SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
Tylko wychodzi na to, że ten kalkulator bzdury podaje, bo szybka skrzynia z piątka 0,7 daje 100km/h przy 3000obr (w co wciąż mi trudno uwierzyć.. <01> )
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Patrząc na ten kalkulator to twierdze że tam jest prawda parę skrzyń przerobiłem (nigdy nie rozbierane) i wiem jak to się miało do prędkości,
a ty ile byś chciał mieć, najdłuższa skrzynia w małej obudowie była w 2,5tdi 88km
a ty ile byś chciał mieć, najdłuższa skrzynia w małej obudowie była w 2,5tdi 88km
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat tego przełożenia od T5 http://allegro.pl/show_item.php?item=2707208821
Mailowałem z gościem i napisał że pasuje to do skrzyni T4 a mało tego że nawet mają założoną taką piątkę w swojej 2.5 TDi 88 koni, wóz często jeździ po autostradach i przełożenie się sprawuje super. Jest tylko jedno pytanie, dlaczego te koło większe ma 37 zębów gdzie w T4 jest 40, czyżby inny kształt zębów ?
Mailowałem z gościem i napisał że pasuje to do skrzyni T4 a mało tego że nawet mają założoną taką piątkę w swojej 2.5 TDi 88 koni, wóz często jeździ po autostradach i przełożenie się sprawuje super. Jest tylko jedno pytanie, dlaczego te koło większe ma 37 zębów gdzie w T4 jest 40, czyżby inny kształt zębów ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Zapewne inny skok zębów, ale co w tym takiego dziwnego, przełożenie liczysz z pary kół, a nie z jednego koła.ostryt4 pisze:Jest tylko jedno pytanie, dlaczego te koło większe ma 37 zębów gdzie w T4 jest 40, czyżby inny kształt zębów ?
Poza tym założenie takiej V-ki do ABL-a będzie mocno ryzykowne, nawet TDI-kiem będzie ciężko się jeździło na pograniczu IV i V-ki , chyba że wrzucisz wszystkie biegi pod tą V-kę (o ile podejdą do skrzyni T4), to wtedy zachowasz stopniowanie i o ile silnik wydoli to by grało.
Gdy włożysz 1,9TDI-ka to max na skrzynie T4 można by wrzucić przełożenie 27/41=0,658
np:http://allegro.pl/skrzynia-vw-t5-t-5-pi ... 72011.html
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak, ten przeskok z 4 na 5 może być za duży, tego właśnie się obawiam. Według planów o ile wszystko pójdzie jak należy AFN powinien być zamontowany za kilka tygodni, teraz mam piątkę 0,700 założoną w DQL i ABL radzi sobie całkiem dobrze ale pd AFN-a podejżewam że będzie za wolna. Cóż, pożyjemy, zobaczymy.mikoli pisze:Zapewne inny skok zębów, ale co w tym takiego dziwnego, przełożenie liczysz z pary kół, a nie z jednego koła.ostryt4 pisze:Jest tylko jedno pytanie, dlaczego te koło większe ma 37 zębów gdzie w T4 jest 40, czyżby inny kształt zębów ?
Poza tym założenie takiej V-ki do ABL-a będzie mocno ryzykowne, nawet TDI-kiem będzie ciężko się jeździło na pograniczu IV i V-ki , chyba że wrzucisz wszystkie biegi pod tą V-kę (o ile podejdą do skrzyni T4), to wtedy zachowasz stopniowanie i o ile silnik wydoli to by grało.
Gdy włożysz 1,9TDI-ka to max na skrzynie T4 można by wrzucić przełożenie 27/41=0,658
np:http://allegro.pl/skrzynia-vw-t5-t-5-pi ... 72011.html
Ps. Mikoli, u Ciebie jest AFN, z jaką skrzynią masz to spięte ?
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Poskładasz zobaczysz, niebawem będę miał do sprzedania biegi I,II,III i IV ze skrzyni EWB czyli trochę szybsze niż masz w ABL-u, na które już można by położyć V-kę 0.658ostryt4 pisze:Tak, ten przeskok z 4 na 5 może być za duży, tego właśnie się obawiam. Według planów o ile wszystko pójdzie jak należy AFN powinien być zamontowany za kilka tygodni, teraz mam piątkę 0,700 założoną w DQL i ABL radzi sobie całkiem dobrze ale pd AFN-a podejżewam że będzie za wolna. Cóż, pożyjemy, zobaczymy.
U mnie jest AFN ale z turbiną z 1Z i skrzynia EWB z V-ką 0.717 ,Tytuł: swap TD -> TDI
Jeździłem jakiś czas ze skrzynią EWB która miała biegi I-IV wolniejsze (takie jak w DQL) i V-ka 0,700 jednak z towarem (często ponad tonę), ciężko się jeździło (było mieszanie IV-V)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
EWB czyli to co szło do 2.5 TDi więc przełożenie główne też jest szybsze niż w DQL.
Daj znać jak będziesz miał te przełożenia od I do IV biegu.
Co do ciężaru to nie wożę żadnych towarów czasami tylko ze dwie dorosłe osoby więc jak już napisałem gdzieś tam wcześniej nie spodziewam się mieć problemów z tym.
Daj znać jak będziesz miał te przełożenia od I do IV biegu.
Co do ciężaru to nie wożę żadnych towarów czasami tylko ze dwie dorosłe osoby więc jak już napisałem gdzieś tam wcześniej nie spodziewam się mieć problemów z tym.
-
Kornello
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam panowie mam takie pytanie obecnie przy moim T4 mam założoną skrzynię o symbolu CRN która maxymalnie wyciąga 115km/h chciałbym abyście podpowiedzieli jaką skrzynie założyć by v-max wynosił w granicach 170km/h. Silnik to 1,9TD 75KM 1995r z golfa III ale skrzynia i osprzęt z T4 1995r. Skrzynie z jakim kodem założyć aby była szybsza ??? Samochód zbyt wielkich ciężarów nie przewozi ale potrzebna jest prędkość .... W temacie na forum wyczytałem że skrzynia AFY jest najszybsza ale jaki jest wtedy v-max.... Czekam na szybką odpowiedź ... Kornel
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
szybka odpowiedź jest taka:
przeczytaj ten wątek od początku, a już na pierwszej stronie masz wszystko wyjaśnione
po drugie nawet na najwolniejszej skrzyni T4 rozpędza się do 130 km/h
przeczytaj ten wątek od początku, a już na pierwszej stronie masz wszystko wyjaśnione
po drugie nawet na najwolniejszej skrzyni T4 rozpędza się do 130 km/h
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Z tym silnikem podejżewam że jaką byś skrzynię nie założył to 170 km/h jest nie osiągalne w T4, masa i opór wiatru skutecznie w tym pomagają.Kornello pisze:Witam panowie mam takie pytanie obecnie przy moim T4 mam założoną skrzynię o symbolu CRN która maxymalnie wyciąga 115km/h chciałbym abyście podpowiedzieli jaką skrzynie założyć by v-max wynosił w granicach 170km/h. Silnik to 1,9TD 75KM 1995r z golfa III ale skrzynia i osprzęt z T4 1995r. Skrzynie z jakim kodem założyć aby była szybsza ??? Samochód zbyt wielkich ciężarów nie przewozi ale potrzebna jest prędkość .... W temacie na forum wyczytałem że skrzynia AFY jest najszybsza ale jaki jest wtedy v-max.... Czekam na szybką odpowiedź ... Kornel
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
osiągalne, to na ori CCY skrzyni z piątką 34:45 (licznik nie przekłamuje - to info dla tych którym żal dupsko ściska <18>)ostryt4 pisze:Z tym silnikem podejżewam że jaką byś skrzynię nie założył to 170 km/h jest nie osiągalne w T4, masa i opór wiatru skutecznie w tym pomagają.Kornello pisze:Witam panowie mam takie pytanie obecnie przy moim T4 mam założoną skrzynię o symbolu CRN która maxymalnie wyciąga 115km/h chciałbym abyście podpowiedzieli jaką skrzynie założyć by v-max wynosił w granicach 170km/h. Silnik to 1,9TD 75KM 1995r z golfa III ale skrzynia i osprzęt z T4 1995r. Skrzynie z jakim kodem założyć aby była szybsza ??? Samochód zbyt wielkich ciężarów nie przewozi ale potrzebna jest prędkość .... W temacie na forum wyczytałem że skrzynia AFY jest najszybsza ale jaki jest wtedy v-max.... Czekam na szybką odpowiedź ... Kornel
P.S ale na piątce 28:40 więcej jak 170km/h nie chce jechać, bo zaczyna brakowac mocy i gabaryty stodoły zwiększają opór powietrza :P
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na 1.9TD musiał by nieźle podkręcić silnik, ale szczerze wątpię w to.KrzySieK pisze:osiągalne,
Mnie tam dupska nie ściska, ale jeszcze nie widziałem licznika który by nie przekłamywał, a to coś pokazał, to w ogóle mnie nie przekonuje, bo pamiętam jak jechaliśmy na I-szego zlota i uciekłeś nam na chwilę, jednak jak cię wyprzedzałem dość energicznie przy 170km/h, to ty ponoć też tyle jechałeś <sarkastyk>KrzySieK pisze:to na ori CCY skrzyni z piątką 34:45 (licznik nie przekłamuje - to info dla tych którym żal dupsko ściska <18>)
I nie piszę tego aby Ci coś udowodnić, tylko po to, że jak ktoś zainwestuje w tryby, żeby się nie zdziwił że auto nie zapitala, bo do prędkości trzeba mieć jeszcze moc na kołach, a czym szybsze tryby, mocy mniej, chyba że zrekompensuje ją jakimiś modami na silniku.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Popieram w 100% <brawo>mikoli pisze:Na 1.9TD musiał by nieźle podkręcić silnik, ale szczerze wątpię w to.KrzySieK pisze:osiągalne,
Mnie tam dupska nie ściska, ale jeszcze nie widziałem licznika który by nie przekłamywał, a to coś pokazał, to w ogóle mnie nie przekonuje, bo pamiętam jak jechaliśmy na I-szego zlota i uciekłeś nam na chwilę, jednak jak cię wyprzedzałem dość energicznie przy 170km/h, to ty ponoć też tyle jechałeś <sarkastyk>KrzySieK pisze:to na ori CCY skrzyni z piątką 34:45 (licznik nie przekłamuje - to info dla tych którym żal dupsko ściska <18>)
I nie piszę tego aby Ci coś udowodnić, tylko po to, że jak ktoś zainwestuje w tryby, żeby się nie zdziwił że auto nie zapitala, bo do prędkości trzeba mieć jeszcze moc na kołach, a czym szybsze tryby, mocy mniej, chyba że zrekompensuje ją jakimiś modami na silniku.
Licznik można zamknąć nawet, wystarczy podnieść jedno koło napędowe i gaz na piątce w podłogę ale uwaga, mechanizm różnicowy dostaje wtedy ostro po ......... wiadomo czym.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
150-160km/h 1.9td po modach jeszcze pojedzie ale 170km/h to naprawdę wątpię. I te 150-160km/h licznikowe to też nie przez długi odcinek, bo obroty wtedy są naprawdę spore.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
wtedy co mnie wyprzedzałeś to już zwolniłem i to sporo, to faktycznie przeleciałeś jak burza ;)mikoli pisze:Na 1.9TD musiał by nieźle podkręcić silnik, ale szczerze wątpię w to.KrzySieK pisze:osiągalne,
Wiem że KAŻDY przekłamuje, ale nie mam różnicy między licznikiem a nawigacją 20km/h tylko +/-9km/h przy 160km/h
Owszem cudów jakiś strasznych to nie zrobi wymianą trybów, ale przy "szybszych" skrzyniach w 02B + piątka lata się całkiem fajnie
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T 4
- Opis: TRANSPORTER 1.9 TDI
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Ostatnio dorwałem skrzynię z passata b3 diesla myślałem że ma dłuższą piątkę ,rozebrałem porównałem niestety ,okazało się że jest ta sama ilość zębów,ale podmieniłem bo mi piątka strasznie gwizdała podczas jazy.
Dlatego iż aż łożysko igiełkowe jest w plastiku i jakimś cudem plastik był wytopiony i oblepiony na zębatce,po zmianie jest cisza..
Dlatego iż aż łożysko igiełkowe jest w plastiku i jakimś cudem plastik był wytopiony i oblepiony na zębatce,po zmianie jest cisza..
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Po to jest w plastiku aby było bardziej ciche, co do stopionego plastiku to mało oleju było
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie tak jak piszesz, było mało i tak się stało ,teraz jest na nowym oleju i trzyma stan, teraz szukam długiej piątki..
-
bistek
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam serdecznie
Panowie potrzebuję sprawdzonej i rzetelnej informacji.
Moje autko to multivan 2.5 benzyna 110 KM (81 kW) przy 4500 obr/min, 195 N•m przy 2200 obr/min.
Rocznik 96 r ale skrzynię mam AYF o przełożeniu piątego biegu 34-45.
Zdarzyło się tak, że skrzynia stara się rozleciała, niczego nie podejrzewając kupiłem nową regenerowaną skrzynię
o tym samym symbolu i zaczął się problem. Jak wcześniej leciałem 1400 przy 4 000 obr/min tak teraz lece 120 przy
4 000 obr/min. Okazało się że skrzynia o tych symbolach była montowana we wcześniejszych latach, sądzę że miałem w starej wałek ataku inny lub piątkę szybką, ale tego już nie mogę sprawdzić.
Skrzyni nie chce wymieniać na kolejną bo to znowu duży koszt. Natomiast w trasie przy 120 km/h jest dramat. Dlatego muszę coś z tym zrobić nie dużym kosztem.
Mam dojście do V biegu z T5 o zębach 27-41
I zatem czy mogę taki bieg wrzucić ? Z forum wiem że pasuje do T4.
Czy takie przełożenie będzie miało destrukcyjny wpływ na skrzynię, w sensie duże obciążenie ?
Czy ktoś z was tak zrobił ? O ile zwiększy się prędkość ?
z góry dziękuję z odp.
Moje autko to multivan 2.5 benzyna 110 KM (81 kW) przy 4500 obr/min, 195 N•m przy 2200 obr/min.
Zdarzyło się tak, że skrzynia stara się rozleciała, niczego nie podejrzewając kupiłem nową regenerowaną skrzynię
o tym samym symbolu i zaczął się problem. Jak wcześniej leciałem 1400 przy 4 000 obr/min tak teraz lece 120 przy
4 000 obr/min. Okazało się że skrzynia o tych symbolach była montowana we wcześniejszych latach, sądzę że miałem w starej wałek ataku inny lub piątkę szybką, ale tego już nie mogę sprawdzić.
Skrzyni nie chce wymieniać na kolejną bo to znowu duży koszt. Natomiast w trasie przy 120 km/h jest dramat. Dlatego muszę coś z tym zrobić nie dużym kosztem.
Czy takie przełożenie będzie miało destrukcyjny wpływ na skrzynię, w sensie duże obciążenie ?
z góry dziękuję z odp.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rzetelnej informacji Ci nie udzielę ale ja bym założył i zobaczył, według mnie powinno być na plus.bistek pisze:Witam serdecznie
z góry dziękuję z odp.
U mnie po zmianie na 28:40 jest lepiej, mniejsze obroty i pomimo słabiutkiego silnika daje radę i nic ze skrzynią złego się nie dzieje.
-
Robby
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 syncro
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Witam,ja wykonałem taki zabieg jakiś czas temu,zmiana piątki z 0,700 na 0,620 czyli ok.12-13%.
Tyle uzyskasz na obr. i prędkości.U mnie jest idealnie ale moc to 146KM i moment duży.
Tyle uzyskasz na obr. i prędkości.U mnie jest idealnie ale moc to 146KM i moment duży.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ktoś Cię w bambuko robi, nie ma tak że skrzynia o konkretnym symbolu w jednych latach szła z jednymi przełożeniami, a w innych z innymi.bistek pisze:Okazało się że skrzynia o tych symbolach była montowana we wcześniejszych latach,
Czyli tak naprawdę nie wiadomo, co masz za skrzynię i tym samym ciężko doradzać, a jak sobie zrobisz za duży skok pomiędzy IV-ką, a V-ką to będziesz sobie wachlował tymi biegami w pewnych zakresach prędkości, no chyba że jeździsz tylko po autostradach.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
myślę, że ktoś regenerując po prostu włożył do obudowy z tym oznaczeniem inne graty, miał pod ręką od wolniejszej skrzyni to wsadził
-
bistek
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Dziękuję Panowie za informację.
W niedzielę jak się uda będę miał tą piątkę o zębach 27-41 , zobaczymy czy rzeczywiście nie będzie zbyt dużego skoku między 4 a 5.
Naturalnie wrzucę niebawem opinię. Mocy nie będzie z tego co czytałem brakować bo mam te 195 N*M i 110 km.
pozdrawiam
W niedzielę jak się uda będę miał tą piątkę o zębach 27-41 , zobaczymy czy rzeczywiście nie będzie zbyt dużego skoku między 4 a 5.
Naturalnie wrzucę niebawem opinię. Mocy nie będzie z tego co czytałem brakować bo mam te 195 N*M i 110 km.
pozdrawiam
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Mam pytanko ,obecnie mam tryby 44/29 ile zyskam na prędkości zakładając 37/31 czy warto zakładać ??
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zwolni o jakieś 27%, na drugą cześć pytania sam musisz sobie odpowiedzieć, bo nie wiem czego oczekujesz przy tej zmianie.przemekcrx pisze:Mam pytanko ,obecnie mam tryby 44/29 ile zyskam na prędkości zakładając 37/31 czy warto zakładać ??
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
To ja już się w tym pogubiłem, czyli mają mieć więcej zębów czy mniej??
Chcę uzyskać na prędkości bo przy 100km/h silnik wyskakuje z ramy V/max to 140km/h a mam spory zapas mocy bo na 5biegu w 8-osób wyprzedzam spokojnie auta,a jadąc autostradą 110km/h strasznie wyje silnik,co proponujecie.
Chcę uzyskać na prędkości bo przy 100km/h silnik wyskakuje z ramy V/max to 140km/h a mam spory zapas mocy bo na 5biegu w 8-osób wyprzedzam spokojnie auta,a jadąc autostradą 110km/h strasznie wyje silnik,co proponujecie.