Jak to powinno być przy rozruchu AAB.

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Radauskas
Samodzielny mechanik

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Jak to powinno być przy rozruchu AAB.

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

Od pół roku nie jeździłem swoim busem i już trochę zapomniałem jak to było wcześniej. Teraz auto odebrałem po remoncie silnika i zastanawiają mnie pewne sprawy:
Grzanie świec - nawet na rozgrzanym silniku świece grzeją ( kontrolka świeci ) ładnych kilka sekund ( 5-7 ). Wydaje mi się, że poprzednio przy gorącym silniku kontrolka gasła po 1-2 sek.
Nawet rozgrzany silnik ciężko zapala. Z racji uturbienia wsadzona jest inna pompa i trochę inne "ssanie" niż w oryginale. Jak wyciągnę ssanie do oporu to zapala bez problemu. Znajomy, który jechał za mną powiedział, że przy zmianie biegów rzucał białym dymkiem. Przyczyn może byc kilka ale chyba zbyt późny zapłon również (?).
Chyba warto przyspieszyć zapłon. Choć mam trochę mieszane uczucia,.. bo w sumie na tym ustawieniu silnik pracuje ładnie.
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

Re: Jak to powinno być przy rozruchu AAB.

Po wyregulowaniu wszystkiegp co mozna było wyregulować auto odpalało prawidłowo,.. ale tylko przy nierozgrzanym silniku. Jak się rozgrzał - doopa. Okazało się, że pompa, która kupiłem ( od Audi 100TD ) do uturbienia silnika była totalnie padnieta i na gorąco traciła wydajność. Po zregenerowaniu głowicy pompy ( i oczywiście całej pompy ) pali bardzo dobrze.
FocusMED
Samodzielny mechanik

14
Tematy: 7
Model:
Auto: T4 Ambulans
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 57 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: FocusMED »

Ile zapłaciłeś za regenerację pompy?
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Model:
Jest T5
Kontakt:

Pompa była regenerowana 2 razy,.. na raty. Za 1-szym razem miałem wymienione wszystkie uszczelnienia, tulejki i regulacja. Za to dałem 400,-. 2-gi raz to już było tylko wymontowanie i zamontowanie głowicy ( poszła do regeneracji ) i ponowna regulacja. Pompiarz nie wziął nic, a za głowice zapłaciłem 500,- ( urwałem 100,- ). Plus zakup pompy - 250,-.
Całość ( pompa + naprawa ) wyszła 1.150,-
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”