Wyprzedzenie zapłonu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Wyprzedzenie zapłonu
Witam,
mam mały problem z moim VW.. mianowicie brak ssania (wyprzedania zapłonu) bagnet pracuje, linka też bo wchodziłem pod auto i wszystko pracuje tylko nie "ssie".. jakie mogą być tego problemy?
przypomnę tylko 1995r, 2.4D 78KM.
mam mały problem z moim VW.. mianowicie brak ssania (wyprzedania zapłonu) bagnet pracuje, linka też bo wchodziłem pod auto i wszystko pracuje tylko nie "ssie".. jakie mogą być tego problemy?
przypomnę tylko 1995r, 2.4D 78KM.
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: Wyprzedanie zapłonu
Przy porannym odpalaniu są problemy:zaraz po odpaleniu silnik przez około 5-6 sek. jest tkj. bez życia , przy podciągnięciu "bagnetu" nie zwiększają się obroty, porównywałem z innym T4 z tym samym silnikiem.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
W 2.4D cięgno wyprzedzenia kąta wtrysku nie zwiększa obrotów, obroty zwiększają się w 1.9D i TD tam jest dodatkowa dźwignia która podnosi obroty.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Ty najpierw bądz pewny że kąt wtrysku masz dobrze ustawiony a potem panikuj .Z tego co piszesz to masz za póżny trza przyspieszyć silnik ma bardziej metalicznie chodzić a po wyciągnieciu przyspieszacza bardziej jeszcze dzwonić
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tego własnie brakuje.. sprawdze kąty.. jeszcze cos moze byc?wilu8 pisze:.Z tego co piszesz to masz za póżny trza przyspieszyć silnik ma bardziej metalicznie chodzić a po wyciągnieciu przyspieszacza bardziej jeszcze dzwonić
-
bodzio68
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: carawelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam , miałem to samo po wymianie rozrządu , żle ustawione wyprzedzenie zapłonu , po walce z mechanikiem , poprawił i jest ok.
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
waldek_T4syncro
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter 4x4 Komb
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
przy braku reakcji na cięgno zimnego rozruchu częstą przyczyną jest opóżniony początek wtrysku. Silnik wtedy pracuje bardzo miękko z nieznacznym spadkiem mocy.
-
krzysztofek
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam i przepraszam, że zadam być może dla niektórych głupie pytanie ale mam zagwozdkę z tym cięgnem mianowicie jak ono idzie od uchwytu do właśnie dokąd ono idzie? Jak właściwie powinna być poprowadzona ta linka? Ja ostatnio się tak przyglądałem dokładniej to widzę, że linka gazu po przejściu przez przegrodę idzie sobie nad głowica zawija między alternator, a głowice i idzie do pompy wtryskowej linka wyprzedzenia idzie tak samo tylko do momentu zawinięcia między alternatorem i głowica, ale już do pompy nie dociera? nie widziałem przynajmniej jej tam, a wiem że to ustrojstwo działa bo jak auto rano odpalam i jest zimno to jak nie podciągnę tej wajchy to szarpie i nie równo pracuje silnik. Chyba, że to nie jest do pompy podłączone?? ale wydaje mi się że nigdzie indziej tylko do pompy to powinno iść chyba że ja ślepy jestem. Czy ktoś mógłby podesłać jak ta linka idzie w komorze silnika? Dzięki
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
przy braku reakcji na cięgno zimnego rozruchu częstą przyczyną jest opóżniony początek wtrysku. Silnik wtedy pracuje bardzo miękko z nieznacznym spadkiem mocy.[/quote]
ustawialem ostatnio z mecchanikiem w moje 2,4.nie znam sie akurat na szczegolach tego zabiegu,ale mechanik ustawil zaplon na 1 wg zegara, auto chodzi lepiej niz przed regolacja ale nadal brak mu mocy,a do tego wciaz sporo pali. czy ustawienie bylo prawidlowe??
ustawialem ostatnio z mecchanikiem w moje 2,4.nie znam sie akurat na szczegolach tego zabiegu,ale mechanik ustawil zaplon na 1 wg zegara, auto chodzi lepiej niz przed regolacja ale nadal brak mu mocy,a do tego wciaz sporo pali. czy ustawienie bylo prawidlowe??
-
pinoczet
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
dodam jeszcze kilka faktow.
dzisiaj zrobilem teczka trase ok 800km.,auto wciaz nie ma mocy i sporo pali pomimo wolnej jazdy- max 90km\h,z powodu mgly i czarnego lodu.(wyszlo mi ok 10l/100). dodatkowo zauwazylem ze w zakresie obrotow ok. 1200 szarpie silnikiem. szarpanie ustaje gdy wyciagne przyspieszacz. co moze byc przyczyna? wtryski? pompa?
zapowietrznie bym wykluczyl,bo zalozone sa nowe przewody paliwowe filtr i przelewy. brudny smok w zbiorniku tez odpada,bo prbowalem podlaczyc pompe paliwa bezposrednio pod banke z ropa i objawynie nie ustapily.
prosze o pomoc w tej sprawie bo juz brak mi sil na ten samochod.....
dzisiaj zrobilem teczka trase ok 800km.,auto wciaz nie ma mocy i sporo pali pomimo wolnej jazdy- max 90km\h,z powodu mgly i czarnego lodu.(wyszlo mi ok 10l/100). dodatkowo zauwazylem ze w zakresie obrotow ok. 1200 szarpie silnikiem. szarpanie ustaje gdy wyciagne przyspieszacz. co moze byc przyczyna? wtryski? pompa?
zapowietrznie bym wykluczyl,bo zalozone sa nowe przewody paliwowe filtr i przelewy. brudny smok w zbiorniku tez odpada,bo prbowalem podlaczyc pompe paliwa bezposrednio pod banke z ropa i objawynie nie ustapily.
prosze o pomoc w tej sprawie bo juz brak mi sil na ten samochod.....
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
wiesz do ilu rzeczy doszedłem sam bo nikt z opisu po prostu nie wiedział co było przyczyną ??
odpowiem ci - dużo
tylko między nami jest jedna różnica, ja nie miałem do nikogo pretensji tylko zamiast sarkastycznego postu opisywałem co się stało i jak to naprawiłem aby innym było łatwiej
teraz ja będę sarkastyczny - z takim podejściem zrezygnuj z naszego forum
odpowiem ci - dużo
tylko między nami jest jedna różnica, ja nie miałem do nikogo pretensji tylko zamiast sarkastycznego postu opisywałem co się stało i jak to naprawiłem aby innym było łatwiej
teraz ja będę sarkastyczny - z takim podejściem zrezygnuj z naszego forum
-
amba
- Nowy T4
- 13
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam
Jak sprawdzić ten kąt wtrysku, czy jestem w stanie to zrobić sam mając raczej podstawową wiedzę na temat tego auta czy lepiej od razu udać się do mechanika ? Objawy mam takie same jak kolega duże spalanie i niskie obroty na zimnym silniku dźwignia "ssania" nic nie zmienia.
Jak sprawdzić ten kąt wtrysku, czy jestem w stanie to zrobić sam mając raczej podstawową wiedzę na temat tego auta czy lepiej od razu udać się do mechanika ? Objawy mam takie same jak kolega duże spalanie i niskie obroty na zimnym silniku dźwignia "ssania" nic nie zmienia.
-
leszekgd
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Opis: SCANIA pl.o /gdańsk
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
hejka mam podobny problem co poprzednicy ustawiłem kąt zegarem na 0;98 przed GMP ale AUTODATA podaje 0.90 teraz sam nie wiem na ile ustawić może ktoś poda na ile ustawił i czy pali na ciepłym a motor 2.4D AAB pozdro leszek
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Re: Wyprzedzenie zapłonu
witam. ja mam problem z moim 2,5 tdi 102 acv, tzn:
mechanik ma problemy z ustawieniem kąta wtrysku na pompie, może od początku- po wymianie rolek napinających pasek od pompy po 30tys km poluzowała się ta główna rolka i zaczęła lekko hałasować, moje czujne ucho wychwyciło ten stuk, okazało się ze rolka się poluzowała, lecz mechanik ustawiając od nowa - kompem- nie może ustawić zapłonu, maksymalnie chmurka dochodzi do max 38 na skali, a powinno być min 50 - 70 , a są momenty ze wogóle nie pojawia się na wykresie. czy wgranie mapy tuning - 150km - mogło mieć coś z tym wspólnego?
mechanik ma problemy z ustawieniem kąta wtrysku na pompie, może od początku- po wymianie rolek napinających pasek od pompy po 30tys km poluzowała się ta główna rolka i zaczęła lekko hałasować, moje czujne ucho wychwyciło ten stuk, okazało się ze rolka się poluzowała, lecz mechanik ustawiając od nowa - kompem- nie może ustawić zapłonu, maksymalnie chmurka dochodzi do max 38 na skali, a powinno być min 50 - 70 , a są momenty ze wogóle nie pojawia się na wykresie. czy wgranie mapy tuning - 150km - mogło mieć coś z tym wspólnego?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, 15:57 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
Powód: ort. i literówki
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Jak pasek był lużny mogł przeskoczyć o ząbek i dlatego może brakować fasolki do regulacji
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Dlatego brakuje regulacji ,ponieważ koło na wałku jest bez klina i należy je przestawić.
A kąt nie może się przestawić przez inną mapę ,ponieważ jest to regulacja mechaniczna.
A kąt nie może się przestawić przez inną mapę ,ponieważ jest to regulacja mechaniczna.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Proponuję zrzucić pasek i wszystko do nowa ustawić na znaki a potem dopieścić VAG-iem
Kiedyś tak walczyłem jeszcze z 2,4d regulacje cuda wianki ale jednak ucho wyłapywało fałszywy ton dopiero ustawienie na znaki i zegar (tutaj VAG) pomogło.
Koło wałka rozrządu jest bez klina i stabilizuje się je specjalnym liniałem, który dodatkowo jeszcze dopieszcza się szczelinomierzem.
Dopiero co przerobiłem temat ustawiania rozrządu w 1,9 tdi jak wszystko się zrobi zgodnie ze sztuka nie ma możliwości by nie grało.
Kiedyś tak walczyłem jeszcze z 2,4d regulacje cuda wianki ale jednak ucho wyłapywało fałszywy ton dopiero ustawienie na znaki i zegar (tutaj VAG) pomogło.
Koło wałka rozrządu jest bez klina i stabilizuje się je specjalnym liniałem, który dodatkowo jeszcze dopieszcza się szczelinomierzem.
Dopiero co przerobiłem temat ustawiania rozrządu w 1,9 tdi jak wszystko się zrobi zgodnie ze sztuka nie ma możliwości by nie grało.
-
matt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
jestem ustawiony do mechnika który powiedział mi że najpierw ustawi wszytko na znaki i ustawi pompe statycznie ( zegarem ) a pózniej dopieści kompem wydaje mi się że poprawnie podchodzi do tematu. zobaczymy. jak bedzię po dam napewno znać.
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Transporter T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Dziś zauważyłem,że jak jadę na przyspieszaczu to silnik pod górę ładnie pracuje,gdy go wyłączę zaczynają się odzywać zawory. Jakieś sugestie???wilu8 pisze:Z tego co piszesz to masz za póżny trza przyspieszyć silnik ma bardziej metalicznie chodzić a po wyciągnieciu przyspieszacza bardziej jeszcze dzwonić
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Transporter T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ponawiam pytanie. Silnik gorący a podczas dodawania gazu przy 60-80 km/h zaczyna delikatnie klepać.Po włączeniu przyspieszacza silnik chodzi jak pszczółka.