przecież wszystko jest opisane w tym temacieluk.maz pisze:Stąd moje pytanie do znawców tematu i mających doświadczenie - co poprawić i w jaki sposób.
SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Tym bardziej jak już to zostało wspomniane jeżeli problem leży tylko po stronie piątego biegu to wystarczy zdjąć dekielek bez szarpania całej skrzyni.Kenobi pisze:przecież wszystko jest opisane w tym temacieluk.maz pisze:Stąd moje pytanie do znawców tematu i mających doświadczenie - co poprawić i w jaki sposób.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Witam , w swoim Transporterze 2.0 AAC posiadam skrzynie CRM a ta skrzynia CRM to ponoć na cięższe ładunki nastawiona jest
ostatnio doszły mnie słuchy że wersje Caravelle i Multivan z silnikami 2.0 AAC były wyposażone w inne, lepsze skrzynie nastawione na szybszy rozpęd i wyższe prędkości. Ile w tym prawdy? jeśli tak to czy ktoś zna oznaczenia tych skrzyń?
ze swoim niemam problemów 165km/h na piątym biegu rozwija na autostradach (bez potrzeby jazdy z górki :D) ale zawsze mogłoby być lepiej skoro ma na liczniku 220 to może chociaż te 180 dało by rade na jakiejś innej skrzyni
ostatnio doszły mnie słuchy że wersje Caravelle i Multivan z silnikami 2.0 AAC były wyposażone w inne, lepsze skrzynie nastawione na szybszy rozpęd i wyższe prędkości. Ile w tym prawdy? jeśli tak to czy ktoś zna oznaczenia tych skrzyń?
ze swoim niemam problemów 165km/h na piątym biegu rozwija na autostradach (bez potrzeby jazdy z górki :D) ale zawsze mogłoby być lepiej skoro ma na liczniku 220 to może chociaż te 180 dało by rade na jakiejś innej skrzyni
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
2.0 i 180km/h chyba z kasprowego do tego musisz sie zdecydować szy ma się szybciej rozpędzac czy ma być szybszy bo to dwie różne sprawy jak szybszy to bedzie bardziej mułowaty,
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zmień se piąteczkę na super szybką ale gwarancji nie masz że pojedzie szybciej, jak silnik ma jeszcze zapas mocy to mogło by coś z tego wyjść ale tak jak napisał chemik211 im szybsze przełożenie tym bardziej mułek będzie.Miętus89 pisze:Witam , w swoim Transporterze 2.0 AAC posiadam skrzynie CRM a ta skrzynia CRM to ponoć na cięższe ładunki nastawiona jest
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
chemik211; ostryt4; bardziej wolałbym żeby się szybciej rozpędzał bo jak kosztem wyższej prędkości ma mi mulić to tak niechce.
Chodzi o to że coś ostatnio mi piątka źle się wrzuca/wyskakuje i jeden gościu powiedział mi że może to być synchronizator więc tak sobie myślę żeby nie remontować tego tylko odrazu inną skrzynie kupić
Chodzi o to że coś ostatnio mi piątka źle się wrzuca/wyskakuje i jeden gościu powiedział mi że może to być synchronizator więc tak sobie myślę żeby nie remontować tego tylko odrazu inną skrzynie kupić
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak uda Ci się znaleźć skrzynię w sensownym stanie i cenie to git, (tylko zwracaj baczną uwagę na kody skrzyń bo można się wtopić na jakąś super wolną) ale z powodu problemów z piątym biegiem tak jak pisałem ja bym zajżał najpierw pod dekielek który go przykrywa.
Ja u siebie już dwa razy wymieniałem piątkę na coraz to szybszą i jak na razie jest git ale jak to mówią apetyt w miarę jedzenia rośnie.
Ja u siebie już dwa razy wymieniałem piątkę na coraz to szybszą i jak na razie jest git ale jak to mówią apetyt w miarę jedzenia rośnie.
-
luk.maz
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 westfalia
- Kontakt:
Czytam i czytam ale moze ktoś powie co najlepsze bo każdy co innego opisuje.
Tak aby nie było ze na piątce widzi górkę szybciej niż ja.
Zastanawiam sie jeszcze czy za mało oleju nie jest bo na zimnej skrzyni wchodzi piątka OK Dopiero po jakimś czasie jest problem od zimnego startu. A moze nowym olejem zalać? Jaki olej polecacie i ile go potrzeba?
Tak aby nie było ze na piątce widzi górkę szybciej niż ja.
Zastanawiam sie jeszcze czy za mało oleju nie jest bo na zimnej skrzyni wchodzi piątka OK Dopiero po jakimś czasie jest problem od zimnego startu. A moze nowym olejem zalać? Jaki olej polecacie i ile go potrzeba?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
na te pytania znajdziesz na forum odpowiedzi, ten wątek dotyczy przyspieszenia skrzyni biegów, prosiłbym abyś go nie zaśmiecał innymi problemamiluk.maz pisze:Zastanawiam sie jeszcze czy za mało oleju nie jest bo na zimnej skrzyni wchodzi piątka OK Dopiero po jakimś czasie jest problem od zimnego startu. A moze nowym olejem zalać? Jaki olej polecacie i ile go potrzeba?
-
luk.maz
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 westfalia
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem dlaczego nie mozna zapytać sie o cos co juz miało miejsce na forum od tego czasu ludzie mogli nabyć inne doświadczenia niż to co jest napisane a wcale sie nie wypowiadać bo jak widzisz temat jest dość stary.
A swoją droga skoro piszesz ze cos juz miało miejsce a jesteś tu oblatany to prosze o odnośnik tematu.
Fora są od tego aby wymieniać sie spostrzezeniami na bierzaco a nie bawić sie w kotka i myszkę. Czyż nie tak?
Z góry dzięki
A swoją droga skoro piszesz ze cos juz miało miejsce a jesteś tu oblatany to prosze o odnośnik tematu.
Fora są od tego aby wymieniać sie spostrzezeniami na bierzaco a nie bawić sie w kotka i myszkę. Czyż nie tak?
Z góry dzięki
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Oczywiście, ale szukanie nie boli, a Ty chcesz wszystko na tacy. To nie temat do takich dyskusji. Odnośnie oleju jest inny temat i tam znajdziesz odpowiedź. Podpowiemy w miarę wiedzy i możliwości ale w odpowiednich tematach. Uszanuj to, że chcemy mieć na forum porządek, aby było jasne i przejrzyste.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jak kolege rączki bolą to mogę mu pomóc bo akurat byłem "w okolicy" tego tematu o olejach do skrzyń biegów ;).
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=14&t=1414
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=14&t=1414
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: t4 trasporter
- Opis: only tdi
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witam ma sens zakładać przełożenie 29/39 do skrzyni DQL ?Pytam bo nie chciałbym utopić kasy.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak masz TDi-ka pod maską i nie jeździsz często mocno załadowany to wstawiaj coś szybszego.Bruneek pisze:Witam ma sens zakładać przełożenie 29/39 do skrzyni DQL ?Pytam bo nie chciałbym utopić kasy.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
teraz służy jako auto rodzinne czasami jest ładunek na pace, niby poleci 140 ale silnik chce wyskoczyć z pod maski a niechcę go katować tak to śmigam 110 po autostradzie. jeszcze rozważam zakup skrzyni z multivana wiosną
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Bo że niby będzie szybsza :?:Bruneek pisze:jeszcze rozważam zakup skrzyni z multivana wiosną
Proponuję przeczytać temat od początku (od 1-wszej strony).
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak wstawię TDi-ka to pewnie będę się rozglądał za DUH, DUJ, EWA lub EWB. ale to się zobaczy jeszcze, póki co z lekkich wad po modach w moim DQL bieg IV mógł by być deczko szybszy ze względu że jak taczam się po mieście to mam przy 50-ciu km/h prawie 2000 obr/min, przekok z IV na V nie jest tak uciążliwy jak myślałem że będzie, chyba że ostro załadowany jadę ale to się zdaża sporadycznie w mojej codziennej eksplatacji.
-
xowx
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Westfalia
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Widzę, że chyba nikt nie wrzucał tego kalkulatora wcześniej
http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.html
Można wszystko samemu na spokojnie policzyć <38>
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nic mi się nie zgadza tego kalkulatora z tym co jest rzeczywistości, coś chyba nie tak robię.xowx pisze:Widzę, że chyba nikt nie wrzucał tego kalkulatora wcześniej
-
xowx
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Westfalia
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Wypełniasz szerokość, profil opony i wielkość felgi. Potem Calculate.ostryt4 pisze:Nic mi się nie zgadza tego kalkulatora z tym co jest rzeczywistości, coś chyba nie tak robię.xowx pisze:Widzę, że chyba nikt nie wrzucał tego kalkulatora wcześniej
Final drive to jest przełożenie główne dyfra np: 4.611 ( i tu musi być kropka (.) a nie przecinek (,) ) ;)
Przełożenie biegów to wiadomo i tak samo ma być kropka a nie przecinek ( nie wiem czemu ale z przecinkiem nie działa)
Gear to wiadomo, na którym biegu ma pokazywać prędkość i obroty.
I to chyba tyle <38>
ps. Ja liczyłem i wszystko się zgadza
Ostatnio zmieniony 06 lut 2013, 11:38 przez xowx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Podziękował, gra gitara.
Bardzo fajny kalkulator, teraz mogę zobaczyć ile bym zyskał na szybszym przełożeniu głównym i wychodzi że od skrzyń EWA, EWB, DUH i DUJ było by dodatkowe 10 km/h więcej przy 3000 obr/min.
Ps. Ma ktoś takie przełożenie ( 72/17 4.235 ) do sprzedania, ewentualnie całą skrzynię, nawet uszkodzoną aby tryby od przekładni głównej były OK ?
Bardzo fajny kalkulator, teraz mogę zobaczyć ile bym zyskał na szybszym przełożeniu głównym i wychodzi że od skrzyń EWA, EWB, DUH i DUJ było by dodatkowe 10 km/h więcej przy 3000 obr/min.
Ps. Ma ktoś takie przełożenie ( 72/17 4.235 ) do sprzedania, ewentualnie całą skrzynię, nawet uszkodzoną aby tryby od przekładni głównej były OK ?
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam mam takie pytanko przeczytałem cały wątek, znajomy ma koła zębate piątego biegu, policzyłem zęby duże 45 male 36 jakie dają one przełożenie bo coś mi się wydaje ze chce mnie naciągnąć że niby szybsze są od DQL? Chyba że ja coś zle policzyłem.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
36/45=0.800 a w DQL fabrycznie masz 34/45=0.756 czyli szybsze, więc albo się nie zna, albo chce naciągnąć.Bruneek pisze:zęby duże 45 male 36 jakie dają one przełożenie bo coś mi się wydaje ze chce mnie naciągnąć
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzięki bardzo wolałem się upewnić bo gościu upierał się że to szybka piątka jest.
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
i tak po długich poszukiwaniach udało się zdobyć piatke o przełożeniu 0, 71 z passata
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak pisałem wcześniej miałem założoną 0,700, troszkę jeszcze za wolna była na trasę jak dla mnie.Bruneek pisze:i tak po długich poszukiwaniach udało się zdobyć piatke o przełożeniu 0, 71 z passata
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jasne że lepiej.Bruneek pisze:No ale zawsze lepiej niz fabryczna
-
artex
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam,chcialbym się pochwalić ze kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem skrzyni DUJ.Wczoraj kilka godzin walki i skrzynia siedzi w środku,co się okazuje-szumi na 3 i 4 biegu.Odczytałem przebieg dawcy-398 tyś.Auto typowa budowlanka,mocno wyeksploatowany,jezdzilo dopóki pasek napędzający pompę paliwa nie pękł,dlatego stawiałem że skrzynia będzie ok.Poczytałem dużo tematów i niektórzy już przechodzili przez wymiany łożysk i domyślam się ze lepiej skoro i tak będzie skrzynia cała rozebrana to lepiej wymienić komplet łożysk.
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
koledzy da się coś zrobić ze skrzynią DUJ żeby była szybsza???