Oleje silnikowe
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: 2,4D zestaw startowy pozakupie-co wymienić?
Praktyki warsztatowej nie mam i stąd obserwacje kolegów którzy mają okazję podejrzeć to i owo w wielu autach sobie cenię.
Dochodzimy do momentu kiedy nie przekonuje już sama marka, ale widoczne efekty zastosowania. W przypadku olejów Motul i Valvoline kierowałem się wynikami laboratoryjnych testów, które zaliczają je na ten moment do najlepszych. Oto etykieta z Valvoline, gdzie jest mowa o właściwościach czyszczących i ochronnych:
http://images45.fotosik.pl/1379/1970770b55a6451fm.jpg
Mobil Delvac - faktycznie chemik tak jest, schody są takie że ponieważ jest to olej dedykowany do ciężarowych bryk, to spotykałem go w sklepach w pojemnikach o dużych pojemnościach, od niedawna pojawił się na Allegro w mniejszych kanistrach. Kupiłem auto właśnie z wlanym Delvac MX, potem przez rok jeździłem na Shell Helix. Żadnego 'masła' po nich w głowicy nie znalazłem. O samych właściwościach smarnych i ochronnych trudno coś napisać, biorąc pod uwagę naturalne zużycie gładzi i pierścieni, przed suchymi stratami nic nie daje zabezpieczenia.
Dochodzimy do momentu kiedy nie przekonuje już sama marka, ale widoczne efekty zastosowania. W przypadku olejów Motul i Valvoline kierowałem się wynikami laboratoryjnych testów, które zaliczają je na ten moment do najlepszych. Oto etykieta z Valvoline, gdzie jest mowa o właściwościach czyszczących i ochronnych:
http://images45.fotosik.pl/1379/1970770b55a6451fm.jpg
Mobil Delvac - faktycznie chemik tak jest, schody są takie że ponieważ jest to olej dedykowany do ciężarowych bryk, to spotykałem go w sklepach w pojemnikach o dużych pojemnościach, od niedawna pojawił się na Allegro w mniejszych kanistrach. Kupiłem auto właśnie z wlanym Delvac MX, potem przez rok jeździłem na Shell Helix. Żadnego 'masła' po nich w głowicy nie znalazłem. O samych właściwościach smarnych i ochronnych trudno coś napisać, biorąc pod uwagę naturalne zużycie gładzi i pierścieni, przed suchymi stratami nic nie daje zabezpieczenia.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Oleje silnikowe
Olej jaki jest widać po spuszczeniu po 10tyś,km jak czysty to znaczy że ma bardzo słabe właściwości płuczące , jak ciemny a nawet czarny to oznacza ze utrzymuje silnik w czystości,
-
tygrys1701
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Witam. Nie ukrywam,że zmianę którą podjąłem wynikła po przeczytaniu waszych postów na temat oleju. Mianowicie mój busik ma przejechane ponad 400 tyś. i na pewno nie jest to oryginalny przebieg. Lany był do tego czasu olej 15w40 (titan- formel). Wymieniałem regularnie co 10 tyś. i nie dolewałem od wymiany do wymiany ani grama. Dodam że są drobne "pocenia" przy misce i skrzyni biegów. Decyzja padła na olej Mobil Super 2000 10w40 a docelowo to znów będę się sugerował waszymi postami na jakim oleju skończyć. Niestety nie płukałem silnika żadnymi środkami przy wymianie. Troszkę się obawiam czy dobrze zrobiłem. Na co zwracać teraz uwagę po za oczywistym sprawdzaniem stanu oleju. I leszcze jedno dziwny(inny) zapach spalin jest teraz może jest to wina paliwa zalałem na stacji (Biska) na której jeszcze nie tankowałem. Czy możliwe jest to że po zmianie oleju mogą spaliny inaczej pachnieć czy śmierdzieć jak kto woli.
-
citroencx
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Opis: Dużo jeżdze t4 do Nl
2.5 AHY z 2000r.
2.5 B+G Allstar z 93 - Lokalizacja: Chełm
- Kontakt:
Witam. Mam t4 silnik AHY czyli 2.5TDI 151Km. Ma przelatane 500tyś jest zalany syntetyk. Kupiłem go niedawno i po rozmowie z poprzednim właścicielem zrozumiałem że był zalany półsyntetyk i nastepnie syntetyk. Czy to może zniszczyc silnik?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 22:41 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Olej syntetyczny ma mniejszą lepkość, dlatego stosuje się go w silnikach z mniejszym przebiegiem, mniejsza lepkość to też większe właściwości penetrujące. Z tych względów w bardziej wyeksploatowanym silniku stosuje się z zasady oleje 'gęstsze', które lepiej przylegają do metalowych elementów i wypełniają luki powstające w wyniku tarcia powierzchni. Tyle teoria. Pytasz o ewentualne szkody - masz olej w układzie:), na pewno lepiej przeczyści silnik, Tobie pozostaje spokojna obserwacja czy nie ma większych wycieków, co jest wystarczającym powodem do przejścia na olej o większej lepkości. Jeśli nic takiego się nie dzieje, to przy następnej wymianie ze względu na sam przebieg zastanawiałbym się na Twoim miejscu nad wlaniem półsyntetyka. Ewentualnie wcześniejszy pomiar kompresji i jeśli jest w okolicach progu granicznego to może nawet olej mineralny. No i dobrze by było zdjąć miskę olejową i przeczyścić jeśli nie wiadomo czy ktoś to robił. Sam jestem ciekaw opinii innych.citroencx pisze:Witam. Mam t4 silnik AHY czyli 2.5TDI 151Km. Ma przelatane 500tyś jest zalany syntetyk. Kupiłem go niedawno i po rozmowie z poprzednim właścicielem zrozumiałem że był zalany półsyntetyk i nastepnie syntetyk. Czy to może zniszczyc silnik?
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jezeli nie zauwazysz zadnych nie pokojących objawów , typu zwiększone ubytki oleju , wycieki to ja bym zostal na syntetyku.
Boicie się jezdzic przy przebiegu 500kkm na syntetyuku , to co ja mam powiedziec jak auto ma w tej chwili dokładnie 603kkm i lata na fullsyntetyku 5w40 od roku , wczesniej na 5w30 jezdził od 2006 roku czyli od nowosci. Pewnie dalej by latał na 5w30 gdyby nie fakt ze kupiłem beczkę oleju 5w40...
Boicie się jezdzic przy przebiegu 500kkm na syntetyuku , to co ja mam powiedziec jak auto ma w tej chwili dokładnie 603kkm i lata na fullsyntetyku 5w40 od roku , wczesniej na 5w30 jezdził od 2006 roku czyli od nowosci. Pewnie dalej by latał na 5w30 gdyby nie fakt ze kupiłem beczkę oleju 5w40...
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie stosowałem, trudno mi coś powiedzieć, jednak już sam olej ma takie właściwości i na pewno wlany teraz 10W40 będzie w tym względzie skuteczniejszy niż 15W40.tygrys1701 pisze:Niestety nie płukałem silnika żadnymi środkami przy wymianie.
-
Griha
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Kontakt:
Olej do 2.4d AAB 95
Witam
Chciałbym poradzic sie kolegów jaki olej wybrać przy ponad 300tyś km a do tego dodam że zamierzam targać sporą przyczepke wczesniej miałem zalany Mobil 1 10w-40 ale niedawno czytałem nienajlepsze opinie o tym oleju teraz mam na oku Fuchs Titan XTR 10w-40 Semi-Synthetic ale prosze o wasząopinię.
Chciałbym poradzic sie kolegów jaki olej wybrać przy ponad 300tyś km a do tego dodam że zamierzam targać sporą przyczepke wczesniej miałem zalany Mobil 1 10w-40 ale niedawno czytałem nienajlepsze opinie o tym oleju teraz mam na oku Fuchs Titan XTR 10w-40 Semi-Synthetic ale prosze o wasząopinię.
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Re: Olej do 2.4d AAB 95
Mam 2.4 i jeżdżę na mobilu 10w40. Wożę 5-6 ludzi + towar i narzędzia. Oleju nie bierze. Miałem wcześniej castrola 10w40 i byłem niezadowolony. Mobil jak dla mnie jest bardzo dobry.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Olej do 2.4d AAB 95
Valvoline Max Life lub Mobil Delvac, ew. coś z BP o parametrach jak wyżej powinny być ok.
-
pabloo101
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mobil delvac 10w40, Bp 10w40diesel, Kager 10w40, żaden Valvoline przereklamowany olej nie wart tylu pieniędzy
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
bardzo dobry olej, akurat titana nie znam ale Fuchs moim zdaniem jako firma dobry wybórGriha pisze:Fuchs Titan XTR 10w-40 Semi-Synthetic
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Auto: t4 2.5 tdi
- Kontakt:
Witam koledzy nosze sie z zamiarem wymiany oleju na Motul X-clean 5W40 ktory mi polecil do mojego silnika( 2.5 TDI AJT) przedsawiciel z Motula czy mozecie mi potwierdzic ze to dobry wybor??
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak najbardziej potwierdzam że to bardzo zły wybór, oleje motul sa do bani przereklamowane i to bardzofurnifab pisze:Witam koledzy nosze sie z zamiarem wymiany oleju na Motul X-clean 5W40 ktory mi polecil do mojego silnika( 2.5 TDI AJT) przedsawiciel z Motula czy mozecie mi potwierdzic ze to dobry wybor??
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
A jak zalałem Comma diesel lite 10w40 dedykują go do 2.4 i jak narazie po ok 2 tyś fajny nawet się zbytnio czarny nie zrobił, przed wymianą lałem płukacza ,silnik chodzi poprawnie cicha hydraulika i reszta
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No to co lac...?? jak Motul jest przereklamowany to co powiedziec o Castrolu czy Mobilu, mam T4 od niedawna niewiem co mu nalepiej zalac....
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
wyzej wlasni czytalem ze tylko syntetyk Motula....teraz jezdze na mobilu 10w40 i chcialbym przejsc na syntetyk 5w40
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Co nie zmienia faktu, że jest to bardzo dobry olej. Ale oryginał, bo ciężko o niepodrabiany, właśnie dlatego, że jest na niego taki bum prawie na każdym forum.chemik211 pisze:Jak najbardziej potwierdzam że to bardzo zły wybór, oleje motul sa do bani przereklamowane i to bardzofurnifab pisze:Witam koledzy nosze sie z zamiarem wymiany oleju na Motul X-clean 5W40 ktory mi polecil do mojego silnika( 2.5 TDI AJT) przedsawiciel z Motula czy mozecie mi potwierdzic ze to dobry wybor??
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Ja się tak zastanawiam, skro tak ciężko o niepodrabiany to na czym zarabia producent i gdzie się ten oryginalny podziewa, skoro wszyscy sprzedają podróbki?
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
no niz zaleje go tym Motulem i zobacze czy przereklamowany....a jak bedzie lipa to poszukam tego oryginalu Mobila mieszkam w IRL moze tu niema podrobek tylko jak to poznac...??
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja do tych silników proponuję mobil delvac w syntetyku i tyle, motul to jest badziew nie wart tych pieniędzy, i nie mówimy tu o podróbkach
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Widzisz, jesteś pierwszą osobą, która tak mówi...chemik211 pisze:Ja do tych silników proponuję mobil delvac w syntetyku i tyle, motul to jest badziew nie wart tych pieniędzy, i nie mówimy tu o podróbkach
-
furnifab
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
chyba trzeba bedzie stworzyc jakis wewnetrzny ranking olejow najlepszych do T4....
-
Kacper
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
http://www.policja.pl/portal/pol/1/7799 ... oleju.html Beczki wyglądają na Mobila