Wymiana przełącznika kierunkowskazów?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
wapniak
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Wymiana przełącznika kierunkowskazów?
Witam.
Pytanie jak w temacie.
Da się to zrobić samemu czy będzie duży kłopot? Trzeba będzie zdejmować kierownicę itp?
Przełącznik świateł i kierunkowskazów po 2003 r. bez awaryjnych ( te są na desce).
Trochę się auto posypało , szukam oszczędności , może coś się uda samemu zrobić...
Pozdrawiam
Pytanie jak w temacie.
Da się to zrobić samemu czy będzie duży kłopot? Trzeba będzie zdejmować kierownicę itp?
Przełącznik świateł i kierunkowskazów po 2003 r. bez awaryjnych ( te są na desce).
Trochę się auto posypało , szukam oszczędności , może coś się uda samemu zrobić...
Pozdrawiam
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana przełącznika kierunkowskazów?
Witaj,bez zdjęcia kierownicy nic nie zrobisz.Klucz nasadowy 27 i jazda. Po zdjęciu kierownicy używasz płaskiego wkrętaka i odkręcasz część jaka potrzebuje wymiany.Reszta jest na kostkach ,ale tam potrzebne są już tylko palce.Kostki są różnych wielkości , więc nie pomylisz się w składaniu.
Jeżeli masz poduszkę to podczas demontażu odłącz klemę z aku aby nie było wystrzału przy ponownym podłączaniu -> mogę się mylić,ale tak gdzieś czytałem ( w swoim modelu nie mam tak rozwiniętej techniki ).
Jeżeli masz poduszkę to podczas demontażu odłącz klemę z aku aby nie było wystrzału przy ponownym podłączaniu -> mogę się mylić,ale tak gdzieś czytałem ( w swoim modelu nie mam tak rozwiniętej techniki ).
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Wystrzału być nie powinno, ale może pojawić się błąd poduszki. A błąd potem nie zawsze chce się skasować.
-
czarny1x1x
błąd wyskoczy tylko wtedy gdy na odpiętej poduszce włączy zapłon ,innym sposobem odłączenie klemy służy temu że jak się zapomniesz włączysz zapłon to nie pojawi się błąd ,ale rozkoduję się radio, nie wiem jaki model rocznik auta bo trzeba taśmę od poduszki wypiąć z dwóch kostek co by się nie rozpadła delikatnie między kabelkami od strony kierunków jest wtyczka koloru żółtego i mała w samej poduszce
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Przed demontażem odłączasz klemę minusową, po wymianie i poskładaniu wszystkiego do kupy pamiętaj aby klemę minusową zakładać przy włączonym zapłonie! Uchroni Cię to przed ewentualnym wystrzałem poduchy w twarz.
-
czarny1x1x
no kolego ślimak ,absolutnie się z tobą nie zgadzam poco włączony zapłon przy zakładaniu klemy ? nic to nie daje .nie raz wyciągałem akumulator i wkładałem go a kluczyki leżały sobie na fotelu
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Aby w razie problemów poduszka wywaliła w momencie zakładania klemy a nie Tobie w twarz gdy pierwszy raz po naprawach włączysz zapłon. Tysiąc razy Ci się udawało, 1001 możesz stracić życie a co najmniej wszystkie zęby. Filmik ukazujący siłę odpalającej poduszki.
-
czarny1x1x
z jaką siłą to ja wiem tylko wytłumacz mi ,,kto ma włączony zapłon w momencie podłączania klem ,, pracowałem jako elektromechanik pojazdowy i nigdy nie stosowaliśmy takiej zasady,a aut stało mnóstwo ładowane akumulatory zdjęta klema podłączany prostownik, zakładana klema . próba odpalenia ,raz w życiu wystrzeliłem poduchę ale tylko i wyłącznie dlatego że podałem zasilanie podłączając pierwszy raz w życiu alarm ale to wtedy się jeszcze uczyłem w soboty u kolegi dziadka .kolega prowadzi warsztat do dziś .upewniałem się bo nikt wszystkiego nie wie .wręcz powiedział że WŁĄCZONY ZAPŁON przy dokładaniu klem to jakaś dziwna czynność wręcz nie wolno tego stosować jakieś zwarcie palisz wszystko bo wszystko masz załączone ...nie chodzi mi o jakieś wyśmiewanie się absolutnie tylko o nasze ,,forumowiczów auta ,, bo nie kiedy ktoś komuś coś powie i błędne informacje krążą ..myślę ze jest sens w tym co napisałem .. a film totalnie nie w temacie nic o podłączeniu air bag no w OPONIE ewentualnie nie załapałem żartu a ja się tu produkuję <szok>
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To taka sama zasada bezpieczeństwa jak pompowanie kół z obręczami w koszu czy podkładanie czegoś pod auto gdy jest podniesione na lewarku. Np podczas wymiany wyłącznika pod kierownicą uszkadzasz taśmę poduszki, zakładasz klemę masową, wsiadasz za kierownicę przekręcasz kluczyk i poducha odpala... Sam napisałeś "jakieś zwarcie", zastanów się czy lepiej spalić np ECU czy odpalić w twarz poduchę.
Filmik w temacie, miał zobrazować siłę ładunku pirotechnicznego poduszki.
Filmik w temacie, miał zobrazować siłę ładunku pirotechnicznego poduszki.
-
czarny1x1x
o czym piszesz ? każdy mechanik w kasku wsiadał by do auta ,,teraz to mi sutki opadły ,, bardzo kolego dużo wiesz i podziwiam cię za to Naprawdę ! ale w tym akurat temacie to polemizował bym z Tobą ,nie wiem jaki kamikadze wymieniając włącznik kierunków majstrował by przy taśmie aby sprawdzać siłę wybuchu .a jest ona tak zrobiona coby zwarcia nie było ,,Miąłeś ją w ręku zwijałeś ją kiedyś ,, ona się łamie i nie ma opcji zwarcia !!! i włączenie zapłonu to nie tylko ecu wszystkie odbiorniki NIE WOLNO TAK ROBIĆ tak uczyli w szkole , w momencie włączenia zapłonu i dołożenia klemy wszystko załączasz to totalna bzdura jest .nikt nie siada na kierownicy auto nie jest rozpędzone nie ma możliwości w pysk poducha oberwać to nie spadochron !! auto stoi przecież ,,jaką maż pozycję za kierownicą jak auto odpalasz ..no nie masz poduszki xxl zamontowanej wiem raczkujący się udziela ale sprawdź u źródła i zmienisz zdanie nie mam zamiaru się sprzeczać ..dłubałem w autach parę lat i ludzie mi za to płacili wszystkiego nie wiem ale co wiem chcę się informacjami podzielić .. zaraz zostanę pewnie zlinczowany trudno
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Panowie,mam warsztat blacharski to mam i do czynienia z poduszkami na codzien.Jest ryzyko wystrzału poduszki jak cos sie z nią grzebało,ale nigdy nie robie jak Ty slimak radzisz.Po prostu podłączam ako ,wsiadam normalnie i włączam zapłon.Jak na razie nic mi nie wystrzeliło ,ale jesli nawet ,to poduszka Ciebie nie siegnie jak siedzisz prosto na fotelu.
-
czarny1x1x
ale jak masz XXL ? teraz byłem szyderca troszkę .ale mnie młodsi też w życiu sporo pokazali więc uczmy się i od młodszych nie jesteśmy alfą i romeo << żart >> orel11 widzę że na lekcjach akurat tych też nie spał a głupot se nie dasz wcisnąć i szacunek chłopaku dla ciebie .pokrowce tez wszyscy zakładamy na błotnikach ochronne nie .to trzeba zakupić serwisy tak robią . oj ślimak a byłeś moim GURU .i dalej się upierasz. życie zweryfikuje jak sobie ktoś coś zjara nikt kasy nie odda i będzie następny temat... jeszcze raz NIE WOLNO MIEĆ WŁĄCZONY ZAPŁON jak zakładasz klemę !!!!!! to głupota , nic nie wiesz co się stało nie widzisz kontrolek to masakra jakaś zraniłeś mnie na wskroś nazwał bym to BABOL
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W autach naszpikowanych elektroniką wskazane jest mieć wyłączony zapłon przy odpinaniu masy (jak i całą resztę i pozamykane drzwi), mimo to musiałem kasować błędy które pojawiły się we wszystkich sterownikach w niezliczonej ilości. Nie chcę wiedzieć jakby ECU zgłupiało, na włączonym zapłonie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie raz dłubałem przy poduszce i kierownicy
ponieważ boję się wystrzału, mam na to banalnie prosty sposób - po wszystkich operacjach odpalam zapłon z fotela pasażera
też nie jestem zwolennikiem zakładania klemy na włączonym zapłonie
ponieważ boję się wystrzału, mam na to banalnie prosty sposób - po wszystkich operacjach odpalam zapłon z fotela pasażera
też nie jestem zwolennikiem zakładania klemy na włączonym zapłonie
-
czarny1x1x
ale jest poduszka pasażera ,ja zakładam klemy wygodnie siadam za kierownicą opieram plecy odpalam auto i podziwiam efekt pracy ,zerkając na zestaw wskaźników ,z niesamowitym rogalem na twarzy że coś następnego zostało naprawione
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Panowie, każdy robi jak uważa. Za dużo emocji i opadających sutków, kasków i osobistych wycieczek. Nie mam ochoty na pyskówki dlatego moja dyskusja w powyższym wątku dobiega końca.
-
Andrea
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem jak zdemontować poduszkę, mam t4 z 2002 roku, próbowałem od spodu odkręcać śruby nie jestem pewny czy one tam są, ktoś przede mną próbował odkręcać w lusterku widać tylko mocno porysowane aluminium. Na podstawie oględzin w lusterku nie mam stu procentowej pewności że są tam śruby. Będę wdzięczny za rady.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Tak, od spodu kierownicy powinny być śruby trzymające kierownice na kluczyk impulsowy, czasami są dość mocno przykręcone. No chyba że poprzednik coś modził i mu nie poszło i może wkleił poduszke ale wątpie.Andrea pisze:Nie wiem jak zdemontować poduszkę, mam t4 z 2002 roku, próbowałem od spodu odkręcać śruby nie jestem pewny czy one tam są, ktoś przede mną próbował odkręcać w lusterku widać tylko mocno porysowane aluminium. Na podstawie oględzin w lusterku nie mam stu procentowej pewności że są tam śruby. Będę wdzięczny za rady.
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
a ja mam pytanie, czy manetki od innego vw, np od golfa 3 da rade przeszczepić do t4, konkretnie chodzi mi o coś takiego http://allegro.pl/golf-iii-passat-b4-pr ... 70126.html
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Da rade, to jest to samo tylko numerek inny :)hdi pisze:a ja mam pytanie, czy manetki od innego vw, np od golfa 3 da rade przeszczepić do t4, konkretnie chodzi mi o coś takiego http://allegro.pl/golf-iii-passat-b4-pr ... 70126.html
Czasami trzeba odczepić wyłącznik od awaryjnych bo w nowszych t4 jest oddzielnie, ponad to zewnętrzna obudowa wyłącznika zespolonego od t4 jest inna ale przekładasz swoją i jest jak orginał.
-
Andrea
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
dokładnie tak jak się to robi, jak trafisz od razu na pręt zabezpieczający to można to zrobić w 3 sekundy
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Przełącznik wycieraczek kosztuje ponad 300zł
kierunkowskazy - grosze (jest chinol dostępny)
moze ktoś potwierdzić czy numer 703 953 503 ae
zamienia się na 7D0953519B ?
coś mi się rano kopciło koło kierownicy
spieszyłem się do pracy - olałem to
po rozebraniu nic nie śmierdzi
na wszelki wypadek wymieniam obydwa przełączniki i kostkę stacyjki
kierunkowskazy - grosze (jest chinol dostępny)
moze ktoś potwierdzić czy numer 703 953 503 ae
zamienia się na 7D0953519B ?
coś mi się rano kopciło koło kierownicy
spieszyłem się do pracy - olałem to
po rozebraniu nic nie śmierdzi
na wszelki wypadek wymieniam obydwa przełączniki i kostkę stacyjki
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jest kilka rodzai przełączników wycieraczek w zależności od rocznika. Te numery, które podałeś nie są zamienne, jest inna wiązka i przekaźnik
-
Patrick
- Specjalista T4
- 13
- Tematy: 28
- Model:
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 73 razy
- Kontakt:
Też to dzisiaj mi się zdarzyło (drugi raz)..selim pisze:coś mi się rano kopciło koło kierownicy
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dla potomnych ...jest to ten numer co podałem
aczkolwiek
zamontowałem przełącznik wycieraczek firmy/pakowacza vemo
v15-80-3222 lub 6n0-953-519b z vw polo
pasuje idealnie
kierunkowskazy 6n0-953-513 też z polo
robota na 15 minut
żadnych różnic nie zauważyłem ...może lekko profil inaczej był wygięty
koszt całości jakieś 90zł
w starych popalone były już ścieżki
aczkolwiek
zamontowałem przełącznik wycieraczek firmy/pakowacza vemo