Centralny zamek -> pytania i problemy

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
xxxkamil
Znawca T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 8
Model:
Auto: Zwykły TRANSPORTER
podziekowal za post: 55 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Re: Centralny zamek -> pytania i problemy

Nieprzeczytany post autor: xxxkamil »

Witam. Mam pytanie, jak jest pociągnięta wiązka do siłownika tylnych drzwi skrzydełek, chodzi o to w którym miejscu łaczy się z przewodami od drzwi sówanych czy idzie osobno do centralki ? Nie chce rozbierać niepotrzebnie tapicerki więc pomoc w tej kwesti była by nieoceniona. Czekam na podpowiedź i z góry dziękuje za pomoc.
paweł t4
Znawca T4

15
Tematy: 13
Model:
Auto: WV T4 Multivan
podziekowal za post: 14 razy
otrzymal podziekowanie: 25 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: paweł t4 »

Wiązka idzie pod podsufitką łączy się nad słupkiem ze stykami drzwi przesuwnych.
airborn
Nowy T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: transporter
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: airborn »

przepraszam za błędy ale mam standardy od urodzenia do ich robienia :(
zakupiłem sobie do mojego pancera zestaw instalacji elektrycznej do lusterek i do szyb i tu nagle zrobił się problem. klient wepchnął mi instalacje do szyb połączona z centralnym zamkiem. jak to paskudztwo podłączyć jak sterowanie szyb jest razem z centralem w jednym module. czy mogę to podłączyć bez montowania siłowników bo oryginalne drogo wychodzą, a nigdzie wtedy niema pilota :( . ktoś mi pomoże. jak co mogę zrobić fotkę tej pajęczyny. z masa wtyczek itp.
blantozaur
Forumowicz T4

14
Tematy: 19
Model:
Auto: t4 2000r
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: blantozaur »

Witam . Kilka dni temu jak myłem podłogę zauważyłem , brak bezpiecznika w dolnej listwie z bezpiecznikami . Okazało się , że to centralny ;) . Po włożeniu bezpiecznika wszystkie zamki się zamknęły . Po próbie otwarcia z kluczyka centralny od razu zamyka wszystko. Od czego zacząć ?
czarny1x1x

Nieprzeczytany post autor: czarny1x1x »

szukać zwarcia w przelotkach gumowych w drzwiach ,pewnie połamane kabelki .należało by jeszcze napisać czy centralny orginalny czy dokładany .W dokładanym zapewne regulację siłowników trzeba by zrobić
blantozaur
Forumowicz T4

14
Tematy: 19
Model:
Auto: t4 2000r
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: blantozaur »

Witam. Oryginał , zielone siłowniki . Będę miał troszkę luzu w pracy to przedzwonię kabelki .

Znalazłem schemat tej instalacji i faktycznie wydaje się banalny - żadnego sterownika , wszystko mechanicznie .
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Tematy: 18
Model:
Auto: vw t4
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: krzysiekbyd »

alarm podłaczony :) ale napotkałem problem ;/ dodajac ze kiedys był tam alarm ale została sama wtyczka ;/ pewnie sie zjarał , teraz do rzeczy :) kabelek który otwiera i zamyka zamek po podaniu na mase otwiera i zamyka i tak w kółko ;/ co jest nie tak ?? .Aha z kluczyka działa oki
czarny1x1x

a na otwartych drzwiach zaryglowałeś zamek ?np wkrętakiem <18> dokładany zamek sterowany masami orginalny sterowany plusami kable biały i żółty <england>
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2013, 16:04 przez czarny1x1x, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

czarny1x1x pisze:
a na otwartych drzwiach zaryglowałeś zamek ?np wkrętakiem <18> dokładany zamek sterowany masami orginałny sterowany plusami kable biały i żółty <england>
wiesz co przyjacielu tu jest tak w instalacji namotane ze za głowe mozna sie złapac ;/ . Ale spokojnie wszysko powolusiu opanuje .tak zryglowany na otwartych :P a sterownika gdzie szukac ??
czarny1x1x

skoro działa z kluczyka to go nie szukaj ,szukaj kabla żółtego i białego to one są odpowiedzialne za zamknij otwórz ,większość alarmów wyjścia sterowania to masy a orginalne w t4 masz sterowanie plusem musisz zamienić te masy na sterowanie plusem przez przekaźniki pewnie jakiś sterownik pozostał w instalacji ukryty za puszką bezpieczników po kablach go znajdziesz
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

wiesz zastanawia mnie to ze byla kostka jakis stary alarm i w jednym z kabli jest masa ktora zamyka zamek ale tak jak poisalem jak trzymam do masy ( karoserii ) to w kółko zamyka i otwiera nie ma tak ze cyk zamkniety cyk otwarty
czarny1x1x

bo to właśnie jest tylko cyk zamknąć powinno. nowe dotknięcie powoduje otwarcie ,nie na stałe masa kolego impuls masy ,czyli jak by tak było to sterownik masz ale musi być dwa te kabelki zamknij drugi otwórz
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

czarny1x1x pisze:
bo to właśnie jest tylko cyk zamknąć powinno. nowe dotknięcie powoduje otwarcie ,nie na stałe masa kolego impuls masy ,czyli jak by tak było to sterownik masz ale musi być dwa te kabelki zamknij drugi otwórz
kurna ide szukac a alarm załozylem taki
http://allegro.pl/alarm-samochodowy-zbl ... 36132.html nie trzeba wyciagac nawet kluczyków z kieszeni sam sie otwiera :) o ile bedzie wszystko podłaczone :)
czarny1x1x

w rzuć mi schemat to podpowiem co i jak ale to na pw bo kiedyś manual miałem robić z montażu ale zostałem zbesztany <01> sterowanie z alarmu wychodzą masy zapewne lub w centralce masz możliwość tak podłączyć kable aby wyjście na sterowanie centralnym były plusy i dwa te plusy wtedy jeden do żółtego kabelka drugi do białego podpinasz http://scr.hu/0faw/099cc to ta czarna kostka <england> kiedyś komuś rozrysowałem co i jak może pomoże http://scr.hu/0faw/czq39
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

czarny1x1x pisze:
w rzuć mi schemat to podpowiem co i jak ale to na pw bo kiedyś manual miałem robić z montażu ale zostałem zbesztany <01> sterowanie z alarmu wychodzą masy zapewne lub w centralce masz możliwość tak podłączyć kable aby wyjście na sterowanie centralnym były plusy i dwa te plusy wtedy jeden do żółtego kabelka drugi do białego podpinasz http://scr.hu/0faw/099cc to ta czarna kostka <england> kiedyś komuś rozrysowałem co i jak może pomoże http://scr.hu/0faw/czq39
moje auto to skladak awiec wiesz ..... nic kupie uniwersalny silownik i centralke podepne sie pod dynksa w lewych drzwiach i tyle ( sterownika nie znalazłem az sie szukaniem zmeczyłem <ziew>
cos takiego http://allegro.pl/centralny-zamek-na-2- ... 43642.html
czarny1x1x

ale to dalej będzie tylko zamykało z kluczyka .Zrozumiałem że z kluczyka Ci zamyka ? tak
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

czarny1x1x pisze:
ale to dalej będzie tylko zamykało z kluczyka .Zrozumiałem że z kluczyka Ci zamyka ? tak
tak z klucza zamyka
czarny1x1x

to się nie opieraj wstaw fotkę schematy rozkminkę zrobie jak masz podłączyć i będzie działać jak fabryka przykazuje na diabła ci dodatkowe siłowniki jak one nic nie załatwią masz nowy alarm trzeba go właściwie podpiąć
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

czarny1x1x pisze:
to się nie opieraj wstaw fotkę schematy rozkminkę zrobie jak masz podłączyć i będzie działać jak fabryka przykazuje na diabła ci dodatkowe siłowniki jak one nic nie załatwią masz nowy alarm trzeba go właściwie podpiąć
nie zabardzo wiem od czego zaczac ;/ nie znam sie na tyle na t4 jutro popykam foty wysle na PW jeszcze miałem pomysła zeby podpiac sie pod prawe przednie drzwi ale niestety zamek SLAVE i nie zamknie lewy przednich ;/ jak nie urok to ... <36>
czarny1x1x

<36> Jezu ale byś latał po piwo kostkę kolega znalazł za bezpiecznikami? puszkę wytargał i dobrał się do kabelków co na drzwi kierowcy idą ?!i wystarczy podać na nie plus raz na żółty drugi raz na biały otworzy zamknie i teraz w tym alarmie co go masz dwa kabelki ma zamknij otwórz trzeba podpiąć pod te dwa w autku ale pierw jedno z wielu rozwiązań trzeba wykorzystać żeby na wyjściu alarmu otrzymać impulsy plusa .siądź popatrz na schemat dla centralnego sterowanego plusami jakieś dwa kable do plusa dwa do minusa i na następnych wtedy pojawia się na zmianę plus to tak w skrócie .podałem schemat masz takie opcie wyboru podpięcia centralnego ? po ilości kabli widzę że na 100% tak
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

mam tam plontanine kabli ;/ zaraz ide poszukac :) jak nie znajde sciagam tapicerke z drzwi i tam sie podepne
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

znalazłem wtyczke :) do tego żółtego i białego były juz przylutowane kabelki i po podaniu im (+) zamek sie zamyka ale nie do konca czasem zamyka i otwiera w kółko ;/ moze sterownik juz do wymiany a i tak nie zamyka lewych drzwi kierowcy . Chyba naprawde pozostanie mi zakupienie siłownika władowanie go w lewe drzwi i to bedzie pewne .
czarny1x1x

czy reszta drzwi zamyka się dobrze ? może być uszkodzony sam siłownik ,w tej gumowej harmonijce wejście kabli ze słupka na drzwi kierowcy zwarcie zaglądałeś tam czy nie połamane kable to takie podstawy do sprawdzenia z prubój zaryglować drzwi wcisnąć ten nypelek od zamykania paluszkiem a otworzyć impulsem plusa a potem na odwrót zamknąć impulsem a otworzyć ręcznie .zwara w kablach lub uszkodzony sam siłownik
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

a wiec tak tapicerka drzwi zdjeta po odłączeniu wtyczki - siłownika reszta drzwi działa prawie oki . Ale czasem nie zamykaja do konca tak mysle czy niepodłaczyc go znaczy pociągnac kable na prawo (drzwi) i tam sie wpiac ?? najwyżej bedzie zamykac tylko z pilota
siłownik mam taki http://tablica.pl/oferta/vw-t4-silownik ... 3239e86b59
czarny1x1x

a co to zmieni czy podepniesz pod drugie drzwi ? jak biały i żółty to te same kable i idą od lewych na prawe ,może się silniczki zacierają rozbierz je prze smaruj
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

silniczek nie daje żadnych oznak zycia sprawdziłem podajac tez mase bo sa tam 4 przewody + - i otwórz i zamknij sam nie wiem czy kupic uniwersalny czy orginał ?? używke
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

Zdenerwowałem sie i rozebralem boczek po raz 3 ;) . Po wyciągnieciu siłownika , rozebrałem go na czesci pierwsze. Przeczyscilem cały ten wielki wirnik :) przesmarowałem i ruszył (usmiech) dziekuje za pomoc . Czarny wisze ci browara ale troche daleko mieszkasz ;) jeszcze raz dzieki
czarny1x1x

Nawet nie wiesz jak ja się cieszę bo już mnie ręce zaczynały opadać <yes> super że się udało ja dwa rozebrałem żeby Ci pokazać co i jak spoczko kiedyś na zlocie <beer>
krzysiekbyd
Forumowicz T4

13
Model:
Kontakt:

czarny1x1x pisze:
Nawet nie wiesz jak ja się cieszę bo już mnie ręce zaczynały opadać <yes> super że się udało ja dwa rozebrałem żeby Ci pokazać co i jak spoczko kiedyś na zlocie <beer>
teraz podchodze se do auta a one same sie otwiera alarm zbliżeniowy fajna sprawa :)
czarny1x1x

Jeszcze kiedyś zapłaczesz <01> mnie one akurat nie kręcą ale i takie jak Pan płacił się montowało <brawo>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”