Zrozumieć Logi
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Zrozumieć Logi
jedno jest pewne jeśli masz jakiegoś chipa to całe nasze rozważania o logach są nic nie warte dopóki go nie usuniesz
-
duzutki
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Koledzy, pisząc "chip tuning" miałem na myśli wpiętą diodę <pajac> nie mam nic podpięte ani przerobione, przynajmniej ja nic nie robiłem z tym autem.
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: -Latający Holender
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:08 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
przecież zawsze dawka jest obliczana z pozycji potencjometru inaczej samochód nie reagowałby na dodawanie gazugrehor pisze:że auto z odpiętą przepływką musi iść i łaski nie robi bo po odpięciu dawkę paliwa oblicza z położenia potencjometru zamiast przepływki
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:08 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
kolego grehor pytania:
- jeździłeś w ogóle ze sprawną przepływką ??
- jeździłeś z podpiętym laptopem na odpiętej przepływce aby dowiedziec się co odczytuje komputer silnika czy tylko opierasz się na cudzych wypowiedziach ??
bo ja ci napiszę, że opowiadasz bzdury
komputer nic nie odcina, nie przechodzi w żadne tryby awaryjne
na uszkodzonej przepływce przyjmuje dane które ona mu podaje ( nawet te najbardziej absurdalne i stąd zazwyczaj fura w ogóle nie jedzie ), a na odpiętej domyślna dawka powietrza to 550mg/str bez względu na to co robisz z pedałem gazu i jakie są obroty
jeśli komputer oczekuje dawki mniejszej niż domyślna 550 to samochód jedzie dobrze natomiast gdy kalkulowana przez niego ilośc ma byc większa niestety jest fura zamulona
proszę o to logi zrobione dzisiaj na odpiętej przepływce - przyjrzyj się rubryce calculated ( co chce komputer ) przy różnych obrotach i różnym położeniu gazu, a co odczytuje w rzeczywistości ( rubryka actual )
pierwsza tabelka zrobione na trójce przy pełnym bucie
druga poniżej w czasie 3 minutowej jazdy przez miasto
http://vaglog.rtnet.pl/kenobi2_96006.html
jest to dowód na to, że tak jak napisałem wyżej komputer silnika przyjmuje przy odpiętej przepływce stałą wartośc 550, nie dokonuje żadnych obliczeń z innych miejsc ani nie wchodzi w tryby awaryjne
więc moja propozycja jest taka: abyś najpierw zamontował sobie sprawną przepływkę i z nią pojeździł, a potem ją odepnij i porównaj zamiast wypisywac pierdoły nie robiąc żadnych własnych doświadczeń
edit:
i jeszcze jedno tu logi na podpiętej przepływce:
http://vaglog.rtnet.pl/kenobi2_96010.html
porównaj czas dojścia silnika do 3300obr na odpiętej ( ponad 10s ) i na podpiętej ( 7s )
kolejny dowód na to iż na odpiętej fura nie jedzie tak jak powinna
- jeździłeś w ogóle ze sprawną przepływką ??
- jeździłeś z podpiętym laptopem na odpiętej przepływce aby dowiedziec się co odczytuje komputer silnika czy tylko opierasz się na cudzych wypowiedziach ??
bo ja ci napiszę, że opowiadasz bzdury
komputer nic nie odcina, nie przechodzi w żadne tryby awaryjne
na uszkodzonej przepływce przyjmuje dane które ona mu podaje ( nawet te najbardziej absurdalne i stąd zazwyczaj fura w ogóle nie jedzie ), a na odpiętej domyślna dawka powietrza to 550mg/str bez względu na to co robisz z pedałem gazu i jakie są obroty
jeśli komputer oczekuje dawki mniejszej niż domyślna 550 to samochód jedzie dobrze natomiast gdy kalkulowana przez niego ilośc ma byc większa niestety jest fura zamulona
proszę o to logi zrobione dzisiaj na odpiętej przepływce - przyjrzyj się rubryce calculated ( co chce komputer ) przy różnych obrotach i różnym położeniu gazu, a co odczytuje w rzeczywistości ( rubryka actual )
pierwsza tabelka zrobione na trójce przy pełnym bucie
druga poniżej w czasie 3 minutowej jazdy przez miasto
http://vaglog.rtnet.pl/kenobi2_96006.html
jest to dowód na to, że tak jak napisałem wyżej komputer silnika przyjmuje przy odpiętej przepływce stałą wartośc 550, nie dokonuje żadnych obliczeń z innych miejsc ani nie wchodzi w tryby awaryjne
więc moja propozycja jest taka: abyś najpierw zamontował sobie sprawną przepływkę i z nią pojeździł, a potem ją odepnij i porównaj zamiast wypisywac pierdoły nie robiąc żadnych własnych doświadczeń
edit:
i jeszcze jedno tu logi na podpiętej przepływce:
porównaj czas dojścia silnika do 3300obr na odpiętej ( ponad 10s ) i na podpiętej ( 7s )
kolejny dowód na to iż na odpiętej fura nie jedzie tak jak powinna
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:09 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
na kilku z silnikiem ACV, a o takim tu silniku rozmawiamygrehor pisze:Nie wiem na ilu autach robiłeś testy i czy na wszystkich wypadały tak samo
logi są z mojego i pokazują to co pokazują, bardziej oczywistego dowodu już nie potrafię przedstawic na to co odczytuje komputer silnika w samochodzie w 100% sprawnym
niestety moje i nie tylko moje doświadczenia świadczą, że się słabo znajągrehor pisze:to co napisałem i zaznaczyłem to słowa pracownika serwisu VW więc jeśli to są pierdoły to widocznie w VW nie znają się na samochodach i silnikach.
pokaż mu te logi i niech się do nich odniesie - mam nadzieję, że będzie wiedział co to takiego, bo spotykałem takich których jedyną umiejętnością dotyczącą diagnozy było zczytanie błędów i ich wykasowanie
sory jeśli uraziłem ale niestety taka moja wada, że gdy czytam coś ewidentnie zaprzeczającego dowodom które posiadam robię się dosadnie nie miły
niestety nie mam dostępu do T4 z AJT aby i na nim zrobic testy takie same jak w ACV
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:10 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jak widac w logach nie na alternatywną kalkulację tylko przyjmuje stałą wartośc 550grehor pisze:No ale to jest akurat logiczne i wiadome jak pisałem po odpięciu komp przechodzi na alternatywną kalkulację a nie dokładną.
to napisałem tutaj:grehor pisze:A z ciekawości sprawdź jaki wyjdzie ci wynik na podpiętej ale uszkodzonej i to już nie będzie 10 sekund a 20-30 albo i więcej.
Kenobi pisze:na uszkodzonej przepływce przyjmuje dane które ona mu podaje ( nawet te najbardziej absurdalne i stąd zazwyczaj fura w ogóle nie jedzie )
różnice są w oprogramowaniu ale na pewno nie w samej zasadzie działania ECUgrehor pisze:Co do AJT i ACV to raczej wielkiej różnicy nie ma ale na pewno jest inne oprogramowanie i może w tym być szkopuł.
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:10 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
duzutki
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam w sobotni wieczór <beer>
Właśnie wróciłem z logowania i mam przygotowane piękne logi, oto one;
http://vaglog.rtnet.pl/duzutki_96072.html
http://vaglog.rtnet.pl/duzutki_96073.html
Mam nadzieję, że wniosą one coś nowego do naszej dyskusji i pomogą w rozwiązaniu zagadki stulecia <good>
Właśnie wróciłem z logowania i mam przygotowane piękne logi, oto one;
http://vaglog.rtnet.pl/duzutki_96072.html
http://vaglog.rtnet.pl/duzutki_96073.html
Mam nadzieję, że wniosą one coś nowego do naszej dyskusji i pomogą w rozwiązaniu zagadki stulecia <good>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tu dla porównania moje logi zrobione dzisiaj, samochód od 2000obr idzie ogniem
http://vaglog.rtnet.pl/kenobi2_96009.html
i o dziwo wbrew temu co pisał FocusMed u mnie też w grupie 001 komputer wylicza dawkę nie przekraczającą 40mg
jak się przyjrzeć to jedyna ewidentna różnica jest w grupie 003 jeśli chodzi o ilość zasysanego powietrza
u mnie jest realny odczyt z przepływki bardziej stabilny i kalkulowany sporo mniejszy
no i oczywiście turbina pompuje od dołu i porządnie i już przy 2200 zaczyna się otwierać N75 a u ciebie dopiero przy 3100
jeśli odczyt z przepływki jest dobry i tak nieregularny, a turbina tak słabo pompuje to skłaniam się jednak do opcji, że jest ona uszkodzona
http://vaglog.rtnet.pl/kenobi2_96009.html
i o dziwo wbrew temu co pisał FocusMed u mnie też w grupie 001 komputer wylicza dawkę nie przekraczającą 40mg
jak się przyjrzeć to jedyna ewidentna różnica jest w grupie 003 jeśli chodzi o ilość zasysanego powietrza
u mnie jest realny odczyt z przepływki bardziej stabilny i kalkulowany sporo mniejszy
no i oczywiście turbina pompuje od dołu i porządnie i już przy 2200 zaczyna się otwierać N75 a u ciebie dopiero przy 3100
jeśli odczyt z przepływki jest dobry i tak nieregularny, a turbina tak słabo pompuje to skłaniam się jednak do opcji, że jest ona uszkodzona
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2012, 18:03 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
Powód: ort. i literówki
-
duzutki
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Przepływka jest pierburka na bank. Nawet jak byłem u tego mechanika, który dał mi kolejną orginalną przepływke, efekt był taki sam.
Ale tam jest wpięta dioda. Przepływka jest odłączona.jeśli odczyt z przepływki jest dobry i tak nieregularny
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no to poczekajmy co inni napiszą
ja już chyba nic więcej nie wymyśle - za małe doświadczenie :oops:
to jeśli to jest z diodą to musiała nie łączyc bo powinien byc odczyt tak jak na początku 1102,9 cały czas
kurcze jakoś mało dokładnie patrzyłem i nie zobaczyłem samego początku - skupiłem się na tym co się niżej dzieje
ja już chyba nic więcej nie wymyśle - za małe doświadczenie :oops:
to jeśli to jest z diodą to musiała nie łączyc bo powinien byc odczyt tak jak na początku 1102,9 cały czas
kurcze jakoś mało dokładnie patrzyłem i nie zobaczyłem samego początku - skupiłem się na tym co się niżej dzieje
-
duzutki
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja też rozkładam ręce i śmigam na diodzie puki co. Może ktoś coś mądrego jeszcze napisze. Dzięki WIELKIE Kenobi za wszystkie cenne porady <good>
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Trochę opisaliście się tu (i dokładnie nie czytałem), ale po mojemu trzeba podciągnąć dawkę nastawnikiem bo w logu 001 wrtość 7,6-7,8 jest dość mało ustawiłbym tak na 3-4
No i początek wtrysku do poprawy (albo coś z pompą nie chalo) grupa 004 nie trzyma wartości w logu statycznym, w dynamicznym też to chodzi na pograniczu.
No i początek wtrysku do poprawy (albo coś z pompą nie chalo) grupa 004 nie trzyma wartości w logu statycznym, w dynamicznym też to chodzi na pograniczu.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
fachowca dobrze poczytac
chociaż według danych serwisowyh dawka w przedziale 2.2 a 8 nie powinna miec wpływu na osiągi
a czy wiesz jak powinno byc z dawką w dynamice w 001, tak jak pisał FocusMed pod 50 czy tak jak jest u mnie i u duzutkiego pod 40
chociaż według danych serwisowyh dawka w przedziale 2.2 a 8 nie powinna miec wpływu na osiągi
a czy wiesz jak powinno byc z dawką w dynamice w 001, tak jak pisał FocusMed pod 50 czy tak jak jest u mnie i u duzutkiego pod 40
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
43mg/R to ja mam w AFNie przy max wciśniętym gazie, co prawda zrobionym na 140KM ale to nadal 4 gary więc ACV powinien podlewać więcej.
Tak jak pisałem wcześniej i jak pisał mikoli dawka jest za niska. mikoli pisze o przestawieniu nastawnia tyle że jak pompa nie była ruszana to nastawnik sam się nie przestawił! Skoro więc dawka spadła to albo coś się dziej z pompą albo ze sterowaniem. Chyba że ktoś zdejmował nastawnik i nie ustawił go tak ja był.
Tak jak pisałem wcześniej i jak pisał mikoli dawka jest za niska. mikoli pisze o przestawieniu nastawnia tyle że jak pompa nie była ruszana to nastawnik sam się nie przestawił! Skoro więc dawka spadła to albo coś się dziej z pompą albo ze sterowaniem. Chyba że ktoś zdejmował nastawnik i nie ustawił go tak ja był.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to czemu mój jeździ bardzo dobrze na dawce poniżej 40 ??
tak samo ma sintra w wersji z ASB i też jeździ bardzo dobrze
przyspieszenia dokładnie takie jakie ma chmielik w swoim T4 z AFNem ( sprawdzone na wyprawie do Rumunii )
tak samo ma sintra w wersji z ASB i też jeździ bardzo dobrze
przyspieszenia dokładnie takie jakie ma chmielik w swoim T4 z AFNem ( sprawdzone na wyprawie do Rumunii )
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak by nie patrzeć dobre pytanie, powiem szczerze nie mam pojęcia. Nie mniej jednak tu jest jakiś problem z obliczaniem dawki.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
więcej doświadczeń zbiorę za dwa tygodnie na zlocie
zabiorę laptopa i porobię logi kilkunastu 2.5TDI i będzie baza do odniesień na przyszłośc
zabiorę laptopa i porobię logi kilkunastu 2.5TDI i będzie baza do odniesień na przyszłośc
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Moje sugestie do podanych logów duzutki`ego.
1. Kąt wtrysku do minimalnej korekcji, aby wartości zadane były zbliżone lub takie same jak uzyskujemy.
2. Prawidłowo ustawić dawkę na nastawniku, analogicznie im większa dawka odczytana, tym niższa ilość paliwa dostarczana,
a im niższa wartość odczytana tym większa ilość paliwa. Sprawdzone przeze mnie przy montażu nowego nastawnika, nie jest łatwe do ustawienia, przy wartości ok 8mg/suw, auto było odczuwalnie słabsze i nie puszczało żadnego dymu.
Przy ustawieniu wartości fabrycznej, czyli 5mg/suw wszystko wróciło do normy.
Do ustawiania zastosowałem taki przyrząd :
http://www.polerowanie-felg.pl/logi/axg ... 18-036.jpg
3. Dawka w dynamice powinna być w okolicach 40mg/suw, proponowałbym prawidłowo ustawić nastawnik i wszystko powinno wrócić do normy z dawką. Od razu wyczyścić nastawnik przy okazji.
Przydatne linki :
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=1741
http://www.polerowanie-felg.pl/nastawnik
4. Najgorszym faktem jest to, że odcina zasysane powietrze powyżej 2500obr/min. log 3 dynamiczny. Ja tak miałem przy niesprawnej przepływce, tylko że u mnie nie jechał do 2500, a później dostawał niesamowitego kopa i ogromnego batorego z tyłu. Przy nowej boscha, bo pierburg pokazywał jak chciał, wszystko wróciło do normy.
5. A wracając do wiedzy ludzi pracujących w serwisach VW, którzy naprawiają auta metoda prób i błędów, mających własne historię,
nigdy w życiu nie uwierzę w fakt, że auto z odpiętą przepływką jedzie lepiej, jest tak jak wspominał Kenobi, auto ma stała wartość ok 500mg/suw i jest muł niemiłosierny.
1. Kąt wtrysku do minimalnej korekcji, aby wartości zadane były zbliżone lub takie same jak uzyskujemy.
2. Prawidłowo ustawić dawkę na nastawniku, analogicznie im większa dawka odczytana, tym niższa ilość paliwa dostarczana,
a im niższa wartość odczytana tym większa ilość paliwa. Sprawdzone przeze mnie przy montażu nowego nastawnika, nie jest łatwe do ustawienia, przy wartości ok 8mg/suw, auto było odczuwalnie słabsze i nie puszczało żadnego dymu.
Przy ustawieniu wartości fabrycznej, czyli 5mg/suw wszystko wróciło do normy.
Do ustawiania zastosowałem taki przyrząd :
http://www.polerowanie-felg.pl/logi/axg ... 18-036.jpg
3. Dawka w dynamice powinna być w okolicach 40mg/suw, proponowałbym prawidłowo ustawić nastawnik i wszystko powinno wrócić do normy z dawką. Od razu wyczyścić nastawnik przy okazji.
Przydatne linki :
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=1741
http://www.polerowanie-felg.pl/nastawnik
4. Najgorszym faktem jest to, że odcina zasysane powietrze powyżej 2500obr/min. log 3 dynamiczny. Ja tak miałem przy niesprawnej przepływce, tylko że u mnie nie jechał do 2500, a później dostawał niesamowitego kopa i ogromnego batorego z tyłu. Przy nowej boscha, bo pierburg pokazywał jak chciał, wszystko wróciło do normy.
5. A wracając do wiedzy ludzi pracujących w serwisach VW, którzy naprawiają auta metoda prób i błędów, mających własne historię,
nigdy w życiu nie uwierzę w fakt, że auto z odpiętą przepływką jedzie lepiej, jest tak jak wspominał Kenobi, auto ma stała wartość ok 500mg/suw i jest muł niemiłosierny.
-
grehor
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:11 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Dane serwisowe są trochę mocno naciągane (chyba), ale u siebie bawiłem się i czym wyższą dawkę ustawiałem (czyli liczba wyświetlana na Vag-u niższa) z dołu lepiej chodził.Kenobi pisze:chociaż według danych serwisowyh dawka w przedziale 2.2 a 8 nie powinna miec wpływu na osiągi
Tego nie wiem, bo nawet nie wiem czy w dynamice 40 jest mniej od 50 <sarkastyk>Kenobi pisze:a czy wiesz jak powinno byc z dawką w dynamice w 001, tak jak pisał FocusMed pod 50 czy tak jak jest u mnie i u duzutkiego pod 40
Akurat o tym nie myślałem, ale dawkę ma za niską, ale i pompa nie podaba mi się, bo niby w grupie 000 wychodzi że początek wtrysku ok, jednak w grupie 004 już nie trzyma parametrów.FocusMED pisze:Skoro więc dawka spadła to albo coś się dziej z pompą albo ze sterowaniem. Chyba że ktoś zdejmował nastawnik i nie ustawił go tak ja był.
Nie koniecznie bo to i tak jest dawka na cylinder, a ACV, 1Z,AFN ma podobne ustawienia, czytane Vag-iem.FocusMED pisze:43mg/R to ja mam w AFNie przy max wciśniętym gazie, co prawda zrobionym na 140KM ale to nadal 4 gary więc ACV powinien podlewać więcej.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
A propos rozumienia logów
- przepływomierz
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 3#p1378443
- kąt wtrysku
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 2#p1378812
- przepływomierz
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 3#p1378443
- kąt wtrysku
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 2#p1378812
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
To jest ciekawa sytuacja, ja już kilka razy spotkałem się z sytuacją gdzie w TDI Timig kąt jest idealny a w grupie 004 wymagany jest np. 0.5 ATDC a rzeczywisty 1.5 BTDC co nam daje 2 stopie rozjazdu. Podejrzewam że w takiej sytuacji może to być jakiś problem z zaworem regulacyjnym początku tłoczenia ale to moje przypuszczenia.
-
duzutki
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzięki Góral za podpowiedzi. Postaram się tym zająć jutro po robocie. Nastawnika raczej nikt nie ruszał, bo kilka miesięcy temu czyściłem go osobiście i robiłem znaki. A sprwedziłem to już dawno. Ale czy można zmienić dawkę za pomocą programu diagnostycznego? Nie wiem jakiego progranu używali w warsztacie w którym byłem w Polsce, ale może oni coś namieszali i sami nie wiedzieli co. I może teraz gościu w warsztacie u którego byłem ostatnio powiedział, że to wtryski za mało paliwa podają, a to sterownik ma za małe wartości ustawione i stąd to całe zamieszanie. Ale dowiemy się jutro. Będę informował na bieżąco. <good>Moje sugestie do podanych logów duzutki`ego.
-
Góral
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja tez zakładałem nastawnik na znaki, wystarczyło minimalne przesuniecie o 0,1mm i wszystko się diametralnie zmieniało.
Raz było za dużo, a raz za mało. Wyreguluj zgodnie z opisem ode mnie, na vag`a, wtedy zobaczymy jakie będą dawki dynamiczne.
Raz było za dużo, a raz za mało. Wyreguluj zgodnie z opisem ode mnie, na vag`a, wtedy zobaczymy jakie będą dawki dynamiczne.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
czy da sie zrobic podobne logi w starym AAF benzyna i czy ktos na forum jest w stanie je przetlumaczyc na jezyk zrozumialy?