www.t4-forum.pl - Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Westfalia: Polskie Forum VW T4 Transporter, Multivan, Caravelle, Camper, Westfalia
Witajcie
Mimo braku chęci rozmowy o tym samym problemie poruszanym ponad rok wcześniej postanowiłem ponownie spróbować.
Mianowicie, pojawiający się od dłuższego czasu problem pojawiającej się kontrolki oleju oraz sygnału dźwiękowego podczas jazdy. jak już wspomniałem poruszałem jakiś czas temu problem na forum i miałem przeróżne podpowiedzi diagnozy i pomocy, które raczej nie okazały się "do końca" słuszne. Testowałem różne sytuacje przebiegu trasy i już jestem głupi. Podczas spokojnej jazdy do 90 na trasie, lato czy zima, podczas wyprzedzania przy
110, przy jeździe szosowej 140, na zakrętach, itp. Przeważnie na ciepłym
silniku. Tylko podczas jazdy, po naprawi alternatora nigdy na postoju. Oczywiście stan oliwy jest
w silniku. Misa zdjęta i ssak sprawdzony. Czujnik ciśnienia w bloku wymieniony. Alternator dwukrotnie wyjęty i
regenerowany, nie tylko szczotki, łożyska ale i toczony komutator, komp
podłączany i nic nie wykazuje. Czujnik oleju wymieniany na oryginał wprawdzie ze
szrotu. Nie wiem co jeszcze bo podpowiedzi na forum było tak wiele, że nie
sposób wszystkich części powymieniać. Zaznaczam, iż nie naprawiam auta sam,
korzystam z usług kolegi mechanika i mam już dość męczenia go
przypominaniem o moim problemie przy każdej wizycie u niego np. przy
wymianie końcówek układu kierowniczego. On ręce rozkłada i do serwisu lub
neta wysyła.
Zauważyłem również, że kilku z Was jest z Warszawy a ja bardzo często bywam
tygodniami w Warszawie. Może ktoś z Was znalazłby czas i chęć na osobistą diagnozę?
Proszę i pozdrawiam Sławek
tel. 0506166011
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 14:45 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:ort. i literówki
Przybieram się właśnie do wymiany czujnika ciśnienia w głowicy bo o nim nie wiedziałem a na forum o nim piszecie. Może faktycznie zmierzę ciśnienie oleju. Nie wiem ile powinno wskazać na manometrze? A może ponownie wymienić czujnik oleju ten w misie. Raz wymieniałem ale na używkę ze szrotu. Koszt nowego 150 pln i jest na zamówienie. Nie ma możliwości zwrotu w razie złej diagnozy.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 14:44 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:literówka
Przybieram się właśnie do wymiany czujnika ciśnienia w głowicy bo o nim nie wiedziałem a na forum o nim piszecie
w 2.5TDi nie ma czegoś takiego jak czujnik ciśnienia w głowicy, czujnik ciśnienia jest w bloku
fachura2005 pisze:
. Może faktycznie zmierzę ciśnienie oleju. Nie wiem ile powinno wskazać na manometrze?
przy temperaturze silnika min. 80 st, przy 2000obr powinno być minimalnie 2 bary potem rosnąć wraz z obrotami
manometr wkręcamy w miejsce czujnika w bloku silnika
A już miałem prosić mechanika o poszukanie drugiego czujnika ciśnienia. Ostatnio właśnie ten czujnik w bloku został wymieniony. Dziękuję za wskazówki i kontakt. Skontaktuję się osobiście. Pozdrawiam.