osobowy czy ciężarowy?

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
vwpitek
Stały bywalec

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 acv
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

osobowy czy ciężarowy?

Nieprzeczytany post autor: vwpitek »

Witam.Chcę kupić t4,tylko się zastanawiam czy szukać ori multivana czy holenderkę i wtedy ją przerobić na osobowy.W związku z tym mam pytanie jakie są według Was plusy i minusy takiego rozwiązania.Czy są jakieś ograniczenia wynikające z codziennej eksploatacji.Jak wygląda sprawa akcyzy bo holenderka jest zwolniona z niej.Rozmawiałem ze znajomym diagnostą i on twierdzi że po roku mogę bez problemu zrobić zmianę przeznaczenia z ciężarowego na osobowy bez płacenia akcyzy.Pozdrawiam.
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Re: osobowy czy ciężarowy?

Nieprzeczytany post autor: notri »

ja kiedyś to przerabieałem. Pytałem też o to w urzędzie - jakieś badania w servisie VW musisz mieć - certyfikat czy cuś - i kosztuje to dość sporo. Ale jest to do przejścia. ALE !

Jednak:

Doposażenie holenderki do postaci multivana jest dość kosztowne. Rzadko się zdarza aby holenderka miała podgrzewane przednie siedzenia, webasto czy climatronik, a już wszystkie trzy naraz to tym bardziej rzadkość. Nie wspomnę o konieczności kupna kompletu foteli i tapicerki czy silniku 150 PS (też rzadkość w holenderce, a w multivanie prawie standard)
Chyba że trafisz na holenderkę z multivana. Na allegro jest taki wystawiony bo widziałem go w piątek na necie, ale bardzo drogi. ponad 30.000 za bodaj 99 rok. A widziałem przez okres kilku miesięcy jedynie parę takich sztuk

Sumaru jak wszystko policzysz: doposażenie, tapicerki, latanie po urzędach, masa roboty - wyjdzie Ci prosty rachunek - kup multivana bo widzę że do tego zmierzasz. Wyjdziesz finansowo albo nas to samo albo prawie na to samo.
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

notri pisze:
Chyba że trafisz na holenderkę z multivana. Na allegro jest taki wystawiony bo widziałem go w piątek na necie, ale bardzo drogi. ponad 30.000 za bodaj 99 rok. A widziałem przez okres kilku miesięcy jedynie parę takich sztuk
Z multivana to raczej nie , szybciej z caravelli , te się trafiają czasem na allegro zwłaszcza w longu.

Ogólnie holenderka to w 90% transporter , wersja powstała ze zwykłego blaszaka. Akurat grzane fotele to w/g mnie zbędny bajer , o tyle webasto zwłaszcza jest przydatne. Mój naprzyklad wyposazony był w webasto , nawet po przejrzeniu dokadnie papierów od auta i przetłumaczeniu wpisów to miał dwa przeglądy webasta w 2003 i 2006 roku , a jak ja auto kupilem to po webascie nie zostało za wiele sladu nawet :D.

Sprawa z akcyzą jest dośc sliska , mozna sprowadzić auto , wersje holenderką , wrzucić wnętrze od multika , przerejestrować na większą ilosc osób ale auto musi zostać jako cięzarowe. Znam kilka osób co sprowadzało dostawczaki jako cięzarowe i na osobowe przerabiali , do dziś mają problemy z UC. Tylko ze w PL co urząd to inna interpretacja przepisów i tu tez trzeba wziąsc to pod uwage...

Co do silników to norti nie przesadzaj , większosc multików to są 102KM a nie 150KM , więc silnika nie musiałby zmieniac jakby trafił 102KM ;). U nas na forum chyba większosc mutików to 102KM , 150KM to jest zdecydowana mniejszosc ;).
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

Ja Sterciu nie mówię o silniku w sensie potrzeby jego przekładania - tylko że w multivanach jest ich bardzo dużo, w pozostałych wersjach niewiele.

A co do kombinowania holenderka i przerabianie jej na multivana - ja bym się w to nie bawił
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Sterciu pisze:
notri pisze:
Z multivana to raczej nie , szybciej z caravelli , te się trafiają czasem na allegro zwłaszcza w longu.

Ogólnie holenderka to w 90% transporter , wersja powstała ze zwykłego blaszaka. Akurat grzane fotele to w/g mnie zbędny bajer , o tyle webasto zwłaszcza jest przydatne. Mój naprzyklad wyposazony był w webasto , nawet po przejrzeniu dokadnie papierów od auta i przetłumaczeniu wpisów to miał dwa przeglądy webasta w 2003 i 2006 roku , a jak ja auto kupilem to po webascie nie zostało za wiele sladu nawet :D.

Sprawa z akcyzą jest dośc sliska , mozna sprowadzić auto , wersje holenderką , wrzucić wnętrze od multika , przerejestrować na większą ilosc osób ale auto musi zostać jako cięzarowe. Znam kilka osób co sprowadzało dostawczaki jako cięzarowe i na osobowe przerabiali , do dziś mają problemy z UC. Tylko ze w PL co urząd to inna interpretacja przepisów i tu tez trzeba wziąsc to pod uwage...

Co do silników to norti nie przesadzaj , większosc multików to są 102KM a nie 150KM , więc silnika nie musiałby zmieniac jakby trafił 102KM ;). U nas na forum chyba większosc mutików to 102KM , 150KM to jest zdecydowana mniejszosc ;).
Nie wiem Sterciu czy u was jest z tym problem ale u mnie bez problemu na stacji diagnostycznej zmieniają z ciężarowego na osobowy kolega nawet ostatnio karetkę przerabiał na zwykły osobowy . Sprawdzają tylko czy są dobre mocowania foteli pasów itd i bez problemu przechodzi sory za ot.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

i jaki z tego wniosek - niech żyje Polska
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

staszek pisze:

Nie wiem Sterciu czy u was jest z tym problem ale u mnie bez problemu na stacji diagnostycznej zmieniają z ciężarowego na osobowy kolega nawet ostatnio karetkę przerabiał na zwykły osobowy . Sprawdzają tylko czy są dobre mocowania foteli pasów itd i bez problemu przechodzi sory za ot.
Tylko tu nie chodzi o przeróbkę i wkładanie foteli tylko strona prawna przy autach sprawdzonych z zagranicy jako cięzarowe , rejestrowanie ich jako cięzarowe aby uniknąc akcyzy i po jakimś czasie przeróbka na osobowy nie uiszczając akcyzy. U nas w takich sprawach urzędy są nadwyraz skrupulatne i znajomy tak wpadł prowadząc autokomis aut sprowadzanych. Rejestrowali je jako cięzarowe i pózniej po jakimś tam czasie przerejestrowywali na osobowe zmieniając ilosc miejsc siedzących i przeznaczenie z cięzarowego na osobowy. Wydział komunikacji wyslał info do celnego i się zaczelo.... Takze to jest dośc sliska sprawa , jest wielu co tak zrobiło i narazie cisza , ale to nie znaczy ze sprawa jest zamknięta , bo urzędy dobrze wiedzą o co chodzi i są w temacie tez dobrze w tych sprawach...

Juz lepiej kupić auto które juz jest zarejestrowane w PL , jest zarejestrowane jako cięzarowe , przerejestrować je tez tak aby było jako cięzarowe i po jakimś czasie zrobić zmiane przeznaczenia z cięzarowego na osobowy.... tylko nie wiem czy tez się przy tym nie doczepią , ale jest to duzo mniejsza szansa niz rejestrujac pierwszy raz auto w kraju na siebie i robic pózniej takie zmiany nie informując celnego...

Co do samej przekładki to wszystko zalezy od tego co jak kto chce miec , ja przykładowo wolałbym sam przerobić na multika bo napewno przeróbka byłaby z wersji long a takich fabrycznie nie było multików. Jak się dobrze rozejrzy , poszpera po szrotach to moze za stosunkowo nieduze pieniądze ( w porównaniu z allegro) wyrwać wnętrze od multika. W Poznaniu na gieldzie ostatnio było do wzięcia wnetrze generation z kanapą i fotelami drugiego rzędu , przednimi fotelami za 2500zł kpl , stan podobno b.dobry. Za długo się zastanawiałem , bo jak siezdecydowałem je wziąsc to juz oferta była nie aktualna....
Ostatnio zmieniony 08 lip 2012, 19:21 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

dlatego pisałem że gra nie warta świeczki - albo albo !!!
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Tylko że nigdzie w kodeksie nie ma napisane że samochodu sprowadzonego jako ciężarowy nie można przerabiać na osobówkę jeśli tylko przeróbki są prawidłowo wykonane i diagnosta papier podbije to jest ok . I nie mogą się do niczego przyczepić bo prawnie jest wszystko prawidłowo.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

ale tu o akcyzę chodzi staszek. Podbicie przez diagnostę to pal licho, to jest wykonanlne
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

To jak zrobisz przeróbkę i się doczepią to idz walcz z UC , najpierw zrobią z czlowieka kompletnego dziada z długami , a pózniej nawet jezeli bedzie miał racje to sąd mu przezna racje, a uc dalej bedzie ządał zaległej zapłaty. OT to jest cała polska , jak dla mnie nie warta gra jest swieczki. Nawet jest taki program na polscacie w niedziele pokazujący jak ludzie walczą z urzedami , tam nawet podobna sprawa była niedawno opisywana...

To jest ten sam walek który robią niektórzy sprowadzając multiki jako ciężarowe 3-5 osobowe busy , pózniej je na 7 osobowe multiki przerejestrowują , dośc głośna sprawa to była dośc niedawno , i to nie tylko o T4 , T5 chodziło ale tez inne bardziej luksusowe busy...
motoria
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Sterciu pisze:
Juz lepiej kupić auto które juz jest zarejestrowane w PL , jest zarejestrowane jako cięzarowe , przerejestrować je tez tak aby było jako cięzarowe i po jakimś czasie zrobić zmiane przeznaczenia z cięzarowego na osobowy.... tylko nie wiem czy tez się przy tym nie doczepią , ale jest to duzo mniejsza szansa niz rejestrujac pierwszy raz auto w kraju na siebie i robic pózniej takie zmiany nie informując celnego...
Niestety w naszej kolorowej ojczyźnie odpowiada za wszystko ostatni właściciel. Ponieważ zawsze jest brana pod uwagę data wykrycia "przestępstwa celnego" nie data np.wprowadzenia auta,zrobienia przeglądu czy rejestracji.Po prostu jesteś posiadaczem multika zarejestrowanego na ciężarowy w danym momencie, podjeżdżają celnicy i zabierają auto na parking celny i jesteś ugotowany (czytaj zrujnowany - dosłownie)
Wiem coś na temat walki z urzędem celnym prowadzę takową od 2003 roku .
Przyjdzie decyzja w której będzie napisane ,ze nie wiadomo kto ,kiedy,dlaczego i po co ,ale konkludując w dniu wykrycia był Pan właścicielem i należy przyjąć ze to Pan musi uregulować należności w ciągu 7 dni roboczych. :D
Niestety tak to wygląda w praktyce.Smutne ale prawdziwe.
vwpitek
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

No właśnie tak jak pisze Notri przegląd i zmiana przeznaczenia to jest pikuś,chodzi właśnie UC czy się przyczepią czy nie. Wiadomo że wolałbym oryginała ale nasz rynek jest dość ubogi w multiki w dobrym stanie a sprowadzenie takiego z niemcowni ogranicza ta cholerna akcyza.Dlatego pomysł był taki żeby kupić jak najmłodszego holendra i go przerobić(nie wszystko na hurra tylko powoli sukcesywnie kompletować i montować) na multika.I czy robić osobowy czy olać i jeżdzić ciężarowym.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

W/g mnie zadna roznica czy w dowodzie bedzie cięzarowy czy osobowy , najlepiej tez aby był zarejestrowany max na 6 osób a taką holenderkę mozna spokojnie wyrwać. Czyli 3 osoby z przodu i 3 z tyłu siedzą. Wywalisz przegrodę , wstawisz kanapę to juz 3 osoby , zmienisz z przodu fotele , tzn przynajmniej pasazera na pojedyńczy to juz będzie 5 miejsc siedzących , dokładasz z tyłu fotel w drugi rząd siedzeń i masz 6 miejsc siedzących. I albo jeszcze jeden fotel na lewo z tyłu ;) , albo bez fotela jezdzic. To mi sie wydaje przeróbka taka najmniej kosztowna (jesli chodzi o wszystkie prawne sprawy) i nie wymagająca zmiany przeznaczenia oraz ilosci miejsc siedzących. Tylko dobrze byłoby trafic holenderkę 6 osobową , a są takie. Ja u siebie mam 6 osób w dowodzie a tylko 5 miejsc siedzących. To jest wsumie mozna powiedziec jedyna legalna przeróbka bo auto nadal w dowodzie jest cięzarowe i na tyle osob ile było sprowadzone i zarejestrowane na zachodzie. No i jak juz przeróbkę na multika to w/g tylko z longa , zawsze ten bagaznik większy jest pózniej ;). Bo wracając do tematu zmiany przeznaczenia która wiąze się z wizytą w wydziale komunikacji to moze byc obawa ze się wtedy uc doczepi do tego ze auto wjechało na terytorium RP jako cięzarowe , tak zostało zarejestrowane a pózniej aby uniknac akcyzy wykonana przeróbka i przerejestrowane na osobowe.... Tak nie trzeba nic w dowodzie zmieniac , tylko dobrze zrobić zamocowanie foteli , pasów i auto nadal jest 6 osobowe , cięzarowe ale z wnetrzem multika.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

Sterciu pisze:
... najlepiej tez aby był zarejestrowany max na 6 osób a taką holenderkę mozna spokojnie wyrwać. Czyli 3 osoby z przodu i 3 z tyłu siedzą. Wywalisz przegrodę , wstawisz kanapę to juz 3 osoby , zmienisz z przodu fotele , tzn przynajmniej pasazera na pojedyńczy to juz będzie 5 miejsc siedzących , dokładasz z tyłu fotel w drugi rząd siedzeń i masz 6 miejsc siedzących.....

Ja ten pomysł też przerabiałem ale teoretycznie. Nie wiem tylko jak sprawa z przepisami.

Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem. Kupuje holenderke 6 osób. Wywalam wszystkie fotele i teraz :

Pierwszy rząd tj. fotel kierowcy i przedniego pasażera - pojedyńczy
Drugi rząd tak jak w multivanie
Trzeci taki jak w drugim czyli tak jak na zdjęciu poniżej
Za trzecim rzędem kratka jak ma to miejsce w "osobowych ala ciężarowe"

W ten sposób mamy samochód ciężarowy z kratką (czyli przestrzeń bagażowa oddzielona od pasażerskiej a o to przecież chodzi czyli inaczej mówiąc: ciężarowy ala VW T4 Bussines <yahoo>

Chodzi mi o taki tył :

http://www.test-drive.ru/images2/vw_multivan_4.jpg
vwpitek
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

A gdyby tak w drugą stronę tzn.kupić w niemcowni multika i zrobić z niego ciężarówkę.Czy przerabiał ktoś z Was taki temat?
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

vwpitek pisze:
A gdyby tak w drugą stronę tzn.kupić w niemcowni multika i zrobić z niego ciężarówkę.Czy przerabiał ktoś z Was taki temat?
A możesz mi powiedzieć po co ??? i po co tracić pieniądze ??? Dla mnie bezsensu
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

notri pisze:
vwpitek pisze:
A możesz mi powiedzieć po co ??? i po co tracić pieniądze ??? Dla mnie bezsensu
Pewnie po to aby multika sprowadzić jako cięzarowego co wiąze sie z brakiem akcyzy. Podobno jest to do zrobienia ale w niemczech jest cholernie kosztowne i nie opłacalne.
vwpitek
Stały bywalec

15
Model:
Kontakt:

Po prostu pytam jak to mówią kto pyta nie błądzi:)
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

vwpitek pisze:
No właśnie tak jak pisze Notri przegląd i zmiana przeznaczenia to jest pikuś...
No właśnie w związku z tym mam pytanie: Jakiego rzędu są to koszty? Założenie jest takie, że kupuję auto zarejestrowane na 2 osoby, później montuję drugi rząd siedzeń (3 osoby) i kratę oddzielającą przestrzeń bagażową i chcę zarejestrować auto jako osobowo-ciężarowy.
Pomijam tutaj koszty związane z siedzeniami, pasami, tapicerką itp, bo to już kwestia indywidualna. Interesuje mnie jakie sumarycznie koszty formalne związane są z takim zabiegiem?
staszek
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

klatkę może ci tylko zamontować autoryzowany serwis lub ktoś z uprawnieniami do tego typu rzeczy nie wiem czy czasem niektóre stacje diagnostyczne nie mają takich uprawnień musiał byś popytać .Ja zmieniałem z ciężarowego na osobowy usuwałem kratkę (której nie było a powinna być) to zapłaciłem bodajże 200 zł
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Nie ma takiej opcji: "osobowo-ciężarowy" obecnie.
Przerabiałem to w Uazie jak wymieniałem dowód rej., musiałem się określić jak ma pozostać.
Zależało mi na tym aby auto było ciężarowe, bo wiąże się to z niskim OC płaconym od masy, a nie pojemności silnika i tu pojawił się następny problem.
Pani w wydziale komunikacji oświadczyła, że mam donieść zaświadczenie od diagnosty, że auto spełnia wymagania czyli w skrócie : "przestrzeń bagażowa jest dłuższa niż pasażerska". Wtedy byłby ciężarowy, ale 2-osobowy i w dodatku musiałbym wydać kasę na diagnostę, ja miałem "ciężarowo-osobowy" 7 osobowy.
Po awanturze w urzędzie, że auto było od nowości tak zarejestrowane i nic w nim nie było zmieniane, ani nie było żadnej ingerencji w nic więc nie będę wydawał kasy z powodu, że tylko skończyło się miejsce na stemple w dowodzie i z tego powodu chciałem go wymienić, auto pozostało ciężarowe 7-osóbowe.
Diagnosta powiedział mi później, że auta są różnie porejestrowane i tak będą do końca swoich dni, ale, żeby obecnie zarejestrować auto jako ciężarowe np. z osobowego to trzeba spełnić obecne warunki (takie same jak przy odliczaniu Vat od paliwa) czyli np.: oddzielna przestrzeń bagażowa (doka) albo "przestrzeń bagażowa dłuższa niż pasażerska" czyli w przypadku t-4 jeden rząd siedzeń oddzielony w dodatku trwałą przegrodą.
Nie wiem jak jest w przypadku T-4 w wersji holenderka long, krótka w 100% się nie łapie.
Temat zgłębiałem też z tego powodu, że przymierzałem się do zakupu t-4 i zarejestrowaniu na działalność gospodarczą w celu odliczania Vat od paliwa a jednoczesnie wożeniu rodziny i diagnosta rozwiał moje marzenia.
Podsumowując: można kupić już zarejestrowaną t-4 na ciężarowy i mieć tak do śmierci, płacić niższe OC, ale Vat od paliwa i tak nie odliczę (nie mówię o dokach i nie wiem jak z długościami w holenderkach longach), natomiast kupując jako osobowy, można przerejestrować jako ciężarowy pozostawiając jeden rząd siedzeń oddzielony trwałą przegrodą (wtedy odliczę Vat od paliwa, ale nici z auta rodzinnego)
Trochę to dziwne i skomplikowane jak większość w tym kraju.
Jako, że to mój pierwszy post (głównie czytam forum ucząc się o t-4, którą w końcu pewnie i tak kupię), pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
grehor
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: -Latający Holender
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grehor »

proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:37 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

niebieski-n2 no to jest nas dwóch. Tego co napisałeś niestety się obawiałem, bo też mi chodzi po głowie krótka holenderka, ale w takim razie trzeba wybrać albo rybki albo akwarium <h>
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

ja mam krótką holenderkę i mówiąc krótko - kochane autko chyba w najbardziej uniwersalnej wersji. Rozmawiałem kiedyś z kubkiem który pracuje w NL i sam mówił że jeszcze dużo fajnych tam jeździ po drogach.
Multivany niestety kosztują, a dobrą holenderkę można kupić za przyzwoite pieniądze

Reflex - nie reflektujesz przypadkiem jakiegoś spotkanka ??? Leon i być może kriss się dołączą ??? Kubek w tym miesiącu ma być w PL - może się to zgra czasowo jakoś ???
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Long holenderka bez problemu powinna dostac wpis VAT2 w dowód , mamy longa takiego i ma wpis w dowodzie VAT2 czyli mozna odliczac paliwo normalnie. Z tymze auto tak zostało kupione i przy przerejestrowaniu dalej ma ten sam wpis.
grehor
Forumowicz T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: -Latający Holender
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: grehor »

proszę do kosza
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 0:37 przez grehor, łącznie zmieniany 1 raz.
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: niebieski-n2 »

Może mógłby ktoś kto ma holenderkę w longu zmierzyć i podać te wymiary.
W ustawie tak to zapisali:
"długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50% długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków"
Generalnie wg. diagnosty trzeba przestrzeń bagażową mierzyć nie po podłodze z tą wnęką pod siedzeniami, tylko od najbardziej ku tyłowi wysuniętej częsci plastikowej przegrody do tylnej krawędzi podłogi.
A pasażerską od tego samego punktu do dolnej krawędzi szyby przedniej.
Wygląda na to, że jednak może być to auto rodzinno - firmowe pod warunkiem, że jest to holenderka-long.
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

U mnie jak mierzyłem było równo pół na pół , 2 metry przestrzeń ładunkowa od najbardziej wysuniętej czesci scianki do końca podłogi i od dołu szyby do najbardziej wysuniętej częsci ścianki działowej do przestrzeni ładunkowej. Powinno byc 51% długosci pojazdu , ale gdzie nie pytalem to najwazniejsze aby miał pół na pól i juz wystarczy. Pozatym co do longów holenderek to nie kazdy spełnia te warunki i o tym tez trzeba pamiętać , nie spelniają zwykle tych wymogów holenderki longi zrobione z caravelli.
grehor pisze:
Sterciu long bez problemu bo jest dłuższy o jakieś 40cm a krótkiemu brakuje jakieś 20cm
Nie ma tak dobrze , long na styk się miesci , i tez zalezy jaką ma zabudowe holenderską , wszystko zalezy czy jest bardziej do tyłu przesunięta czy do przodu.... Im mniej mają pasazerowie miejsca na nogi na tylnej kanapie tym lepiej w tym momencie bo scianka jest bardziej przesunięta do przodu.

Słyszałem ze ma byc to zmienione te durne obwarowania wymiarami bo jak zwykle co innego dyrektywy unijne a co innego naszych wymysły.
niebieski-n2 pisze:
Wygląda na to, że jednak może być to auto rodzinno - firmowe pod warunkiem, że jest to holenderka-long.
Tu tez nie do końca chodzi o rodzinno-firmowe , bo jak ktoś wozi pracowników i potrzebuje typową brygadówkę z przestrzenią ładunkową to krótki się nie mieści juz , więc co , taki własciciel firmy/auta ma w przyczepie wozic tych pracowników przykładowo na budowy ?? Ale przeciez nie wolno w przyczepie ludzi wozić... A moze do wozenia ludzi ma kupic inne auto i do wozenia przykładowo sprzętu potrzebnego do pracy drugie auto ??
wewobeski2
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Auto: 1996-2003
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wewobeski2 »

To może i ja się wypowiem, dwa lata temu chciałem aby wbili mi vat-1 do longa 3 osobowego, ale miałem problem. Auto zarejestrowane było jako ciężarowe, ale po pierwsze nie miałem przegrody - wygląda na to jakby jej nigdy nie było, drugi problem to taki, że w dowodzie w miejscu przeznaczenie nie miałem wpisane ani van ani uniwersalny tylko trzy kreski. Więc aby dostać wpis vat-1 musiałem założyć oryginalną blaszaną przegrodę (nie kratkę) i za pośrednictwem importera vw na Polskę załatwić wyciąg z homologacji auta. Do tego przegląd na stacji diagnostycznej i w końcu mam vat-1. długa była droga do tego. Mam też drugiego longa ciężarowy uniwersalny 6 osobowy - tylko bez przegrody. Z tym nie chce mi się już kombinować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”