1.9TD Spalanie.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
bieniu
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
1.9TD Spalanie.
Jako, ze to mój pierwszy post to chciałem się ze wszystkimi serdecznie przywitać. :) Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Transporterka 1.9TD 2001r. krótki blaszak. Ogólnie auto jest w świetnej kondycji, nie zniszczone, suchy silnik, nie kopci, widać, że ktoś o to auto dbał. Jednakże rozczarowałem się spalaniem... :cry: Około 4/5 to trasa, a 1/5 to miasto niezakorkowane. Auto wozi lekkie towary, jeżdżę raczej spokojnie, na trasie staram się nie przekraczać 80-90kmh. Wyjeździłem 3 zbiorniki vervy, ostatni jeszcze z czyscikiem do wtryskiwaczy i spanie cały czas utrzymuje mi się na poziomie 8,1-8,3l/100. Rozmawiałem dziś ze znajomym który ma takich autek trzy i mówił, że przy tej samej robocie palą mu około 6-7l/100. Chciałem się więc zapytać na jakim poziomie utrzymuje się wam spalanie i ewentualnie gdzie szukać usterki?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: 1.9TD Spalanie.
Aby spalić te 6-7L to naprawdę trzeba jeździć jak emeryt i muskać gaz, niestety bus z tym silnikiem jak się przyciska musi skądś tą moc brać. Chociaż przy tych prędkościach co podajesz niemodzone 1.9td powinno palić w tych granicach
Co można sprawdzić? Hmm, można dać wtryskiwacze do sprawdzenia czy nie leją i ewentualnie wymienić końcówki.
Co można sprawdzić? Hmm, można dać wtryskiwacze do sprawdzenia czy nie leją i ewentualnie wymienić końcówki.
-
bieniu
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
-
korixx
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Przy jeździe z prędkością 80-100km/h mój mi spala na trasie 6,5L gdy jadę z 7 osobami.
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Witam kolegę,nie chcę zaśmiecać tego wątku ale mój osiołek 2.5TDI przy spokojnej jeździe z podobnymi prędkościami nad polskie morze spalił mi 6.3l tyle że niedawno robiłem pompę wtryskowa(uszczelnienie+nowe sprężyny sekcji tłoczącej).Tak jak pisał kolega sprawdz wtryski jeżeli ok. to pompa na stół i ustawienie zapłonu które wbrew pozorom w stary TD trzeba porządnie ustawić gdyż TDI dosteruje elektronika.Przy okazji wyjętych wtrysków zmierz kompresje:) też Ci dużo powie!!
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: t4 trasporter
- Opis: only tdi
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem to masz spalanie w normie ja miałem 1,9td 68km i palił mi 9-10l po mieście i niewążne czy był załadowany czy nie więc nie wierz w historyjki typu 6 litrów mi pali chyba że jezdzi pustym i ma dwóch murzynów co pchaja wóz i nie przekracza 70km/h
-
korixx
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Bruneek pisze:Moim zdaniem to masz spalanie w normie ja miałem 1,9td 68km i palił mi 9-10l po mieście i niewążne czy był załadowany czy nie więc nie wierz w historyjki typu 6 litrów mi pali chyba że jezdzi pustym i ma dwóch murzynów co pchaja wóz i nie przekracza 70km/h
W mieście mój mi pali 8l i to przy dynamicznej jeździe a nie jak dziadek. A na trasie tak jak wyżej napisałem i to nie jest historyjka.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Moim zdaniem 2.5TDI jest bardziej ekonomiczny od 1.9td i nic tego nie zmieni.
Jadąc w trasę zakładam u siebie spalanie 8L a po mieście do 10L (+krótkie odcinki) przy "normalnej" jeździe. :)
Jadąc w trasę zakładam u siebie spalanie 8L a po mieście do 10L (+krótkie odcinki) przy "normalnej" jeździe. :)
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 9:28 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
-
syreniarz
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Do 6.5 zszedłem tylko raz i to na długiej trasie, jazda tak do 100kmh.
Normalnie pali około 8
Normalnie pali około 8
-
bieniu
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Znajomy ma dwie t4 i mowil ze jednej wychodzi 6,3 a drugiej 6,7 <w> Może jednak wybiorę się do jakiegoś znachora od pomp, może mi podreguluje kąt wtrysku.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jak silnik chodzi cicho i równo to tego nie tykaj bo ma akurat najmniejszy wpływ na spalaniebieniu pisze:Może jednak wybiorę się do jakiegoś znachora od pomp, może mi podreguluje kąt wtrysku.
skoro masz T4 z 2001 to zacznij od sprawdzenia czy czasem nie ma katalizatora i EGRa i te dwa elementy zlikwiduj, potem sprawdź filtr powietrza i czystośc dolotu
potem dopiero zacznij się dobierac do ustawień pompy ale ewentualnie dawki itp
i podstawowa zasada diesel pali tym więcej im mniejszą ma kompresję - to też zawsze można sprawdzic
a co do opinii o spalaniu to Ci powiem, że liczę tylko na siebie i opinię paru forumowiczów
mój silnik jest igła, a nigdy nie udało mi się uzyskac spalania jakie niby niektórzy tu uzyskują
ale twoja sprawa chcesz popsuc sobie samochód z powodu bajek opowiadanych przez oszołomów to psuj
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Zainspirowałeś mnie kolego żeby podliczyć mój żydowski notes, który skrupulatnie prowadzę od samego zakupu, czyli niemal równe dwa lata, a w którym zapisuję ilość zatankowanego paliwa i przebieg w momencie tankowania...
<werble>
<kurtyna w górę>
Średnie spalanie: 8.38 L / 100km
<pomruk niedowierzania>
<kurtyna opada>
...auto wykorzystuję mniej więcej 3/4 trasa (przeciętna prędkość ok. 90km/h, najczęściej dosyć załadowane) i 1/4 miasto. Staram się jeździć w miarę oszczędnie. Także widzisz, że twoje spalanie utrzymuje się raczej w normie, co większość posiadaczy 1.9 TD potwierdza.
<werble>
<kurtyna w górę>
Średnie spalanie: 8.38 L / 100km
<pomruk niedowierzania>
<kurtyna opada>
...auto wykorzystuję mniej więcej 3/4 trasa (przeciętna prędkość ok. 90km/h, najczęściej dosyć załadowane) i 1/4 miasto. Staram się jeździć w miarę oszczędnie. Także widzisz, że twoje spalanie utrzymuje się raczej w normie, co większość posiadaczy 1.9 TD potwierdza.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Odnośnie tematu http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2
Jak widać od ~6-11L spala, z czego większość deklaruje ~8L. Jak widać wszystko zależy od tego co się wozi i kto w jaki sposób się wozi <01>
Nie można też zapominać o tym jaka skrzynia biegów u kogo siedzi z jaką 5tką co moim zdaniem na trasie ma znaczenie przy spalaniu :)
Jak widać od ~6-11L spala, z czego większość deklaruje ~8L. Jak widać wszystko zależy od tego co się wozi i kto w jaki sposób się wozi <01>
Nie można też zapominać o tym jaka skrzynia biegów u kogo siedzi z jaką 5tką co moim zdaniem na trasie ma znaczenie przy spalaniu :)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
10 literków i nic na to nie poradze, za mało mocy ma ten silnik na tą budę i żeby jechać trzeba deptać, może komuś udaje się osiągnąć te 7 litrów, ja nie potrafię ale wiem że dało by się może poza miastem tocząc się do 70-ciu na godzinę. Silnik mam w super kondycji ale cudów z tej technologi wiem że nie osiągnę. Co ciekawe po lekkich modach lepej chodzi a spalanie tyle samo.
Miałem 2.5 TDi 88 koni i przy moim stylu jazdy palił troszkę mniej ale lepiej się bujał i w ogóle kultura pracy itp, dlatego plan jest swap na TDi ale tym razem 4 cylindry i 110 koni (na początek).
Miałem 2.5 TDi 88 koni i przy moim stylu jazdy palił troszkę mniej ale lepiej się bujał i w ogóle kultura pracy itp, dlatego plan jest swap na TDi ale tym razem 4 cylindry i 110 koni (na początek).
-
yaco181
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Tez mam 1.9TD i pali okolo 8,3 - 8,5l/100km. Na niemieckich autostradach przy okolo 110km/h spalil 7.3l - nigdy mniej.
-
kupix
A Ja mam 2.5 benzyne i pale 3 litry
Smieszy mnie to wszystko>> A pomyslal ktos o stylu jazdy???Kazdy z nas moze wsiasc do jednego auta nie przekraczajac umowionej predkosci..Powiedzmy ze bedzie to 90 na godzine, a spalanie wyjdzie kazdemu inne.. Kazdy inczej rozpedza auto inaczej hamuje do swiateł itd wszystko ma wplyw!!!
Ja mam 2.5 benzyne i smiało mowie ze z 14 to bierze a jak ktos mi powie ze jemu 8 to go zajade smiechem
zeny nie było zbytniego ot...Koledze proponuje przejzec filtr paliwa (jak był zmieniany na filtrona to radze zainwestowac w inna firme)
Smieszy mnie to wszystko>> A pomyslal ktos o stylu jazdy???Kazdy z nas moze wsiasc do jednego auta nie przekraczajac umowionej predkosci..Powiedzmy ze bedzie to 90 na godzine, a spalanie wyjdzie kazdemu inne.. Kazdy inczej rozpedza auto inaczej hamuje do swiateł itd wszystko ma wplyw!!!
Ja mam 2.5 benzyne i smiało mowie ze z 14 to bierze a jak ktos mi powie ze jemu 8 to go zajade smiechem
zeny nie było zbytniego ot...Koledze proponuje przejzec filtr paliwa (jak był zmieniany na filtrona to radze zainwestowac w inna firme)
-
lysek65
- Nowy T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Witam. Posiadam T4 1.9 TD MULTIVAN 93r. Jeżdżę tylko z żoną,tylko po mieście i robię około 6 tyś.km rocznie. Jeżeli chodzi o spalanie to 8 bierze jak nic,a w zimie to spokojnie i 10 litrów weżmie. Problem z dokładnym obliczeniem spalania jest taki,że ciężko jest go zatankować pod sam kominek. Nigdy nie wiadomo czy w zbiorniku niema poduszki powietrznej.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, 7:39 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto OT.
Powód: Usunięto OT.
-
Jędrek
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t 4
- Kontakt:
-
stasiu75
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: VW T4 Multivan
- Kontakt:
Witam, mój Multivan '94 daje rady zejść na trasie do ok 6,3 - 6,5 l i to na "polskich" drogach. No ale bujam się prawie jak emeryt.
-
Fabian
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kolega ma T4 z takim silnikiem i pali mu w mieście 8L i uważam to za rozsądne spalanie przy takich gabarytach i możliwościach auta. Sam aktualnie poszukuje T4 i również celuję w 1.9TD
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Moje zastępcze T4 1.9td "Budowa Edyszyn" pali chyba 20L/100km po mieście a przy tym ledwo się toczy :-D
-
bieniu
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Chyba jednak auto nie pali aż tak strasznie. Możliwe, że stało przed zakupem długo i się "rozchodziło" dopiero teraz. Przejechałem około 6 tys km i na ostatnie 4 baki paliwa zużyłem czyscik układu paliwowego kleenflo (starcza na 270litrów), już po drugim baku spalanie spadło do 7,6, a teraz utrzymuje się na poziomie 7,3-7,4 a jeżdżę trochę szybciej niż na początku :D
-
Kojak
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: Multivan T4
- Kontakt:
2.5tdi pali więcej, a przynajmniej przy piłowaniu i potrafił 14 litrów spalić co 1.9td nigdy więcej niż 10 nie bierze. Ja rzadko przekraczam 80km/h, krótka skrzynia Multivana (piątka za krótka) stanowczo zniechęca do jazdy z większą prędkością (hałas, frajerami z tylu się nie przejmuje ;D ) w mieście 8 litrów, trasa 6, a nawet 5 (do 80-90km/h, ekodriving, czasami jazda na luzie z górki w busie 4 osoby). Ja bym się martwił jakby palił 10 na 100, 8 na miasto jest optymalnie.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- Kontakt:
Ja swojego 1.9 td nie oszczędzam i niezależnie od tego gdzie jeżdżę mam spalanie 8 - 8,5 l/100 km. Chociaż ostatnimi czasy wzrosło do 9-10 l ... Nie wiem jeszcze co jest przyczyną. Mam katalizator i EGR. (Jak zlikwidować EGR ? ).
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: t4 trasporter
- Opis: only tdi
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Zaślep egr, wyczyść dolot porządnie, wywal katalizator. Szukajka nie gryzie wszystko jest opisane na forum. Jeśli teraz ci wzrosło spalanie to nie ma się czemu dziwić jest zimno zanim silnik osiągnie temp. roboczą to więcej pali.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko, poprzednia zima to wzrost spalania o 0,5 litra. Teraz o 1 - 1,5 . Właśnie zaglądałem do tematu EGR i jak zobaczyłem ile tam syfu może siedzieć to poważnie zacząłem liczyć kiedy będę miał czas to wykonać.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
EGR zaślepiony, kata usunięty - auto bez wyraźnych zmian w spalaniu, mocy czy innych takich, no może trochę głośniej pracuje.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
U mnie po wywaleniu kata od razu poczułem lekką różnicę w zbieraniu się od dołu i głośniej nie pracował. Teraz jak zrobiło się ciepło pali litra mniej pomimo że zdażyło się ciągać przyczepę po mieście z dwu tonowym ładunkiem co mnie zaskoczyło.
W obudowie filtra powietrza powywalałem też takie zwężki co też ma raczej znaczenie na "oddychanie" silnika.
Polecam wstawienie LDA do eko pompy w TD, super sprawa.
W obudowie filtra powietrza powywalałem też takie zwężki co też ma raczej znaczenie na "oddychanie" silnika.
Polecam wstawienie LDA do eko pompy w TD, super sprawa.
-
kt10
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Jak kupiłem autko T4 1,9 TD paliło mi 7,5 l/ 100 ale po wyregulowaniu zapłonu i obrotów zeszło zaraz do 7l/100 . Nie bez znaczenia są też filtry jakie zakładasz im tańsze tym gorzej dla fury .