coś rzęzi

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Johnny
Aktywny T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 19
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Re: coś rzęzi

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

No na zewnątrz nie słychać, silnik zagłusza. Nasłuchiwałem od dołu a drugi wciskał sprzęgło i wrzucał biegi i kurcze słychać cykanie przy wrzucaniu biegu (jak wybierak się przestawia) trochę szumu od obrotów i może delikatnie jakby coś tam się tłukło (metaliczny dźwięk) ale to naprawdę ciężko stwierdzić, a niemal przystawiałem ucho i to stricte od dołu jak i od dekielka. Dobry patent jeszcze widziałem żeby przystawić jednym końcem rury metalowej,do drugiego końca ucho i nasłuchiwać, może wtedy lepiej by było słychać, ale to nie sprawdzałem.
Frodo
Aktywny T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Frodo »

Może warto by użyć stetoskopu żeby zlokalizować miejsce?Powinno zadziałać.
przemekcrx
Forumowicz T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T 4
Opis: TRANSPORTER 1.9 TDI
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: przemekcrx »

Moja skrzynia poszła na stół i uwzględniłem to rzężenie a zwłaszcza 2-3-4 na niskich obrotach , i od razu stwierdzono 5 bieg złom bo ma raka, tuleja pod łożyskiem 5-tego biegu złom, łożysko na wałku głównym złom, luzy na trybach 2-3-4 bieg (mogły rzęźić )w poniedziałek będzie to rozbite na drobny mak i zobaczymy co jest pod spodem ,synchronizatory nie rzężą tak mi powiedziano.. aaaa jeszcze luz na wałku tylko którym teraz nie wiem ,góra dół
kuczypies
Forumowicz T4

13
Tematy: 1
Model:
Auto: Transporter T4
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kuczypies »

Może wiecie co może tak szumieć,terkotać? Po wymianie tarczy sprzęgła,docisku i łożyska oporowego zaczęło szumieć w okolicy skrzyni. Szum ustaje gdy wcisnę pedał sprzęgła. Wkurza mnie to bo jest to nawet głośne. Co może być przyczyną? Posłuchajcie tego dzwięku:
przemekcrx
Forumowicz T4

14
Model:
Kontakt:

łożysko złom
albert_N
Początkujący T4

13
Tematy: 10
Model:
Auto: T4 '99
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: albert_N »

skoro o dzwiekach, to i ja mam pytanie o dwa objawy ( 2.5 tdi 151 ) na wolnych obrotach slychac delikatne popiskiwanie/cwierkanie ktore cichnie po dodaniu gazu. Na tzw. oko pochodzi z okolic alternatora lub rozrzadu. Typowy dzwiek ?
Drugi, ktory zastanawia mnie bardziej, to odglos jakby leciutkiego metalicznego podzwaniania z okolic prawego przodu przy predkosciach ok. 100 kmh, nasila sie przy nawet lekkim skrecie kierownica. Na postoju cisza wiec raczej nie pompa wspomy poza tym ona inaczej piszczy chyba. Myslalem o podzwaniajacych klockach hamulcowych, ale po lekkim wcisnieciu hebla dzwiek nie zawsze ustaje. Moze jakies lozysko ?
przemekcrx
Forumowicz T4

14
Model:
Kontakt:

albo sworzeń popiskuje bo jest suchy, strzykawka igiełka i wlej troszkę oliwki pod osłony do środka..
Popiskiwać może Ci rolka, lub zużyty pasek alternatora lub wspomagania,często przy dużych przebiegach aut są już delikatnie wytarte koła (rowki) potrafi nawet nowy pasek sobie popiskiwać.
kuczypies
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

przemekcrx pisze:
łożysko złom
???? To odp na mój post? Jeśli tak to jakie łożysko? Oporowe wymienione.Oporowe pracuje na wciśniętym sprzęgle i wtedy mam cisze.Hałas się pojawia bez wciśniętego sprzęgła.
przemekcrx
Forumowicz T4

14
Model:
Kontakt:

Nie, raczej jak wciśniesz to jest cisza...
I mowa o łożysku oporowym , jesli wymieniałeś to jakiej firmy założyłeś???
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

albert_N pisze:
rugi, ktory zastanawia mnie bardziej, to odglos jakby leciutkiego metalicznego podzwaniania z okolic prawego przodu przy predkosciach ok. 100 kmh
spróbuj sprawdzić czy dźwięk się nasili jak obciążysz maksymalnie pasek wielorowkowy, tzn włączyć klimę ,jak najwięcej odbiorników prądu , skręcać kierownicą - takie dzwonienie to często objaw uszkodzonego koła pasowego z tzw tłumikiem drgań - jest to na forum opisane np tu:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... %84#p74716
kuczypies
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

przemekcrx pisze:
Nie, raczej jak wciśniesz to jest cisza...
I mowa o łożysku oporowym , jesli wymieniałeś to jakiej firmy założyłeś???
No jak wcisnę to jest cisza-tak napisałem wyżej.Oporowe nowe a jakiej firmy to nie pamiętam. Ale bez przesady,nowe to nowe a nie mega używka po Niemcu.Jeśli sprzęgło nie jest wciśnięte to oporowe się nie kręci,nie pracuje więc co ma szumieć?
Frodo
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

Czyli jak wciskasz sprzęgło to rozłączasz skrzynię biegów i jest cisza.Jak nie masz wciśniętego sprzęgła to skrzynia pracuje(na luzie ale pracuje)I tam bym szukał przyczyny.
kuczypies
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Frodo masz rację.Najgorsze,że przed wymianą sprzęgła tego nie było. Nowe sprzęgło i nowy problem.
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

Witam.U mnie popiskiwalo kolo pasowe od klimy.Po zbadaniu pompy wspomagania,alternatora zostala tylko ona.Ustalo jak ja zdjolem.Teraz slychac jakis szmery w nadkolu lewym.Ale to sprzeglo widocznie siada-lozysko oporowe lub jakis bieg,choc z laweta jezdze sporadycznie.A moze to zmeczenie materialu.Za to musze sprawdzic popychacze bo tak do 5min.pracy zimnego silnika slychac jakies niepokojace odglosy.
Frodo
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

kuczypies pisze:
Frodo masz rację.Najgorsze,że przed wymianą sprzęgła tego nie było. Nowe sprzęgło i nowy problem.
Kiedyś miałem taki problem w T3.Wymieniali mi silnik i po wymianie identyczne odgłosy jak u Ciebie na filmiku.Nie założyli łożyska prowadzącego sprzęgła-to igiełkowe które siedzi w wale.Jeżeli wcześniej przed zmianą sprzęgła nie miałeś takich odgłosów,to może podczas zakładania skrzyni to łożysko się uszkodziło???? Różnie bywa przy wkładaniu skrzyni
peters
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 70 razy
otrzymal podziekowanie: 35 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: peters »

U mnie w 102km na 99% nie mam takiego lozyska,jest tylko tulejka.Podobnie w 2,4d.
Frodo
Aktywny T4

13
Model:
Kontakt:

Możliwe,nigdy nie widziałem jak to wygląda w t4.Ale możliwe że ta tulejka ma luz.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Johnny pisze:
Nie wiem czy ktoś już rozwiązał zagadkę tego stukania, ale u mnie staje się ono coraz mocniejsze, do tego stopnia, że boję się, że coś się zaraz rozsypie. Stuka już z każdym razem gdy wciskam sprzęgło (jest krótki moment ciszy przed samym wrzuceniem biegu) a nawet pojawia się niekiedy na postoju bez wciśniętego sprzęgła, lub gdy powoli się toczę, np. dojeżdżając do świateł na luzie.

Nagrałem filmik, który dość dobrze prezentuje co się dzieje (tylko trzeba dać głośno): http://w693.wrzuta.pl/film/8SkKpapxehW/ ... u_sprzegla

Ktoś wie co to może być? Mi cały czas się wydaje, jakby to była skrzynia. Dodam, że bardzo sporadycznie (może 6-7 razy mi się to zdarzyło przez ok. 3000km) jedynka wchodzi mi ze zgrzytem.
Jako że przy okazji swapa zmieniłem skrzynię na szybszą a swoją starą oddałem w rozliczeniu i została ona rozebrana, mogę wyjawić wielce prawdopodobną przyczynę tego stukania: trafiony mechanizm różnicowy. Fachman od skrzyń stwierdził, że skrzynia którą mu oddałem to złom i mimo, że nie mam zbytniego pojęcia o skrzyniach biegów, to pokazywał mi poluzowane, lekko rozsypane elementy w tym mechanizmie i faktycznie nie trzeba być znawcą, żeby zauważyć, że coś jest nie tak. Dodał przy tym, choć nic mu nie wspominałem o tym problemie, że takie coś powinno powodować stuki, zatem:
Kenobi pisze:
ogólnie jak ktoś rozwikła tą zagadkę to funduje atrakcyjną nagrodę <56>
Co tam dla mnie masz? ;)
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Jestem po swapie, czyli silnik, sprzęgło i skrzynie mam nowe (inne) a jak stukało tak stuka, zatem powyższa teoria zdaje się być podważona. Chociaż powiedzcie mi jedną rzecz - czy jest możliwość przełożenia mechanizmu różnicowego ze skrzyni od 1.9TD (DQL) do 2.5TDI (EWB)? Bo skrzynię od 2.5TDI 88KM mam teoretycznie po remoncie (na pewno była składana) i się zastanawiam czy facet mógł mi wsadzić stary mechanizm różnicowy?
Adolfo
Początkujący T4

13
Model:
Auto: T4 2,5 TDI
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adolfo »

Witam, dziś miałem szczęśliwy dzień- pęknięta sprężyna, urwany tłumik, a po zespawaniu tłumika usłyszałem nowy dźwięk, a właściwie terkotanie. Hałas wydobywa się z okolic podłogi, trudno stwierdzić dokładnie, bo tylko podczas jazdy go słychać. Ktoś jakby włożył tekturę w szprychy. Dzieje się tak gdy ściągam nogę z gazu, lub wrzucam luz. Biegi chodzą płynnie, nic nie zgrzyta przy zmianie, nic nie wyskakuje. Gdy się auto rozpędzi to i dźwięk przyspiesza. Wyłączę silnik- auto jedzie i terkocze. Na postoju jest cisza. Sprawdzone sworznie, koła,olej ze skrzyni biegów wylany, brak opiłków, ale jest siny. Niestety korek nie ma magnesu. Mechanik twierdzi, żebym szukał nowej skrzyni, najprawdopodobniej mechanizm różnicowy. Czy ktoś z Was może to potwierdzić?
2.5 tdi 102KM, skrzynia DXZ
Adolfo
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

W skrzyni wymienione łożyska, ale nadal terkocze, co prawda na luzie jak jadę jest cisza, ale po zdjęciu nogi z gazu skrzynie słychać. Mechanik twierdzi, że wtedy wałek opadł o 2 mm i wyrobił zęby, teraz po naprawie jest już na sztywno i na nowo się musi ułożyć. Po przejechaniu 500-700 km ma ten terkot ustać. Jest to możliwe?
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Adolfo pisze:
W skrzyni wymienione łożyska, ale nadal terkocze, co prawda na luzie jak jadę jest cisza, ale po zdjęciu nogi z gazu skrzynie słychać. Mechanik twierdzi, że wtedy wałek opadł o 2 mm i wyrobił zęby, teraz po naprawie jest już na sztywno i na nowo się musi ułożyć. Po przejechaniu 500-700 km ma ten terkot ustać. Jest to możliwe?
Tak na chłopski rozum jeżeli wałek opadł i wyrobiły się zęby jak twierdzi twój mechanik to dlaczego nie założył nowych części skoro zęby były wytarte . Złożył skrzynie na zużytych podzespołach więc nie dziw się że są takie efekty. Trzeba było mu powiedzieć że jeżeli twierdzi że po przejechaniu 700 km się wszystko naprawi to ty w tedy dopiero powinieneś mu zapłacić . Po prostu spartolił robotę .
pawell1602
Forumowicz T4

11
Tematy: 4
Model:
Auto: transporter
Opis: pawell1602@o2.pl
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pawell1602 »

u mnie tez rzezi ale jak to powiedział moj mechanik."jak jezdzi chodza biegi to nieszukaj sobie problemow i jezdij" ale mam na to sposob właczam radio na full i jade bo t4 sie przeciez niepsuja.
Adolfo
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Przejechałem 1500 km i terkotanie nie ustało, więc kolejna naprawa gwarancyjna- wymieniony talerz, wałek i nareszcie cisza.
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Mówiłem ci że nie przestanie jak można składać skrzynie na zużytych podzespołach super mechanik.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Skrzynia się musi ułożyć haha Ostatnio jeden mechanik się tłumaczył, że zawieszenie na nowych częściach się też musi ułożyć i dlatego po poskładaniu całości stuka i ściąga w jedną stronę haha
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

To nie mechanik to magik . Trzeba było mu powiedzieć że takie bajki tylko w erze .
Adolfo
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Ery już nie ma :)
Zdecydowałem się na naprawę skrzyni, bo w poprzedniej T4 Caravelle wymieniłem na używkę, skasowali mnie za samą przekładkę 500 zł "bo trzeba było sztukować" i podziałała niecałe 4 miechy. Klasyczny przypadek- padł w niej piąty bieg.

Najważniejsze że po naprawie jest cisza,wszystko chodzi płynnie, dostałem pisemną gwarancje na pół roku i oby nie musiała się przydać.
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

W końcu zrobił porządnie to będzie chodzić a nie na zużytych częściach .
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Szanowni państwo, po właściwie kilku latach domniemań, mogę określić gdzie szukać przyczyny opisywanych przeze mnie wcześniej w tym wątku stuków na wciśniętym sprzęgle. Otóż, po wymianie kompletu łożysk (ile krwi sobie przy tym napsułem i ile zupełnie nieadekwatnej kasy na to przy okazji przepuściłem współpracując przy tym z pewnym mechanikiem z Gdańska, to szkoda gadać - generalnie może w wolnej chwili kiedyś naświetlę temat ku przestrodze), temat zniknął! Widziałem rozebraną skrzynię i owszem, "trzaskanie się trybów" = luz międzyzębny jest możliwą przyczyną tych stuków, ale na pewno dokładają się do tego wyeksploatowane łożyska, bowiem po ich wymianie (było też niby coś poprawiane w wybieraku, ale co dokładnie to nie wiem), CISZA! W zamian co prawda mam wchodzącą ze zgrzytem 2-kę, czego przed "remontem" nie było, ale to już inna, nie związana z powyższym historia... ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”