ekonomiczna jazda
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: ekonomiczna jazda
Tak to prawda, pompa mechaniczna bez sterowania elektronicznego nie ma możliwości odcięcia paliwa przy hamowaniu silnikiem i przy puszczeniu gazu przy jakich kolwiek obrotach podaje dawkę minimalną w przybliżeniu porównywalną z dawką biegu jałowego. W CR masz piezoelektryczne wtryskiwacze i można je zamknąć w każdej chwili, odcinając paliwo acz kolwiek to spalanie 0,0 to tylko taki bajer komputera ponieważ całkowite wyłączenie wtryskiwaczy przy hamowaniu w silniku diesla powodowało by szarpanie przy dodaniu gazu.
Kubek a Ty masz raczej coś nie halo z odpowietrzeniem.
-
zinq
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ok dzięki za wyjaśnienie teraz już jestem pewny.FocusMED pisze:Tak to prawda, pompa mechaniczna bez sterowania elektronicznego nie ma możliwości odcięcia paliwa przy hamowaniu silnikiem i przy puszczeniu gazu przy jakich kolwiek obrotach podaje dawkę minimalną w przybliżeniu porównywalną z dawką biegu jałowego. W CR masz piezoelektryczne wtryskiwacze i można je zamknąć w każdej chwili, odcinając paliwo acz kolwiek to spalanie 0,0 to tylko taki bajer komputera ponieważ całkowite wyłączenie wtryskiwaczy przy hamowaniu w silniku diesla powodowało by szarpanie przy dodaniu gazu.
Pozdrawiam :)
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Jednak faktycznie sa zbiorniki ok 100 litrowe.Ja tankowałem teraz z baniaków ,powolutku i weszło mi ok 95 litrów,a myslełem ze mam 70 :D
-
Johny_Mnemonik
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Mam jeszcze takie pytanie. Wydaje mi się że moje syncro zaczyna więcej palić czy jest coś do regulacji raz na jakiś czas (słyszałem że zawory). nie mówię o reg wymianie oleju, filtrów itd.
dzięki Panowie za pomoc
dzięki Panowie za pomoc
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
bzdura, zaworów z hydrauliczną kompensacją luzu się nie reguluje ( po to ta hydraulika tam jest )Johny_Mnemonik pisze:(słyszałem że zawory)
wzrost spalania może miec bardzo wiele przyczyn
a jedną z nich może byc problem który zgłosiłeś w innym temacie - jeśli się okaże, że turbina szwankuje
bez profesjonalnej diagnozy VAGiem ( sprawdzenia wszystkich parametrów typu kąty wtrysku, dawki itp.) ciężko będzie dojśc przyczyny, u ciebie jeszcze dochodzi stan i poprawne działanie napędu syncro
wydaje mi się oprócz tego, że stwierdzenie " wydaje mi się " to trochę mało
-
worm_91
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
cze
jako ze dzis sprawdzilem jak to jest w moim 1,9 tb po zrobieniu 200km weszło 18litrow (jazda tylko miejska 3-6 osob) ,krotkie trasy :) jestem zadowolony :P
Pzdr
jako ze dzis sprawdzilem jak to jest w moim 1,9 tb po zrobieniu 200km weszło 18litrow (jazda tylko miejska 3-6 osob) ,krotkie trasy :) jestem zadowolony :P
Pzdr
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
A ja po pokonaniu 520km z Zakopanego do Olszyny z ponaddżwiękową prędkością 98km/h zalałem 28l diesla <szok> What a fuck <śmiech> <śmiech>
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Nie dopisałeś ile by jeszcze weszło :lol: :lol:Kubek pisze:A ja po pokonaniu 520km z Zakopanego do Olszyny z ponaddżwiękową prędkością 98km/h zalałem 28l diesla
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No właśnie weszło tylko 28,30 ,więcej nie chciało. Jak dureń huśtałem autem na cpnie, ludzie na mnie się gapili jak na wymoderowano, ale nie chciało wejść więcej <59>
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 19:39 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
Powód: wulgaryzmy
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Są na świecie jakieś pająki czy inne małe stworzonka, które lubią zapach oleju napędowego. Wchodzą one do przewodu odpowietrzajacego i tam po pewnym czasie giną, ale pozostaje po nich trochę skorupek i jakiś śmieci, które zatykają światło przewodu. Tę moją obserwację potwierdzil mi mechanik w warsztacie. W swoim T4 już dwa razy /w odstępie 1,5 roku/ udrażniałem przewód odpowietrzenia, a jesienią powinienem zrobić to po raz trzeci. Niestety, zaniedbałem - i znowu do zbiornika wchodzi mi tylko 75 litrów, a jeszcze niedawno wchodziło 95.
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam. Moja pierwsza t4 to transporter 2001 r. 2.5 tdi 102 ps. Autko paliło w cyklu mieszanym lato 7l. zima 8l. trasa na pusto prędkość do 120 km/h wychodził 5.5 l. Teraz mam multivana 2000 r. i poniżej 8 nie schodzi w cyklu mieszanym, ale jest zima zobaczymy jakie będzie spalanie latem dodam że ma taki sam silnik 102 ps. Pozdrawiam.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Powedz jak Ty to robiłes ze jezdząc prędkosciami do 120km/h schodziłes do 5,5l/100km ?? Ja aby osiagnąc wynik 5,5l w trasie to musz jechac z prędkosciami 70-80km/h nie więcej. Jadąc 90km/h , czasami 100km/h i nie więcej to 6l/100km komputer mi pokazuje , ale przy prędkosciach 120km/h to juz tak słodko nie jest...radekmark2 pisze:Witam. Moja pierwsza t4 to transporter 2001 r. 2.5 tdi 102 ps. Autko paliło w cyklu mieszanym lato 7l. zima 8l. trasa na pusto prędkość do 120 km/h wychodził 5.5 l. Teraz mam multivana 2000 r. i poniżej 8 nie schodzi w cyklu mieszanym, ale jest zima zobaczymy jakie będzie spalanie latem dodam że ma taki sam silnik 102 ps. Pozdrawiam.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Raz w życiu t4 acv spaliło mi 6 litrów 500 km po autobanie z wyjącą, jęczącą umierającą turbiną.Przy tankowaniu mało mi gały <szok> nie wyskoczyły.A tak poza tym incydentem 8,5 do 10 l.paliły wszystkie jakie miałem.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Za bardzo cisnełeś nimi :D , jezdząc delikatnie , jak emeryt mozna spokojnie niskie zuzycie paliwa osiagnąc :). Ja czasem tez potrafiłem nawet i 18l/100km miec zuzycie paliwa , przykładowo jak jechałem kiedys na jeden z naszych spotów okolicznych :D.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sterciu... silnik musi mieć obroty trza rzgzać w pedał bo sie zamuli. <wink>Sterciu pisze:Za bardzo cisnełeś nimi :D , jezdząc delikatnie , jak emeryt mozna spokojnie niskie zuzycie paliwa osiagnąc :). Ja czasem tez potrafiłem nawet i 18l/100km miec zuzycie paliwa , przykładowo jak jechałem kiedys na jeden z naszych spotów okolicznych .
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Nigdy nie udało mi się zejść ze spalaniem poniżej 6,3 litra na 100km. Bez urazy ale nie wierzę w spalania na poziomie w 5,5l na setkę.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak jechaliśmy na zlot , w nocy przez Bory Tucholskie z prędkosciami 50km/h to spalanie na kompie miałem 5,4l/100km :P.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czyli komputer pokładowy pokazywał ci spalanie momentowe. Jechałeś spory kawałek np 50 i w tym momencie twoje spalanie było około 5.4l, ale jak przyspieszyłeś to komputer pokazał ??? ilee ??? 8 , 10 , chodzi mi o momentowe spalanie . Z tego wszystkiego zapewne wyszła ci średnia 6,8-7l/100km na trasie na zlot.Sterciu pisze:Jak jechaliśmy na zlot , w nocy przez Bory Tucholskie z prędkosciami 50km/h to spalanie na kompie miałem 5,4l/100km :P.
Jak jadę swoją e36 328 z prędkością 90km/h to spalanie momentowe pokazuje mi 6,2 <38> ale jak zatankuję na trasie znowu pod korek , to o dziwo wychodzi mi 9,5 , oczywiście nie przekraczając 130km/h na trasie.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
NIE !!! Komputer pokazywał srednie spalanie wyliczone na danym odcinku przebytej drogi . Ja na chwilowe spalanie nie patrze , mam komputer przełączony cały czas na spalanie srednie wyliczone z danego odcinka trasy.Kubek pisze:Czyli komputer pokładowy pokazywał ci spalanie momentowe. Jechałeś spory kawałek np 50 i w tym momencie twoje spalanie było około 5.4l, ale jak przyspieszyłeś to komputer pokazał ??? ilee ??? 8 , 10 , chodzi mi o momentowe spalanie . Z tego wszystkiego zapewne wyszła ci średnia 6,8-7l/100km na trasie na zlot.Sterciu pisze:Jak jechaliśmy na zlot , w nocy przez Bory Tucholskie z prędkosciami 50km/h to spalanie na kompie miałem 5,4l/100km :P.
Srednia na zlot na Kaszuby , w tą i spowrotem , razem 1340km wyszło mi spalanie srednie z calej tej trasy 6,1l/100km. Z tymze jadąc na zlot ani razu nie jechalem szybciej jak 100km/h , nawet chwilowo nie przekroczyłem ani razu 100km/h. A dodam ze jeszcze tam jezdziliśmy na miejscu tez troche.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wczoraj pobiłem rekord nie ekonomicznej jazdy t4 11,4 litra wyszło.trasa 600 km ,400 autostrada i 200 polska. <38>
-
robfra
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Kombi
- Opis: AAB + DCW
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
To błąd. Ustaw na chwilowe bo czasem opłaca się zmienić bieg, aby spalanie było niższe. Nie zawsze na wyższy bieg.Sterciu pisze:Ja na chwilowe spalanie nie patrze , mam komputer przełączony cały czas na spalanie srednie wyliczone z danego odcinka trasy.
A komputer potrafi zaniżać zużycie. Prawdę powie dystrybutor i zalanie pod korek. Najlepiej na tym samym dystrybutorze.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Spoko , ja nie potrzebuje komputera do ekonomicznej jazdy , mam go tylko po to aby pokazywał mi srednią z danego odcinka jaka mu wyszła. Komp w drodze na kaszuby i spowrotem pokazał mi 6,1l/100km ze samochód spalil , w/g moich obliczen wyszło bardzo podobnie. A tak sie składa ze tankowałem jak auto mi zgasło z braku paliwa i zasuwałem na stacje z kanistrem :P , paliwo które zatankowałem jak to ja czasem mam w naturze znów do zera wyjezdzilem az samochód nie zarzymał się z powodu braku paliwa. Czyli wsumie od chwili jak juz zasysał powietrze zamiast paliwa i zgasł na dobre , po zatankowaniu do tego samego doprowadziłem stanu...
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
Piszac o ekonmicznej jeżdzie - najbardziej optymalna prędkość to ta przy której prędkość obrotowa silnika odpowiada maxymalnemu momentowi obrotowemu
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
mylisz się - lawetę coś musi ciągnąć i spala paliwo
sprawę ratuje tylko żagiel
sprawę ratuje tylko żagiel
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie macie racji Panowie... najekonomiczniejsza jazda (dla kieszeni) jest jak jedziesz firmowym autem, obojętnie jak. :P
-
radekmark2
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Koledzy jeździłem na trasie Pl-Uk i wierzcie lub nie ale takie spalanie miałem 5.5 samochód nie miał komputera więc nic mi tam nie pokazywało ile pali w danym momencie nawet nie miałem tempomatu nad czym bardzo ubolewałem. A spalanie na tempomacie jest inne mam na myśli że jest większe. No i mechanik tak mi ustawił żeby był ekonomiczny.