d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: t4 for ever
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
D3WZ jest mocniejszy -a moje D3W po wymianie swiecy nie dziala a teraz mam cyrki z motorem znaczy ;przy rannym odpalaniu trzesie ,pierdzi ,nie lapie obrotow jakby nie palil na wszystkie gary, a po 5 kreceniu odpala i kupaaaa dymu.
-
l3l0
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam . Są piecyki D3WZ lub D3WS różnią sie tym ze jeden to dogrzewacz czyli zuheizer a S to StandHeizung czyli pełne ogrzewanie .
Odnośnie podłączenia świecy pod aku będzie sie grzać natomiast po włożeniu do pieca nie będzie potrafiła sie odpowiednio nagrzać żeby odpalić mieszanke . Piece D3W w zależności od produkcji miały niektóre "sitka paliwa" które sie wymienia , najgorzej gdy jest tylko palnik bez sitka bo lubi zabijać się sadzą i piec nie odpali a będą tylko kłęby dymu białego czarnego i zalewający się piec ropą .
Odnośnie podłączenia świecy pod aku będzie sie grzać natomiast po włożeniu do pieca nie będzie potrafiła sie odpowiednio nagrzać żeby odpalić mieszanke . Piece D3W w zależności od produkcji miały niektóre "sitka paliwa" które sie wymienia , najgorzej gdy jest tylko palnik bez sitka bo lubi zabijać się sadzą i piec nie odpali a będą tylko kłęby dymu białego czarnego i zalewający się piec ropą .
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Witam po raz pierwszy na forum. z tego co wyczytałem w tym wątku posiadam dogrzewacz hydronic D3WZ. nigdzie nie znalazłem zdjęcia mojego panelu sterowania.
http://s14.postimage.org/q99g9wuwd/12110024.jpg
Czy ktoś z forumowiczów może zidentyfikować to coś i podać instrukcję obslugi. Nie mam pojęcia czy moje dogrzewanie działa bo jest na +sie, ponad to wyświetlacz tylko mryga i nie reaguje na przyciskanie i przytrzymywanie przycisków. mryga również po wyłączeniu kluczyków. Auto jest dla mnie nowe i nic za bardzo o nim nie wiem. czy sam dogrzewacz powinien mrugać bez kluczyków czy też może to być ogrzewanie postojowe?
Z tyłu posiadam nawiew a pod autem jest dmuchawa.
http://s16.postimage.org/62jea42s1/12110025.jpg
z góry dzięki
http://s14.postimage.org/q99g9wuwd/12110024.jpg
Czy ktoś z forumowiczów może zidentyfikować to coś i podać instrukcję obslugi. Nie mam pojęcia czy moje dogrzewanie działa bo jest na +sie, ponad to wyświetlacz tylko mryga i nie reaguje na przyciskanie i przytrzymywanie przycisków. mryga również po wyłączeniu kluczyków. Auto jest dla mnie nowe i nic za bardzo o nim nie wiem. czy sam dogrzewacz powinien mrugać bez kluczyków czy też może to być ogrzewanie postojowe?
Z tyłu posiadam nawiew a pod autem jest dmuchawa.
http://s16.postimage.org/62jea42s1/12110025.jpg
z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, 21:11 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie rozpoczynamy dużą literą
Powód: Zdanie rozpoczynamy dużą literą
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
kolego weź przeczytaj ten temat od początku dokładnie i kilka innych na forum
D3WZ w oryginale nie ma żadnego sterownika - działa samoczynnie i automatycznie
co ty masz za przeróbkę to patrząc tylko na ten zegar ciężko powiedzieć ( bo oryginał to nie jest ) - może masz dogrzewacz przerobiony na postojowe, a może masz dołożone jakieś postojowe, a bez wiedzy co masz i jak zrobione ciężko udzielić pomocy
po drugie ta kratka z tyłu to jest wylot od zwykłej tylnej nagrzewnicy i z ogrzewaniem postojowym nie ma nic wspólnego ( co jakbyś zamiast od razu pisać post poczytał forum też byś wiedział )
co ty masz za przeróbkę to patrząc tylko na ten zegar ciężko powiedzieć ( bo oryginał to nie jest ) - może masz dogrzewacz przerobiony na postojowe, a może masz dołożone jakieś postojowe, a bez wiedzy co masz i jak zrobione ciężko udzielić pomocy
po drugie ta kratka z tyłu to jest wylot od zwykłej tylnej nagrzewnicy i z ogrzewaniem postojowym nie ma nic wspólnego ( co jakbyś zamiast od razu pisać post poczytał forum też byś wiedział )
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Kolego masz dogrzewacz d3wz rozbudowany do ogrzewania postojowego . To coś jak nazywasz to mini zegar firmy eberspachera, instrukcję masz do ściągnięcia na http://ogrzewaniapostojowe.pl/downloads.php?cat_id=2 mruga bo jest niezaprogramowany, sprawdź czy masz podłączone to pod 2 akumulator, jeżeli nie to będzie się resetował za każdym razem
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
szukałem , czytałem i o moim sterowniku nic nie wycztałem, dlatego napisałem posta.Kenobi pisze:kolego weź przeczytaj ten temat od początku dokładnie i kilka innych na forum
według forum i opisów powinien akumulator być pod siedzeniem kierowcy ale go nie ma. jest za to cienki kabelek wychodzący z prawej strony u dołu konsoli idący w okolice siedzenia pasażera metr kabla z + i minusen, zakończony samiczkami. wątpie żeby to było do dodatkowego akumulatora. poza tym dopiero poznaję auto i uczę się go. aktualnie jestem za miedzą i dopiero sprawdzę u fachowców w grudniu. teraz przynajmniej wiem, że mam dodatki w aucie <sarkastyk> dzięki z rozpoznanie sterownika i instrukcję
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Posiada ktoś może zdjęcia dogrzewacza po zdjęciu wanny ew po zdjęciu przodu ?
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Sharan, Cordoba
- Opis: DOGRZEWACZE i OGRZEWANIA POSTOJOWE: EBERSPACHER I WEBASTO
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
W tym aucie masz dołożony moduł ogrzewania postojowego. Zegarek musisz ustwić na obojetnie jaką godzinę, wcisnąć płomyk i poczekać. Napisz co sie wtedy dzieje: powinien odpalić piec D3WZ, zadziałać klimatronik - ustawienie klap, delikatny nawiew, pompka płynu.arkolek pisze:szukałem , czytałem i o moim sterowniku nic nie wycztałem, dlatego napisałem posta.Kenobi pisze:kolego weź przeczytaj ten temat od początku dokładnie i kilka innych na forum
według forum i opisów powinien akumulator być pod siedzeniem kierowcy ale go nie ma. jest za to cienki kabelek wychodzący z prawej strony u dołu konsoli idący w okolice siedzenia pasażera metr kabla z + i minusen, zakończony samiczkami. wątpie żeby to było do dodatkowego akumulatora. poza tym dopiero poznaję auto i uczę się go. aktualnie jestem za miedzą i dopiero sprawdzę u fachowców w grudniu. teraz przynajmniej wiem, że mam dodatki w aucie <sarkastyk> dzięki z rozpoznanie sterownika i instrukcję
Piec wodny Hydronik i ogrzewanie powietrzne stanowią dwa odrębne podzespoły w aucie. Nie można ich razem połaczyc np. wspólnym sterowaniem, bo chyba o to pytasz.amax pisze:Przebrnąłem cały temat, mądrzejszy co nieco jestem ale... i tak pytanie.
Mam u siebie zamontowane fabrycznie, dogrzewacz i suche Webasto. I teraz pytanie: jak spiąć to w jedną całość, żeby sterownikiem od webasta załączać dogrzewacz ?
EDIT
Jeszcze jedno małe pytanie: czym się różni podgrzewacz "D3WZ" od "D3W" ?
D3WZ i D3W to to samo, spotkałem sie z takimi piecami, mają 3 kW mocy, chociąż mogą sie róznić sterownikami.
Zerknij na początek tematu, pierwszy post z fotkami, czy ci to wystarczy, czy chcesz forki od dołu, czy rozbebeszonego pieca?wilu8 pisze:Posiada ktoś może zdjęcia dogrzewacza po zdjęciu wanny ew po zdjęciu przodu ?
Dal bym linki do innych for gdzie są fajne opisy, tylko tu zadaje sie nie wolno !?
Pozdrawiam.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
rozbebeszony D3WZ jest tutaj:Stefano pisze:czy rozbebeszonego pieca?
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t=3069
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Widziałem, zrobiłeś kawał dobrej roboty, fajna sprawa i z fotkami!!Kenobi pisze:rozbebeszony D3WZ jest tutaj:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=16&t=3069
Tak to jest piec od T4 o numerze sterownika 252121, czyli wersja z "gaźnikiem" z sitkiem, natomiast wczesniej były 251864 wesja "z bespośrednim wtryskiem" bez sitka.
Pozdrawiam.
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam. Posiadam D3WZ przerobione na dodatkowe. Dzisiaj moja mądra głowa postanowiła włączyć ogrzewanie przy włączonym silniku. Zastartowało i potem stanęlo. Wydaje mi się, że się spaliło bo padł bezpiecznik, coś się przydimiło przy piecu i po wymianie bezpiecznika zegar nie świeci. Czy mogło się spalić? Czy szukać gdzieś dalej?
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ale nowego bezpiecznika nie pali? Trzeba teraz sprawdzić czy dochodzi napięcie do pieca. Mógł pójść zawilgocony i nieszczelny sterownik, a może tylko upaliło nadgnity kabelek.
Pozdr.
Pozdr.
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Nowego bezpiecznika nie pali. Po zmianie bezpiecznika kopci się kaseta(sterownik) i dym leci z rury ssącej. Trzeba zmienić górę albo poszukać coś nowego <44>
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
To jednak sterownik, płytka dostała wilgoci poprzez nieszczelności i zwarcie wypala srodek.
Wyłącz to szybko, wyjmij ten bezpiecznik, bo swajczysz całe auto.
Pozdr.
Wyłącz to szybko, wyjmij ten bezpiecznik, bo swajczysz całe auto.
Pozdr.
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Mogę ci wysłać taki piec D3WZ, lub sam sterownik. :)
Pozdr.
Pozdr.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Dlaczego nie mozna wlaczac takiego ogrzewania przy pracujacym silniku?arkolek pisze:Witam. Posiadam D3WZ przerobione na dodatkowe. Dzisiaj moja mądra głowa postanowiła włączyć ogrzewanie przy włączonym silniku. Zastartowało i potem stanęlo. Wydaje mi się, że się spaliło bo padł bezpiecznik, coś się przydimiło przy piecu i po wymianie bezpiecznika zegar nie świeci. Czy mogło się spalić? Czy szukać gdzieś dalej?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dla mnie też dziwne, w oryginale D3WZ działa tylko przy uruchomionym silniku
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Widocznie wskutek przerobki samodzielnego montazu,ktos chcial polepszyc a zrobilo sie odwrotnie.
Jesli sie zastosowalo uklad 4 diod to wg.mnie nie powinno byc problemu z dzialaniem pieca z uruchomionym bądź nie, silnikiem.
Jesli sie zastosowalo uklad 4 diod to wg.mnie nie powinno byc problemu z dzialaniem pieca z uruchomionym bądź nie, silnikiem.
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Sory Panowie i Panie zauważyłem błąd w swoim poście wyżej. Nie przerobione nadodatkowe ogrzewanie tylko na postojowe czyli nie dogrzewacz jak w oryginale. Jest odpalane zegarem. Dodam, że parę dni wcześniej wymieniona została świeca na
eberspacher 8v,
E133
25 1864 01 10 00/2
a także dodatkowa pompka obiegu wody.
Instalacja wygląda normalnie, bez udziwnień
eberspacher 8v,
E133
25 1864 01 10 00/2
a także dodatkowa pompka obiegu wody.
Instalacja wygląda normalnie, bez udziwnień
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jesli smród z dogrzewacza to sterownik w nim kaput...
Pozdr.
Pozdr.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
W dogrzewaczu D3WZ jest u mnie takie sitko jak na zdjęciu i teraz pytanie:
Wie ktoś jak ono powinno być założone, zgrubieniem do góry tzn. w kierunku świecy żarowaj czy też zdrubieniem do dołu czyli w kierunku komory spalania????
Zapomniałem jak było, ale oględziny starego wskazują, że zgrubieniem do góry, gdyż większe wypalenia są po cieńszej stronie tak jakby była od komory spalania. Tak samo powiedział sprzedający nowe, ale może ktoś rozbierał i wie napewno?
Wie ktoś jak ono powinno być założone, zgrubieniem do góry tzn. w kierunku świecy żarowaj czy też zdrubieniem do dołu czyli w kierunku komory spalania????
Zapomniałem jak było, ale oględziny starego wskazują, że zgrubieniem do góry, gdyż większe wypalenia są po cieńszej stronie tak jakby była od komory spalania. Tak samo powiedział sprzedający nowe, ale może ktoś rozbierał i wie napewno?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kołnierzem do swiecy, bo cieńsza strona jest w komorze.
Masz chyba D3WZ ze sterownikiem nr 252121, czyli wersja z sitkiem.
Pozdr.
Pozdr.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no cóż starego sitka wyjętego z dogrzewacza sobie nie wyobraził <cool>Stefano pisze:czyli wersja z sitkiem.
co śmieszniejsze ma on ten sam dogrzewacz co ja, a u mnie sitko wymieniłem na takie bez zgrubienia i działa ( moje się wysypało i raczej trudno było stwierdzić czy ma zgrubienie czy nie )
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Tak też założyłem i działa, dziękiStefano pisze:Kołnierzem do swiecy, bo cieńsza strona jest w komorze.
Pozdr.
Zupełnie inne działanie, wcześniej z wydechu leciały kłęby niezbyt gorącego dymu i zaraz się zalewał i wyłączał, a teraz leci gorący prawie niewidoczny dym.
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Witam! co jest potrzebne zeby przerobic dogrzewacz D3WZ na sterowany z kabiny?trzeba kombinowac kabelkami czy tylko wtyczki?
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wiem wiem,czytalem ale to jak harry potter-he he -moze lepiej kupie uzywane z demontazu.
-
albert_N
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4 '99
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Czolem Panowie,
W swoim 2,5tdi 111kw posiadam dogrzewacz ebera. Nie zalaczal sie wiec pojechalem na warsztat gdzie urzadzenie nie komunikowalo sie z testerem . Poprosilem o wyjecie i obadanie. Okazalo sie ze od nieuzywania piec sie "zastal" i po rozebraniu, oczyszczeniu i poskladaniu na nowo zaczal dzialac. Koszt diagnostyki 180 zl, z naprawami i wymianami 550 zl.
I teraz mam kilka pytanek :
na wyswietlaczu przy uruchamianiu przy 2,5 C pojawila sie sniezynka, zamigala i sie palila- czy to jest sygnalizacja zalaczonego dogrzewacza ? Zgasla jak wskazowka byla praktycznie na 90 C, po jakis 3-4 kilometrach. Czy tak sie ten piec wylacza, bo koledzy pisali bardziej o 70 C. Kolejne pytanie, czy piec zalacza sie w momencie rozruchu silnika czy po nim, oraz jakie ma mniej wiecej zuzycie paliwa i pradu ? Mam jakis stary akumulator i silnik zaczal krecic wyraznie wolniej przy zimnym rozruchu po naprawie dogrzewacza. Chyba ze po prostu bateria zdycha.
Dzieki i pozdrawiam,
Albert
W swoim 2,5tdi 111kw posiadam dogrzewacz ebera. Nie zalaczal sie wiec pojechalem na warsztat gdzie urzadzenie nie komunikowalo sie z testerem . Poprosilem o wyjecie i obadanie. Okazalo sie ze od nieuzywania piec sie "zastal" i po rozebraniu, oczyszczeniu i poskladaniu na nowo zaczal dzialac. Koszt diagnostyki 180 zl, z naprawami i wymianami 550 zl.
I teraz mam kilka pytanek :
na wyswietlaczu przy uruchamianiu przy 2,5 C pojawila sie sniezynka, zamigala i sie palila- czy to jest sygnalizacja zalaczonego dogrzewacza ? Zgasla jak wskazowka byla praktycznie na 90 C, po jakis 3-4 kilometrach. Czy tak sie ten piec wylacza, bo koledzy pisali bardziej o 70 C. Kolejne pytanie, czy piec zalacza sie w momencie rozruchu silnika czy po nim, oraz jakie ma mniej wiecej zuzycie paliwa i pradu ? Mam jakis stary akumulator i silnik zaczal krecic wyraznie wolniej przy zimnym rozruchu po naprawie dogrzewacza. Chyba ze po prostu bateria zdycha.
Dzieki i pozdrawiam,
Albert