Opłaca się montować chip do ACV ?
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Re: Opłaca się montować chip do ACV ?
na allegro masz taką naklejkę - "diesel musi dymić" <śmiech> to po pierwsze
po drugie jak wcześniej pisano - bezpieczne dla ACV to 130-135
po drugie jak wcześniej pisano - bezpieczne dla ACV to 130-135
-
///Przemas
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Wydaje mi się, że w dzień nie widzę. Chyba, że jedzie jakiś samochód blisko za mną i jest wyraźny punkt odniesienia- coś wtedy widać. Jednak zauważalna jest w nocy przy światłach innego pojazdu.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to normalne, już gdzieś na forum o tym dyskutowaliśmy, to nie żadne kopcenie tylko po prostu z rury jednak coś wylatuje i to całkiem sporo, a w świetle reflektorów szczególnie w nocy powoduje to właśnie takie złudzenie optyczne
jakby na prawdę kopcił to byś nie potrzebował żadnych punktów odniesienia aby to zobaczyć - gwarantuję ci <38>
jakby na prawdę kopcił to byś nie potrzebował żadnych punktów odniesienia aby to zobaczyć - gwarantuję ci <38>
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
A może posiadasz już jakiegoś chipa,skoro piszesz,że idzie ładnie.Ja też mam ok 130km i też widzę w nocy jak dymi.W dzień nie widać tego ,nieraz jak mu przydepnę ,ale to w bocznym lusterku.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
W nocy zawsze w kazdym aucie w swiatłach pojazdu jadącego za nami bedzie widać gorące spaliny wydostające się z naszej rury wydechowej zwłaszcza przy mocniejszym depnięciu w pedał gazu, jest to normalne zjawisko skupienia swiatła i tego ze nasze oko jest bardziej skupione na oswietlonym punkcie za nami niz na całej ciemnej okolicy. Auto jadące w bliskiej odleglości za nami dośc dokladnie oswietla nam tyl i na nim skupia głowne zródlo swiatla przez co kat zalamania swiatła oświetla tez wylatujące z duzym impetem gorące spaliny i dlatego je widać w naszym lusterku. W ciągu dnia auto tak samo kopci tylko przez to ze wkolo nas jest jednakowe natęzenie swiatla i jest jego inny kat padania zwykle to nie dostrzegamy juz takich szczegółów bo oko przyzwyczajone jest do calkiem innego naturalnego swiatla niz swiatlo sztuczne w nocy... choc jak byśmy się dobrze skupili i przyjrzeli to tak samo będzie widać te spaliny wydostające sie przy mocniejszym depnięciu , tylko nie będzie to az tak rzucające się w oczy jak ma to miejsce w nocy. Tak samo takie "nocne" kopcenie widać w dieslach jak i benzyniakach, choć w dieslu bedzie ono zwykle większe i bedzie to widoczne zwykle przy mocniejszym przybutowaniu jak więcej spalin zaczyna się wydostawać z rury wypychanych przez większe ciśnienie.
Takze jak Wam w nocy kopci podczas gdy ktoś jedzie za Wami i oswietla Wam całą dupę auta i widać to w lusterku , a w dzien wogole nie widać takiego kopcenia w lusterku to nie szukajcie dziury w calym, bo sami sie nakręcacie ze coś jest nie tak :mrgreen:
EDIT:Literówka ;)
Takze jak Wam w nocy kopci podczas gdy ktoś jedzie za Wami i oswietla Wam całą dupę auta i widać to w lusterku , a w dzien wogole nie widać takiego kopcenia w lusterku to nie szukajcie dziury w calym, bo sami sie nakręcacie ze coś jest nie tak :mrgreen:
EDIT:Literówka ;)
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2013, 13:32 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w bardzo długi i skomplikowany sposób Sterciu napisał dokładnie to samo co ja <38>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
troszke rozbudowałem Twoja wypowiedz :P , mam nadzieje nie masz nic przeciwko temu :mrgreen:Kenobi pisze:w bardzo długi i skomplikowany sposób Sterciu napisał dokładnie to samo co ja <38>
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Długo zastanawiałem się nad takim zabiegiem przez różne opinie jednak zdecydowałem się i nie żałuję. Auto przygotowane do modyfikacji ( sprawdzone wtryski i turbo wraz z ustawieniem wyczyszczony dolot, wymieniony filtr powietrza wg zaleceń ) i taka kolejność uważam powinna być zachowana przed hamowaniem aby miało to sens. W serii po hamowaniu wynik ok 114 KM ( dziwne że aż tak dużo ale martwić się nie ma czym ) gdzie program stwierdzono nieruszany. Cały zabieg hamowania trwał ok 3 godzin w tym robiono program pod silnik oraz ok 12 prób hamowań. W efekcie końcowym ok 133 KM. Mi osobiście zależało na tym aby auto właśnie nie kopciło i nie kopci, oraz nie było tego dołu i później "zrywu" turbiny przy żwawym przyspieszaniu i tak to zostało płynnie ustawione. Mimo dobrej serii efekt końcowy jak dla mnie bardzo pozytywny i mogę polecić taki zabieg pod warunkiem że jest robiony profesjonalnie pod auto i konkretne parametry techniczne.
http://images62.fotosik.pl/428/710478483ca4468fmed.jpg
http://images65.fotosik.pl/427/6d73ed2e896e2e62med.jpg
http://images63.fotosik.pl/427/34f917db98929395med.jpg
http://images65.fotosik.pl/427/6d73ed2e896e2e62med.jpg
http://images63.fotosik.pl/427/34f917db98929395med.jpg
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
I taka robota ma sens a nie jakieś boxy z alledrogo za 100zł. jak możesz to podrzuć jak cena u Ciebie takowego zabiegu?
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
dzięki , zakładałem koło tyska tak więc nie wiele się pomyliłem :P
powodzonka i niech furka się sprawuje!!! szerokości! <vw>
powodzonka i niech furka się sprawuje!!! szerokości! <vw>
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...czyżby u Aligatora, chyba przemalował warsztat?
Solidna firma to i dobre rezultaty. Mogę z całego serca polecić.
Darek
Solidna firma to i dobre rezultaty. Mogę z całego serca polecić.
Darek
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ojjj już mi się chyba nie uda Tobie tak ze świateł uciec jak ostatnio, gratki <01>
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Wrażenia w skrócie - niebo a ziemia. Natomiast silnik miał wykonane kilka zabiegów przed chip-em o których wspomniałem wyżej co uważam zaprocentowało w efekcie końcowym. Nie jeździłem za dużo ale jest całkiem inna jazda przed a po. Jak zrobię dłuższą trasę dam znać jak np. ze spalaniem.
-
javson
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: VW T4 BUS
- Kontakt:
Witam, jestem posiadaczem vw t4 2,5 tdi acv i powiem szczerze, że robiłem chip tuning mojemu tefirkowi i dupa za przeproszeniem bez zmian czy może ktoś poradzić czemu to nie wypaliło ja wszystkim???
Powiem tak koleszka przejechał się ze mną powiedział, że autko nadaje sie do chipa po czym wykrecił komputer wziął go na warsztat coś tam przelutował zamontował i powiedział ze bedzie chulac.
Hmm ja nie odzułem żadnej różnicy kompletnie nic po za tym ze tyłu zostawiał czarną chmurę fachowiec był swiecie przekonany ze jest wszysko git chip wyszedł poprawnie natomiast ja byłem nie zadowolony kosztowało mnie to 500zł kazał pojeździc tydzien ze niby na trasie odczuje różnicę jednak nic zgłosiłem sie do niego po tygodniu powiedział ze ma jeszcze mocniejszy program i teraz to musi być to na jakies podobno 140km ok wgrał no moze troszke lepiej ale z tyłu to nic ale to nic nie było widac wiec podziekowałem i powiedziałem zeby mi wgrał org softa.
No wiec powiedzcie mi panowie o co chodzi ktos tu mowil o kocie wtrysku czy to powinien tez przestawic na pompie czy cos w tym stylu bo nie kumam moze samo wgranie mapy nie wystarczy. Przyznam że ten sam fachowiec robił mi chipa w vw golf IV 1,9 tdi 90km na podobno 110km jezeli faktycznie ma 20 wiecej to jest zajebiscie autko znacznie odrzyło i wcale nie kopci wiecej jak to diesel mozna powiedziec ze wcale, czy moze ma tu wplyw ze mowili mi ze niema w tym motorze zmiennej geometri turbiny czy to prawda niechce mi sie cos tu wierzyćwszystkim chasa jak trzeba, acha i jeszcze jedno ten sam gośc robiol mojemu ziomkowi z t4 90km na 100 pare i autko odrzyło jestem z okolic łodzi pozdro
Powiem tak koleszka przejechał się ze mną powiedział, że autko nadaje sie do chipa po czym wykrecił komputer wziął go na warsztat coś tam przelutował zamontował i powiedział ze bedzie chulac.
Hmm ja nie odzułem żadnej różnicy kompletnie nic po za tym ze tyłu zostawiał czarną chmurę fachowiec był swiecie przekonany ze jest wszysko git chip wyszedł poprawnie natomiast ja byłem nie zadowolony kosztowało mnie to 500zł kazał pojeździc tydzien ze niby na trasie odczuje różnicę jednak nic zgłosiłem sie do niego po tygodniu powiedział ze ma jeszcze mocniejszy program i teraz to musi być to na jakies podobno 140km ok wgrał no moze troszke lepiej ale z tyłu to nic ale to nic nie było widac wiec podziekowałem i powiedziałem zeby mi wgrał org softa.
No wiec powiedzcie mi panowie o co chodzi ktos tu mowil o kocie wtrysku czy to powinien tez przestawic na pompie czy cos w tym stylu bo nie kumam moze samo wgranie mapy nie wystarczy. Przyznam że ten sam fachowiec robił mi chipa w vw golf IV 1,9 tdi 90km na podobno 110km jezeli faktycznie ma 20 wiecej to jest zajebiscie autko znacznie odrzyło i wcale nie kopci wiecej jak to diesel mozna powiedziec ze wcale, czy moze ma tu wplyw ze mowili mi ze niema w tym motorze zmiennej geometri turbiny czy to prawda niechce mi sie cos tu wierzyćwszystkim chasa jak trzeba, acha i jeszcze jedno ten sam gośc robiol mojemu ziomkowi z t4 90km na 100 pare i autko odrzyło jestem z okolic łodzi pozdro
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Ten gość co Ci to robił, nie może siebie nazywać fachowcem. Wgrał Ci jakiegoś gotowca cholera wie skąd. Prawidłowo powinien sprawdzić auto pod kontem technicznym, później hamownia, nowa mapa zrobiona pod twoje auto i znów hamownia. Za taką usługę płaci się ca 1000zł.
Także jak chcesz prawdziwego chipa to musisz znaleźć porządnego tunera, najlepiej poszukać na forach kto w twojej okolicy jest najlepszy.
Co do chipa robi on ogromną różnicę. Ostatnio się przejechałem podniesionym na 130KM i jest ogromna różnica. Także tego swojego psełdo fachowca odpuść sobie.
Także jak chcesz prawdziwego chipa to musisz znaleźć porządnego tunera, najlepiej poszukać na forach kto w twojej okolicy jest najlepszy.
Co do chipa robi on ogromną różnicę. Ostatnio się przejechałem podniesionym na 130KM i jest ogromna różnica. Także tego swojego psełdo fachowca odpuść sobie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to, że jest to gotowiec potwierdza fakt wykręcania i przelutowywania w ECU,
po prostu ma gotowe procesory z mapami i je wlutowuje nie mając większego pojęcia o fachowym podnoszeniu mocy
po prostu ma gotowe procesory z mapami i je wlutowuje nie mając większego pojęcia o fachowym podnoszeniu mocy
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Nie do końca.W rocznikach 96-99 trzeba wlutować nową pamięć, ponieważ są jednokrotnego kodowania i są to kompy na 1 wtyczce.W rocznikach powyżej 99 i na 2 wtyczkach komp można wgrać nowy wsad poprzez kabelek.Kenobi pisze:to, że jest to gotowiec potwierdza fakt wykręcania i przelutowywania w ECU,
-
javson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
witam ponownie czyli wszysko jasne dokladnie jak kolega napisal wyjął i przelutował coś tylko
dziekuje za tak szybka odpowiedz
pozdrawiam
dziekuje za tak szybka odpowiedz
pozdrawiam
-
javson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie. Dzwoniłem do tego fachowca powiedziałem mu o opisanej sprawie na forum a w odpowiedzi usłyszałem że program był robiony pod moje T4.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
odpowiedziałeś sobie sam na pytanie co miałeś. Przy 140 koniach dostałbyś banana na twarzyjavson pisze:koleszka przejechał się ze mną powiedział, że autko nadaje sie do chipa po czym wykrecił komputer wziął go na warsztat coś tam przelutował zamontował ........................... nie odzułem żadnej różnicy kompletnie nic po za tym ze tyłu zostawiał czarną chmurę ................
zgłosiłem sie do niego po tygodniu powiedział ze ma jeszcze mocniejszy program i teraz to musi być to na jakies podobno 140km ok wgrał no moze troszke lepiej ale z tyłu to nic ale to nic nie było widac wiec podziekowałem i powiedziałem zeby mi wgrał org softa.
tak wygląda porządny chip
-
javson
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
jednakze dlaczego ten sam gosc robil mi w golfie chipa i dziala
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
na to to Ci odpowie ten co się zajmuje cipowaniem aut. Jak chcesz to zrobić profesjonalnie to nie jeździ się do garażu do gościa z lutownicą w ręku tylko tak jak to kolega zrobił. Dokładne pomiary stanu silnika, wcześniej czyszczenie układu dolotowego i tu będziesz miał gwarancję że podniesienie mocy jest zrobione tak jak powinno - takie moje zdaniejavson pisze:jednakze dlaczego ten sam gosc robil mi w golfie chipa i dziala
-
mazur86
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam
Odświeżę trochę temat.
Podobnie jak większość z tego co czytałem mam 2.5 ACV 102KM (2000r.) chodzi ładnie ale przydało by się coś więcej :)
Jestem z Krzyża Wielkopolskiego do poznania mam około 100 km, Piła Gorzów dojadę gdzie trzeba byle było by dobrze. Znacie kogoś kto się tym zajmie naprawdę fachowo? Ja znam się na tym tylko tyle ile przeczytam więc potrzebny mi ktoś kto zrobi to porządnie bez patrzenia mu na ręce
Jakie mniej więcej są aktualne koszta takiej przyjemności?
Z góry dzięki za podpowiedzi
Odświeżę trochę temat.
Podobnie jak większość z tego co czytałem mam 2.5 ACV 102KM (2000r.) chodzi ładnie ale przydało by się coś więcej :)
Jestem z Krzyża Wielkopolskiego do poznania mam około 100 km, Piła Gorzów dojadę gdzie trzeba byle było by dobrze. Znacie kogoś kto się tym zajmie naprawdę fachowo? Ja znam się na tym tylko tyle ile przeczytam więc potrzebny mi ktoś kto zrobi to porządnie bez patrzenia mu na ręce
Jakie mniej więcej są aktualne koszta takiej przyjemności?
Z góry dzięki za podpowiedzi
-
mazur86
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt: