Akumulatory do T4 - jaki - opinie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Akumulatory do T4 - jaki - opinie
Proponuje taki temat , wiem ze są podobne tematy juz na forum ale prawde mówiąc nie za wiele mozna z nich wywnioskować prócz tego ze większosc ma u siebie aku o pojemnościach 74Ah w 2,5tdi.
Bardziej mi chodzi o to aby tutaj pisać kto jakiej firmy ma aku i ile lat mu juz wytrzymal (jak sie kilka opini na temat jednego aku znajdzie eksploatowanego w T4 to mozna wyciągnąc srednia ile taki aku wytzymac moze ;) ) , no i aby wszystko było w jednym miejscu odnośnie akumulatorów a nie było 10 tematów i czytając kazdy to mozna zgłupiec tylko i za wiele nie wywnioskować.
Jest tego na rynku od groma , Bosch , Varta , Centra , Moll , Westa , Topla , Kager , TopDrive , AD , 4MAX , i inne , wiele mniej znanych firm jest produkowanych przez większe znane koncerny.
Co kto moze polecić , moj wysłuzony Delphi Fredoom 74Ah juz tej zimy odmówił posłuszeństwa , aku mam od 2006 roku więc leci mu juz 8 rok jednakze ten egzemplarz przeżył juz trzy auta u mnie , kupiony był do Citroena c25 1.9D , pózniej trafił do Boxera 2,5td az wkońcu wylądowal w t4. Podejrzewam jak ciepło sie zrobi to i lato jeszcze by przesmigał no ale i tak wymiana jest nie unikniona a i czasem w lecie jak dluzej postal to juz trzeba było go podładować , w Radkowie na zlocie musiałem pozyczyc nawet prądu pewnego ranka z aku jednego ze zlotowiczy aby odpalić auto ;).
Gdyby Delphi nadal produkował akumulatory na rynek wtórny (robią tylko w tej chwili na pierwszy montaz i na rynek chiński jako aku na drugi montaz) to wybór bym miał jasny i brałbym Delphi. Teraz zastanawiam sie nad ukraińską Westą Forse 74Ah /720A lub ten sam aku ale 92Ah /800A, tylko ten większy nie wiem czy sie zmieści bo to juz straszny kloc jest.
Ktoś ma ten akumulator , uzytkuje i moze stwierdzić ile tak srednio pociągnie... wiadomo u jednego moze wytrzymac rok a u kogoś innego 8 lat , ale moze tak srednio wywnioskuje sie z kilku opini czy warty aku zachodu czy nie.Aku jest zbudowany na tej samej zasadzie co Delphi wiec dlatego się ku niemu skłaniam , delphi pamiętam kosztował ponad 400zł , ten kosztuje o tej samej pojemnosci 300zl. Oba o tych samych parametrach 74Ah/720A podane w EN. Szukałem nawet u siebie w miescie gdzie mają te aku i nie znalazlem , ani w necie ani patrząc po sklepach/hurtowniach , dopiero po wysłaniu zapytania do głownego dystrybutora ten mi podpowiedział ze gdzie we Wrocku moga je miec i faktycznie mają.
http://img04.allegroimg.pl/photos/400x3 ... 2863966281
EDIT:
No i zakupiłem dziś aku juz , wkońcu trzeba było... wydatek niezbyt przyjemny bo koszt jakby nie było 300zł a tą kwotę mozna było lepiej spożytkowac. Akumulator taki jak powyzej na foto , czyli Westa Forse 74Ah/720A.
Bardziej mi chodzi o to aby tutaj pisać kto jakiej firmy ma aku i ile lat mu juz wytrzymal (jak sie kilka opini na temat jednego aku znajdzie eksploatowanego w T4 to mozna wyciągnąc srednia ile taki aku wytzymac moze ;) ) , no i aby wszystko było w jednym miejscu odnośnie akumulatorów a nie było 10 tematów i czytając kazdy to mozna zgłupiec tylko i za wiele nie wywnioskować.
Jest tego na rynku od groma , Bosch , Varta , Centra , Moll , Westa , Topla , Kager , TopDrive , AD , 4MAX , i inne , wiele mniej znanych firm jest produkowanych przez większe znane koncerny.
Co kto moze polecić , moj wysłuzony Delphi Fredoom 74Ah juz tej zimy odmówił posłuszeństwa , aku mam od 2006 roku więc leci mu juz 8 rok jednakze ten egzemplarz przeżył juz trzy auta u mnie , kupiony był do Citroena c25 1.9D , pózniej trafił do Boxera 2,5td az wkońcu wylądowal w t4. Podejrzewam jak ciepło sie zrobi to i lato jeszcze by przesmigał no ale i tak wymiana jest nie unikniona a i czasem w lecie jak dluzej postal to juz trzeba było go podładować , w Radkowie na zlocie musiałem pozyczyc nawet prądu pewnego ranka z aku jednego ze zlotowiczy aby odpalić auto ;).
Gdyby Delphi nadal produkował akumulatory na rynek wtórny (robią tylko w tej chwili na pierwszy montaz i na rynek chiński jako aku na drugi montaz) to wybór bym miał jasny i brałbym Delphi. Teraz zastanawiam sie nad ukraińską Westą Forse 74Ah /720A lub ten sam aku ale 92Ah /800A, tylko ten większy nie wiem czy sie zmieści bo to juz straszny kloc jest.
Ktoś ma ten akumulator , uzytkuje i moze stwierdzić ile tak srednio pociągnie... wiadomo u jednego moze wytrzymac rok a u kogoś innego 8 lat , ale moze tak srednio wywnioskuje sie z kilku opini czy warty aku zachodu czy nie.Aku jest zbudowany na tej samej zasadzie co Delphi wiec dlatego się ku niemu skłaniam , delphi pamiętam kosztował ponad 400zł , ten kosztuje o tej samej pojemnosci 300zl. Oba o tych samych parametrach 74Ah/720A podane w EN. Szukałem nawet u siebie w miescie gdzie mają te aku i nie znalazlem , ani w necie ani patrząc po sklepach/hurtowniach , dopiero po wysłaniu zapytania do głownego dystrybutora ten mi podpowiedział ze gdzie we Wrocku moga je miec i faktycznie mają.
http://img04.allegroimg.pl/photos/400x3 ... 2863966281
EDIT:
No i zakupiłem dziś aku juz , wkońcu trzeba było... wydatek niezbyt przyjemny bo koszt jakby nie było 300zł a tą kwotę mozna było lepiej spożytkowac. Akumulator taki jak powyzej na foto , czyli Westa Forse 74Ah/720A.
-
deca247
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Re: Akumulatory do T4 - jaki - opinie
Taki kupiłem 29.10.12r - wczoraj poszedł do reklamacji. koszt 343zł (centra)
a taki kupiłem dzisiaj bosch - koszt po "mega" rabatach 313zł
a taki kupiłem dzisiaj bosch - koszt po "mega" rabatach 313zł
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ja z centrą nigdy nie miałem problemów ,tego co mam już 6 rok mu leci.
A co do busa myślę ,że te 74Ah to trochę mało.Tyle to ja do benzyny kupowałem,a w dieselku więcej znaczy lepiej ,szczególnie zimą.
A co do busa myślę ,że te 74Ah to trochę mało.Tyle to ja do benzyny kupowałem,a w dieselku więcej znaczy lepiej ,szczególnie zimą.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Też mam podobnego BOSCHA, co kolega deca247 już 2 rok i bez żadnych problemów. Mega zadowolony <wink>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem taki bo taki instrukcja wskazuje więc wsumie dlatego poszedłem w kierunku tego aku. Forse więszy to dopiero 92Ah i jak sprawdziłem wymiary to miesci sie na styk z bokiem plastykowej scianki od strony silnika. U mnie znów od nie wejdzie bo ja mam tam upchane jeszcze dwa moduły więc i tak lipa...orel11 pisze:74Ah to trochę mało.
Poprzednio miałem 74Ah w dieslu 2,5TD i wytrzymał 5 lat ,przelozyłem do tego i w tym kolejny rok , a jeszcze jezdził wczesniej w 1.9D , tam juz był kupiony za duzy bo w/g instrukcji powinien miec 60Ah w tym 1.9D.
Ten Forse jest o tyle dobry ze ma większy prąd rozruchowy , 720A (w/g EN) gdzie wiekszosc 80Ah ma mniejszy lub taki sam.
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Sterciu w 2,5 TDI miałem przez 5 lat aku firmy MOLL 95 Ah a przede mną właściciel też musiał na nim śmigać, data na nim produkcji była 2003 rok więc wytrzymał 9 lat. Cały czas myślałem, że to jakiś no name aku i dopiero jak go wytargałem bo wyzionął ducha to zobaczyłem, że to MOLL polecany przez ADAC i mało dostępny w Polsce, jedyna hurtownia/sklep na necie to Warszawka.
Nowy zakupiony we wrześniu zeszłego roku to Bosch Silver jak u kolegi deca247 tylko, że 100 Ah (dodam, że trochę wysoki i miałem problem z podłączeniem klem do niego)
Bosch póki co sprawuje się dobrze, a moll był idealny przy mojej częstych odpalaniach auta, które dziennie wynosiło od 50 do przy dobrych dniach 100 +- odpaleń.
Nowy zakupiony we wrześniu zeszłego roku to Bosch Silver jak u kolegi deca247 tylko, że 100 Ah (dodam, że trochę wysoki i miałem problem z podłączeniem klem do niego)
Bosch póki co sprawuje się dobrze, a moll był idealny przy mojej częstych odpalaniach auta, które dziennie wynosiło od 50 do przy dobrych dniach 100 +- odpaleń.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
3 zimę katuję mało znany Artica Bosch 100Ah i póki co sprawuje się bez zastrzeżeń a zdarzyło się go rozładować do zera parę razy. ;)
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
ja zawsze kupowałem do t4 100 ah (dokładałem ogrzewanie niezależne). Ledwo wchodzi,ale na rozruszniku można jeździć. :D
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Moje auto zimą jezdzi od czasu do czasu więc teraz bede aku wyciagał jak auto bedzie dłuzej stało. Więc zim ja się nie boje , bac sie zaczełem juz jazdy latem na obecnym bo jak zostawiłem na dłuzszą chwilę radio włączone w aucie na postoju to zdarzało się ze kręcił ostatkami sił juz...
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Ja miałem CENTRĘ 74 Ah 680 i powiem Wam szczerze , że nie byłem z niej zbytnio zadowolony.
Niedawno kupiłem VARTĘ SILVER 74 Ah 750 , zobaczymy jak się będzie sprawować..
Niedawno kupiłem VARTĘ SILVER 74 Ah 750 , zobaczymy jak się będzie sprawować..
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Centra juz dawno spadła na psy , jaki aku centry nie miałem to zawsze z nim problemy miałem... odkąd Centra nalezy do Exide to aku spadły mocno na jakości...
Powiem Wam coś ciekawego co sie dziś przy zakupie aku dowiedziałem. W/g katalogu sprzedawca sprawdzil to do mnie do 2,5TDi powinien być 74Ah , podobno gdy sie włozy większy i bedzie trzeba zareklamować go to z miejsca nie uznają reklamacji jak sie poda w forumularzu reklamacyjnym markę , model , rocznik auta i nie bedzie sie zgrywał z katalogami producenta aku... Dziwne to dla mnie ale w tym kraju juz mnie nic nie powinno zdziwić...
Powiem Wam coś ciekawego co sie dziś przy zakupie aku dowiedziałem. W/g katalogu sprzedawca sprawdzil to do mnie do 2,5TDi powinien być 74Ah , podobno gdy sie włozy większy i bedzie trzeba zareklamować go to z miejsca nie uznają reklamacji jak sie poda w forumularzu reklamacyjnym markę , model , rocznik auta i nie bedzie sie zgrywał z katalogami producenta aku... Dziwne to dla mnie ale w tym kraju juz mnie nic nie powinno zdziwić...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak juz o aku to moze się powtarzac bede ale u mnie te akumulatory zdobyly zaufanie , z racji ze busy duzo jezdziły zawsze to te aku były kupowane i nigdy , ale to nigdy nie padl taki aku wczesniej jak po 7 latach. Więc je mógłbym polecic gdyby nie fakt ze juz ich nie ma.... Delphi Freedom , fotki aku ponizej. Jakby ktoś kiedys taki trafił nowy to smiało moze kupowac... zresztą Delphi to dawne Delco , firma słyneła z zywotnych aku , pózniej Delphi Electronic And Safety przejeło ją.
http://image5.sahibinden.com/photos/43/ ... 55247r.jpg
http://www.mybait.de/images/product_ima ... _719_0.jpg
U mnie smigają cztery auta na nich , wsumie pięc ale t4 nie licze bo dzis kupilem juz nowy do niego.
Odpowiednio jedna toyota carina e od 2001 roku na takim 60Ah smiga i aku jeszcze zyje (12 lat juz) , druga Toyota carina e od 2002 roku na takim 60Ah smiga (11 lat), Yaris od nowosci ma 45Ah tej firmy (rocznik auta 2007 więc aku ma 6 lat), Sprinter 85Ah równiez od nowosci miał i przezyl aku w nim 6 lat z tymze tutaj przebieg go bardziej dobił bo zrobił na nim jakies 600~700kkm a co za tym idzie był mocno eksplatowany (w/g mnie ten aku to ewenement ze tyle dał rade), w t4 74Ah , najpierw ten aku był w citroenie c25 , pózniej przełozony do boxera 2,5td i od roku po sprzedazy boxera wylądowal w t4. W tym ostatnim miałem problem z biegunem minusowym poniewaz w boxerze byl za gruby do klemy i zostal przypilowany i w t4 non stop miałem problem braku styku tejze klemy i chyba to dobiło ten aku bo sie nie ladował w czasie jazdy jak nalezy (wytrzymał 7 lat). Więc do nich mam zaufanie i wiem ze mogą pociagnąc dłuzej a firma jak narazie się wycofala z rynku wtórnego , jedynie w chinach sprzedają na drugi montaz je. Na pierwszy montaz jednak nadal idą , zwlaszcza do japończyków i amerykańców.
Aha , dodam ze sprinter ma drugi aku dodatkowy i tez oryginał z logo mercedesa , w narozniku naklejki na aku jest logo Delphi , pojemnosc 74Ah ale jest on w nim od nowosci i jeszcze daje rade , ale on jest glownie od webasta i dodatkowych pierół , oswietlenia wewnetrznego itd.
Czekam az wkońcu firma wróci moze na inne rynki jak chiński...
http://am-pl.delphi.com/products/parts/ ... ery-china/
http://image5.sahibinden.com/photos/43/ ... 55247r.jpg
http://www.mybait.de/images/product_ima ... _719_0.jpg
U mnie smigają cztery auta na nich , wsumie pięc ale t4 nie licze bo dzis kupilem juz nowy do niego.
Odpowiednio jedna toyota carina e od 2001 roku na takim 60Ah smiga i aku jeszcze zyje (12 lat juz) , druga Toyota carina e od 2002 roku na takim 60Ah smiga (11 lat), Yaris od nowosci ma 45Ah tej firmy (rocznik auta 2007 więc aku ma 6 lat), Sprinter 85Ah równiez od nowosci miał i przezyl aku w nim 6 lat z tymze tutaj przebieg go bardziej dobił bo zrobił na nim jakies 600~700kkm a co za tym idzie był mocno eksplatowany (w/g mnie ten aku to ewenement ze tyle dał rade), w t4 74Ah , najpierw ten aku był w citroenie c25 , pózniej przełozony do boxera 2,5td i od roku po sprzedazy boxera wylądowal w t4. W tym ostatnim miałem problem z biegunem minusowym poniewaz w boxerze byl za gruby do klemy i zostal przypilowany i w t4 non stop miałem problem braku styku tejze klemy i chyba to dobiło ten aku bo sie nie ladował w czasie jazdy jak nalezy (wytrzymał 7 lat). Więc do nich mam zaufanie i wiem ze mogą pociagnąc dłuzej a firma jak narazie się wycofala z rynku wtórnego , jedynie w chinach sprzedają na drugi montaz je. Na pierwszy montaz jednak nadal idą , zwlaszcza do japończyków i amerykańców.
Aha , dodam ze sprinter ma drugi aku dodatkowy i tez oryginał z logo mercedesa , w narozniku naklejki na aku jest logo Delphi , pojemnosc 74Ah ale jest on w nim od nowosci i jeszcze daje rade , ale on jest glownie od webasta i dodatkowych pierół , oswietlenia wewnetrznego itd.
Czekam az wkońcu firma wróci moze na inne rynki jak chiński...
http://am-pl.delphi.com/products/parts/ ... ery-china/
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Vartę miałem kiedyś i też mogę polecić, generalnie kupuję albo Boscha, albo właśnie VARTę, nigdy nie było z nimi problemów w żadnym aucie.
-
deca247
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- Kontakt:
Kolega ma w VW passacie 1.9 tdi aku centry - który juz ma blisko 5 rok - chyba raz go doładował prostownikiem
Centra była dobrym producentem - ale niestety juz poleciała z jakoscia - kupowałem aku u kolegi w sklepie motoryzacyjnym - kupiłem z jego polecenia, 1.5 roku sprzedal blisko 200sztuk - własnie centry - reklamacji było 4 czy 5 sztuk - wiec co mógł innego powiedzieć - bierz! - wiec wziąłem i długo się nie nacieszyłem - takie moje szczęście...
zobaczymy jak bosch bedzie sie sprawował
A co do reklamacji, to wg. katalogu mam wybrany posredni aku - wiec chyba nie bedzie problemu z reklamacja
Katalog katalogowi nie równy - inne zalecenia katalogu centry inne boscha
Centra była dobrym producentem - ale niestety juz poleciała z jakoscia - kupowałem aku u kolegi w sklepie motoryzacyjnym - kupiłem z jego polecenia, 1.5 roku sprzedal blisko 200sztuk - własnie centry - reklamacji było 4 czy 5 sztuk - wiec co mógł innego powiedzieć - bierz! - wiec wziąłem i długo się nie nacieszyłem - takie moje szczęście...
zobaczymy jak bosch bedzie sie sprawował
A co do reklamacji, to wg. katalogu mam wybrany posredni aku - wiec chyba nie bedzie problemu z reklamacja
Katalog katalogowi nie równy - inne zalecenia katalogu centry inne boscha
-
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: eurovan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
w życiu już centry nie polecę, ani jej nie zaufam, kupiłem do BeeMWe, jeżdżę tylko w mieście, aku z podwyższonym rozruchem. wytrzymał 2 lata. kupiłem używaną Vartę 3 lata temu i jak będę miał kupić następny, to tylko Varta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Akumulatory Moll`a we Wrocku mozna w kilku sklepach kupic bez problemu (w jednym nawet kupiłem kiedys taki), praktycznie w kazdym zajmującym sie tylko sprzedażą akumulatorów we Wrocku. Moll`a miałem juz w jednym busie kiedys , kupilem nowy i posłuzył 3 lata po czym poszedł na smieci z powodu takiego iż oberwał podczas kolizji. Przez te trzy lata problemow nie było z nim. Niestety drogi był jak cholera wtedy i drugi raz nie kupilem juz go tylko wlasnie wyzej wspomnianego Delphi zakupiłem z którym po 4 miesiącach auto zostało sprzedane więc nie wiem czy nadal z nim jezdzi czy nie. A auto sprzedane zostało gdzies tak w okolicach 2006 roku. Jeszcze przypomniało mi się ze do Berlingo tez kupiłem Delphi Freedom 60Ah w 2000 roku i w 2005 roku auto zostalo sprzedane z tym aku , też nie było problemów z nim przez ten okres.peter pisze:Sterciu w 2,5 TDI miałem przez 5 lat aku firmy MOLL 95 Ah a przede mną właściciel też musiał na nim śmigać, data na nim produkcji była 2003 rok więc wytrzymał 9 lat. Cały czas myślałem, że to jakiś no name aku i dopiero jak go wytargałem bo wyzionął ducha to zobaczyłem, że to MOLL polecany przez ADAC i mało dostępny w Polsce, jedyna hurtownia/sklep na necie to Warszawka.
Bosch`a Silver 100Ah ale jeszcze w starym wydaniu (czarny i tylko góra srebrna) , kupiony w 1998 lub 1999 roku , tez słuzyl bezawaryjnie w Peugeocie J5 2,5D do czasu sprzedazy w 2004 lub 2005 roku (juz nie pamiętam dokladnie), no ale wtedy to były inne czasy i inne aku. Więc patrząc po tym aku to spokojnie mógłbym go polecic. Pózniej juz tylko wsumie jak pisałem wczesniej Delco i pózniejsze Delphi kupowałem do czasu az nie znikły z rynku po kłopotach finansowych tejze fabryki... która powoli się odradza patrząc po dostepnosci tych aku w chinach... tylko dlaczego akurat w chinach tylko... ??
http://images30.fotosik.pl/182/45f885ea3522d514.jpg
Moll dobry aku ale cena moze troche zniechęcic bo czasem patrząc na aku marki Bosch/Varta i innych podobnych producentów to Moll o tej samej pojemnosci potrafi byc drozszy o dwie stówy niejednokrotnie. No ale coś za coś....
Moll`a miałem takiego czarnego tylko 100Ah , więc dobry to byl aku tylko drogi...
http://akumulatory-plock.pl/files/57412mol.jpg
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
że drogi moll to fakt ale dobry, przynajmniej mi długo służył.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
A teraz każdy by chciał mieć dobre za grosze.Sterciu pisze:
Moll dobry aku ale cena moze troche zniechęcic bo czasem patrząc na aku marki Bosch/Varta i innych podobnych producentów to Moll o tej samej pojemnosci potrafi byc drozszy o dwie stówy niejednokrotnie. No ale coś za coś.... ]
A później zdziwiony że padło to czy tamto.
Jak ma być tanie to tylko kosztem jakości.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No nie wiem , bo Delphi był od moll`a o jakies 150zł tańszy o taj samej pojemnosci a aku Delphi u mnie bardzo długą żywotnośc miały i oby te co mam nadal jeszcze służyły. Tylko to inne lata były , moze teraz i delphi by tani nie był. Narazie testować bede Weste Forse , w/g mnie aku nie nalezy do drogich a opinie ma dośc dobrą w necie.mariuszgim pisze:A teraz każdy by chciał mieć dobre za grosze.Sterciu pisze:
Moll dobry aku ale cena moze troche zniechęcic bo czasem patrząc na aku marki Bosch/Varta i innych podobnych producentów to Moll o tej samej pojemnosci potrafi byc drozszy o dwie stówy niejednokrotnie. No ale coś za coś.... ]
A później zdziwiony że padło to czy tamto.
Jak ma być tanie to tylko kosztem jakości.
Czym sie jeszcze Dephi charakteryzował , ze był to szczelnie zamkniety akumulator , mozna było go nawet do góry nogami zamontować (co demonstrował mi nawet sprzedawca). Pamiętam jak dawno temu mi sprzedawca w jednym ze sklepów je polecal własnie to wtedy na tamte czasy był to jedyny szczelnie zamkniety akumulator który nawet zadnych korków nie mial ukrytych po naklejkami , listewkami i innymi tego typu rzeczami jak ma większosc bezobslugowych aku. Dla porównania , wczoraj obróciłem lekko wyjety do ladowania ze smarta Bosch silver i odrazu pokazał sie elektrolit wyciekający z niego. Niestety ten aku w smarcie non stop się rozladowuje , auto postoi dwa-trzy dni w mrozne dni i noce i juz nie odpali na nim, ale auto było z nim kupione , z racji ze jest w kabinie wygląda jak nówka , w/g daty produkcji na nim jest z 2008 roku , w tym auto u nas 1,5 roku stało niejezdzone z wyjetym aku. Ale tu prawdopodobnie siedzą lozyska w alternatorze , bo po zalozeniu nowego paska kilka dni temu i prawidłowemu naciagowi zaczely dochodzi od strony alternatora odglosy jakby betoniarka pracowala jakas tam ;). Jak ktoś wie jaki odgłos wydaje mieszająca betoniarka to taki dochodzi od strony silnika teraz ;). Więc tez raczej wina tego alternatora jest ze chyba nie ładuje jak nalezy tego aku.
Tak patrząc na ceny Moll`a to niewiele więcej juz dokładając mozna kupic Optimę zelową... Aku w pełni bezobsługowy i powienien spokojnie 10 lat posłuzyc.
-
Bercik
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam. Ja tez mam aku w zoltym kolorze. Dzis jednak sprawdzilem i jest to ATLANT EXPORT made in Kazachstan. 77 Ah, 720A(EN) waga 18 kg. Czy ktos mial do czynienia z taka bateria ? Kupilem T4 w zeszlym roku z tym aku. Wlasciciel poprzedni zainwestowal w takie cudo tuz przed sprzedaza. Narazie bez problemu.
-
robfra
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Kombi
- Opis: AAB + DCW
- Kontakt:
To nie jest wyrób kitajski więc już niezły. W Kazachstanie też różnie z temp. więc i jakość powinna być. Tym bardziej z napisem Export.
-
Bercik
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Na allegro nie ma takich. Google pokazuje tylko Rosyjskie strony. Z ciekawosci sprobuje jutro ustalic gdzie go kupil i za ile.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
miał, bo padł mi w zeszłym roku latem w austrii w drodze do domu z chorwacjiSterciu pisze:Ktoś ma ten akumulator , uzytkuje i moze stwierdzić ile tak srednio pociągnie...
co mogę napisać, hmmm
w T4 miałem go ponad 4 lata, wcześniej jeździł (ok 2 lata) w moim ex W201 2,0d gdzie w wieksze mrozy musiałem długo kręcić merca zanim zapalił, co ciekawe przez okres użytkowania nigdy nie był doładowywany prostownikiem <33> , to mocna ukraińska konstrukcja warta tych pieniędzy
chciałem ponownie Force-a, ale znajomy co ma hurtownie aku już nimi nie handluje i kupiłem w dobrej cenie Toplę
zobaczymy ile wytrzyma :mrgreen:
-
Bercik
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tak wyglada to moje aku. Nic wiecej nie udalo mi sie ustalic.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
anasahim
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: AAB T4 TRANSPORTER
- Kontakt:
Jest tylko jeden król a jest nim BOSCH SILVER S4 72 AH 680A jednego miałem 5 lat!!! i ani razu nie padł ...zima nie zima , az chciał wyrwać rozrusznik....teraz mam drugi ....i dodam ze mam 2 wzmacniacze i pełno różnistych swiatełek, wiatraczków i Bog wie co tam jeszcze mam i zawsze odpalam na cyknięcie.....bosch i jeszcze raz bosch ...warto dołożyc te 50-100 zł.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kolega chyba smie zartować z tym królem ??anasahim pisze:Jest tylko jeden król a jest nim BOSCH SILVER S4 72 AH 680A
Przykro mi to mówić ale Bosch nie jest wart swojej ceny... Wersja Silver wytrzymuje u mnie tyle samo co inne akumulatory mniej znanych firm. Niekwestionowanym liderem zawsze bylo Delco pózniejsze Delphi pod wzgledem jakosci i wytrzymalości (co praktycznie kazdy sprzedawca akumulatorow znający te aku potwierdzał), z racji braku dostępu do tych akumulatorow i wycofania się z rynkow europejskich szukalem godnego następce i niestety Bosch nim nie został...jednego miałem 5 lat!!! i ani razu nie padł ...zima nie zima , az chciał wyrwać rozrusznik....teraz mam drugi ....i dodam ze mam 2 wzmacniacze i pełno różnistych swiatełek, wiatraczków i Bog wie co tam jeszcze mam i zawsze odpalam na cyknięcie.....bosch i jeszcze raz bosch ...warto dołożyc te 50-100 zł.
Teraz testuje Veste Forse i nie ma najmniejszych problemow z nim , a tam pracuje duzo odbiornikow na nim jak równiez rozrusznik potrafi często być uzywany. Niestety dla Boscha srebrnego , Centry , Exide , Varty z tych wyzszych serii 3 lata to zawsze jest maks ich mozliwości u mnie. Zobaczymy jak Forse się spisze , do drugiego auta kupilem rowniez taki Forse i jestem z niego zadowolony jak do tej pory. Forse zostal wlozony po tym jak wlasnie po 2 latach i 2 zimach srebrny Bosch powiedzial dośc....
Niestety Bosch`ów mialem juz sporo i... aku jak aku , porownywalny z Vartą , Exide i podobnych z podobnej półki. Napewno od Boscha jest lepszy Moll.
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4 multivan
- Kontakt:
Moim zdaniem zaden z tych akumulatorów nie jest dla mnie, od lat mam zaufanie do jednej firmy OPTIMA:
podgladowy link:
http://e-battery.pl/12-akumulatory-optima
przy duzych mrozach - 20 -30 kreci jak szalony , inna technologia, warto zainwestować, akumulatory te NIGDY mnie nie zawiodły.
podgladowy link:
http://e-battery.pl/12-akumulatory-optima
przy duzych mrozach - 20 -30 kreci jak szalony , inna technologia, warto zainwestować, akumulatory te NIGDY mnie nie zawiodły.
-
batabaki
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Dzień Dobry
I jak tam Sterciu się sprawuje twój Akumulator WESTA FORSE ???
Pytam bo też jestem zmuszony zakupić akumulator, biorę pod uwagę:
- Akumulatory Delphi
- Akumulatory Moll
I jak tam Sterciu się sprawuje twój Akumulator WESTA FORSE ???
Pytam bo też jestem zmuszony zakupić akumulator, biorę pod uwagę:
- Akumulatory Delphi
- Akumulatory Moll