Oleje silnikowe
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: Oleje silnikowe
Czy ktoś lał do siebie ten olej ??
Valvoline NextGen 10w40
http://moto.allegro.pl/valvoline-nextge ... 10007.html
Valvoline NextGen 10w40
http://moto.allegro.pl/valvoline-nextge ... 10007.html
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Podłacze sie pod temat oleju, a co myslicie o Mobil 1 New Life™ 0W-40 lub LOTOS Quazar 5W-40 poprzednik jeździł na Total Quartz Diesel 7000 10W-40 .Dodam ze to 2.5 tdi acv, przebieg prawdopodobnie ok 400tkm ,czy pozostac przy 10w40 co podpowiadacie?Na marginesie silnik ładnie cyka.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
wybrał bym Mobila 1 ale.....
jeśli na butelce byłoby FULL SYNTHETIC
SHC SYNTHESE Technology to inna baza olejowa, czyli olej troszkę gorszej jakości
szukaj pełnego syntetyka, spełniającego odpowiednie normy do Twojego tdi
SHC SYNTHESE Technology to inna baza olejowa, czyli olej troszkę gorszej jakości
szukaj pełnego syntetyka, spełniającego odpowiednie normy do Twojego tdi
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mobil 1 to napewno full synthetic zastanawia mnie tylko czy to jeszce jest sens lać go do silnika o niemałym juz przebiegu? Takze doradzajcie koledzy ,mądrych głów nigdy za wiele,jak mówi przysłowie...
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
większość osób już wcześniej w tym temacie wyraziło swoje zdanie
czy jest sens - ja mimo przebiegu 397 tyś nadal leje full syntetyk 5W50 i na różne rzeczy mogę narzekać ale nie na silnik i turbinę
czy jest sens - ja mimo przebiegu 397 tyś nadal leje full syntetyk 5W50 i na różne rzeczy mogę narzekać ale nie na silnik i turbinę
-
KRECHOL
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: axg
- Kontakt:
Witam kolegów, mam pytanie jaki olej zalać do axg 375000km?Myślałem o valvoline maxlife. Nie wiem co było wcześniej zalane. Jakie filtry polecacie? Filtron, knecht?
Dodam ,że jest zamontowany filtr cząstek stałych.
Dodam ,że jest zamontowany filtr cząstek stałych.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Ja osobiście w zeszłym roku zrobiłem 70 tkm na takim totalu t4 acv i polecam nic się nie zatarło. ;) W firmie jeździ wszystko na tym totalu od Dafów xf przez mastery po starą corse.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
tiaa...erremek pisze:Mobil 1 to napewno full synthetic
http://tnij.org/uikr
z tego co można znaleźć w necie to właśnie ten Mobil 1 należy do grupy III, czyli do grupy olejów syntetycznych bazowanych na oleju mineralnym, robionych przez hydrokraking, więc to nie jest pełen syntetyk
http://tnij.org/uimf
żeby było śmieszniej do dużo producentów produkuje oleje z grupy III i nazywa je olejami syntetycznymi, mają prawo bo nie ma regulacji prawnych regulujących pojęcie oleju syntetycznego, więc to czysty marketing, wyjątkiem są Niemcy i chyba Japonia, dlatego w Niemczech Mobil 1 oznaczony jest jako "SHC Technology" a w Polsce "full synthetic"
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja nie wiem , niektórzy maja 400kkm przebiegu i boją się lac inny olej jak 10w40 , co to jest 400kkm dla diesla ?? U nas w sprinterze niebawem stuknie 800kkm (auto odpukac nie miało silnika nigdy ruszanego więc wszystko oryginał) i auto lata od samego poczatku na pełnym synetetyku , najpierw 5w30 do przebiegu około 500kkm, pózniej 5w40 i teraz znów od trzech wymian dostaje Amsoila 5w30 bo akurat taki olej udało mi się zalatwic w dobrej cenie , mial byc 5w40 ale jest 5w30. Na 15kkm przy tym przebiegu praktycznie oleju nie trzeba dolewac , na miarce jak przy zalaniu jest prawie max (prawie bo zwykle brakuje troche do max) tak przy zlaniu starego po 15kkm jest na miarce min , czasem nawet troche powyzej minimum. Troche zuzywa oleju ale wkońcu nie jest to nowy silnik i pracuje on w róznych sytuacjach , niekiedy ekstremalnych. A co niektórzy sie zastanawiaja przy 300 lub 400kkm czy lac 5w40 czy 10w40 , a moze jeszcze lepiej 15w40... Jestem zdania ze jak silnik ładnie chodzi , nie bierze nadmiernych ilosci oleju to mozna smialo lac do acv 5w40 , na poczatek jedynie jak nie wiadomo czy silnik łyka olej czy nie zalac mu na 10kkm przykładowo 10w40 , a pózniej jak nie bedzie pozerał duzo oliwy i opluwal sie na zewnątrz nią to zalac spokojnie 5w40.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
może nie wszyscy czają o co chodzi z tymi lepkościami
takie nasuwa mi sie pytanie, co byście wlali (specyfikacja) do mocno zajeżdżonego silnika o słabej kompresji?
takie nasuwa mi sie pytanie, co byście wlali (specyfikacja) do mocno zajeżdżonego silnika o słabej kompresji?
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ok kolego pacark moj wniosek iz mobil 1 new life to pełny syntetyk wyciagnołem po tym co napisałes kilka postów wyzej
Moim zamiarem jest nalanie dobrego oleju ale bez szaleństw cenowych ,gdyż silnik i skrzynia zreszta też ,będą ceramizowane-a owego mobila moge kupic w dosc atrakcyjnej cenie ,powiedzmy ze niewiele drozej niz lotos.Zreguły zalewam semi 10w 40 lotosa ale po lekturze tego tematu na forum ,postanowilem zaszalec <31>
To w koncu dobry ten mobil czy niedobry?
bo tak własnie jest napisane,na owej flaszce .wybrał bym Mobila 1 ale.....
Moim zamiarem jest nalanie dobrego oleju ale bez szaleństw cenowych ,gdyż silnik i skrzynia zreszta też ,będą ceramizowane-a owego mobila moge kupic w dosc atrakcyjnej cenie ,powiedzmy ze niewiele drozej niz lotos.Zreguły zalewam semi 10w 40 lotosa ale po lekturze tego tematu na forum ,postanowilem zaszalec <31>
To w koncu dobry ten mobil czy niedobry?
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Ja jeżdżę na mobilu 10w40 od wymiany do wymiany dolewam ze 2 setki tak profilaktycznie nic oleju nie bierze itd
-
erremek
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
to jeszcze jedno pytanie czy ten mobil jest w koncu pełnym syntetykiem czy nie? pytam konkretnie o new live 0w 40 bo taki moge miec
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
to dobry olej, ale nie jest pełnym syntetykiem http://tnij.org/ui8o
na niemieckich butelkach jest oznaczony http://tnij.org/ui8n
na niemieckich butelkach jest oznaczony http://tnij.org/ui8n
-
grzel
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Wymiana oleju
Witam ,chce wymienić olej w silniku 2.5 tdi był zalany Castrolem 10 W 40 a ja chce zalac Valvoline Maxlife 10 W 40 silnik ma przelatane 290 tyś gestość pozostaje ta sama to chyba można ?
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Jak napisał sterciu mozesz zalać 5w40 ,jak zalejesz 10w40 tez się nic nie stanie.Na takim i na takim będzie żwawo mruczał.
-
krzysiekst
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan 96r
- Opis: Multivan
- Kontakt:
Witam , kupiłem multivana 2,4 ma najechane 400tys na metkach sa wymiany co 10 -12 tysi na magnatecu 15w40 czy zmianiac na to samo czy na co innego ?
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Docieranie diesla 2,4d po remoncie
No nie wiem dla mnie 10w40 to półsyntetyk a 15w40 to minerał, a reszta to wydaje mi się że to wynalazki, a ja nie jestem królikiem doświadczalnym i zamierzam lac mu castrol magnatec diesel 10w40 zawsze taki lałem do swoich dieselków vw, a miałem już pare golfików różnej generacji i nie było problemów, a że mam dość przyzwoite dojście do tego oleju i cena jest znośna to takowy zastosuje, a ten minerał to na początek bo i tak go zleje za 1000km, a tyle to zrobie w 3 dni, pozdrawiam
-
Panter
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Transporter '94
- Opis: Jazda kulturalna to sztuka
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Re: Docieranie diesla 2,4d po remoncie
No właśnie, znajdziesz też 10W40 syntetyk i 15W40 półsyntetyk (ale to już rzadko). Odpowiedź na to, który z tych czterech będzie najlepszy do współczesnych silników średniej klasy jest oczywista.
Ja nie jestem prof., ale xWy to oznaczenie klasy lepkościowej (x= wg mojego rozumienia tematu - temperatura/zdolność napływania zimnego oleju do smoka pompy i lepkość przez pierwsze minuty pracy, y= po rozgrzaniu/robocza temperatura otocznia i wymagany przy niej film olejowy o danej lepkości). Null/semi/syntetyk to ogólne określenie klasy jakościowej, a więc klasy użytych dodatków. Ja wole ich więcej (tzn. przemyślaną bogatą kompozycję), bo podnoszą możliwości/jakość oleju. W prawie UE zdaje się, że olej z 31% składników syntetycznych może się nazywać syntetykiem, a jest HC. Lepiej żeby miał 50-60% dodatków uszlachetniających. Nadal będzie semi, ale dla MOJEGO silnika będzie lepszy. Np. lepiej na -20 st.C przepłynie przez otwory o średnicy słomki do napojów.
Podam 2 przykłady z autopsji:
1. Znajomego auto 2,0 z LPG na Castrolu 10W40 brało blisko 2l na 10kkm, po wlaniu Fuscha 10W40 zużycie spadło do 0,7l. W obu przypadkach widoczne zużycie zaczynało się po 4 może 5 kkm, bo oleje traciły parametry.
2. Moim AAB robię poniżej 10kkm rocznie, wożę w 50% przebiegu powietrze. Sugerowano mi olej FUCHS SYN MC, który wytrzymuje 10 - 12 kkm, ale wziąłem TITAN UNIMAX PLUS 10W40 (25 - 40 kkm), bo jak mi się trafi wożenie drewna po 8kkm, to przy którym będzie mniejsze zużycie silnika.
To są oczywiście niuanse, a że chodzi o ochronę trących części silnika, to wolę dołożyć 20-50PLN, bo i na paliwie się może opłacić. Pomijając podróbki, niektóre markowe oleje, w PL rozlewa np. Orlen. Jak się poprztykali z pewną marką, stworzyli Platinium. Aha, w mojej leciwej osobówce przy -15 st. C, gorzej kręcił rozrusznik na poprzednim 5W40.
Archaizmem też jest przechodzenie np. po 100kkm z 5Wy na 10Wy, bo tak zrobili mojemu ojcu w ASO.
Zajżyj na http://www.zmienolej.pl/kunena/oleje-si ... vw-t4-2-4d
Ja nie jestem prof., ale xWy to oznaczenie klasy lepkościowej (x= wg mojego rozumienia tematu - temperatura/zdolność napływania zimnego oleju do smoka pompy i lepkość przez pierwsze minuty pracy, y= po rozgrzaniu/robocza temperatura otocznia i wymagany przy niej film olejowy o danej lepkości). Null/semi/syntetyk to ogólne określenie klasy jakościowej, a więc klasy użytych dodatków. Ja wole ich więcej (tzn. przemyślaną bogatą kompozycję), bo podnoszą możliwości/jakość oleju. W prawie UE zdaje się, że olej z 31% składników syntetycznych może się nazywać syntetykiem, a jest HC. Lepiej żeby miał 50-60% dodatków uszlachetniających. Nadal będzie semi, ale dla MOJEGO silnika będzie lepszy. Np. lepiej na -20 st.C przepłynie przez otwory o średnicy słomki do napojów.
Podam 2 przykłady z autopsji:
1. Znajomego auto 2,0 z LPG na Castrolu 10W40 brało blisko 2l na 10kkm, po wlaniu Fuscha 10W40 zużycie spadło do 0,7l. W obu przypadkach widoczne zużycie zaczynało się po 4 może 5 kkm, bo oleje traciły parametry.
2. Moim AAB robię poniżej 10kkm rocznie, wożę w 50% przebiegu powietrze. Sugerowano mi olej FUCHS SYN MC, który wytrzymuje 10 - 12 kkm, ale wziąłem TITAN UNIMAX PLUS 10W40 (25 - 40 kkm), bo jak mi się trafi wożenie drewna po 8kkm, to przy którym będzie mniejsze zużycie silnika.
To są oczywiście niuanse, a że chodzi o ochronę trących części silnika, to wolę dołożyć 20-50PLN, bo i na paliwie się może opłacić. Pomijając podróbki, niektóre markowe oleje, w PL rozlewa np. Orlen. Jak się poprztykali z pewną marką, stworzyli Platinium. Aha, w mojej leciwej osobówce przy -15 st. C, gorzej kręcił rozrusznik na poprzednim 5W40.
Archaizmem też jest przechodzenie np. po 100kkm z 5Wy na 10Wy, bo tak zrobili mojemu ojcu w ASO.
Zajżyj na http://www.zmienolej.pl/kunena/oleje-si ... vw-t4-2-4d
-
MarKris
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Jeżeli auto jeżdzi na oleju 0w40 lub 5w40 to jeżdzić na nim jak najdłużej się da , nie patrzeć na przebieg , auto może na takim oleju dokulac się do miliona kilometrów nawet w sytuacji jak od nowosci taki miał zalewany. Przebieg nie jest żadnym wyznacznikiem momentu przejścia na inny olej innej klasy. Jedynym wyznacznikiem jest stan i wymiar zużycia silnika.
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Panowie ja zalewam olejem GM 10w40. Już 3 wymiana i jest OK kupuję 5L za 70zł teraz trochę przecholowałem i zrobiło mi się na nim chyba ze 19kkm.
zalewam 6L i jest na max jak go zlewałem było w połowie stanu po 19kkm mam przejechane 440kkm.
Co sądzicie o tym oleju. Prawdopodobnie jest to Mobil ale pewny nie jestem.
Będę zmieniał niebawem i po przeczytaniu tych wszystkich odpowiedzi naprawdę niewiem co wlać.
zalewam 6L i jest na max jak go zlewałem było w połowie stanu po 19kkm mam przejechane 440kkm.
Co sądzicie o tym oleju. Prawdopodobnie jest to Mobil ale pewny nie jestem.
Będę zmieniał niebawem i po przeczytaniu tych wszystkich odpowiedzi naprawdę niewiem co wlać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Podstawowe pytanie, czy spełnia normę VW 505.00 , jeśli nie to nie jeździłbym na takim oleju.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
według specyfikacji jakie ma ten olej to jest on klasy Lotosa, Orlena i innych K2
specyfikacji VW on nie posiada
specyfikacji VW on nie posiada
-
kubik224
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja pierdziele to na czym ja już drugi rok śmigam i to po 19kkm.
Ciekawe co mam w silniku.
Kużwa to co ja mam zalać w dobrej cenie?
Ciekawe co mam w silniku.
Kużwa to co ja mam zalać w dobrej cenie?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na oleju pokroju Lotosu , Orlenu itp... Wczesniej czy pozniej jazda na takim oleju odbije się na silniku ;).
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model: