słowik pisze:Na feldze powinno być oznaczenie "JWL-VIA" np 700kg. I jest to ciężar nacisku na jedno koło.
Nie kazda felga ma oznaczenie nośnosci nabite na niej, ja mam denzenty M dedykowane do T4 i nie ma zadnego oznaczenia nośnosci wytłoczonego na niej od wewnątrz , felga ma nośnośc coś koło 800kg.
Tylko ze ja przy zakupie tych felg dostałem w oryginale (przynajmniej tak wygląda bo pieczątki są w kolorze ;) ) "TEILEGUTACHTEN" potwierdzający ze są to felgi dedykowane do Transportera/Caravelle/Multivan i nośnośc mają własnie około 800kg. Felgi kupiłem uzywki coprawda ale z kpl dokumentów które poprzedni własciciel dostał jak kupował je nowe co jest w przypadku zakupu felg wielką rzadkoscią aby ktoś co kolwiek dał do nich prócz dekielków ewentualnie.
http://allegro.pl/dezent-m-16-5x112-wzm ... 27200.html
Wczesniej miałem jakies 17" dedykowane do osobówek i sie zrobiły kwadratowe <sarkastyk>
Polecam przed przejsciem na większy rozmiar najpierw sprawdzic sobie ceny opon , bo moze nie w przypadku uzywek , ale w przypadku nowych opon moze byc pózniej lekkie zdziwienie cenowe i załamka ; ).
Co do tematu zakładania felg od osobówek to nie radze tego robic jak auto jezdzi duzo za granicą , w razie nawet jak nas zarysuje inne auto to ubezpieczalnie zagraniczne sprawdzaja wszystko dokładnie w naszym aucie jak mają nam wyplacic odszkodowanie , zresztą w kazdym przypadku nawet najmniejszej kolizji z naszej czy nie naszej winy nie polecam miec felg o nośnosci do auta osobowego... Nie jedną kolizję miałem czy to we francji , w niemczech , czy gdzie kolwiek indziej i na protokole wszystko miałem wyszczególnione co bylo sprawdzane , nośnośc felg równiez które nawet podparte w ekspertzie ichniejszych rzeczoznawców było wyciągami z homologacji felg i ich nośnosciami. W PL juz tez zaczeli to sprawdzać przy nawet najmniejszych kolizjach...
Co do tych felg , to mozna spokojnie taki kpl trafic za 1000zł w całkiem dobrym stanie.
http://allegro.pl/vw-t4-multivan-225-60 ... 59161.html
Jeszcze odnosnie oznaczeń....
Dokładniej to chyba chodzi o JLAW - Japan Light Alloy Whel , oraz VIA - Vehicle Inspection Association , czyli oznaczenie certyfikatow ;).