Antena w szybie...
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Antena w szybie...
Witam,
czytałem, oglądałem zdjęcia z allegro i google ale nigdzie nie znalazłem gdzie dokładnie podłączana jest antena w szybie. Tzn. Od mojego radia do prawej strony przy szybie na dole idzie przewód. Niestety jest on odłączony i zastanawiam się gdzie dokładnie powinien być podłączony bo nie widzę nigdzie złącza (czy to jest pod boczkiem? czy w widocznym miejscu? czy może ktoś zrobić zdjęcie z bliska?). Nie wiem czy mam oryginalna szybę dlatego pytam bo kabel jest ale nie podłączony. Szybę mam guardian z czarnym pasek u góry (od zewnątrz go widać mocno, od środka prawie w ogóle, i wokół idą takie kropki czarne)
Pozdrawiam piotrek
czytałem, oglądałem zdjęcia z allegro i google ale nigdzie nie znalazłem gdzie dokładnie podłączana jest antena w szybie. Tzn. Od mojego radia do prawej strony przy szybie na dole idzie przewód. Niestety jest on odłączony i zastanawiam się gdzie dokładnie powinien być podłączony bo nie widzę nigdzie złącza (czy to jest pod boczkiem? czy w widocznym miejscu? czy może ktoś zrobić zdjęcie z bliska?). Nie wiem czy mam oryginalna szybę dlatego pytam bo kabel jest ale nie podłączony. Szybę mam guardian z czarnym pasek u góry (od zewnątrz go widać mocno, od środka prawie w ogóle, i wokół idą takie kropki czarne)
Pozdrawiam piotrek
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Re: Antena w szybie...
Prawy dolny róg szyby.
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... bauort.jpg
Foto pochodzi z: http://www.t4-wiki.de/wiki/Scheibenantenne
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... bauort.jpg
Foto pochodzi z: http://www.t4-wiki.de/wiki/Scheibenantenne
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
antena w szybie to mniej więcej taki pasek jak od ogrzewania
zaczyna się w prawym dolny rogu poniżej deski rozdzielczej ( dostęp tylko od spodu ) idzie ku górze prawym brzegiem, potem górą w kierunku środka i na wysokości wstecznego lusterka schodzi w dół tak do połowy wysokości
nie da się tego nie zobaczyć
zaczyna się w prawym dolny rogu poniżej deski rozdzielczej ( dostęp tylko od spodu ) idzie ku górze prawym brzegiem, potem górą w kierunku środka i na wysokości wstecznego lusterka schodzi w dół tak do połowy wysokości
nie da się tego nie zobaczyć
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- Kontakt:
Witam, a jak zdejmę schowek to zobaczę coś? Czy muszę więcej rozbierać? Bo kabel widzę w miarę gdzie biegnie ale on u mnie wystaje powyżej deski rozdzielczej (w okolicach gdzie są te małe nawiewy na szybę, z prawej strony auta)
Niestety nie widzę żadnej "żyłki" schodzącej od lusterka w dół więc raczej nie mam anteny, pewnie szyba była wymieniana. I dlatego została odłączona. Jutro jeszcze poszukam. Pozdrawiam i dziękuje
Niestety nie widzę żadnej "żyłki" schodzącej od lusterka w dół więc raczej nie mam anteny, pewnie szyba była wymieniana. I dlatego została odłączona. Jutro jeszcze poszukam. Pozdrawiam i dziękuje
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Tak , jak pisze Kenobi- jeżeli nie widzisz "nitki" w szybie,to znaczy,że nie masz w niej anteny( pewnie rzeczywiście była wymieniana)
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
usiądź na fotelu pasażera, przyklej czoło do szyby i patrz, dokładnie tam głęboko za prawym głosnikiem na podszybiu widać wtyk i połaczenie kabla z anteną szyby, przynajmniej u mnie
chcesz widzieć lepiej i wiecej wymontuj prawy głosnik
chcesz widzieć lepiej i wiecej wymontuj prawy głosnik
-
ronin36
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Auto: T4 & ASB
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
A takie pytanie z drugiej mańki, jaka jest skuteczność tej anteny? Czy lepiej zainstalować zewnętrzna?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
moja radzi sobie też dobrze - no może we Włocławku trochę gorzej, ale tam jest wszystko inne.
-
Kojak
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan T4
- Kontakt:
Produkują zamienniki takich szyb przednich z anteną czy jednak trzeba ori od WV?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Są w sprzedażyKojak pisze:Produkują zamienniki takich szyb przednich z anteną czy jednak trzeba ori od WV?
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
wg mnie ta antena średnio chodzi a może u mnie jest coś nie halo, na pewno bat jest lepszyronin36 pisze:A takie pytanie z drugiej mańki, jaka jest skuteczność tej anteny? Czy lepiej zainstalować zewnętrzna?
-
zGred
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja mam taka antenę i działa wyśmienicie... nie zmienił bym na zewnętrzną. Co do podpięcia, jeśli zdejmiesz schowek to zobaczysz podpięcie anteny ale będziesz musiał odsunąć wiązkę kabli oraz rurę od nagrzewnicy.
-
danieljd
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter T4
- Kontakt:
U mnie świetnie działała ta antenka w szybie ale niestety szyba była pęknięta i wstawiłem "bat" na dachu ze wzmacniaczem antenowych. Działa tak samo jak ta w szybie. Szyba z wbudowaną anteną nowa kosztuje 160zł więcej od zwykłej. Kupowałem 2 tyg temu.
-
adiwpr
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
takze i u mnie nawet przyzwoicie zbiera fale. mimo iz zle wklejono szybe i mialem przeciek podczas deszczow, jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie jak standarsowy bacik.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
a ja mam wtyk podłączony pod szybę ale zadnego widocznego od zewnątrz paska , od wewnątrz widać kawalek takie jak ogrzewanie i pózniej znika , ale jak ktoś dobrze sie przyjrzy to widać pasek , takie wybrzuszenie na czarnej częsci szyby idący w górę szyby po boku.... Szyba ori z logo vw....
Zastanawiało mnie cały czas ze nie ma anteny zewnętrznej , na szybie tez paska nie widac a radio dobrze sciąga , więc przejrzalem przy okazji rozkręconych plastyków ostatnio gdzie wkoncu ta antena jest...
Zastanawiało mnie cały czas ze nie ma anteny zewnętrznej , na szybie tez paska nie widac a radio dobrze sciąga , więc przejrzalem przy okazji rozkręconych plastyków ostatnio gdzie wkoncu ta antena jest...
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
właśnie wróciłem z wczasów w chorwacji, podczas podrózy autem radio działała wg mnie srednio
wkurzony o co kaman, zdjąłem prawy przedni głośnik i zobaczyłem kabelek idący od szyby do czarnego ustrojstwa, z drugiej jego strony wychodził kabel antenowy razem z cienkim czarnym kablem prądowym, jakie było moje ździwienie, gdy zobaczyłem przy radiu że ten czarny kabel idący z antenowym jest wpięty do kostki auta ale przy wpięciu jej do radia z niczym sie nie łaczy!!!!
chyba to o to chodzi, http://www.t4-wiki.de/wiki/Datei:Elektr ... an_neu.jpg
ktoś może mi powiedzieć do czego on ma być podłączony, bo tego schematu za bardzo nie czaje? może przez to ta antena nie za bardzo hula!?
ok. wiec chyba sam ze schematu wydedukowałem ze ten opis podłaczenia tego kabla T8/5, to chyba pin nr 5 (control output for automatic antenna/amplifier) w kostce radiowej
czemu mam nie podłączony? sprawdzę wklejkę na radio i zdam relacje
wkurzony o co kaman, zdjąłem prawy przedni głośnik i zobaczyłem kabelek idący od szyby do czarnego ustrojstwa, z drugiej jego strony wychodził kabel antenowy razem z cienkim czarnym kablem prądowym, jakie było moje ździwienie, gdy zobaczyłem przy radiu że ten czarny kabel idący z antenowym jest wpięty do kostki auta ale przy wpięciu jej do radia z niczym sie nie łaczy!!!!
chyba to o to chodzi, http://www.t4-wiki.de/wiki/Datei:Elektr ... an_neu.jpg
ktoś może mi powiedzieć do czego on ma być podłączony, bo tego schematu za bardzo nie czaje? może przez to ta antena nie za bardzo hula!?
ok. wiec chyba sam ze schematu wydedukowałem ze ten opis podłaczenia tego kabla T8/5, to chyba pin nr 5 (control output for automatic antenna/amplifier) w kostce radiowej
czemu mam nie podłączony? sprawdzę wklejkę na radio i zdam relacje
-
sq6eli
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam
ten kabelek cienki czarny to zasilanie wzmacniacza antenowego
a powinno być wpięte do plusa najlepiej takiego co załącza się po włączeniu radia
pozdrawiam
ten kabelek cienki czarny to zasilanie wzmacniacza antenowego
a powinno być wpięte do plusa najlepiej takiego co załącza się po włączeniu radia
pozdrawiam
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Witam kolegów z forum .Moją teczkę nabyłem jakieś dwa tyg. temu , a przez kilka lat poruszałem się T-trójką. Jeden z pierwszych tematów to właśnie antena . Szyba jest z anteną ale była chyba wymieniana , bo brak jest oznaczeń VW .I zbiera średnio , a nawet słabo stacje lokalne w porównaniu z batem . Znalazłem oryginalny kabel , jego miejsce wpięcia , ale jak wyczytałem w innym wątku powinien być jakiś wzmacniacz (chyba). Mam taki układ w Passacie gdzie antena jest w tylnej szybie , wzmak w bagażniku i dodatkowy przewód wzbudzający zespolony z antenowym. W Passacie działa wybornie . Czy coś przeoczyłem albo czegoś brakuje lub antena jest lipna? Dzięki za podpowiedzi . Tomek.
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Ja nie mam żadnego wzmacniacza , a niedostatki zwalam na góry- sygnał ogólnie u mnie słaby jest.Na szybie mam oznaczenia firmy która zrobiła szybę ( NordGlass) ale już dwa razy ją zmieniałam.
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie. U mnie szyba to Saint Gobain , czyli żaden śmieć . Radio przełożone z te-trójki chodziło na zwykłym bacie , mieszkam w trójmieście i słabsze lokalne stacje odbierało do 50km poza miastem, a RMF maxxx nawet do stówki. W passacie na oryginalnej w szybie były trochę słabsze osiągi , ale tutaj jest wręcz marnie.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Na zdjęciu wzmacniacz opisany jako Verstärker http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=46303#p46303 musi być, wystarczy zanurkować głową pod schowek ;)
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak, przewód jest podłączony. Na razie głęboko nie szukałem tylko trochę pomacałem kabel , bo znalazłem przy okazji szukania przerwanego kabelka od głośnika. Na razie dużo nie robiłem przy aucie , tylko drobne przygotowania pod swoje potrzeby . Czy od tego wzmacniacza idzie jakiś kabelek pobudzający ? Dzięki za sugestie. Tomek.
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie <england> . Znalazłem trochę czasu i pogrzebałem. Znalazłem rzekomy wzmacniacz i przewody idące do i od niego . Tylko że kolego Probe041 zdjęcie nie pokrywa się ze schematem . U mnie jest tak jak na zdjęciu czyli jeden kabel idzie do puszki , po drodze jest szybkozłącze i jeden cienki kabelek do szyby . Tylko wg mnie nie jest to wzmacniacz tylko coś w rodzaju symetryzatora który dodaje kilka dB na sygnale . Jeśli miałby to być wzmacniacz to powinien być jeszcze jeden kabelek od radia , który bedzie podawał + po włączeniu go. Chyba że sama antena jest trafiona .
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Nie czytałem całego tematu ale przypuszczam że problem jest w podłączeniu anteny z radiem. Ja Tomku to o czym piszesz szukałem do swojego busa dość długo na allegro i niestety nie znalazłem. Znalazłem natomiast w markecie real bodajże (miałem dziwną końcówkę która szła od anteny w kierunku radia i dlatego ciężko było mi znaleźć) za śmieszne pieniądze i był tam ten kabelek o którym mówisz. Mam to już od dawna podłączone i radio chodzi very good
-
TomekVW
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie . Trochę wody w Wiśle upłynęło , trochę popytałem i jestem jeszcze głupszy niż byłem . Gadałem z kumplem elektronikiem , oglądał zdjęcia i niby jest wszystko ok. Jest radio i wzmacniacz , ale jest problem z zasilaniem wzmacniacza . Szkic pokazuje zasilanie, ale do 1994r , potem go nie ma. I tu pojawia się sugestia ,że radio powinno dawać dodatkowy plus wewnętrzną żyłką przewodu antenowego , tak jak to jest w antenach TV ze wzmacniaczem , zasilacz podaje napięcie do kabla antenowego , a ten do płytki w antenie . Czy problemem może być radio które takiego napięcia nie podaje poprzez gniazdo antenowe , a jeśli tak to czy da się to jakoś obejść poprzez jakiegoś by-passa?
Tomek.
Tomek.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Powiem ci tak kombinowałem jak ty ,zmieniałem radia, wzmacniacze ,ale i tak nie wiedzieć dlaczego marnie radyjka ściągały fale.Więc którejś pięknej letniej soboty poszedłem do sklepu kupiłem za 30 zł czarny bacik wetknąłem w oryginalną dziurkę w podszybiu i jest po problemie, ściągam prawie radio Moskwa. ;)TomekVW pisze:Witam ponownie . Trochę wody w Wiśle upłynęło , trochę popytałem i jestem jeszcze głupszy niż byłem . Gadałem z kumplem elektronikiem , oglądał zdjęcia i niby jest wszystko ok. Jest radio i wzmacniacz , ale jest problem z zasilaniem wzmacniacza . Szkic pokazuje zasilanie, ale do 1994r , potem go nie ma. I tu pojawia się sugestia ,że radio powinno dawać dodatkowy plus wewnętrzną żyłką przewodu antenowego , tak jak to jest w antenach TV ze wzmacniaczem , zasilacz podaje napięcie do kabla antenowego , a ten do płytki w antenie . Czy problemem może być radio które takiego napięcia nie podaje poprzez gniazdo antenowe , a jeśli tak to czy da się to jakoś obejść poprzez jakiegoś by-passa?
Tomek.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
U mnie też antenka w szybie szału nie robi.
Niby odbiera dobrze ale są miejsca (Włocławek) że gubi zasięg.
Niby odbiera dobrze ale są miejsca (Włocławek) że gubi zasięg.