Płyn do chłodnicy

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
krzysztofek
Forumowicz T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 11
Model:
Auto: T4 Caravelle
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Re: Płyn do chłodnicy

Nieprzeczytany post autor: krzysztofek »

czester52 pisze:
Na pewno 5l Starczy. Nie mam nagrzewnicy na tył, 2,4D
Witam ja się mocno zdziwiłem przy wymianie termostatu teraz bo żadnych nagrzewnic na tył nie mam tylko silnik chłodnica i nagrzewnica w desce i weszło mi dokładnie 9litrów płynu :P i też mam 2,4D
MisiekVW
Forumowicz T4

14
Tematy: 2
Model:
Auto: Caravelle Assistance
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: MisiekVW »

Z doświadczenia używam tylko org. g12 lub g12 k2 , żadne kulery zielone, petryga i jakieś z tesco itp.. bo jak pisali po wyżej te tanie = szybka naprawa układu chłodzenia ( czyt: wymiana elementów gumowych, plastikowych a nawet chłodnic) a to kosztuje i to nie mało, co nowy klient na warsztat trafia jakimś VAGiem z puszczającymi krućcami to się pytam czym zalane a oni na to taki na promocji był to wlałem , otwieram maskę patrze na zbiornik wyrównawczy a tu kolor bliżej nie określony - wiec mówię wszystkie króćce do wymiany bo leją i płukanie układu , inny zaś klient dzwoni i pyta się co ma zrobić bo jak odpala auto to jeden pisk przyjeżdżam na miejsce akcji dotykam węzy a one twarde jak kamień a tu tylko -10st na polu pytam i znów odpowiedz taki tani był ale mówili że dobry... tych przykładów można pisać wiele tak że moi drodzy T4kowicze nie ma co oszczędzać nawet na płynie do chłodnicy.
TomekVW
Początkujący T4

14
Tematy: 1
Model:
Auto: transporter
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: TomekVW »

Witajcie. Czytam i paru z was ma rację. Zalałem kiedyś moją T-e trójkę Petrygiem, efekty były kolejno: uszkodzenie termostatu otworzył się i tak został, kolejny zablokował i zagotował silnik (w ciągu miesiąca), wywaliło główny wąż pod samochodem w trasie(udało się zrobić na miejscu, wodę dostałem od najbliższego rolnika), na końcu zaczęła puszczać uszczelka głowicy (był to silnik benz. WBX). Przypomniało mi to sytuację z moim pierwszym autem gdzie po zalaniu petrygo również termostat się otworzył i tak został. Na chwilę obecną T-3 zalany jest od roku Prestone i może pół litra musiałem dolać do zbiorniczka wyrównawczego. W Passacie również Prestone od ponad roku i wszystko OK. Wcześniej było petrygo i co? Zgadliście <taktak> termostat. Teczka jeździ na czymś różowym (tak przyjechał z Holandii) dolewałem jedynie Borygo przy wymianie węży i też nic się nie dzieje.
Mam jeszcze pytanko, czy ten G12 jest trudno dostępny, w serwisie trzeba zamawiać? bo tych najtańszych nie leję, a również mają takie oznaczenia.
czester52
Specjalista T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: Leon
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czester52 »

Ja zmieniałem przed zimą u siostry na prestone i jest wszystko git. Jak jest dobrze to nie ma co zmieniać.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

TomekVW G12 nie jest mieszalny z Borygo więc zrobiłeś bardzo duży błąd!!! Co do Petrygo on nie jest aż tak złym płynem jak piszesz,twoje kłopoty z termostatem to był zbieg okoliczności, petrygo juz od bardzo dawna ma zmieniony skład chemiczny i jest to dobry płyn, Prestone dobry płyn za małe pieniądze, nawet powiem że lepszy od G12 gdyż ma większą temperaturę wrzenia
TomekVW
Początkujący T4

14
Tematy: 1
Model:
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: TomekVW »

Cześć chemik211. Dokładnie to ja nie wiem co tam jest. Jest tylko różowe i nie widać zadnych anomalii jak dolałem borygo. W każdym bądź razie na wiosnę chcę zmienić płyn, tylko sie zastanawiam czy G12 (są na alledrogo niemieckie koncentratypo 30zeta za 1,5l) czy Prestone. Co do Petrygo to mam do niego negatywny stosunek, bo jak passat był tym zalany to też dwa krućce ciekły.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Prywatnie to G12+ albo Dynagel
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Ja leje i do t4 i pasata Red cool g12 robi go platinum cena ok i bardzo dobry żadnego syfu nie zostawia czyściutki różowy kolor
cichy394
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cichy394 »

Ja mam zalany po wymianie termostatu Borygo ECO (taki zielony <paw> ) i kapie z pompki elektrycznej dodatkowego obiegu i gdy zaczeło coraz wiecej płynu ubywac zauważyłem wyciek na krućcu wodnym.
mora
Znawca T4

15
Tematy: 15
Model:
Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
podziekowal za post: 53 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mora »

Ja leję Petrygo do wszystkich samochodów , jakie mam i na razie nic złego nie zaobserwowałam . Trwa to już od ładnych paru lat . <bigboss>
///Przemas
Początkujący T4

13
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ///Przemas »

krzysztofek pisze:
Może głupie pytanie, ale chciałbym się dowiedzieć czy coś się stanie gdyby tego koncentratu nie rozcieńczać? Tak teoretycznie to całkiem niezła temperatura zamarzania, a u mnie było w tą zimę -39 stopni w jedną noc :)
Ponawiam pytanie, źle będzie gdyby zalać układ samym koncentratem? Byłby płyn nie do zamrożenia, a jak z pogodą teraz to sami wiecie- lato po 40*, zima pod -30 podchodzi bez problemu.
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Pytanie po co?Ja stosuje gliko shell i przy proporcji 50/50 zamarza przy -37st. Oczywiście rozcieńczam wodą destylowaną.
///Przemas
Początkujący T4

13
Tematy: 5
Model:
Auto: Transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ///Przemas »

Czyli G12 z wodą destylowaną 50:50 zupełnie wystarczy? ;)
orel11
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 8
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 11 razy
otrzymal podziekowanie: 37 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: orel11 »

Gliko shell jest niebieski ,G12 różowy.Shell też sprzedaje różowy i też się go miesza w takiej proporcji.
cezarypl
Aktywny T4

13
Tematy: 12
Model:
Auto: z Plejad
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 14 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cezarypl »

Ja stosuję glikol monoetylenowy, w zakupie 1 DPPL (1000 dm3) kosztuje 5,50,- zł./kg netto.
Gęstość 1,11 g/cm3.

Jeszcze T4 nie zalewałem tym glikolem, ale w Renault Megane używam go z powodzeniem od ośmiu lat w stanie nierozcieńczonym. Jeśli zdarzy się awaria (wyciek), co przy instalacji gazowej czasami ma miejsce, to można z powodzeniem dolać wody demineralizowanej.
Storch_M
Forumowicz T4

14
Tematy: 19
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Storch_M »

W mądrych książkach, które zapodane były na forum pisze, że jak się przekroczy stosunek koncentratu do wody 60:40 to płyn pogarsza swoje właściwości przewodzące ciepło, czyli nie zamarznie ale też układ chłodzenia będzie gorzej działał. I gdzieś coś czytałem o zżeraniu uszczelek na takim dopalaczu (sam koncentrat). Najprościej chyba G12 koncentrat pomieszać 1:1 z wodą destylowaną i powinno wytrzymywać -35stopni.
Pytanie: Czy płyny typu chladici kapalina g12++ dostępne w aso skody (i niedrogie) to to samo co volkswagenowy g12++?(może różnią się tylko napisami na flaszce)?
ronin36
Stały bywalec

16
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 & ASB
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ronin36 »

To samo, silniki przecież posiadają te same specyfikacje co VW. Ja jeżdżę na koncentracie G12 HEPU 4 lata i wszystko jest ok.
eljot85
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: eljot85 »

Cześć,

Przejrzałem temat, a stoję przed wymianą płynu. Oczywiście nie wiem, co poprzednik wlał poza kolorem różowym. Sprawdziłem cenowo polecane produkty Prestone G12+ (ok.41zł /4l), Dynagel G12++ (41zł/5l). Cenowo wychodzi podobnie. Natomiast mam pytanie o produkt K2. Kilka wypowiedzi wyżej kolega napisał, że zalał zielony, gdzie mu odradzono z uwagi na glikol monoetylenowy i możliwe awarie w przyszłości. W pierwszej chwili myślałem, że błąd polega na tym, że to różowy spełnia normę G12. Sprawdziłem kartę techniczną i zarówno w K2 zielonym jak i K2 G12 czerwonym jest informacja, ze składnikiem jest glikol etylenowy. Zastanawia mnie tylko, ze na portalu aukcyjnym jak i generalnie w sklepach pełno jest ofert dla K2, a pozostałe produkty są spotykane rzadziej. Oczywiście K2 G12 czerwony można trafić za ok. 29zł/5l (ale są też aukcje gdzie kosztuje on 36zł i 50zł), więc różnica w stosunku do powyższych jest duża. Wiadomo, że niska cena może wynika nie tylko z dużych ilości produkcyjnych...

Pytanie czy można wlać K2 G12 czerwony, a błąd polegał na tym, że wlano zielony? Czy generalnie K2 bez różnicy jaki kolor ma tą samą bazę i może powodować usterki jak opisane powyżej, a karta techniczna opisana jest w kreatywny sposób?

Aktualizacja: Sprawdziłem karty techniczne płyny K2 oraz Prestona i Dynagela. W K2 gotowym płynie doczytałem się dwóch związków zawierających sód, jakich nie było w pozostałych dwóch płynach. O dziwo koncentrat K2, również tych związków nie zawierał. Postawiłem na Dynagela, zobaczymy jak sie bedzie sprawował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”