Wysoki dach vs normalny - różnice w spalaniu

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
pilachgt
Nowy T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: Multivan T4
Kontakt:

Wysoki dach vs normalny - różnice w spalaniu

Nieprzeczytany post autor: pilachgt »

Nie wiedziałem za bardzo gdzie umieścić ten temat, więc wrzucam tutaj.

Ciekawi mnie ile wyższe spalanie na trasie ze względu na opory będzie miała t4 z wysokim dachem.
Głownie chodzi mi o spalanie 2,5B/LPG

Miał ktoś do czynienia z t4 z tym samym motorem ale o różnej wysokości dachu?
Bandit
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto: Transporter
Kontakt:

Re: Wysoki dach vs normalny - różnice w spalaniu

Nieprzeczytany post autor: Bandit »

Nie odpowiem na Twoje pierwotne pytanie, jednak nawiąże trochę do niego.
Jakiś czas temu w znanym tygodniku motoryzacyjnym zrobili test spalania angażując w to typowe samochody typu hatchback, sedan i auta SUV czy Van. Były to różne modele i różne marki ale silnikami możliwie zbliżonymi do siebie. Kryteria pokonywanego odcinka testowego były dla każdego z uczestników identyczne. I tak na tym samym dystansie wynoszącym 100 km różnica między niskimi a wyższymi autami wyniosła średnio 1 l.

Pomiędzy wysoką a niską Teczką jest różnica 490 mm, myślę że taką podobną różnicę można przyjąć w przypadku aut testowych o których napisałem powyżej. Kończąc mój post zmierzam do tego, iż można spodziewać się co najmniej takiej właśnie różnicy w spalaniu. Choć uważam, że w przypadku dostawczaka będzie to jeszcze większa różnica.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”