Centralny zamek -> pytania i problemy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Re: Centralny zamek -> pytania i problemy
Ja na Twoim miejscu zacząłbym od sprawdzenia pilota ,bo to ,że dioda miga to może nie nadawać sygnału.U mnie tak było i po naprawie oba piloty działają.A jeśli piszesz o komunikacji poprzez VAGa ,to nie ma takiej ze sterownikiem centralnego,to nie moduł comfortu tylko sam centralny.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Temat ogarnięty:-) faktycznie pilot tylko teoretycznie działał,3 minuty w rekach znajomego elektronika przywrócił mu życie i wszystko śmiga! co do komunikacji to tak jak koledzy piszecie po prostu się nie da! dzięki za poświęcony czas i wiedzę!!
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Silvestro
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: TE4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Panowie polećcie jakiś uniwersalny centralny zamek z alarmem na 2 drzwi do T4. co by wytrzymał trochę.
-
Goliat
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Re: Centralny nie działa z pilota w kluczyku
Witam
Na nierównościach czasami się zamyka ale nie zawsze.
quattroa4 pisze:... jak mam otwarte auto i otwieram drzwi pasażera to centralny zamyka cale auto.
Gdzie dokładnie znajduje się ta owa sprężyna?peter pisze:przy otwieraniu drzwi pasażera samo zamyka auto czyli masz już sprężynę w zamku do bani, wypada więc wymienić zamek i będzie po problemie.
Czy w czasie jazdy też czasem zamyka auto jak podskoczysz na dziurze???
Na nierównościach czasami się zamyka ale nie zawsze.
-
Silvestro
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dziwna rzecz się dzieje Panowie. po zamontowaniu centralnego, podpięciu go w kostkę od kierunków przy zamykaniu bądź otwieraniu migają tylko lewe kierunki. wszystko polutowane i wczoraj jak sprawdzałem bez lutowania to wszystkie kierunki świeciły. dzisiaj polutowane i świecą tylko lewe. włączają się wszystkie kiedy mam włączony prawy kierunek. co to może być???
-
singers1
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: VW T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
cytat "przy otwieraniu drzwi pasażera samo zamyka auto czyli masz już sprężynę w zamku do bani, wypada więc wymienić zamek i będzie po problemie.
Gdzie dokładnie znajduje się ta owa sprężyna?
Na nierównościach czasami się zamyka ale nie zawsze. "
Zrobił mi się ten sam problem na otwartym centralnym mocniejsze szarpnięcie klamki drzwi pasażera lub energiczniejsze ich zamknięcie powoduje zablokowanie wszystkich drzwi. ( o jakiej sprężynie mowa wyżej) to element zamka czy siłownika? czy to jest wymienialne?
Gdzie dokładnie znajduje się ta owa sprężyna?
Na nierównościach czasami się zamyka ale nie zawsze. "
Zrobił mi się ten sam problem na otwartym centralnym mocniejsze szarpnięcie klamki drzwi pasażera lub energiczniejsze ich zamknięcie powoduje zablokowanie wszystkich drzwi. ( o jakiej sprężynie mowa wyżej) to element zamka czy siłownika? czy to jest wymienialne?
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Proszę bardzo:singers1 pisze:(...) ( o jakiej sprężynie mowa wyżej) to element zamka czy siłownika? czy to jest wymienialne?
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=13&t=969
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W temacie, na t4-forum, do którego zalinkowałem można znaleźć link do wiki.de - również podany przeze mnie z foto oraz instrukcją naprawy sprężynki powodującej opisany problem.peter pisze:dzięki Grzegorz, że im wyjaśniłeś o jaką sprężynkę chodzi
-
adrian055
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
witajcie koledzy, co nalezy wymienic w pilocie "jajko" zeby dzialal? tzn nadawal bo dioda mruga tylko diode podczerwieni?
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Mam pytanie , może zakładał ktoś ostatnio uniwersalny centralny do t4 i moze polecić jakiś zestaw. Ze względu ,ze mój obecny transporter nie ma c.z. muszę coś wetknąć . Chodzi mi, jakie siłowniki założyć, może jest jakiś dedykowany ? Nie montowałem jeszcze nigdy centralnego także prosiłbym o jakieś wskazówki.Myślę że t4 czy t5 nie ma jakiejś wielkiej różnicy.
-
Silvestro
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ja montowałem taki zestaw ze zwiększoną siłą siłowników, na 2 drzwi
http://allegro.pl/najwiecej-funkc-na-al ... 00130.html
nie jestem asem jeżeli chodzi o elektrykę ale w instrukcji wszystko fajnie jest rozrysowane co i jak. najwięcej czasu zajmuje dobry montaż siłowników, reszta z górki.
masz elektryczne szyby??? jeżeli nie to potrzebował będziesz jeszcze przelotek do instalacji elektrycznej. ja użyłem czegoś takiego jak andrewa kiedyś polecał http://allegro.pl/waz-zbiornik-filtr-gr ... 34811.html
możesz oczywiście zamontować oryginały.
nie jestem asem jeżeli chodzi o elektrykę ale w instrukcji wszystko fajnie jest rozrysowane co i jak. najwięcej czasu zajmuje dobry montaż siłowników, reszta z górki.
masz elektryczne szyby??? jeżeli nie to potrzebował będziesz jeszcze przelotek do instalacji elektrycznej. ja użyłem czegoś takiego jak andrewa kiedyś polecał http://allegro.pl/waz-zbiornik-filtr-gr ... 34811.html
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
A jeżeli dokupię jeszcze dwa siłowniki podłącze resztę drzwi pod ten sterownik ? przelotki mam w drzwiach w przesuwnych tez jest styk.Silvestro pisze:ja montowałem taki zestaw ze zwiększoną siłą siłowników, na 2 drzwi
-
Silvestro
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
to lepiej kup taki zestaw tylko że na 4 lub 5 drzwi, taniej wyjdzie.
-
Incognito
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Witam,mam problem z centralnym zamkiem w T4 po lifcie 2001. Mam dwoje przesuwanych drzwi i gdy zamykam z pilota jedne się nie zamykają. Dodatkowo pojawił mi się nowym problem, bo gdy otworze z pilota, chwycę za klamkę i zaczynam otwierać drzwi od kierowcy zamyka się automatycznie. Nawet nie zdążę ich otworzyć bo zatrzaskuje.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2013, 20:57 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytowano z bełkotu na czytelny język
Powód: edytowano z bełkotu na czytelny język
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Masz do wymiany zamek w drzwiach kierowcy,bo sprężynka pewnie pękła.
A w tych drzwiach przesuwanych zacząłbym od sprawdzenie i przeczyszczenia styków na słupku i drzwiach.
A w tych drzwiach przesuwanych zacząłbym od sprawdzenie i przeczyszczenia styków na słupku i drzwiach.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Mam takie szybkie pytanko , pod które przewody (kolory) się podpić pod oryginalny centralny zamek aby autoalarm z pilota sterował tymże zamkiem ?? Dodam ze centralny mam z oryginalnym pilotem w kluczyku "scyzoryku" , ale chce ten pilot "odciązyć" i podłączyc alarm tak aby z pilota dodatkowego do alarmu mozna było odrazu zamykac drzwi i wogóle nie uzywac tego pilota w kluczyku. Wyjście z alarmu na centralny to "aktywna" masa , ale tutaj nie ma problemu bo mozna moduł zmieniający na "aktywny" plus zastosować w razie czego a z tego co wiem fabryczny zamek jest sterowany plusem. http://pomar.pl/autoalarmy/?29,inverter
Chodzi mi o kolory pod które mam sie podpiąc , w/g schamtu do alarmu bezpilotowego sterowanego fabrycznym pilotem od c.zamka powinienem sie podpiąc po przewody koloru białego i zółtego wychodzącego z modułu c.zamka. Czy przy alarmie sterowanym osobnym pilotem równiez pod te same przewody musze się podpiąc aby z tego dodatkowego pilta byla mozliwosc sterowania zamkiem ??
Chodzi mi o kolory pod które mam sie podpiąc , w/g schamtu do alarmu bezpilotowego sterowanego fabrycznym pilotem od c.zamka powinienem sie podpiąc po przewody koloru białego i zółtego wychodzącego z modułu c.zamka. Czy przy alarmie sterowanym osobnym pilotem równiez pod te same przewody musze się podpiąc aby z tego dodatkowego pilta byla mozliwosc sterowania zamkiem ??
-
czarny1x1x
masę zamienisz na plusa przez przekaźnik ,nie diodami ,można podpiąć pod te same kable
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Wiszące przekazniki gdzie popadnie to dla mnie taka prowizorka , mozna zastosować inwentery dwa zmieniające -/+.czarny1x1x pisze:masę zamienisz na plusa przez przekaźnik ,nie diodami ,można podpiąć pod te same kable
Koszt praktycznie ten sam , bo przekaznik to jakies 5-7zł , podstawia do przekaznika tyle samo , inwenter to koszt 14-17zł ;).
http://conda.pl/product.php?id=74&k=4&pk=22&ppk=0
Wsumie praktycznie to to samo co przkaznik ale w ładnej oryginalnej obudowie ;).
Mi chodzi głownie pod które kable podpiąc się , bo stwierdzenie "mozna podpiąc sie pod te same kable" nic mi nie mówi kompletnie.... Schemat od jednego alarmu mówi co innego , schemat od drugiego alarmu mówi co innego , chodzi głownie o kolory kabli...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Sterciu skoro centralny sterowany + to pod te kable, i to jest na pewno zółty i chyba biały, jutro bede wiedział bo walczę u siebie,
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Patrzę tu: http://www.t4-wiki.de/wiki/ZentralverriegelungSterciu pisze:powinienem sie podpiąc po przewody koloru białego i zółtego wychodzącego z modułu c.zamka. Czy przy alarmie sterowanym osobnym pilotem równiez pod te same przewody musze się podpiąc aby z tego dodatkowego pilta byla mozliwosc sterowania zamkiem ??
Kolor biały i żółty.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: VW
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
orel11 pisze:Jaki masz kluczyk ,scyzoryk czy jajko z pilotem?
Sprawdzałeś czy pilot nadaje?U mnie własnie kluczyk z jajkiem pomimo mrugania diody nie nadawał.Naprawa za 30 zł i szło juz zakodować.
Przez Vaga nie zaprogramujesz kluczyka w T4.A co do seata to własnie mam 2 pilot z niego i szło go tez zaprogramowac ,ale dopiero też po naprawie.
Mam problem Zgubiłem Kluczyk scyzoryk (t4 2001r) ale dorobiłem drugi i płytke z pilota mam od innego t4 czy ta rade jakoś zaprogramować to z moją puszką od centralnego ?
http://images34.fotosik.pl/541/6cc5372bb4ca7ed5m.jpg
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem jak scyzoryk,ale jajko programuje się poprzez włączenie i wyłączenie zapłonu i 3krotne naduszenie pilota.Czy jakoś tak.
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
problem z centralnym zamkiem
Witam mam problem z centralnym zamkiem . Gdy chcę otworzyć drzwi z zamka pasażera centralny otwiera wszystkie drzwi oprócz drzwi kierowcy i automatycznie wszystkie odrazu zamyka ,co innego gdy najpierw odkluczę drzwi kierowcy a następnie drzwi pasażera wtedy zamki sie otworzą i jest ok. Gdy odklucze drzwi kierowcy zamki centralne nie otwieraja pozostalych drzwi ,działa tylko zamykanie . co może byc przyczyną dodam tylko ze silowniki są ok oraz przewody prowadzące do drzwi w tych gumach tez sa oki.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: problem z centralnym zamkiem
Zachowuje się podobnie jak kolega tu opisuje?farcuf pisze:Witam mam problem z centralnym zamkiem . Gdy chcę otworzyć drzwi z zamka pasażera centralny otwiera wszystkie drzwi oprócz drzwi kierowcy i automatycznie wszystkie odrazu zamyka ,co innego gdy najpierw odkluczę drzwi kierowcy a następnie drzwi pasażera wtedy zamki sie otworzą i jest ok. Gdy odklucze drzwi kierowcy zamki centralne nie otwieraja pozostalych drzwi ,działa tylko zamykanie . co może byc przyczyną dodam tylko ze silowniki są ok oraz przewody prowadzące do drzwi w tych gumach tez sa oki.
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=4492
Zdemontuj master drzwi kierowcy i zajrzyj do jego wnętrza.
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zaglądałem do niego nie posiada zadnej rdzy styki czyste
Edit:
siłownik 100% sprawny przełożylem od kierowcy do pasazera i odwrotnie efekt ten sam . Co jest grane ?
Edit:
siłownik 100% sprawny przełożylem od kierowcy do pasazera i odwrotnie efekt ten sam . Co jest grane ?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, 18:48 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
farcuf
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam uszkodzona wiązka przewodów. Problem rozwiązany wszystko ok.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: problem z centralnym zamkiem
W tym miejscu czy gdzieś indziej?
farcuf pisze:przewody prowadzące do drzwi w tych gumach tez sa oki.