Podkręcamy 1,9td ABL
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: Podkręcamy 1,9td ABL
"gora" czyli LDA pasuje p&p do eko pompy z ABL ?? czy potrzebne są jakieś przeróbki jeszcze ???
jak mogę sprawdzić czy pompa którą mam teraz w ABL jest zdrowa i że nie warto jej zmieniać ??
Generalnie silnik odpala na dotyk. chodzi równo ładnie nic niepokojącego nie ma. Nie ma też kopcenia - tylko delikatne bardzo przy bucie.
jak mogę sprawdzić czy pompa którą mam teraz w ABL jest zdrowa i że nie warto jej zmieniać ??
Generalnie silnik odpala na dotyk. chodzi równo ładnie nic niepokojącego nie ma. Nie ma też kopcenia - tylko delikatne bardzo przy bucie.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Ja kupiłem z Allegro pierwszą lepszą najtańszą, pompa dawca rózniła się od ABLowskiej wyglądem, nie miała przyśpieszacza zapłonu od spodu ani tych cięgien co idą z tyłu a góra i tak pasowała P&P.
Polecam zapoznanie się z wypowiedziami z forum Golfa pod tytułem "Regulacja LDA", dużo wiedzy uzyskałem i z tamtąd, są opisy co i gdzie wyciąć w pompie jak i w obudowie LDA aby było lepiej, w eko pompie jest do wywalenia taki bolec po zdjęciu góry a w obudowie grzybka też wycinałem taki element, dzięki temu zabiegowi pompę składało się później szybko i przyjemnie bo przed to masakra była, łatwo zgubić taką sprężynkę od wolnych obrotów itp.
Polecam zapoznanie się z wypowiedziami z forum Golfa pod tytułem "Regulacja LDA", dużo wiedzy uzyskałem i z tamtąd, są opisy co i gdzie wyciąć w pompie jak i w obudowie LDA aby było lepiej, w eko pompie jest do wywalenia taki bolec po zdjęciu góry a w obudowie grzybka też wycinałem taki element, dzięki temu zabiegowi pompę składało się później szybko i przyjemnie bo przed to masakra była, łatwo zgubić taką sprężynkę od wolnych obrotów itp.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
ostryt4 pisze:..., w eko pompie jest do wywalenia taki bolec po zdjęciu góry a w obudowie grzybka też wycinałem taki element, dzięki temu zabiegowi pompę składało się później szybko i przyjemnie bo przed to masakra była, łatwo zgubić taką sprężynkę od wolnych obrotów itp.
możesz bardziej szczegółowo opisać o co chodzi ??
chyba pójdę w taką samą opcję jak masz u siebie. Czyli założe LDA z aaz do mojej pompy ktora jest w ABL. Jeśli u Ciebie fabryczna pompa wystarczała to na moje potrzeby też na pewno starczy. Do tego zegarek, mbc i musze się jeszce wywidzieć dokładnie którymi śrubeczkami trzeba kręcić.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Mam LDA, ostry pin z 1.6td, mbc properfekt, jak jesteś zainteresowany to pisz na PW ;-)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Cyccx liknij na to forum Golfa, naprawdę warto, jest dużo materiałów ze zdjęciami.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
byłem, widziałem, sporo poczytałem. aczkolwiek nie wszystko. Podstawy regulacji tam są opisane.
ale np. nie napotkałem nic o pompie z ABL i o tym "bolcu" co trzeba wymontować - wspominałeś. Robileś to wiesz co i jak, mogłbyś podpowiedzieć jako praktyk ??
p.s. jedyny post jaki napotkalem o ABL to był zresztą twój <22>
ale np. nie napotkałem nic o pompie z ABL i o tym "bolcu" co trzeba wymontować - wspominałeś. Robileś to wiesz co i jak, mogłbyś podpowiedzieć jako praktyk ??
p.s. jedyny post jaki napotkalem o ABL to był zresztą twój <22>
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
musisz zmienic najlepiej cała pompe z golfa z silnika aaz z LDA
bost pin przełozyc z pompy silnika 1.6
podkrecic lekko dawke i łognia
tu masz co i jak http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=55547
opis ze zdieciami
miałem taki zestaw i byłem mega zadowolony
teraz ten sam zestaw tylko słupek 1Z czyli M-tdi i nie jest to samo niestety pompa nie da rady
wtryski 170 bar t4 ma 150bar a golf 130 bar
opis ze zdieciami
teraz ten sam zestaw tylko słupek 1Z czyli M-tdi i nie jest to samo niestety pompa nie da rady
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
no to jednak zmieniać pompę na tą z aaz ?? czy tylko lda przelożyć do mojej pompy na abl
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
powiem szczerze ze nie rozbierałem pompy
ale obiło mi sie o uszy ze gora z LDA z dołem z t4 da rade
podobno z t4 pompa jest mocniejsza ale zdławiona eco
jest jeszcze jedna opcja dół pompy z tdi i to najlepiej 11mm
ale obiło mi sie o uszy ze gora z LDA z dołem z t4 da rade
podobno z t4 pompa jest mocniejsza ale zdławiona eco
jest jeszcze jedna opcja dół pompy z tdi i to najlepiej 11mm
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
celuje w moce okolo 100km, nie chce robic wielkiej wydmuszki bo auto nadal jednak jest do pracy w firmie. Chodzi mi tylko o poprawe elastyczności i żeby to "normlanie" jeździło.
pompa z ABL ma tloczek 8mm a z AAZ ma 9mm to wyczytałem od gofrów. Wiec to by bylo sprzeczne z tym co napisałeś że pompa z ABL ma być "lepsza"
nie mniej jednak najrozsądniejsza opcją wydaje się jednak założenie LDA na moja eco pompe. odpada ingerencja w rozrząd i porzeba zakupu specjalnego urządzenia do ustawiania kąta wtrysku.
mam nadzieje że pompa wystarczy na to co mi potrzeba
pompa z ABL ma tloczek 8mm a z AAZ ma 9mm to wyczytałem od gofrów. Wiec to by bylo sprzeczne z tym co napisałeś że pompa z ABL ma być "lepsza"
nie mniej jednak najrozsądniejsza opcją wydaje się jednak założenie LDA na moja eco pompe. odpada ingerencja w rozrząd i porzeba zakupu specjalnego urządzenia do ustawiania kąta wtrysku.
mam nadzieje że pompa wystarczy na to co mi potrzeba
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dlatego napiałem podobno słyszałem od pompiarza
ja bym zrobił tak pompa z golfa bost pin z 1.6 zaslepiony EGR i podkrecic turbo na 0.8 do 1 bara
tylko co Ci ze 100 koni jak masz wolną skrzynie
a jak chcesz 100 koni to nie wiem czy nie lepiej by było dla Cebie pełne tdi 90km i virusa na 100+km
ja bym zrobił tak pompa z golfa bost pin z 1.6 zaslepiony EGR i podkrecic turbo na 0.8 do 1 bara
tylko co Ci ze 100 koni jak masz wolną skrzynie
a jak chcesz 100 koni to nie wiem czy nie lepiej by było dla Cebie pełne tdi 90km i virusa na 100+km
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
110 w trasie tym wozem w zupelnośći wystarcza, zależy mi na elastyczności by sprawnie się przemieszczać.
musze upolować jakiś MBC i zegarek doladowania.
musze upolować jakiś MBC i zegarek doladowania.
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
zegarek cisnienia ok
a turbo masz zapewne orginalne abl i regulacja cisnienia jest na ciegle a nie na cisnieniu
ja mam turbo z passata 90km i reguluje cisnienie na mbc od 0,6 do 1.3bara wg zegara
a turbo masz zapewne orginalne abl i regulacja cisnienia jest na ciegle a nie na cisnieniu
ja mam turbo z passata 90km i reguluje cisnienie na mbc od 0,6 do 1.3bara wg zegara
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jak przyglądałem się silnikowi to normalnie mam gruszkę która połączona jest wężykiem z muszlą więc spokojnie mogę zainstalować MBC i sterować
myle się ?
myle się ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak. MBC zakładaj i tak jak Ci pisałem na priv zegar ciśnienia Turbo i Intercooler.CyccX pisze:jak przyglądałem się silnikowi to normalnie mam gruszkę która połączona jest wężykiem z muszlą więc spokojnie mogę zainstalować MBC i sterować
myle się ?
Po zabiegu jestem niemal pewnien że skrzyna zrobi się kruciutka ale to już od Ciebie zależy czy Ci to nie będzie przeszkadzało, ja bieg piąty wymieniałem dwa razy bo ciągle za wolno było, teraz siedzi od T5 i ten już spełnia moje wymagania takie jak średnia prędkość na A2 130 km/h, spalnie 9 literków, wcześniej zechlałby ze 12.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
w sumie to jeszcze nigdy nie dobierałem się do skrzyni biegów i nie wiem czy ogarnąłbym zmianę piątego biegu. Jakieś spepecjalistyczne narzędzia są do tego wymagane ? czy "standardowymi" i odrobiną sprytu da się to załatwić sprawnie ?
edit:
a wracając do tematu IC. chciałbym założyć FIMC, przed chłodnicą na wysokości grila ze znaczkiem żeby nie wycinać dziur w zderzaku. Jest tam wystarczająco miejsca żeby zmieścić jakieś długie IC ?? z jakiego auta można dopasować tam IC może ktoś się orientuję
edit:
a wracając do tematu IC. chciałbym założyć FIMC, przed chłodnicą na wysokości grila ze znaczkiem żeby nie wycinać dziur w zderzaku. Jest tam wystarczająco miejsca żeby zmieścić jakieś długie IC ?? z jakiego auta można dopasować tam IC może ktoś się orientuję
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wszystko jest na forum, poszukaj to znajdziesz co i jak
Bez ściągacza bym się nie brał za zmianę 5tki
Bez ściągacza bym się nie brał za zmianę 5tki
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Co do skrzyni tak jak kolega wspomniał jest temat na forum "Szybka skrzynia biegów", duuuuużo pożytecznego info zawiera, tryby piątego biegu raz zchodzą bez boleśnie a czasami bez palnika nie podchodż, nie trzeba nawet skrzyni wyciągać do tego zabiegu.CyccX pisze:w sumie to jeszcze nigdy nie dobierałem się do skrzyni biegów i nie wiem czy ogarnąłbym zmianę piątego biegu. Jakieś spepecjalistyczne narzędzia są do tego wymagane ? czy "standardowymi" i odrobiną sprytu da się to załatwić sprawnie ?
edit:
Ja IC wstawiłem od zdaje się Mitsubishi Pajero, jest pod maską ale z nawiewu na niego nie jestem w pełni zadowolony, i tak go zamienię przy swapie na TDi z Sharana który będzie w zderzaku, jak to mój brat mówi, "Masz głowę i ....... to kombinuj".
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
obecnie mam zainstalowany zegarek boost i MBC.
Wskazania doładowania bez założonego MBC to 0.6bar.
Wskazania doładowania po założeniu MBC ale "skręceniu" go do minimum też zegarek wskazuje 0.6.
po zwiększeniu dawki paliwa (w prawo o ~1/2 obrotu) Boost wzrósł do 0.7 bar.
obroty jałowe zwiększyły się, i obniżyłem je ile się dało za pomocą śruby od wydatku szczątkowego. Dalsze jej wykręcanie nie dawało już efektu, ale wydaje mi się żę obroty są odpwiednio niskie juz. [nie mam obrotomierza[
Zastanawiające rzeczy zaczynają się dziać przy "podkręcaniu" boosta na MBC. Wystarczy że przekręcę pokrętło o 1/4 obrotu i turbina pompuje już maksem czyli ~1.1 bar. Zastanawia mnie to bo "na sucho" zakres regulacji MBC to kilka pełnych obrotów.
i teraz moje pytanie czy to normalne że regulacja jest taka delikatna ?? czy może trzeba coś pokombinować przy cięgnie od wasgate zeby zmiany podczas kregualcji MBC były łagodniejsze???
Obecnie zegarek pokazuje jakieś 0.8 bar. Na postoju jak depne to na poczatku idzie czarny bąk a później dymienie staje się słabe.
kolejne regualcje i dopracowanie będzie po założeniu góry z LDA + boostpin.
Wskazania doładowania bez założonego MBC to 0.6bar.
Wskazania doładowania po założeniu MBC ale "skręceniu" go do minimum też zegarek wskazuje 0.6.
po zwiększeniu dawki paliwa (w prawo o ~1/2 obrotu) Boost wzrósł do 0.7 bar.
obroty jałowe zwiększyły się, i obniżyłem je ile się dało za pomocą śruby od wydatku szczątkowego. Dalsze jej wykręcanie nie dawało już efektu, ale wydaje mi się żę obroty są odpwiednio niskie juz. [nie mam obrotomierza[
Zastanawiające rzeczy zaczynają się dziać przy "podkręcaniu" boosta na MBC. Wystarczy że przekręcę pokrętło o 1/4 obrotu i turbina pompuje już maksem czyli ~1.1 bar. Zastanawia mnie to bo "na sucho" zakres regulacji MBC to kilka pełnych obrotów.
i teraz moje pytanie czy to normalne że regulacja jest taka delikatna ?? czy może trzeba coś pokombinować przy cięgnie od wasgate zeby zmiany podczas kregualcji MBC były łagodniejsze???
Obecnie zegarek pokazuje jakieś 0.8 bar. Na postoju jak depne to na poczatku idzie czarny bąk a później dymienie staje się słabe.
kolejne regualcje i dopracowanie będzie po założeniu góry z LDA + boostpin.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
jak wkręce albo wykręce dzwignię wastgae tak zwana "sztange" to w czymś pomoże ??
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zrobi to samo co MBC.CyccX pisze:jak wkręce albo wykręce dzwignię wastgae tak zwana "sztange" to w czymś pomoże ??
Czasem można uszkodzić tą sztangę bo zazwyczaj jest zardzewiała ze względu na pracę w wyższej temperaturze, a kręcenie na rozgrzanej turbinie nie należy do przyjemności i jeszcze ten dostęp nie ułatwia zadania.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
witam jestem w trakcie przekładki LDA do mojej pompy z ABL. podczas rozkrecania nad sprężynkami od linki gazu itp. przykrecony jest jakiś stycznik elektryczny. wyczytałem żę to niby od załączenia EGR. prawda to ??
jeśli mam zaśpepiony egr czyli unieczynniony to w zasadzie nie potrzebuje tego stycznika ??
czy on odpowiada za jakąś inną część elektoniki.
jeśli mam zaśpepiony egr czyli unieczynniony to w zasadzie nie potrzebuje tego stycznika ??
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie po przekładce góry wisi sobie nie użyteczny, EGR też mam zaślepiony.CyccX pisze:witam jestem w trakcie przekładki LDA do mojej pompy z ABL. podczas rozkrecania nad sprężynkami od linki gazu itp. przykrecony jest jakiś stycznik elektryczny. wyczytałem żę to niby od załączenia EGR. prawda to ??
W moim przypadku jest jeszcze jeden włącznik na lince gazu załączany sprężynowo, zaraz za serwem i swego czasu przez niego myślałem że coś się dzieje z pompą bo wóz nie chciał jechać tak jak powinien a okazało się że ten element nie pozwalał do końca otwożyć "gazu" na pompie, zablokowałem skurczybyka i auto znów zaczęło fajnje iść.
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
panowie kolejne szybkie pytanie, nad śrubą do regulacji dawki paliwa mam jakiś cholerny plastti gruby taki jakby jakaś osłona, w pompie dawcy w tym miejscu jest goly czujnik jakiś. a umnie dodatkowo jakis kawał plastiku i powoduje on to ze jest praktycznie nie mozliwe chwyceniem nakretki 13 kluczem.
czy to se da jakoś zdemnotować ? czy to do czegoś potrzebne
lda spasowalem i bym to wywalil odrazu
czy to se da jakoś zdemnotować ? czy to do czegoś potrzebne
lda spasowalem i bym to wywalil odrazu
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
dobra, autko skrecone po dluzszym kreceniu rozrusznikiem auto zdało się odpowietrzyć ale nie chciało samodzielnie pracować.
podkręcenie dawki o obrót spowodowało że silnik zapalił elegancko.
niestety silnik nie reaguje na gaz wogóle.
jalowe są okolo 1000, jak wyciągne przysipeszacz to obroty wzrastaja czyli wszystko reaguje normlanie.
ale silnik nie reaguje na wcisniecie pedału gazu lub tak samo manipulowanie wajha przy pompie. nic zero kompletnie.
cz ktos ma jaki pomysł od czego zacząć sprawdzanie ??
to kestia regualcji jakiejś czy coś pochrzaniłem przy składaniu ??
nadmienie że mialem male przeboje z governorem. nie robilem moda ani nic, ale po zdjeciu zawleczki wyleciały mi te podkladeczki kawalek, i moze źle je poskladalem ??
dodam jeszcze że porównując governonr z mojej pompy ABL z governorem z pompy aaz okazalo się że "któryś" z nich jest o 5mm dłuższy - dłuższy jest trzpień na którym siedzą podkladeczki i zawleczka. I jst możliwość że wsadziłem nie ten governor co trzeba, czy to moze byc przyczyną braku reakcji na gaz ???
podkręcenie dawki o obrót spowodowało że silnik zapalił elegancko.
niestety silnik nie reaguje na gaz wogóle.
jalowe są okolo 1000, jak wyciągne przysipeszacz to obroty wzrastaja czyli wszystko reaguje normlanie.
ale silnik nie reaguje na wcisniecie pedału gazu lub tak samo manipulowanie wajha przy pompie. nic zero kompletnie.
cz ktos ma jaki pomysł od czego zacząć sprawdzanie ??
to kestia regualcji jakiejś czy coś pochrzaniłem przy składaniu ??
nadmienie że mialem male przeboje z governorem. nie robilem moda ani nic, ale po zdjeciu zawleczki wyleciały mi te podkladeczki kawalek, i moze źle je poskladalem ??
dodam jeszcze że porównując governonr z mojej pompy ABL z governorem z pompy aaz okazalo się że "któryś" z nich jest o 5mm dłuższy - dłuższy jest trzpień na którym siedzą podkladeczki i zawleczka. I jst możliwość że wsadziłem nie ten governor co trzeba, czy to moze byc przyczyną braku reakcji na gaz ???
-
CyccX
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
problem rozwiązany, źle założyłem dźwignie od linki gazu :)) teraz juz wszystko cacy. boost pin z alledrogo założony.
boost ~0.7 - 0.8 bara, dymek cielutki. Przyspieszenie przyjemne, napenwo polecam.
teraz będę badać spalanie na 100km.
boost ~0.7 - 0.8 bara, dymek cielutki. Przyspieszenie przyjemne, napenwo polecam.
-
Dziadek
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam kilka lat wstecz kiedy części do TDi były bardzo drogie i słabo dostępne przerabiałem silniki TDi na mTDi (1Z,AFN,AHU) na początku składałem to na oryginalnych pompach z AAZ ale właśnie nie było to czego oczekiwałem, trochę lepiej chodziło na wtryskach z SDi ale nadal nie to, założyłem więc pompę z Troopera oczywiście po małych modyfikacjach, wtryski 210bar turbina K24 + IC i wtedy zaczęło to pracować aż sam byłem w szoku, oczywiście regulacja i dostrojenie wszystkiego trwało kilka dni, ale efekt był niesamowity na hamowni wyszło że ma ok.130 KM moment obr. też był wysoki, auto z pełnym wyposażeniem ważyło 2100kg spalanie w mieście 11 -12 L w trasie ok.9-10 L dodam że identyczny samochód z identycznym silnikiem tylko na oryginalnej elektronice nie miał startu, był to silnik 1.9 TDi 1Zszczepek76 pisze:musisz zmienic najlepiej cała pompe z golfa z silnika aaz z LDA
opis ze zdieciami
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 x 2
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
I jakie spostrzeżenia jeśli chodzi o spalanie??CyccX pisze:boost pin z alledrogo założony.
Jeszcze podpytam w celu uściślenia, w którym momencie przy tych modach konieczny zaczyna być intercooler??