zmiana oleju 15w40 na 10w40
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
zmiana oleju 15w40 na 10w40
Witam mam pytanie poniewaz mialem sciąganą głowicę i widać pełno gęstego oleju w kanałach olejowych (coś jakby smar), silnik ma przejechane teoretycznie 220000 tys km. Dodam ze silnik to 2.4 dizel . Auto posiadam od 3 tygodni wczesniej byl lany olej mobil 15w40 mineralny, na taki tez wymienilem zaraz po zakupie, lecz postanowilem zmienic na 10w40 . Czy moge przejść bezproblemowo na ten olej? nie rozszczelni silnika ? mozna zastosować jakiś płukacz silnika czy poprostu spuscić ten mineralny i zalać półsyntetykiem? Jakie Firmy oleju są najlepsze ? Osobiscie myśle nad marką valvoline . Prosze o wszelkie sugestie i odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, 4:12 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: zmiana oleju 15w40 na 10w40
zmienić możesz, a jaki olej i czym płukać masz tu:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=14&t=405
z tym, że jak przeczytasz całość to i tak zorientujesz się iż 100% odpowiedzi nie ma !
bo z olejem jest tak, że co użytkownik to inna opinia
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=14&t=405
z tym, że jak przeczytasz całość to i tak zorientujesz się iż 100% odpowiedzi nie ma !
bo z olejem jest tak, że co użytkownik to inna opinia
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Ja praktycznie w kazdym aucie zalewam minimum 10w40 nawet jak nie wiem co było lane wczesniej. W boxerze jak go kupiłem to co zmiane poprzedni własciciel Niemiec lał co innego raz 10w40 pózniej 15w40 pózniej znów 10w40 i taka przeplatanka , nawet raz w ksiązce trafił sie wpis ze miał 5w40 wlane gdzies tam pomiedzy tymi wymianami. Ja z początku wlalem 15w40 , pózniej 10w40 i od paru zmian tak trzymam i jest ok.
W ducato tez jezdzil od ponad 100kkm na 15w40 po czym ja mu wlałem 10w40 i na takim oleju zrobił juz 3 zmiany i jest ok , silnik JTD który powinien od początku jezdzić minimum na 10w40. Juz nie mówie ze miałem kilka osobówek które jezdziły na 15w40, a ja nawet poszedłem dalej i na 5w40 lub 5w50 poprzechodziłem i jezdzą do dziś bez zadnych wycieków , nawet oleju nie biorą.
Takze jesli chodzi o mnie ja się nie boje przejśc z gęstszych oleji na rzadsze.
Co do oleju to ja w dostawczych wsumie uzywam Valvoline Max Life i jestem zadowolony z wyboru oleju , w osobowych i tez dostaczych niektórych mam Motul`a i tez jest ok. Także Valvoline mozesz lac spokojnie , w 98% kupisz raczej olej oryginalny a nie podrabiany jak to jest w przypadku chociazby Mobil1. Z poczatku po przejsciu wniektórych z 15w40 na 10w40 Valvoline Max Life olej po 10kkm byl czarny jak smoła ale po następnych wymianach po 10kkm juz olej był ciemny ale nie czarny jak smoła. Wychodzi na to ze wypłukał przez te 10kkm to co zostawil mineralny i juz pózniej silnik w miare czysty w srodku był dlatego i olej nie był masakrycznie czarny.
W ducato tez jezdzil od ponad 100kkm na 15w40 po czym ja mu wlałem 10w40 i na takim oleju zrobił juz 3 zmiany i jest ok , silnik JTD który powinien od początku jezdzić minimum na 10w40. Juz nie mówie ze miałem kilka osobówek które jezdziły na 15w40, a ja nawet poszedłem dalej i na 5w40 lub 5w50 poprzechodziłem i jezdzą do dziś bez zadnych wycieków , nawet oleju nie biorą.
Takze jesli chodzi o mnie ja się nie boje przejśc z gęstszych oleji na rzadsze.
Co do oleju to ja w dostawczych wsumie uzywam Valvoline Max Life i jestem zadowolony z wyboru oleju , w osobowych i tez dostaczych niektórych mam Motul`a i tez jest ok. Także Valvoline mozesz lac spokojnie , w 98% kupisz raczej olej oryginalny a nie podrabiany jak to jest w przypadku chociazby Mobil1. Z poczatku po przejsciu wniektórych z 15w40 na 10w40 Valvoline Max Life olej po 10kkm byl czarny jak smoła ale po następnych wymianach po 10kkm juz olej był ciemny ale nie czarny jak smoła. Wychodzi na to ze wypłukał przez te 10kkm to co zostawil mineralny i juz pózniej silnik w miare czysty w srodku był dlatego i olej nie był masakrycznie czarny.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Ja co prawda w benzynie ale tez przeszedlem z mineralnego castrola na valvoline max live 10w40 bez zadnych plukanek i dodatkowych zabiegow
Przejechane wedlug licznika bylo niby prawie 330000 km przez pierwsze 1000 km nie bral nic ale teraz widze ze na 2000 km musze dolac 0.8 litra
Nie wiem czy nie przejsc spowrotem na 15w40 valvoline albo liqui moly
Przejechane wedlug licznika bylo niby prawie 330000 km przez pierwsze 1000 km nie bral nic ale teraz widze ze na 2000 km musze dolac 0.8 litra
Nie wiem czy nie przejsc spowrotem na 15w40 valvoline albo liqui moly
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja mam w dwóch w którzych z mineralnego przeszedłem na półsyntetyk (w jednym przy przebiegu 210kkm , w drugim 300kkm) i od zmiany do zmiany odpukac w niemalowane nic nie dolewam. Fakt ze jak wlewam im przy zmianie max (na miarce) to przed zmianą w obu jest tak ćwierć powyzej kreski minimum. Zmiany oleju co 10 000km akurat w obu robię.
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja mialem sciąganą miskę olejowa zeby zlikwidowac wyciek i bylo tam pelno brudnego gęstego oleju, ktos chyba wogole nie zmienial oleju przez dluzszy czas . Wymienilem na ten sam co byl na naklejce czyli mobil 15w40 lecz teraz mam sciagnieta glowice i w kanalach jest pelno syfu , korka od wlewu oleju nie moge wogóle odkrecic. Odziwo silnik jest jeszcze w miare dobrym stanie sprawdzany cisnieniowo i wzrokowo. I mam pytanie czy wysysarka jest w stanie wyssać caly olej z silnika ? bo nie chce sobie zniszczyć silnika zalewajac teraz 10w40 tym bardziej nie wiem czy stosowac plukacz czy nie . Co polecacie ?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Żadnych wysysarek, to dobre dla leniwych mechaników a nie dla silnika.
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tylko ze wlasnie jest ten problem ze nie mozna odkręcić korka miski olejowej, Wczesniej tez nie mozna bylo odkręcić i byla sciągana miska olejowa i odrazu zlikwidowane wycieki . Dlatego sam nie wiem co robic .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie do końca dla leniwych mechaników , z niektórych aut inaczej jak wysysarką oleju się nie zmieni (chociazby słynny Smart ForTwo :D) . Ale w T4 tak samo jak w LT nie da się wysysarką wyssać wszystkiego więc nawet nie ma sensu się za to brac. Mam wysysarkę i juz ją przetestowalem na wielu autach , w większosci nie wyssa się całosci oleju i zostaje około 2 litrów jeszcze w silniku poniewaz miarka nie jest w najnizszym punkcie miski , a przez nią sie wysysa.slimak pisze:Żadnych wysysarek, to dobre dla leniwych mechaników a nie dla silnika.
Kup lub jezeli masz to znajdz nakrętkę od przegubu koła , czyli tą co się skręca przegub z piastą. Najlepiej od jakiegoś osobowego aby nie byla na jakis mega wielki klucz. Jezeli masz mozliwośc i dostep do migomatu to przyspawaj ją do korka miski. Nie wiem jaka tam jest miska , ale jezeli metalowa to trzeba uwazac aby nie przyspawać jej do miski. Po takim zabiegu porządny klucz jak załozysz to odkręcisz, a nawet i podczas spawania się ona nagrzeje do tego stopnia ze szybciej pusci. Pózniej juz nie powinienes miec z korkiem problemów bo odkręcić sie powinno dać za kazdym razem przy uzyciu większego klucza nasadowego. Ja juz tak uratowalem włascicieli trzech LT-ków którzy juz miski chcieli wymienic bo korka nie mogli odkręcic. A jak nie masz jak pospawać to jedz do kogoś kto Ci taką nakrętke przyspawa do tego korka.martin88007 pisze:Tylko ze wlasnie jest ten problem ze nie mozna odkręcić korka miski olejowej, Wczesniej tez nie mozna bylo odkręcić i byla sciągana miska olejowa i odrazu zlikwidowane wycieki . Dlatego sam nie wiem co robic .
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ogolnie śruba jest cala tylko sie zapiekla do tego stopnia ze jak bylem na wymianie oleju to nie mogli jej odkrecic a nie chcieli zeby miska pękla. Dlatego chyba czeka mnie wymiana miski
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Bez paniki trza próbować jak urwiesz to dopiero kupisz miske teraz odkrecaj .A wogule to śmiałe zmieniaj przed wymianą wlej płukacza na 10 min potem spuść nowy filter , potem mozesz wlać oleju najtańszego na kilka minut spuścić i wlać półsyntetyk , ja taki zabieg stosuje w każdym nowo zakupionym aucie i jest git
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
A myslisz ze w LTkach jaka była ?? Tez była cała ale odkręcic się nie dawała, była tak zapieczona ze wyglądało to jakby ktoś na klej ją złapał. Klucz się ześlizgiwał. Po dospawaniu większej nakrętki mozna było uzyć większą nasadkę i klucz większy. Puściło bez problemowo wtedy ale podejrzewa ze nagrzalo sie od spawania tez i dzięki temu puściła bezproblemowo.martin88007 pisze:Ogolnie śruba jest cala tylko sie zapiekla do tego stopnia ze jak bylem na wymianie oleju to nie mogli jej odkrecic a nie chcieli zeby miska pękla. Dlatego chyba czeka mnie wymiana miski
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Miałem ten sam problem, męczyłem się z korkiem dobre 2 godziny, starłem przez to główke i klucz zaczął się ślizgać. Oczywiścię dobry (z ostrymi kłami) hydrauliczny francuz, korek udało mi się chwycić na jego gwincie i po chwili odpuścił.martin88007 pisze:Tylko ze wlasnie jest ten problem ze nie mozna odkręcić korka miski olejowej, Wczesniej tez nie mozna bylo odkręcić i byla sciągana miska olejowa i odrazu zlikwidowane wycieki . Dlatego sam nie wiem co robic .
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Auto jeszcze stoi u mechanika wiec jutro powiem zeby spróbował odkręcić tą srubę jak nie to sam spróbuje . Najwyzej w najgorszym wypadku wymienie miske .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
hehe.... to Ci powiem ze ja mam taki klucz do rur hydrauliczny 2-calowy i jak on zwykle wszystko odkręca to korka nie chciał odkręcic :D. Prawie na okrągło ten korek obrobił , a zęby ma dośc ostre w szczękach :D.ronin36 pisze:Miałem ten sam problem, męczyłem się z korkiem dobre 2 godziny, starłem przez to główke i klucz zaczął się ślizgać. Oczywiścię dobry (z ostrymi kłami) hydrauliczny francuz, korek udało mi się chwycić na jego gwincie i po chwili odpuścił.martin88007 pisze:Tylko ze wlasnie jest ten problem ze nie mozna odkręcić korka miski olejowej, Wczesniej tez nie mozna bylo odkręcić i byla sciągana miska olejowa i odrazu zlikwidowane wycieki . Dlatego sam nie wiem co robic .
Ale mozna popróbować , jestem zdania ze trzeba wszystkie sposoby zawsze wyprobować :D.
-
martin88007
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam takie pytanie bo znalazlem miske do silnika 2.4 dizel tylko jest ona z auta z 93 roku i mam pytanie czy bedzie pasowac do tego samego silnika z 98 roku ? wiem ze sie roznią te silniki moca moj ma bodajze 75 km a z wczesniejszych lat 78 km.
-
Janekk
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle 95
- Kontakt:
Jaki olej?
Witam wszystkich, jako nowicjusz i proszę o wyrozumiałość.
od kilku dni mam caravelle z 95 r z silnikiem 1.9 td. Kupiłem go 200 km od domu i ledwie dojechałem. Silnik miał po 50 kilometrach moc zbliżoną do komarka - najmniejsze wzniesienie i redukcja do trójki oraz 50km/h do dechy - dodatkowo rwało się ładowanie aku. Po wymianie filtrów (były max zapchane) jest lepiej. Jeździ chyba ok (na razie tylko miasto więc się nie rozbujam) na niższych biegach piszczy sprężarka (tak ma być?) Teraz zamierzam zmienić mu olej i tu mam problem:
Auto jeździło na 15w40 - chciałbym zmienić na 10w40 ale mam obawy, czy nie wyjdą jakieś cuda
od kilku dni mam caravelle z 95 r z silnikiem 1.9 td. Kupiłem go 200 km od domu i ledwie dojechałem. Silnik miał po 50 kilometrach moc zbliżoną do komarka - najmniejsze wzniesienie i redukcja do trójki oraz 50km/h do dechy - dodatkowo rwało się ładowanie aku. Po wymianie filtrów (były max zapchane) jest lepiej. Jeździ chyba ok (na razie tylko miasto więc się nie rozbujam) na niższych biegach piszczy sprężarka (tak ma być?) Teraz zamierzam zmienić mu olej i tu mam problem:
Auto jeździło na 15w40 - chciałbym zmienić na 10w40 ale mam obawy, czy nie wyjdą jakieś cuda
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
w samochodach z turbiną nie można lać oleju 15w40 który jest mineralny, także zmianą oleju gorzej na pewno nie zrobiszJanekk pisze:Auto jeździło na 15w40 - chciałbym zmienić na 10w40 ale mam obawy, czy nie wyjdą jakieś cuda
obawiam się, że zmiana oleju już nie pomoże, bo skoro piszczy to już jest zatarta, także szykuj pieniądze na regeneracjęJanekk pisze:na niższych biegach piszczy sprężarka (tak ma być?)
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Ja podłącze się również do tematu i moje pytanie ponieważ autko kupiłem niedawno i nie wiem jaki był lany olej( bo właścieicle w UK obecnie), wiem że miał wymoderowano na punkcie silnika i olej zmieniał co 8 tyś km, nalatane jest 341tyś km autko z 2001roku wiem że był to Mobil podejrzewam że 10W40 semisynt. Oleju nie bierze mi wcale więc chyba on będzie najbardziej odpowiedni?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2013, 7:58 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
Powód: wulgaryzmy
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
najlepsze to syntetyki 0w30, 5w30... ale 10w40 to juz tez przyzwoity olej jak na silnik tej konstrukcji-co ważne wymieniaj co max.15tyś. ten koleś przed tobą robił bdb.robotę z wymianą oleju gdyż jedno to olej a drugie to czas na jego wymianę!! nie raz spuszczałem syntetyk który wyglądał jak smoła tyle że przebieg 30-40tyś.km!!a pózniej bo silnik się zaciera,syf itp <36>
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Niewiem czy aż takiej dobrej pali na dotyk praktycznie, czasem troche przykopci jak to diesel:) będę się jeszcze kontaktował z mechaniorem który mu to obsługiwał ale generalnie 5W/40 lub 10W40 zakładam
Też uważam że lepiej częściej olej z filtrem wymienić niż za późno bądź za rzadko
Też uważam że lepiej częściej olej z filtrem wymienić niż za późno bądź za rzadko
Ostatnio zmieniony 17 lip 2013, 20:12 przez TRUST, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
5w50 to jest taki kompromis pomiędzy 5w40 a 10w40 , jednak ja bym lał spokojnie 5w40 i to fullsyntetyk a nie na bazie HC bo takie tez są 5w40
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
proszę o nie pisanie takich głupot,Sterciu pisze:5w50 to jest taki kompromis pomiędzy 5w40 a 10w40
5W50 ma lepsze parametry lepkości w wysokiej temperaturze, więc jaki to kompromis ???
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
oki przyznaje się , tak prawde mowiąc to o cos innego mi chodzilo a nie o lepkośc akurat ale napisalem tak jak napisalem i zabrzmialo to jak zabrzmialo (nie rozbudowalem dobrze wypowiedzi) :D , ale mniejsza z tym , wczoraj za duzo czeskiego piwa wypilem bo po spocie ostatnim staralem się wlać wszystko w siebie aby się nie marnowało stojąc obok mnie :D . Co do samych parametrów to oczywiście ma poprostu większą lepkośc w wyższej temperaturze choc nie wiem czy ktoś po wlaniu tego w naszych warunkach odczuje róznice , i jego silnik równiez czy tą róznice odczuje znacznie , chyba ze do afryki ten samochod się wybiera. Albo ma juz nieszczelności na pierścieniach to wtedy moze mu troche pomoc taki olej.
Niemniej jednak nadal twierdze ze to taki kompromis pomiędzy 5w40 100% syntetyk a 10w40 półsyntetyk z racji ze nie spotkalem jeszcze ogolnie dostepnego na naszym rynku oleju 5w50 aby był na innej bazie jak HC (oczywiście mowa o oleju w normalnej cenie a nie przewyzszającej wartośc auta) , bo głowwnie mi chodzilo o to na jakich bazach są te oleje. A juz tymbardziej najbardziej popularny mobil 5w50 jest tez na bazie HC u nas .
Nadal zalałbym 5w40 na bazie PAO jezeli silnik w dobrej kondycji.
No chyba ze jest juz mocniej wyeksplatowany silnik to wtedy aby zachować "szczelnośc cylindrową" mozna mu wlac oleje o wyzszej lepkosci 5w50 lub 10w60 gdzie oczywistym sie staje ze filtr olejowy jest grubszy i przez to silnik robi się bardziej "szczelny".
A co do oleji 0w30 czy 5w30 to są to oleje lekkobieżne czyli takie oszczędzające paliwo i bez sensu jest to lac do t4 bo nic to w przypadku tak starych silnikow nie da....
Niemniej jednak nadal twierdze ze to taki kompromis pomiędzy 5w40 100% syntetyk a 10w40 półsyntetyk z racji ze nie spotkalem jeszcze ogolnie dostepnego na naszym rynku oleju 5w50 aby był na innej bazie jak HC (oczywiście mowa o oleju w normalnej cenie a nie przewyzszającej wartośc auta) , bo głowwnie mi chodzilo o to na jakich bazach są te oleje. A juz tymbardziej najbardziej popularny mobil 5w50 jest tez na bazie HC u nas .
Nadal zalałbym 5w40 na bazie PAO jezeli silnik w dobrej kondycji.
No chyba ze jest juz mocniej wyeksplatowany silnik to wtedy aby zachować "szczelnośc cylindrową" mozna mu wlac oleje o wyzszej lepkosci 5w50 lub 10w60 gdzie oczywistym sie staje ze filtr olejowy jest grubszy i przez to silnik robi się bardziej "szczelny".
A co do oleji 0w30 czy 5w30 to są to oleje lekkobieżne czyli takie oszczędzające paliwo i bez sensu jest to lac do t4 bo nic to w przypadku tak starych silnikow nie da....
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
jesli na niemieckiej karcie produktu jest napisane że to olej syntetyczny, to tak jest i nie jest to olej HCSterciu pisze:nie spotkalem jeszcze ogolnie dostepnego na naszym rynku oleju 5w50 aby był na innej bazie jak HC.
http://gulf.de/gulf_2010/data_germany/G ... 05W-50.pdf
cena: http://allegro.pl/gulf-racing-5w50-5w50 ... 44218.html
-
cook35
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Witajcie...
Podzielę się swoimi dokonaniami z olejem do mojej teczki w 2.4 d, kupiłem ja nad morzem więc powrót do domu to prawie 800 km, zalany castrol 5W-40,butelka odziedziczona po właścicielu, w skrzyni nie wiem co, coś bardzo czarnego i tłustego, pierwsze wrażenia silnik stuka niczym traktor, biegi jedynka zgrzyta , trójka haczy , wsteczny chyba synchronizacja. Głośny i powolny jak muł arabski na pustyni, noo ale lecimy do domu.....
Szczęśliwie dojechała teczuszka, od razu decyzja o wymianie rozrządu z pompą oraz wszystkie oleje i płyny .
Na pierwszy ogień silnik firma Fuchs , potentat niemiecki rynek, olej z dwusiarczkiem molibdenu, przed wymianą oczywiście standardowa płukanka silnika po zużytym , 15 min, i nowy już na miejscu filtr MANN, odpalamy iiiii.............nie ten silnik , może coś pasek lub rolka naprawiła, niestety to tylko olej , ok, wymiana oleju w skrzyni, firma MILLERS , chcę spróbować ponoć dobry i pierwsza jazda, oooo coś się stało skrzyni biegów......chodzi jak nowa hmm, jakieś czary wymiana olei i auto zachowuje się jak po małym remoncie, zaraz trasa do Krakowa pierwsze 300 km iiii.........autko nie do poznania cicho silniczek , skrzynia nie haczy , biegi płynnie, cooo to olej ????........niemożliwe, teczka z nad morza mułłłłłłłł, wogóle nie jechała a teraz lata, więc poczytałem o tej firmie MILLERS i dokupiłem dodatek do paliwa , może pomoże na szybszą jazdę , może mniej spali, hmmm, i tu sprawdzian wyprawa na Węgry przejechałem 1140 km na 80 l, nie wiem czy to dobrze czy żle, ocenicie sami ....w każdym razie prędkości 110 - 130 autostradowe i idzie jak ta lala...... no i na koniec ....po fuchs, spróbuje zalać MILLERS 10w-40 , napisze czy jest jakaś poprawa, ... ale przed zmianą zobaczę jak działa nanoboran potasu........coś ponoć dobrego na wyciszenie pracy silnika.
Podzielę się swoimi dokonaniami z olejem do mojej teczki w 2.4 d, kupiłem ja nad morzem więc powrót do domu to prawie 800 km, zalany castrol 5W-40,butelka odziedziczona po właścicielu, w skrzyni nie wiem co, coś bardzo czarnego i tłustego, pierwsze wrażenia silnik stuka niczym traktor, biegi jedynka zgrzyta , trójka haczy , wsteczny chyba synchronizacja. Głośny i powolny jak muł arabski na pustyni, noo ale lecimy do domu.....
Szczęśliwie dojechała teczuszka, od razu decyzja o wymianie rozrządu z pompą oraz wszystkie oleje i płyny .
Na pierwszy ogień silnik firma Fuchs , potentat niemiecki rynek, olej z dwusiarczkiem molibdenu, przed wymianą oczywiście standardowa płukanka silnika po zużytym , 15 min, i nowy już na miejscu filtr MANN, odpalamy iiiii.............nie ten silnik , może coś pasek lub rolka naprawiła, niestety to tylko olej , ok, wymiana oleju w skrzyni, firma MILLERS , chcę spróbować ponoć dobry i pierwsza jazda, oooo coś się stało skrzyni biegów......chodzi jak nowa hmm, jakieś czary wymiana olei i auto zachowuje się jak po małym remoncie, zaraz trasa do Krakowa pierwsze 300 km iiii.........autko nie do poznania cicho silniczek , skrzynia nie haczy , biegi płynnie, cooo to olej ????........niemożliwe, teczka z nad morza mułłłłłłłł, wogóle nie jechała a teraz lata, więc poczytałem o tej firmie MILLERS i dokupiłem dodatek do paliwa , może pomoże na szybszą jazdę , może mniej spali, hmmm, i tu sprawdzian wyprawa na Węgry przejechałem 1140 km na 80 l, nie wiem czy to dobrze czy żle, ocenicie sami ....w każdym razie prędkości 110 - 130 autostradowe i idzie jak ta lala...... no i na koniec ....po fuchs, spróbuje zalać MILLERS 10w-40 , napisze czy jest jakaś poprawa, ... ale przed zmianą zobaczę jak działa nanoboran potasu........coś ponoć dobrego na wyciszenie pracy silnika.