Podkręcamy 1,9td ABL

ostryt4
Znawca T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Re: Podkręcamy 1,9td ABL

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Probe041 pisze:
ostryt4, jeszcze zaślep EGR i wrzuć wałek rozrządu z 1.6td ;D
EGR zaślepiony, zapomniałem tylko wspomnieć o tym, muszę sprawdzić czy blaszka się nie przepaliła bo ze 25 tysiów juz zrobione.
Co do tego wałka rozrządu to ciekawy temat, skoro lepiej chodzi na nim to znaczy że kształt krzywek musi być inny.
darekgt1
Nowy T4

14
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: darekgt1 »

wilu8 pisze:
Na początek musisz się wyposażyć w zegar wskażnik turbo i MBC ew. jak byś chciał można jakieś tanie EGT zastosować co by przypadkiem tłoków nie potopić
Ale wszyscy kręcą na oko . Kręcisz MBC podnosisz ciśnienie
Dawkę na pompie tylko pamiętaj wzrost dawki zmienia doładowanie
Ale to i tak nie bedziesz u sadysfakcjonowany , najlepiej wymienic pompę na AAZ dać ic
i dopiero kręcić

MBC zamontowane, turbinka dmucha jakieś 0,6 zagłuszyłem również EGR i wywaliłem Katalizator (moje subiektywne wrażenia to jak by autko trochę się odmuliło) ale to jeszcze nie to.
Co do pompy AAZ czy to ma być jakiś konkretny model? Może ktoś poda symbol. <21>
Abdul
Początkujący T4

15
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Abdul »

Pompe musisz miec LDA taka z grzybkiem wtedy mozesz zalozyc boost pin koledzy na forum golfa przerabiali tez pompy zeby wiecej podawalo paliwa a niektorzy wsadzali wydajniejsze wtryski z tego co pamietam z jakiegos Mercedesa szlo zaadoptowac:)
Unicorn
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Unicorn »

Witam a ja mam pytanko ile sie da wycisnąc bez zmieniania lub wymieniania połowy silnika :) po prostu na tym co jest da się cos zdziałać??

Ostatnio wyrzuciłem wydechowy ser szwajcarski i środkowy ser szwajcarski rozprułem wstawiłem rurke łaczącą wlot z wylotem z tłumika środkowego i zaspawałem puszke z powrotem :) Zastanawiam sie jeszcze na zmianą katalizatora na jakiś katalizator sportowy wymiana filtra Powietrza na jakiś wkład sportowy np. Simota no i nad regulacją dawki paliwa w miarę rozsądnych granicach oraz cisnienia doładowania czy sa jakies wartości które sa bezpieczne bez potrzeby instalowania IC i czujnikacisnienia??
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

ostryt4 i jak kolego, wymieniłeś górę pompy na tą z LDA? ;) Sam mam w planie teraz taki zabieg ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy się powiodło i czy zmieści się pompa przed chłodnicą tzn wentylatorem.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Do Probe041. Siema, niestety jeszcze się nie zabrałem za tą nieszczęsną pompę, ciągle paniczny brak czasu, wóz ciągle w ruchu, nie mogę go na razie uziemić tym bardziej że efekt końcowy jest nie przewidywalny, ale ten dzień się zbiża kiedy wreszcie się za to wezmę, dam znać co i jak. Staram się wyszukiwać informacji na ten temat ale też bez większych rezultatów. Ogólnie chodzi mi swap na tdi po głowie ale czas pokaże bo te silniki ABL nie oszukujmy się są z lamusa. Pozdrawiam.
syreniarz
Forumowicz T4

15
Model:
Auto:
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: syreniarz »

Jeśli chodzi o katalizator to nie ma co szukac sportowego.Wywalasz środek z kata lub całkowicie zastępujesz go rurą (mam pierwszą opcję). Efekt jest taki że turbo zaczyna pompowac przy niższych obrotach. Polecam.
Unicorn
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

ostryt4 pisze:
Do Probe041. Siema, niestety jeszcze się nie zabrałem za tą nieszczęsną pompę, ciągle paniczny brak czasu, wóz ciągle w ruchu, nie mogę go na razie uziemić tym bardziej że efekt końcowy jest nie przewidywalny, ale ten dzień się zbiża kiedy wreszcie się za to wezmę, dam znać co i jak. Staram się wyszukiwać informacji na ten temat ale też bez większych rezultatów. Ogólnie chodzi mi swap na tdi po głowie ale czas pokaże bo te silniki ABL nie oszukujmy się są z lamusa. Pozdrawiam.
Może i z lamusa ale za to sa to silniki podobno nie do zajechania no chyba że ktoś zapomni przy wymianie Oleju zalać nowy olej zanim odpali samochód :) ja w swoim nie chcę robic swapa bo zawsze mozna trafić na zonka :)
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Unicorn pisze:
ale za to sa to silniki podobno nie do zajechania ...
Oprócz głowic, no i turbinki zresztą też nie są najmocniejsze, tym bardziej po kręceniu.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Warto zmieniać chłodniczkę oleju na większą? Czy taka z AFNa będzie pasować? http://allegro.pl/passat-b5-97-1-tdi-11 ... 27490.html
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

Probe041 pisze:
Warto zmieniać chłodniczkę oleju na większą?
Do ABL-a :?: - myślę że nie ma potrzeby.
Ta z AFN-a by spasowała razem z tą rurką (bo z ABL-a rurka będzie za krótka), jednak węże wodne nie będą już tak ładnie się układały, bo w T4 wloty wodne są pod innym kątem (tu to widać: http://allegro.pl/podstawa-filtra-oleju ... 52570.html )
alchemik2009

14
Tematy: 11
Model:
Auto: multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: alchemik2009 »

ma sens wstawić strumienicę w obudowie rurowej w miejscu katalizatora?w dieslu jest sens,praktykował ktoś
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

alchemik2009 pisze:
ma sens wstawić strumienicę w obudowie rurowej w miejscu katalizatora?w dieslu jest sens,praktykował ktoś
Brat zastosował kiedyś w swoim Nissanie Almera, silnik 1.4 16V zamiast katalizatora. Efekt zerowy, potwierdzone na hamowni przed i po montażu.
Ja w swoim ABL-ku właśnie wywaliłem kata i czuć jakby lekką różnicę przy wkręcaniu się z wolnych obrotów, ale to tylko moje odczucia, rolki zapewne by coś wykazały.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

alchemik2009 pisze:
Całkowity brak sensu,
Probe041

16
Model:
Kontakt:

mikoli pisze:
Probe041 pisze:
Warto zmieniać chłodniczkę oleju na większą?
Do ABL-a :?: - myślę że nie ma potrzeby.
Ta z AFN-a by spasowała razem z tą rurką (bo z ABL-a rurka będzie za krótka), jednak węże wodne nie będą już tak ładnie się układały, bo w T4 wloty wodne są pod innym kątem (tu to widać: http://allegro.pl/podstawa-filtra-oleju ... 52570.html )
Obawiam się trochę aby nie ugotować oleju przy jazdach z większymi obrotami na autostradzie po podniesieniu dawki i ciśnienia na turbo. Ludzie na niemieckim forum t4 pisali, że temperatura oleju rosła u nich do 130-140 stopni na zwykłej chłodniczce oleju po takich zabiegach. Może założenie IC wystarczy w takim razie..
Unicorn
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

Witam ponownie Na wydechu mam już pełny przelot na dolocie praktycznie też :) gdyz podczas wymiany wkładki filtra powietrza wymontowałem z obudowy zwężki wlotowe i wylotową (dziwne ale spowodowało to że sillnik ciszej chodzi a wydech przestał dziwnie pierdzieć) a filtr mam zmieniony na wkładkę sportowa o zwiekszonej przepustowości. Moje pytanie jest następujące bo w niedalekiej przyszłosci chciałbym podnieść dawkę paliwa jak i cisnienie doładowania na turbinie a to spowoduje że będe musiał zamontować IC do chłodzenia powietrza turbiny i teraz pytanie jaki IC czy od 1.9 TDI czy może zamontować IC od 2.5 TDI jeżeli robi to jakąkolwiek róznicę no i w którym miejscu najlepiej zamontować IC żeby był ładnie chłodzony i jakie przewody cisnieniowe zastosować aby go podłączyć pod Turbinkę??
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Unicorn pisze:
jaki IC czy od 1.9 TDI czy może zamontować IC od 2.5 TDI jeżeli robi to jakąkolwiek róznicę no i w którym miejscu najlepiej zamontować IC żeby był ładnie chłodzony i jakie przeody cisnieniowe zastosować aby go podłączyć pod Turbinkę??
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=512&start=0
Materiały na orurowanie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4866224f45
Unicorn
Nowy T4

14
Model:
Kontakt:

wielkie dzieki chyba najlepsze rozwiązanie jest to z jednego ostatnich postów z montażem IC-ka z T5 pod przednim grillem

Poczytam sobie jeszcze to angielskie forum bo tam chociaż cos skumam bo szwabskiego nie kumam ni w ząb :)
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Dziś zmieniłem górę pompy na LDA. Efekt: słabiej odpala i gorzej się wkręca. Jak nic nie wymyślę to chyba będzie powrót do eko. Jakieś sugestie ?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Regulacja wydatku szczątkowego lub dawki??

Mógłbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda po zmontowaniu pod maską? Tzn ile tam miejsca jest między górą pompy a wentylatorami. Byłbym wdzięczny ;)
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Podaj maila bo nie wiem czy dam radę wżucić tu foty ale spróbuję. Podpowiedz gdzie to się ten wydatek cząstkowy reguluje ewentualnie podaj numer kontaktowy na ostryfuego@tlen.pl to będzie prościej bo zamierzam jeszcze dzisiaj z tym powalczyć.
Ps. Można by się jeszcze połączyć na skype bo mam w telefonie to miałbyś obraz "live"
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Ostatnio zmieniony 14 lip 2012, 21:23 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Wysłałem Ci na priv. Miejsca na LDA starcza. Walczę z regulacją ale coś nie idzie, jak podkręcam dawkę to obroty wzrastają i nie wiem jak je zbić do dołu.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Fachowcem od pomp to ja nie jestem, poczekaj może ktoś bieglejszy w temacie się wypowie.

Wspomniane zdjęcie pompy z LDA
https://lh3.googleusercontent.com/-sW3E ... 140843.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-sW3E ... 140843.jpg

Jeśli podnosisz dawkę paliwa to zawsze obroty na jałowym będą rosnąć, z góry pompy masz taką śrubę na sprężynce i ją należy wykręcać z tego co pamiętam.
Tutaj masz obszerny temat o regulacji pompy i LDA
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1103266#1103266
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55547
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Ta śruba od przyśpieszacza z tyłu pompy nie bardzo daje się kręcić, nie chcę na siłę bo coś znając życie się urwie.
Odnośnie tego bolca który to trzeba wywalić z pompy bo zakłuca poprawną pracę LDA, manewr ten jest nieodwracalny i pytanie jest czy jest możliwość powrotu pózniej do wersji eko już bez tego bolca w razie czego bo w tej popmpie co brałem z niej górę tego bolca nie było oryginalnie.
Jesze tylko wspomnę że w grzybku nie mam regulacji napięcia sprężyny i górny dekielek różni się wyglądem od tych prezentowanych na forach ale reszta gra, pinboost pasuje dobrze, czy ktoś się zetkną z takowm elementem ?
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

To znowu ja. Przewalczyłem temat. Rozebrałem pompę jeszcze raz, po ponownym złożeniu okazało się że coś było nie tak jak trzeba bo tkzw."przepustnica" zaczeła chodzić poprawnie i znikneły problemy z obrotami na jałowym. Wywaliłem tego bolca i jest git, poprawiła się dynamika z dolnych obrotów. Pozostaje jeszcze kwestia testów i dostrojenia tego wszystkiego ze sobą aczkolwiek na razie jeżdzę na prawie znikomym dymku z rury przy przygazówce na jałowym a i tak jest spoko.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

A ja doszedłem do wniosku po wczorajszym, że przed dalszą zabawą koniecznie muszę u siebie zamontować dużą chłodnicę oleju.

Orientuje się ktoś jaki dokładnie jest gwint przy podstawie filtra oleju? 3/4" ??
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Witam ponownie. Po kilku dniach jazdy coś się stało i gdzieś uciekło mi jakby to napisać trochę momentu obrotowego w dolnym zakresie, było tak fajnie że przy rozpędzaniu się nie musiałem wciskać mocno gazu a i tak płynnie i przyjemnie wóz suną do przodu. Teraz pomimo podnisienia lekko dawki paliwa poza większym dymkiem przy przygazówce na jałowym z dolnych obrotów jest taki przymulony jak było na eko wersji pompy. Co najciekawsze zrobiłem test jak się jedzie ze zdjętym wężykiem z LDA i nie czuć jakiejś specjalnej różnicy.
Czy to może być jakaś oznaka początku końca pompy ?
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

A czy aby na pewno dobrze złożona pompa, bo mam nadzieje że wiesz że to składa się odpowiednio,
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Tak jak pisałem wcześniej rozbierałem ją dwa razy i po drugim złożeniu było gicio. Ogólnie wóz jeździ normalnie tylko brakuje mi tego dołu jaki był po tym drugim złożeniu. Heh, może mu coś się odmieni i moc powróci. <bezradny>
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”