Ja swojego dobujałem na prostej GPS-owe 150, jedynie co mi przeszkadzało to brak mocy, na szum powietrza jakoś specjalnie nie narzekam, chyba że puste relingi poprzeczne na dachu, wtedy na dłuższą trasę je ściągam ale jak decha wind surfingowa leży to cisza. Ogólnie prędkość autostradowa jak warunki pozwalają to w granicach 120-130, do 3400 na obrotku, powyżej włącza się smoczek, ogólnie nie wymagam za dużo bo i tak jak na ABLa daje radę.kurol pisze:Ja troszke poza tematem ale chcialem zapytac
Jak radzicie sobie z odglosami dobiegajacymi z zewnatrz przy takich predkosciach jadac teczka
Audio na maxa czy tampony w uszach
Swoim max co jechalem to 140,poprzednik rzekomo 165 i po dluzszej chwili naprawde mialem dosc szumu wiatru owiewajacego auto o aerodynamice drzwi od stodoly
Chyba ze przy nowym przodzie cx jest znaczaco nizsze i da sie przezyc
W dieslu to trzonki zaworow nie pukaja od spodu przez maske przy obrotach w granicach czerwonego pola?
SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Oczywiście, jednak potrzebujesz wałek główny i koło talerzowe razem z obudową mechanizmu różnicowego, a zdobycie takiego kompletu graniczy z cudem.Probe041 pisze:A ja spytam inaczej, czy jest możliwa zmiana przełożenia głównego w skrzyni 02B z przykładowo 4,61 na 4,235?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Coś kręcisz ostry, z tego co pamiętam to masz skrzynię DQL (przełożenie główne 4,611) i zamontowałeś 5 bieg 0,622 a na tym biegu są dokładnie takie przełożenia jak wyżej na zdjęciach kolegi notri w ACV czyli 130 przy 3000 i 170 przy 4000.ostryt4 pisze:Ja swojego dobujałem na prostej GPS-owe 150, jedynie co mi przeszkadzało to brak mocy, na szum powietrza jakoś specjalnie nie narzekam, chyba że puste relingi poprzeczne na dachu, wtedy na dłuższą trasę je ściągam ale jak decha wind surfingowa leży to cisza. Ogólnie prędkość autostradowa jak warunki pozwalają to w granicach 120-130, do 3400 na obrotku, powyżej włącza się smoczek, ogólnie nie wymagam za dużo bo i tak jak na ABLa daje radę.kurol pisze:Ja troszke poza tematem ale chcialem zapytac
Jak radzicie sobie z odglosami dobiegajacymi z zewnatrz przy takich predkosciach jadac teczka
Swoim max co jechalem to 140,poprzednik rzekomo 165 i po dluzszej chwili naprawde mialem dosc szumu wiatru owiewajacego auto o aerodynamice drzwi od stodoly
W dieslu to trzonki zaworow nie pukaja od spodu przez maske przy obrotach w granicach czerwonego pola?
Dzięki mikoli za info, chyba w takim razie poprzestanę na tym co mam :) PS paczka wreszcie spakowana, jutro idę na pocztę <59>
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na spokojnie możesz szukać, czasem zdarzają się 2.5 TDI 88KM powypadkowe ze zmiażdżoną skrzynią, z której taki komplecik by odłowił.Probe041 pisze:Dzięki mikoli za info, chyba w takim razie poprzestanę na tym co mam :) PS paczka wreszcie spakowana, jutro idę na pocztę <59>
Co do paczuszki, to spokojnie ostatnio tak jestem zarobiony, że na forum praktycznie zero czasu <zastrzelę>
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Niestety nie. Przy 3000 tys. jednak jest równe GPSowe 120 km/h, na liczniku wtedy coś około 127, uwierz mi, liczniki to tylko dane poglądowe, im szybciej tym więcej zawyżają, może komuś pokazuje dobrze, ja się jeszcze z takim nie spotkałem. Mój Seat Ibiza z 2000 roku powyżej setki ma dobre ponad 10 km/h tego co na GPS.Probe041 pisze:Coś kręcisz ostry, z tego co pamiętam to masz skrzynię DQL (przełożenie główne 4,611) i zamontowałeś 5 bieg 0,622 a na tym biegu są dokładnie takie przełożenia jak wyżej na zdjęciach kolegi notri w ACV czyli 130 przy 3000 i 170 przy 4000.ostryt4 pisze:Ja swojego dobujałem na prostej GPS-owe 150, jedynie co mi przeszkadzało to brak mocy, na szum powietrza jakoś specjalnie nie narzekam, chyba że puste relingi poprzeczne na dachu, wtedy na dłuższą trasę je ściągam ale jak decha wind surfingowa leży to cisza. Ogólnie prędkość autostradowa jak warunki pozwalają to w granicach 120-130, do 3400 na obrotku, powyżej włącza się smoczek, ogólnie nie wymagam za dużo bo i tak jak na ABLa daje radę.kurol pisze:Ja troszke poza tematem ale chcialem zapytac
Dzięki mikoli za info, chyba w takim razie poprzestanę na tym co mam :) PS paczka wreszcie spakowana, jutro idę na pocztę <59>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
czyli dokładnie to samo co pokazuje licznik na zdjęciu notriego !! a o tym co pokazuje licznik pisaliśmy !!ostryt4 pisze:Niestety nie. Przy 3000 tys. jednak jest równe GPSowe 120 km/h, na liczniku wtedy coś około 127
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
No właśnie miałem to napisać...Kenobi pisze:czyli dokładnie to samo co pokazuje licznik na zdjęciu notriego !! a o tym co pokazuje licznik pisaliśmy !!ostryt4 pisze:Niestety nie. Przy 3000 tys. jednak jest równe GPSowe 120 km/h, na liczniku wtedy coś około 127
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Dokładność licznika idzie ustawić zmieniając k w liczniku, u mnie na letnich oponach odchyłka 2km/h
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Znalazłem przez przypadek wątek w juesejmikoli pisze:Oczywiście, jednak potrzebujesz wałek główny i koło talerzowe razem z obudową mechanizmu różnicowego, a zdobycie takiego kompletu graniczy z cudem.Probe041 pisze:A ja spytam inaczej, czy jest możliwa zmiana przełożenia głównego w skrzyni 02B z przykładowo 4,61 na 4,235?
https://lh5.googleusercontent.com/-RCQ8 ... 000308.JPG
Nr części ( <01> ) 02B409143H dla 4.235, 72/17
Nic o zmianie obudowy mechanizmu różnicowego nie wspominali? :)
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie chodzi o to że trzeba zmieniać, tylko że nity są ponoć drogie, są ludzie co kombinowali na śrubach i o dziwo ponoć miękkich chyba 5.5 + zaspawanie nakrętki ze śrubą, może ktoś dopisze w temacie na czym zespolić koło talerzowe z obudową mechanizmu różnicowego.Probe041 pisze:Nic o zmianie obudowy mechanizmu różnicowego nie wspominali? :)
A co do tego zestawu ile sobie cenią :?:
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
W tamtym wątku była mowa o jakichś 400$, gdzie indziej widziałem teraz 400€ więc dosyć droga zabawa. Poza tym pewnie wg większości serwisów część o tym numerze będzie nieosiągalna (np wg http://sklep.gajos.com.pl/sklep/ ).
Ja to bardziej traktuje jako ciekawostkę, bo wątpię aby ktoś wydał tyle kasy jak lepiej to z rozbitka wyciągnąć o ile się trafi.
Ja to bardziej traktuje jako ciekawostkę, bo wątpię aby ktoś wydał tyle kasy jak lepiej to z rozbitka wyciągnąć o ile się trafi.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ano dlatego pisałem że taki zestaw znaleźć graniczy z cudem, bo zamówić w serwisie to nie problem.Probe041 pisze:Ja to bardziej traktuje jako ciekawostkę, bo wątpię aby ktoś wydał tyle kasy jak lepiej to z rozbitka wyciągnąć o ile się trafi.
Etka podaje że ten zestaw wycofano w dniu01/06/2005 i zastąpiono jako osobne części:Probe041 pisze:Nr części ( <01> ) 02B409143H dla 4.235, 72/17
02B 409 155 P Koło zębate napędowe (koło talerzowe) (Etka podaje 760.90 zł)
02J 311 205 K Wałek napędowy (Wałek atakujący) Sam wałek kosztuje 800 zł (sam sprawdzałem w serwisie)
02B 498 088 Zestaw części mocujących koło napędzane przekładni głównej (Etka podaje 742.65 zł)
Więc zestawik sobie troszkę kosztuje
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
No to faktycznie "troszkę" haha kosztujemikoli pisze:Więc zestawik sobie troszkę kosztuje
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Panowie powiedzcie czy wałek sprzęgłowy w skrzyni CRM jest taki sam jak EWA czy EWB.
Co jeszcze będę potrzebował żeby zamiast CRM założyć EWB. Czy lewarek zmiany biegów zostaje ten sam czy trzeba wymienić??
Co jeszcze będę potrzebował żeby zamiast CRM założyć EWB. Czy lewarek zmiany biegów zostaje ten sam czy trzeba wymienić??
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Różni się przełożeniem drugiego biegu, reszta taka sama.cybkryst pisze:Panowie powiedzcie czy wałek sprzęgłowy w skrzyni CRM jest taki sam jak EWA czy EWB.
Skrzynia różni się poduszką dolną, w EWB jest w formie "płetwy" czy tam "łyżwy" różnie mówią, jeżeli masz belkę w samochodzie pod taką poduszkę to prócz niej reszta pasuje.cybkryst pisze:Co jeszcze będę potrzebował żeby zamiast CRM założyć EWB. Czy lewarek zmiany biegów zostaje ten sam czy trzeba wymienić??
Bebechy skrzyni można przekładać z jednej do drugiej.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Coś a propos szybkiej skrzyni w 2.5 TDI, z tego co widzę to 160km/h przy 3000
-
Kochasie
- Stały bywalec
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Long Blue Automat
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
A moje pytanie jest takie. Mam na oku longa z silnikiem 2.5 tdi w automacie z 98r. Jakiej skrzyni do niego szukać? Mam dwie skrzynie CHS i jedną od passata 1Z. Czy da radę coś z tego wyczarować, czy muszę innej skrzyni szukać. Interesuje mnie tylko manualna przekładnia.
Ponawiam. Czy skrzynia CHS bedzie pasowała do silnika 2,5 tdi z 98r ? Przegladalem te wykresy i tabele, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi..
Ponawiam. Czy skrzynia CHS bedzie pasowała do silnika 2,5 tdi z 98r ? Przegladalem te wykresy i tabele, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi..
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Mam wielki dylemat. Mogę kupić skrzynkę EWB nie wiem w jakim stanie. Auto zostało rozbite czyli jeździło. Chcą za tą skrzynke 500 euro.
Rano dostałem uszkodzoną skrzynkę też EWB. z oględzin wstępnych znalazłem dziurę w obudowie przy dyferencjale. Odkręciłem pokrywke piątki rozebrałem i piąty bieg wygląda idealnie. Jutro rozbiorę ją do końca i zobacze w jakim stanie jest cała reszta.
A mój dylemat jest taki czy kupić tą za 500 euro czy remontować tą uszkodzoną?
Co do poduszki skrzyni, to rok temu wymieniałem skrzynkę u klienta w T4, miał CRN-a z poduszką przykręcaną bezpośrednio do skrzyni, a przywieźli mi drugą z łyżwą i nie było zadnego problemu, weszła tak jakby z tamtąd była.
Rano dostałem uszkodzoną skrzynkę też EWB. z oględzin wstępnych znalazłem dziurę w obudowie przy dyferencjale. Odkręciłem pokrywke piątki rozebrałem i piąty bieg wygląda idealnie. Jutro rozbiorę ją do końca i zobacze w jakim stanie jest cała reszta.
A mój dylemat jest taki czy kupić tą za 500 euro czy remontować tą uszkodzoną?
Co do poduszki skrzyni, to rok temu wymieniałem skrzynkę u klienta w T4, miał CRN-a z poduszką przykręcaną bezpośrednio do skrzyni, a przywieźli mi drugą z łyżwą i nie było zadnego problemu, weszła tak jakby z tamtąd była.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
ACV to to nie jest. Albo kiedyś nią byłaProbe041 pisze:Coś a propos szybkiej skrzyni w 2.5 TDI, z tego co widzę to 160km/h przy 3000
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
To jest na dodatek syncro, skrzynia DQR (?) z przedłużonym piątym biegiemnotri pisze:ACV to to nie jest. Albo kiedyś nią byłaProbe041 pisze:Coś a propos szybkiej skrzyni w 2.5 TDI, z tego co widzę to 160km/h przy 3000
-
bodek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: westfalia
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ja chciałbym przyśpieszyć skrzynię DQQ przez zmianę przełożenia głównego - z 5,3 na 4,6. Czy próbował ktoś zmienić tryb na mechanizmie różnicowym? ETKA podaje, że są tam śruby, ale w rzeczywistości jest przynitowany. Czy da się zastąpić nity śrubami, jeśli tak to jakimi?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Robi wrażenie, nie ma co.Probe041 pisze:To jest na dodatek syncro, skrzynia DQR (?) z przedłużonym piątym biegiemnotri pisze:ACV to to nie jest. Albo kiedyś nią byłaProbe041 pisze:Coś a propos szybkiej skrzyni w 2.5 TDI, z tego co widzę to 160km/h przy 3000
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Gdzie ty tu widzisz 160km/h przy 3000 ? na 4 dociągnął do 4500 a na 5 odpuścił stąd te 3000 przez moment widoczne ale fakt faktem 160 na 4 poleciał ;-)Probe041 pisze:Coś a propos szybkiej skrzyni w 2.5 TDI, z tego co widzę to 160km/h przy 3000
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zobacz sobie drugi filmik tego auta powyżej, 3200 obrotów i ~170km/h...
-
areckip1986
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich :) znalazlem skrzynie o oznaczeniu CCX z T4 1,9 D i nie wiem czy oplaca się zakladac. Czy będzie szybsza niż moja AYH ? Podrzućcie proszę odpowiedz. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
AYH nie montowali w T4, sprawdź dokładnie jaką masz skrzynie.
CCX jest raczej wolną skrzynią ze starym mocowaniem nie na łapę, jak dla mnie to szkoda zachodu
CCX jest raczej wolną skrzynią ze starym mocowaniem nie na łapę, jak dla mnie to szkoda zachodu
-
areckip1986
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
AYH wlasnie jest. Ponoć od benzyniaka :/ jest tak wolny że aż męczący :/
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
AYH nie jest skrzynią z T4, to skrzynia z golfów 3, passatów B3/B4 itp
https://lh6.googleusercontent.com/-3PGT ... ayhccx.JPG
Nie jeden posiadacz T4 ze zwykłym dieslem chciałby mieć takie przełożenia jak masz teraz u siebie na tej skrzyni. Możesz zmienić piątkę na szybszą jak będzie mało ale ABL nie da rady tego uciągnąć
https://lh6.googleusercontent.com/-3PGT ... ayhccx.JPG
Nie jeden posiadacz T4 ze zwykłym dieslem chciałby mieć takie przełożenia jak masz teraz u siebie na tej skrzyni. Możesz zmienić piątkę na szybszą jak będzie mało ale ABL nie da rady tego uciągnąć