECT BX20 do białego przewodu w sterowaniu T4. Czas może być nawet 1s. Na razie mam tylko schemat, nie wiem czy czasem nie trzeba jeszcze programować pilota.
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak tak podłączyłeś to coś masz nie tak z CARPROTECT BX20 lub zamkiem centralnym. Spróbuj odłączyć CARPROTECT BX20 i podaj napięcie plus 12V raz na biały a raz na żółty przewód. Jeżeli centralny będzie się zamykał i otwierał to znaczy że zły jest CARPROTECT BX20. Żeby sprawdzić CARPROTECT BX20, podłącz małe żarówki do 12V do przewodów (biały i biało-czarny) i zobaczysz czy na 1 czy 3 sekundy zapali się żarówka, raz jedna a raz druga. Nie mogą świecić obie naraz, bo będziesz miał taki właśnie efekt jaki masz.
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Sterownik sprawdzałem miernikiem, wygląda, że centralny padnięty. Ale dziwne bo działa haha
-
pszczoła
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witajcie. A ja mam inne pytanie, laika ze świeżym multivan 2001r. Wymieniłem siłownik drzwi kierowcy, tamten był już kaput. Gdy mam otwarte drzwi kierowcy i zamykam z pilota central, siłownik kierowcy tyrkocze, pewnie nie może zamknąć zamka. Czy tak ma być? Czujnik oświetlenia w słupku mam I działa... dodam, że drzwi już ktoś wymieniał I nie wiem czy nabroił coś w elektryce...