T4 `94 1.9 TD ABL ROZRZAD WYMIANA
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
robsztix
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
T4 `94 1.9 TD ABL ROZRZAD WYMIANA
Jako, ze jestem tu nowy na wstepie chcem sie przywitac, wiec WITAM WAS DRODZY FORUMOWICZE :)
Przechodzac do tematu, w ktorym zapewne jestescie w stanie mi pomoc, to chcialbym zasiegnac rady, czy przy wymianie rozrzadu w 1.9 TD (ABL 68KM), nalezy wymienic kolo zebate wraz z sruba na wale korbowym, czy tez nie. Niemoglem znalezc zadnej precyzyjnej odpowiedzi na ten temat, wiekszosc sprzecznych....Moze ktos z Was wie, czy nalezy to zrobic, czy nie, a jesli tak, to z jakim momentem nalezy przykrecic nowe kolo zebate i czy uzywac kleju np. Locite na srube? Jezeli nalezy ja wymienic, to czy jest jakis skuteczny sposob na zblokowanie walu korbowego, zeby odkrecic to kolo jezeli niema sie blokad. Znajomy twierdzi, ze mozna wrzucic na bieg i przytrzymac hamulec, jednak wydaje mi sie to zbyt rzeznicza metoda...Wszystkie porady, momenty dokrecania itd. co do tego rozrzadu mile widziane. Z gory dzieki za wszystkie pomocne odpowiedzi i pozdrawiam ;)
Przechodzac do tematu, w ktorym zapewne jestescie w stanie mi pomoc, to chcialbym zasiegnac rady, czy przy wymianie rozrzadu w 1.9 TD (ABL 68KM), nalezy wymienic kolo zebate wraz z sruba na wale korbowym, czy tez nie. Niemoglem znalezc zadnej precyzyjnej odpowiedzi na ten temat, wiekszosc sprzecznych....Moze ktos z Was wie, czy nalezy to zrobic, czy nie, a jesli tak, to z jakim momentem nalezy przykrecic nowe kolo zebate i czy uzywac kleju np. Locite na srube? Jezeli nalezy ja wymienic, to czy jest jakis skuteczny sposob na zblokowanie walu korbowego, zeby odkrecic to kolo jezeli niema sie blokad. Znajomy twierdzi, ze mozna wrzucic na bieg i przytrzymac hamulec, jednak wydaje mi sie to zbyt rzeznicza metoda...Wszystkie porady, momenty dokrecania itd. co do tego rozrzadu mile widziane. Z gory dzieki za wszystkie pomocne odpowiedzi i pozdrawiam ;)
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: T4 `94 1.9 TD ABL ROZRZAD WYMIANA
Jeśli nie widać na kole śladów zużycia, nie ma wycieku spod uszczelnienia wału, koło nie "giba" się na boki - przy wymianie rozrządu koła się nie rusza.
-
mirecki.w
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
ja bym wymienił, nie jest to jakiś powalający koszt / zębatka ok 50zł plus śruba / więc decyzja należy do Ciebie
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
To nie 2.4/2.5 gdzie tak czy tak zdejmuje się koło pasowe wraz ze śrubą centralną - i użytkownicy mają dylemat czy na starej czy nowej śrubie składać. W 1.9 koło pasowe jest dokręcone 4 śrubami do koła rozrządu - i tu przy wymianie rozrządu nie ma konieczności wykręcania śruby.
Poza tym jest takie powiedzenie że "g..a sie nie rusza, bo zacznie śmierdzieć" :D
Poza tym jest takie powiedzenie że "g..a sie nie rusza, bo zacznie śmierdzieć" :D
-
robsztix
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dzieki, za szybkie odpowiedzi, ale nadal jestem w kropce, poniewaz sa one sprzeczne ze soba :D czekam wiec na dalsze za i przeciw....oraz porade jak skutecznie unieruchomic wal przy odkrecaniu tej "zebatki" bez blokady :) Pozdro
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Popieram, bo :b8tz pisze:Jeśli nie widać na kole śladów zużycia, nie ma wycieku spod uszczelnienia wału, koło nie "giba" się na boki - przy wymianie rozrządu koła się nie rusza.
i z tego co się orientuje przy standardowej wymianie rozrządu nie wymienia się uszczelniaczy, których zresztą nie dodają chyba do zestawu rozrządu.b8tz pisze:Poza tym jest takie powiedzenie że "g..a sie nie rusza, bo zacznie śmierdzieć" :D
Bez blokady nie zabierałbym się za to.robsztix pisze:oraz porade jak skutecznie unieruchomic wal przy odkrecaniu tej "zebatki" bez blokady :) Pozdro
Sobie robiłem blokadę podobną do tej:KLIK do koła pasowego napędzającego pompę wspomagania dospawałem odpowiedni trzpień.
-
piciu144
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
robsztix jeżeli ta śruba nie była nigdy wymieniana to bym ja wymienił bo z początku były montowane o twardości 8,8- 10,9 i się lubiły urywać a później dopiero montowali o twardość 12,9. U mnie ta śruba się urwała,spadło koło i uszkodziła się głowica. Jak kupiłem nowe koło wraz z śrubą i płaciłem około50zł.
-
robsztix
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
piciu144 a jak zblokowales wal przy wymianie? Czy duzym plaskim srubokretem da rade za zabki na kole zamachowym przez okienko w skrzyni?? Pozdro
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Wątpię i to jest właściwie najważniejszy punkt tej operacji <bigboss>robsztix pisze:Czy duzym plaskim srubokretem da rade za zabki na kole zamachowym przez okienko w skrzyni??
-
robsztix
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Trudno jakos bede musial sobie poradzic... piciu144 powiedz mi tylko, czy jak wymieniales ta zebatke, to nowa srube dawales na klej do gwintow, czy na sucho wkrecales? Dzieki za wszystkie porady, w sobote zabieram sie za wymiane :) Pozdro